25/4/2021
Ενημέρωση: 3/5/2021
Ενημέρωση: 3/5/2021
VEGAN ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ
Πριν από αρκετά χρόνια (νομίζω το 2014 ή το 2015), είχα αναζητήσει ελληνικές συνταγές για vegan κοκορέτσι, αλλά δεν υπήρχε κάποια σχετική συνταγή.
Σκέφτηκα, ότι από τότε μέχρι σήμερα ίσως έχουν αλλάξει τα πράγματα, και αποφάσισα να κάνω άλλη μία αναζήτηση.
Χρησιμοποίησα τους όρους "vegan κοκορετσι" και "βιγκαν κοκορετσι".
Είδα με χαρά ότι πλέον υπάρχουν δύο συνταγές:
- η μία δημοσιεύτηκε το Πάσχα του 2016 με τίτλο "φυτικό κοκορέτσι", και
- η άλλη δημοσιεύτηκε το Πάσχα του 2020 με τίτλο "Κοκορέτσι Vegan - Μυρίζει Αγάπη".
Σκέφτηκα, ότι από τότε μέχρι σήμερα ίσως έχουν αλλάξει τα πράγματα, και αποφάσισα να κάνω άλλη μία αναζήτηση.
Χρησιμοποίησα τους όρους "vegan κοκορετσι" και "βιγκαν κοκορετσι".
Είδα με χαρά ότι πλέον υπάρχουν δύο συνταγές:
- η μία δημοσιεύτηκε το Πάσχα του 2016 με τίτλο "φυτικό κοκορέτσι", και
- η άλλη δημοσιεύτηκε το Πάσχα του 2020 με τίτλο "Κοκορέτσι Vegan - Μυρίζει Αγάπη".
Για ορισμένους ανθρώπους, υπάρχει ένα μειονέκτημα, και αυτό αφορά ότι και οι δύο συνταγές για το βίγκαν κοκορέτσι περιέχουν γλουτένη.
Η λύση που προτείνει η μία από τις δύο συνταγές είναι η εξής:
"αντί για αλεύρι γλουτένης, χρησιμοποιήστε άλλο αλεύρι αλλά δεν θα σφίξει τόσο εκτός αν βάλετε 1 κ.γ. :
- άγαρ,
- κόμμι γκουάρ (guar gum),
- κόμμι ξάνθανης (xanthan gum) ή
- άλλο πυκνωτικό".
Προσωπικά, θα επέλεγα είτε το άγαρ (θα το βρείτε σε βιολογικά καταστήματα) είτε το κόμμι χαρουπιού (θα το βρείτε σε εταιρείες που παράγουν χαρουπόσκονη και χαρουπόμελο).
Περισσότερες πληροφορίες για το vegan κοκορέτσι, υπάρχουν στις vegan ομάδες στο facebook.
Εναλλακτικά, υπάρχει μία αγγλόφωνη συνταγή για vegan κοκορέτσι που δεν περιέχει γλουτένη, αλλά τόφου, με τίτλο "Vegan Kokorec (or kokoretsi): the ethical reinterpretation of a traditional dish"
Για πρακτικούς λόγους, παραθέτω και την μετάφραση.
Τίτλος: Vegan κοκορέτσι: η ηθική έκδοση ενός παραδοσιακού πιάτου
Χρόνος:
- προετοιμασία: 5 λεπτά
- μαγείρεμα: 8-10 λεπτά
Επίπεδο δυσκολίας: εύκολο
Μερίδες: Δύο
Κόστος: χαμηλό
Η δημιουργός προτείνει για την αντικατάσταση του κρέατος :
- τόφου (καπνιστό ή μη-καπνιστό),
- σέιταν (όχι κατάλληλο για όσους δεν θέλουν γλουτένη),
- κιμά σόγιας,
- τέμπε.
Η δημιουργός κλείνει την εισαγωγή στην ανάρτηση της για το vegan κοκορέτσι αναφέροντας ότι:
"Όποια και αν είναι η παραλλαγή που θα επιλέξετε, μπορείτε να είστε σίγουροι για ένα πράγμα:
θα έχετε ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες, πολύ νόστιμο, πολύ υγιεινό, φθηνό και πάνω από όλα ηθικό γεύμα στο πιάτο σας".
Συστατικά
- 160 γραμμάρια τόφου
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ή 6-7 μακριές πράσινες πιπεριές (πράσινα τσίλι)
- 2-3 ώριμες ντομάτες
- 100 γραμμάρια μανιταριών σαμπινιόν (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- θαλασσινό αλάτι
- καυτό πιπέρι τσίλι ή καυτό μπούκοβο (προαιρετικό)
Οδηγίες
Η ομορφιά που έχει το vegan κοκορέτσι προέρχεται όχι μόνο από την εκπληκτική γεύση του, αλλά και από την πρακτικότητά του:
η συνταγή αποτελεί σημαντική εξοικονόμησης χρόνου.
Εάν έχετε μόνο 10 λεπτά για να οργανώσετε το γεύμα σας, επιλέξτε αυτήν τη συνταγή διότι είναι αδύνατο να διαρκέσει περισσότερο.
1. Πρώτα, κόβουμε την πιπεριά σε κύβους, ή ψιλοκόβουμε τις πράσινες πιπεριές και αρχίζουμε να μαγειρεύουμε με λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
2. Καθαρίστε και κόψτε τα μανιτάρια και σοτάρετε τα μαζί με τις πιπεριές.
