9/11/2021.
Ενημέρωση: 27/12/2021
Ενημέρωση: 27/12/2021
ΩΜΟΦΑΓΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΛΟΓΟΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
3. ΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
4. VEGAN ΩΜΟΦΑΓΙΑ
5. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΛΟΓΟΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
3. ΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
4. VEGAN ΩΜΟΦΑΓΙΑ
5. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Τα τελευταία χρόνια, οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες (1).
Η εκβιομηχάνιση και η μαζική παραγωγή τροφίμων έχουν δημιουργήσει διάφορα τρόφιμα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενες ιδέες μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την διατροφή τους, σέβονται το περιβάλλον και διαφωνούν με το γεγονός ότι οι ηθικές αρχές απορρίπτονται από την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων (1).
Η φυτοφαγία είναι κάτι περισσότερο από μια διατροφή και θα μπορούσε να θεωρηθεί τρόπος ζωής (1).
Η φυτοφαγία αναφέρεται σε ένα είδος διατροφής κατά την οποία τα τρόφιμα που βασίζονται σε ζωικά τρόφιμα, ιδίως το κρέας και τα πουλερικά, αποκλείονται από την διατροφή (1).
2. ΛΟΓΟΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την υιοθέτηση αυτού του τύπου διατροφής, όπως είναι για παράδειγμα οι εξής (2):
- θέματα υγείας: διότι η φυτοφαγία προσφέρει οφέλη στην ποιότητα ζωής και προλαμβάνει ασθένειες,
- ηθική: για θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ζώων (εδώ και εδώ),
- περιβάλλον: διότι η κατανάλωση κρέατος έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως καταστροφή δασών, ρύπανση, υπερβολική κατανάλωση νερού και εκπομπές CO2 και μεθανίου (2), ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι διατροφές πλούσιες σε κρέας και προϊόντα κρέατος παράγουν υπερδιπλάσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (7,19 kg, CO2 e ανά ημέρα) σε σύγκριση με μια vegan διατροφή (2,89 kg, CO2 e/ημέρα) (3).
Το 1847, VegSoc, The Vegetarian Society, ιδρύθηκε ως η παλαιότερη οργάνωση φυτοφαγίας στον κόσμο, με έδρα το Μάντσεστερ της Αγγλίας.
Είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλους τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την φυτοφαγία, βοηθώντας μέσω εκπαίδευσης στην φυτοφαγική μαγειρική, καθώς και με ενημέρωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες (2).
3. ΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυτοφαγικής διατροφής και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων και η κατανάλωση λαχανικών και τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Οι ταξινομήσεις περιγράφουν τον βαθμό αποκλεισμού των προϊόντων ζωικής προέλευσης ως εξής (1, 2):
- ψαροφυτοφάγοι: κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών.
- ωο-λάκτοφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος, αλλά διατηρούν την κατανάλωση αυγών, γάλακτος και παραγώγων.
- λάκτοφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος ή αυγού αλλά διατηρούν την πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- ωο-φυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος ή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά καταναλώνουν αυγά.
- φυτοφάγοι : Δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης.
- βίγκαν: Δεν χρησιμοποιούν κανένα προϊόν με στοιχείο ζωικής προέλευσης, ή εάν χρησιμοποιήθηκαν ζώα στην διαδικασία παραγωγής, είτε αφορά τρόφιμα είτε αφορά ρούχα, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.
Η εξέλιξη σε μια βίγκαν διατροφή συνήθως συμβαίνει σταδιακά από μια ημι-φυτοφαγική διατροφή ή μια φυτοφαγική διατροφή σε μια βίγκαν διατροφή, με την πάροδο του χρόνου (2).
Ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων που έκανε την μετάβαση εν μία νυκτί. Σε κάθε περίπτωση, το βέλτιστο είναι να υπάρχει για ένα διάστημα συμβουλευτική από βίγκαν διατροφολόγο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα διατροφικών ελλείψεων.
4. VEGAN ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Η vegan ωμοφαγία είναι ένα υποσύνολο της φυτοφαγίας στην οποία καταναλώνονται μόνο αμαγείρευτα τρόφιμα, και μόνο φυτικής προέλευσης. H θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα δεν ξεπερνά τους 47,77°C (118°F) (1).
