17/12/2023
ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Φίνο συνοδευτικό πιάτο για το γιορτινό τραπέζι (και όχι μόνο)
1. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
- τριακόσια πενήντα γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους (ή άλλα φρέσκα μανιτάρια της επιλογής σας)
- δύο μαρούλια (εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σέσκουλα ή λάχανο, ότι σας αρέσει)
- ένα κρεμμύδι ξερό
- δύο ή τρία κρεμμυδάκια φρέσκα
- μια ντομάτα
- δύο πιπεριές (μία πράσινη + μία κόκκινη)
- φρέσκα αρωματικά: μαϊντανός, δυόσμος, άνηθος
- ρίγανη, θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, κάρυ
- λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, χυμό από δύο λεμόνια
- μία κουταλιά της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης
- ένα φλιτζανάκι του καφέ με καστανό ρύζι ή βρώμη (ή 1/2 φλιτζανάκι του καφέ με καστανό ρύζι + 1/2 φλιτζανάκι του καφέ βρώμη).
2. ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Μέσα σε ένα μπολ: ψιλοκόβουμε μανιτάρια, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, πιπεριές, ντομάτα, και ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι.
2. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι ή την βρώμη, καθώς και θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, τα φρέσκα αρωματικά, κάρυ και λίγο ξύδι για να αφρατέψει.
3. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
4. Συνεχίζουμε πλένοντας τα μαρούλια.
Κόβουμε το πάνω μέρος, πετάμε τα έξω φύλλα, και τα πλένουμε καλά με μπόλικο νερό. Στο τέλος, πάντα ρίχνουμε ξύδι για απολύμανση.
Τα αφήνουμε λίγο ώστε να στραγγίσουν και ξεκινάμε το τύλιγμα.
5. Ένα-ένα φύλλο, προσεκτικά, γιατί το φύλλο από το μαρούλι σπάει εύκολα.
Στην άκρη του φύλλου, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση, και σιγά-σιγά το κάνουμε ρολάκι.
Τα βάζουμε ένα-ένα μέσα στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, και πιέζουμε.
Εάν γεμίσει η επιφάνεια της κατσαρόλας, ξεκινάμε μία δεύτερη στρώση.
6. Τελειώνοντας, βάζουμε την χύτρα στη φωτιά, ζεσταίνουμε το νερό και το ρίχνουμε πάνω από τους ντολμάδες (οι ντολμάδες να μ η ν σκεπαστούν από το νερό). Προσθέτουμε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο.
7. Στην συνέχεια, βάζουμε ανάποδα ένα πιάτο μέσα στην χύτρα για βάρος ώστε να μην κουνηθούν οι ντολμάδες και χαλάσουν.
8. Κλείνουμε την χύτρα για δέκα λεπτά.
9. Ανοίγουμε την χύτρα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Με ένα πιρούνι βγάζουμε έναν-έναν τους ντολμάδες και τους βάζουμε σε ένα μπολ ή πυρέξ, τον έναν δίπλα στον άλλον (ο ζωμός που υπάρχει στην χύτρα, δεν πάει χαμένος, θα αξιοποιηθεί).
10. Χτυπάμε σε ένα χτυπητήρι (ή ένα βαζακι) τα εξής: χυμό από ένα λεμόνι, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης, τρεις-τέσσερις κουταλιές της σούπας από τον ζωμό της χυτρας.
Χτυπάμε στο χτυπητήρι μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή και το επιστρέφουμε στην χύτρα. Στην συνέχεια, ανακατεύουμε όλα τα υγρά που υπάρχουν στην χύτρα και, τέλος, περιχύνουμε τους ντολμάδες.
Καλή Επιτυχία !!!!!
- τριακόσια πενήντα γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους (ή άλλα φρέσκα μανιτάρια της επιλογής σας)
- δύο μαρούλια (εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σέσκουλα ή λάχανο, ότι σας αρέσει)
- ένα κρεμμύδι ξερό
- δύο ή τρία κρεμμυδάκια φρέσκα
- μια ντομάτα
- δύο πιπεριές (μία πράσινη + μία κόκκινη)
- φρέσκα αρωματικά: μαϊντανός, δυόσμος, άνηθος
- ρίγανη, θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, κάρυ
- λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, χυμό από δύο λεμόνια
- μία κουταλιά της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης
- ένα φλιτζανάκι του καφέ με καστανό ρύζι ή βρώμη (ή 1/2 φλιτζανάκι του καφέ με καστανό ρύζι + 1/2 φλιτζανάκι του καφέ βρώμη).
2. ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Μέσα σε ένα μπολ: ψιλοκόβουμε μανιτάρια, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, πιπεριές, ντομάτα, και ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι.
2. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι ή την βρώμη, καθώς και θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, τα φρέσκα αρωματικά, κάρυ και λίγο ξύδι για να αφρατέψει.
3. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
4. Συνεχίζουμε πλένοντας τα μαρούλια.
Κόβουμε το πάνω μέρος, πετάμε τα έξω φύλλα, και τα πλένουμε καλά με μπόλικο νερό. Στο τέλος, πάντα ρίχνουμε ξύδι για απολύμανση.
Τα αφήνουμε λίγο ώστε να στραγγίσουν και ξεκινάμε το τύλιγμα.
5. Ένα-ένα φύλλο, προσεκτικά, γιατί το φύλλο από το μαρούλι σπάει εύκολα.
Στην άκρη του φύλλου, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση, και σιγά-σιγά το κάνουμε ρολάκι.
Τα βάζουμε ένα-ένα μέσα στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, και πιέζουμε.
Εάν γεμίσει η επιφάνεια της κατσαρόλας, ξεκινάμε μία δεύτερη στρώση.
6. Τελειώνοντας, βάζουμε την χύτρα στη φωτιά, ζεσταίνουμε το νερό και το ρίχνουμε πάνω από τους ντολμάδες (οι ντολμάδες να μ η ν σκεπαστούν από το νερό). Προσθέτουμε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο.
7. Στην συνέχεια, βάζουμε ανάποδα ένα πιάτο μέσα στην χύτρα για βάρος ώστε να μην κουνηθούν οι ντολμάδες και χαλάσουν.
8. Κλείνουμε την χύτρα για δέκα λεπτά.
9. Ανοίγουμε την χύτρα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Με ένα πιρούνι βγάζουμε έναν-έναν τους ντολμάδες και τους βάζουμε σε ένα μπολ ή πυρέξ, τον έναν δίπλα στον άλλον (ο ζωμός που υπάρχει στην χύτρα, δεν πάει χαμένος, θα αξιοποιηθεί).
10. Χτυπάμε σε ένα χτυπητήρι (ή ένα βαζακι) τα εξής: χυμό από ένα λεμόνι, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης, τρεις-τέσσερις κουταλιές της σούπας από τον ζωμό της χυτρας.
Χτυπάμε στο χτυπητήρι μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή και το επιστρέφουμε στην χύτρα. Στην συνέχεια, ανακατεύουμε όλα τα υγρά που υπάρχουν στην χύτρα και, τέλος, περιχύνουμε τους ντολμάδες.
Καλή Επιτυχία !!!!!
Το ευρετήριο με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαίνεται εδώ