3. Παράλληλα, κόψτε το τόφου σε κύβους (ή το σέιταν ή τον κιμά σόγιας ή το τέμπε, ανάλογα με το τι επιλέξατε για να αντικαταστήσετε το κρέας) και προσθέστε το στο τηγάνι:
μετά από περίπου 3 λεπτά όταν οι πιπεριές και τα μανιτάρια έχουν μαλακώσει λίγο, συνεχίστε να ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι για να αποφύγετε να τα κάψετε
4. Παράλληλα, κόψτε τις ντομάτες σε κύβους, και μετά από άλλα 3 λεπτά ρίξτε τις ντομάτες στο τηγάνι μαζί με τα άλλα υλικά.
5. Προσθέστε τα μπαχαρικά και το αλάτι ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε, και μαγειρεψτε σε υψηλή φωτιά για άλλα 4 λεπτά.
Βέβαια, αυτή η συνταγή για το vegan κοκορέτσι, χρειάζεται τροποποίηση ώστε να συμπεριλαμβάνει και το τύλιγμα με τα ζυμαρικά.
Παρακάτω φαίνεται το αποτέλεσμα από το Πάσχα του 2021
Η λύση που προτείνει η μία από τις δύο συνταγές είναι η εξής:
"αντί για αλεύρι γλουτένης, χρησιμοποιήστε άλλο αλεύρι αλλά δεν θα σφίξει τόσο εκτός αν βάλετε 1 κ.γ. :
- άγαρ,
- κόμμι γκουάρ (guar gum),
- κόμμι ξάνθανης (xanthan gum) ή
- άλλο πυκνωτικό".
Προσωπικά, θα επέλεγα είτε το άγαρ (θα το βρείτε σε βιολογικά καταστήματα) είτε το κόμμι χαρουπιού (θα το βρείτε σε εταιρείες που παράγουν χαρουπόσκονη και χαρουπόμελο).
Περισσότερες πληροφορίες για το vegan κοκορέτσι, υπάρχουν στις vegan ομάδες στο facebook.
Εναλλακτικά, υπάρχει μία αγγλόφωνη συνταγή για vegan κοκορέτσι που δεν περιέχει γλουτένη, αλλά τόφου, με τίτλο "Vegan Kokorec (or kokoretsi): the ethical reinterpretation of a traditional dish"
Για πρακτικούς λόγους, παραθέτω και την μετάφραση.
Τίτλος: Vegan κοκορέτσι: η ηθική έκδοση ενός παραδοσιακού πιάτου
Χρόνος:
- προετοιμασία: 5 λεπτά
- μαγείρεμα: 8-10 λεπτά
Επίπεδο δυσκολίας: εύκολο
Μερίδες: Δύο
Κόστος: χαμηλό
Η δημιουργός προτείνει για την αντικατάσταση του κρέατος :
- τόφου (καπνιστό ή μη-καπνιστό),
- σέιταν (όχι κατάλληλο για όσους δεν θέλουν γλουτένη),
- κιμά σόγιας,
- τέμπε.
Η δημιουργός κλείνει την εισαγωγή στην ανάρτηση της για το vegan κοκορέτσι αναφέροντας ότι:
"Όποια και αν είναι η παραλλαγή που θα επιλέξετε, μπορείτε να είστε σίγουροι για ένα πράγμα:
θα έχετε ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες, πολύ νόστιμο, πολύ υγιεινό, φθηνό και πάνω από όλα ηθικό γεύμα στο πιάτο σας".
Συστατικά
- 160 γραμμάρια τόφου
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ή 6-7 μακριές πράσινες πιπεριές (πράσινα τσίλι)
- 2-3 ώριμες ντομάτες
- 100 γραμμάρια μανιταριών σαμπινιόν (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- θαλασσινό αλάτι
- καυτό πιπέρι τσίλι ή καυτό μπούκοβο (προαιρετικό)
Οδηγίες
Η ομορφιά που έχει το vegan κοκορέτσι προέρχεται όχι μόνο από την εκπληκτική γεύση του, αλλά και από την πρακτικότητά του:
η συνταγή αποτελεί σημαντική εξοικονόμησης χρόνου.
Εάν έχετε μόνο 10 λεπτά για να οργανώσετε το γεύμα σας, επιλέξτε αυτήν τη συνταγή διότι είναι αδύνατο να διαρκέσει περισσότερο.
1. Πρώτα, κόβουμε την πιπεριά σε κύβους, ή ψιλοκόβουμε τις πράσινες πιπεριές και αρχίζουμε να μαγειρεύουμε με λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
2. Καθαρίστε και κόψτε τα μανιτάρια και σοτάρετε τα μαζί με τις πιπεριές.
3. Παράλληλα, κόψτε το τόφου σε κύβους (ή το σέιταν ή τον κιμά σόγιας ή το τέμπε, ανάλογα με το τι επιλέξατε για να αντικαταστήσετε το κρέας) και προσθέστε το στο τηγάνι:
μετά από περίπου 3 λεπτά όταν οι πιπεριές και τα μανιτάρια έχουν μαλακώσει λίγο, συνεχίστε να ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι για να αποφύγετε να τα κάψετε
4. Παράλληλα, κόψτε τις ντομάτες σε κύβους, και μετά από άλλα 3 λεπτά ρίξτε τις ντομάτες στο τηγάνι μαζί με τα άλλα υλικά.
5. Προσθέστε τα μπαχαρικά και το αλάτι ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε, και μαγειρεψτε σε υψηλή φωτιά για άλλα 4 λεπτά.
Βέβαια, αυτή η συνταγή για το vegan κοκορέτσι, χρειάζεται τροποποίηση ώστε να συμπεριλαμβάνει και το τύλιγμα με τα ζυμαρικά.
Παρακάτω φαίνεται το αποτέλεσμα από το Πάσχα του 2021
Το ευρετήριο με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαίνεται εδώ