Δείτε και την ανάρτηση "ωμοφαγία τροφές".
Έχει υποστηριχθεί ότι εάν τα τρόφιμα δεν θερμανθούν πάνω από την αναφερόμενη θερμοκρασία, το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων δεν μεταβάλλεται και τα ένζυμα του παραμένουν ενεργά, γεγονός που με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πέψη (1).
Παρά το γεγονός ότι η vegan ωμοφαγία έχει γίνει σταδιακά γνωστή και έχει δοκιμαστεί από πολλούς ανθρώπους (Δείτε επίσης "Ποσοστό vegan στην Ελλάδα"), η τήρηση της απαιτεί υψηλή αυτοπαρακίνηση και κοινωνική υποστήριξη, γεγονός που το καθιστά δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να την ακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (1).
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν την vegan ωμοφαγία ακόμα και για 40 χρόνια ή περισσότερο (1).
5. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη vegan ωμοφαγία μπορείτε να δείτε στην ενότητα με τις μελέτες, καθώς και στο ευρετήριο.
Παραπομπές:
1. Τzu Chi Med J . 2020 Jan 17;32(4):357-361. doi: 10.4103/tcmj.tcmj_161_19. eCollection Oct-Dec 2020. Effects of raw vegan diet on periodontal and dental parameters Fazele Atarbashi-Moghadam, Soofieh Moallemi-Pour, Saede Atarbashi-Moghadam, Soran Sijanivandi, Alireza Akbarzadeh Baghban
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33163381/
2. Review Food Res Int . 2020 May;131:108972. doi: 10.1016/j.foodres.2019.108972. Epub 2020 Jan 7. Health issues and technological aspects of plant-based alternative milk Aline R A Silva, Marselle M N Silva, Bernardo D Ribeiro
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32247441/
3. Review Foods . 2021 Jan 27;10(2):260. doi: 10.3390/foods10020260. Methods for Testing the Quality Attributes of Plant-Based Foods: Meat- and Processed-Meat Analogs David Julian McClements, Jochen Weiss, Amanda J Kinchla, Alissa A Nolden, Lutz Grossmann
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33513814/
Τα τελευταία χρόνια, οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες (1).
Η εκβιομηχάνιση και η μαζική παραγωγή τροφίμων έχουν δημιουργήσει διάφορα τρόφιμα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενες ιδέες μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την διατροφή τους, σέβονται το περιβάλλον και διαφωνούν με το γεγονός ότι οι ηθικές αρχές απορρίπτονται από την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων (1).
Η φυτοφαγία είναι κάτι περισσότερο από μια διατροφή και θα μπορούσε να θεωρηθεί τρόπος ζωής (1).
Η φυτοφαγία αναφέρεται σε ένα είδος διατροφής κατά την οποία τα τρόφιμα που βασίζονται σε ζωικά τρόφιμα, ιδίως το κρέας και τα πουλερικά, αποκλείονται από την διατροφή (1).
2. ΛΟΓΟΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την υιοθέτηση αυτού του τύπου διατροφής, όπως είναι για παράδειγμα οι εξής (2):
- θέματα υγείας: διότι η φυτοφαγία προσφέρει οφέλη στην ποιότητα ζωής και προλαμβάνει ασθένειες,
- ηθική: για θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ζώων (εδώ και εδώ),
- περιβάλλον: διότι η κατανάλωση κρέατος έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως καταστροφή δασών, ρύπανση, υπερβολική κατανάλωση νερού και εκπομπές CO2 και μεθανίου (2), ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι διατροφές πλούσιες σε κρέας και προϊόντα κρέατος παράγουν υπερδιπλάσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (7,19 kg, CO2 e ανά ημέρα) σε σύγκριση με μια vegan διατροφή (2,89 kg, CO2 e/ημέρα) (3).
Το 1847, VegSoc, The Vegetarian Society, ιδρύθηκε ως η παλαιότερη οργάνωση φυτοφαγίας στον κόσμο, με έδρα το Μάντσεστερ της Αγγλίας.
Είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλους τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την φυτοφαγία, βοηθώντας μέσω εκπαίδευσης στην φυτοφαγική μαγειρική, καθώς και με ενημέρωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες (2).
3. ΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυτοφαγικής διατροφής και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων και η κατανάλωση λαχανικών και τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Οι ταξινομήσεις περιγράφουν τον βαθμό αποκλεισμού των προϊόντων ζωικής προέλευσης ως εξής (1, 2):
- ψαροφυτοφάγοι: κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών.
- ωο-λάκτοφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος, αλλά διατηρούν την κατανάλωση αυγών, γάλακτος και παραγώγων.
- λάκτοφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος ή αυγού αλλά διατηρούν την πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- ωο-φυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος ή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά καταναλώνουν αυγά.
- φυτοφάγοι : Δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης.
- βίγκαν: Δεν χρησιμοποιούν κανένα προϊόν με στοιχείο ζωικής προέλευσης, ή εάν χρησιμοποιήθηκαν ζώα στην διαδικασία παραγωγής, είτε αφορά τρόφιμα είτε αφορά ρούχα, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.
Η εξέλιξη σε μια βίγκαν διατροφή συνήθως συμβαίνει σταδιακά από μια ημι-φυτοφαγική διατροφή ή μια φυτοφαγική διατροφή σε μια βίγκαν διατροφή, με την πάροδο του χρόνου (2).
Ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων που έκανε την μετάβαση εν μία νυκτί. Σε κάθε περίπτωση, το βέλτιστο είναι να υπάρχει για ένα διάστημα συμβουλευτική από βίγκαν διατροφολόγο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα διατροφικών ελλείψεων.
4. VEGAN ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Η vegan ωμοφαγία είναι ένα υποσύνολο της φυτοφαγίας στην οποία καταναλώνονται μόνο αμαγείρευτα τρόφιμα, και μόνο φυτικής προέλευσης. H θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα δεν ξεπερνά τους 47,77°C (118°F) (1).
Δείτε και την ανάρτηση "ωμοφαγία τροφές".
Έχει υποστηριχθεί ότι εάν τα τρόφιμα δεν θερμανθούν πάνω από την αναφερόμενη θερμοκρασία, το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων δεν μεταβάλλεται και τα ένζυμα του παραμένουν ενεργά, γεγονός που με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πέψη (1).
Παρά το γεγονός ότι η vegan ωμοφαγία έχει γίνει σταδιακά γνωστή και έχει δοκιμαστεί από πολλούς ανθρώπους (Δείτε επίσης "Ποσοστό vegan στην Ελλάδα"), η τήρηση της απαιτεί υψηλή αυτοπαρακίνηση και κοινωνική υποστήριξη, γεγονός που το καθιστά δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να την ακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (1).
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν την vegan ωμοφαγία ακόμα και για 40 χρόνια ή περισσότερο (1).
5. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη vegan ωμοφαγία μπορείτε να δείτε στην ενότητα με τις μελέτες, καθώς και στο ευρετήριο.
Παραπομπές:
1. Τzu Chi Med J . 2020 Jan 17;32(4):357-361. doi: 10.4103/tcmj.tcmj_161_19. eCollection Oct-Dec 2020. Effects of raw vegan diet on periodontal and dental parameters Fazele Atarbashi-Moghadam, Soofieh Moallemi-Pour, Saede Atarbashi-Moghadam, Soran Sijanivandi, Alireza Akbarzadeh Baghban
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33163381/
2. Review Food Res Int . 2020 May;131:108972. doi: 10.1016/j.foodres.2019.108972. Epub 2020 Jan 7. Health issues and technological aspects of plant-based alternative milk Aline R A Silva, Marselle M N Silva, Bernardo D Ribeiro
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32247441/
3. Review Foods . 2021 Jan 27;10(2):260. doi: 10.3390/foods10020260. Methods for Testing the Quality Attributes of Plant-Based Foods: Meat- and Processed-Meat Analogs David Julian McClements, Jochen Weiss, Amanda J Kinchla, Alissa A Nolden, Lutz Grossmann
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33513814/