24/12/2023
ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
Παραδοσιακά γεμιστά συνταγη εύκολη με καστανό ρύζι και μυρωδικά για γλυκιά γεύση με άφθονα αρώματα.
1. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
- μεγάλες πιπεριές (κίτρινες + πράσινες)
- 150 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους, ψιλοκομμένα
- ένα κρεμμύδι
- μια ή δύο σκελίδες σκόρδο
- ένα καρότο
- δύο ντομάτες
- δύο μικρές πιπεριές (πράσινη + κόκκινη)
- θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τρεις κουταλιές τις σούπας
- μαϊντανός ψιλοκομμένος και δυόσμος
- δύο πατάτες + μια γλυκοπατάτα
- μια μελτζάνα
- καστανό ρύζι (αντί για καστανό ρύζι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα δημητριακά όπως φαγόπυρο ή κεχρί, ή συνδυασμό π.χ. ρύζι + φαγόπυρο ή ρύζι + κεχρί ή φαγόπυρο + κεχρί κ.ο.κ.)
- χυμός ντομάτας, συμπυκνωμένος: 250 γραμμάρια.
2. ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα εξής υλικά: κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, ντομάτες, μικρές πιπεριές.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά από το μπλέντερ καθώς και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
3. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, τρεις κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και δυόσμο.
Ανακατεύουμε.
4. Ανοίγουμε την ντομάτα, τις μεγάλες πιπεριές και πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές.
Το περιεχόμενο της ντομάτας, το ρίχνουμε στην γέμιση μας.
5. Μετράμε το ρύζι.
Όσα κομμάτια είναι τα γεμιστά μας, μια κουταλιά παραπάνω για το ρύζι. Για παράδειγμα, σε αυτήν την συνταγή χρησιμοποιήθηκαν 9 γεμιστά (8 μεγάλες πιπεριές + 1 ντομάτα), συνεπώς, το ρύζι ήταν 10 κουταλιές της σούπας.
6. Πλένουμε καλά το ρύζι, το προσθέτουμε στην γέμιση και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
7. Αρχίζουμε και γεμίζουμε τις πιπεριές, όχι μέχρι πάνω, αλλά αφήνουμε κενό για να μπορέσουν να αφρατέψουν όταν ψηθούν.
Κλείνουμε τα γεμιστά.
8. Σε ένα μπολ έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια δύο πατάτες, μια γλυκοπατάτα, μια μελιτζάνα και καρότο (ροδέλες).
Αυτά τα υλικά, τα ανακατεύουμε με ότι υλικό έχει μείνει από την γέμιση, και συμπληρώνουμε θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
9. Ρίχνουμε την γέμιση στο ταψί.
10. Πάνω από κάθε γεμιστό ρίχνουμε ελαιόλαδο με το λαδωτήρι.
11. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1,5 έως 2 ώρες.
Το ταψί είναι σκεπασμένο με λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα βάζουμε αλουμινόχαρτο (ή τα ψήνουμε στην γάστρα).
Μισή ώρα πριν κλείσουμε το φούρνο το ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε τα υγρά.
Καλή Όρεξη !
- μεγάλες πιπεριές (κίτρινες + πράσινες)
- 150 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους, ψιλοκομμένα
- ένα κρεμμύδι
- μια ή δύο σκελίδες σκόρδο
- ένα καρότο
- δύο ντομάτες
- δύο μικρές πιπεριές (πράσινη + κόκκινη)
- θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τρεις κουταλιές τις σούπας
- μαϊντανός ψιλοκομμένος και δυόσμος
- δύο πατάτες + μια γλυκοπατάτα
- μια μελτζάνα
- καστανό ρύζι (αντί για καστανό ρύζι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα δημητριακά όπως φαγόπυρο ή κεχρί, ή συνδυασμό π.χ. ρύζι + φαγόπυρο ή ρύζι + κεχρί ή φαγόπυρο + κεχρί κ.ο.κ.)
- χυμός ντομάτας, συμπυκνωμένος: 250 γραμμάρια.
2. ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα εξής υλικά: κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, ντομάτες, μικρές πιπεριές.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά από το μπλέντερ καθώς και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
3. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, τρεις κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και δυόσμο.
Ανακατεύουμε.
4. Ανοίγουμε την ντομάτα, τις μεγάλες πιπεριές και πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές.
Το περιεχόμενο της ντομάτας, το ρίχνουμε στην γέμιση μας.
5. Μετράμε το ρύζι.
Όσα κομμάτια είναι τα γεμιστά μας, μια κουταλιά παραπάνω για το ρύζι. Για παράδειγμα, σε αυτήν την συνταγή χρησιμοποιήθηκαν 9 γεμιστά (8 μεγάλες πιπεριές + 1 ντομάτα), συνεπώς, το ρύζι ήταν 10 κουταλιές της σούπας.
6. Πλένουμε καλά το ρύζι, το προσθέτουμε στην γέμιση και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
7. Αρχίζουμε και γεμίζουμε τις πιπεριές, όχι μέχρι πάνω, αλλά αφήνουμε κενό για να μπορέσουν να αφρατέψουν όταν ψηθούν.
Κλείνουμε τα γεμιστά.
8. Σε ένα μπολ έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια δύο πατάτες, μια γλυκοπατάτα, μια μελιτζάνα και καρότο (ροδέλες).
Αυτά τα υλικά, τα ανακατεύουμε με ότι υλικό έχει μείνει από την γέμιση, και συμπληρώνουμε θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
9. Ρίχνουμε την γέμιση στο ταψί.
10. Πάνω από κάθε γεμιστό ρίχνουμε ελαιόλαδο με το λαδωτήρι.
11. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1,5 έως 2 ώρες.
Το ταψί είναι σκεπασμένο με λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα βάζουμε αλουμινόχαρτο (ή τα ψήνουμε στην γάστρα).
Μισή ώρα πριν κλείσουμε το φούρνο το ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε τα υγρά.
Καλή Όρεξη !
Το ευρετήριο με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαίνεται εδώ