ΠΡΟΛΗΨΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ
ΕΝΑΡΞΗ
Μαρία, καλημέρα !
Μου κάνει εντύπωση που δεν παρατηρείς βελτίωση διότι η βίγκαν διατροφή υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση.
Για παράδειγμα, όσον αφορά την πρόληψη, μία μελέτη σε πάνω από 120.000 ανθρώπους, έδειξε ότι οι άνθρωποι που εφαρμόζουν υγιεινή φυτοφαγία έχουν 22% μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον.
https://movementdisorders.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.29580
https://www.forksoverknives.com/wellness/plant-based-diets-decrease-parkinsons-risk-study/
Στο ίδιο μήκος κύματος και μία παλαιότερη μελέτη, η οποία αναφέρει ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν κυρίως βίγκαν διατροφή έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8009740/
Γεγονός που το γνωρίζουμε εδώ και περισσότερο από 2 δεκαετίες όταν μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001 ανέφερε ότι οι πληθυσμοί των οποίων η διατροφή τείνει να είναι βίγκαν ή σχεδόν βίγκαν, φαίνεται να απολαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά για τη νόσο.
Επίσης, συμπληρώνει ότι η βίγκαν διατροφή θα μπορούσε επίσης να βοηθάει την λεβοντόπα να περνάει μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11516224/
Ορισμένοι από τους μηχανισμούς που εξηγούν για ποιον λόγο οι φυτική διατροφή δρα ευγερετικά στη νόσο φαίνονται και σε μία δημοσίευση του 2021
https://juniperpublishers.com/oajnn/pdf/OAJNN.MS.ID.555906.pdf
Σύμφωνα με τον σύλλογο διατροφολόγων της ιρλανδίας
There is also some evidence that vegetarian and vegan diets can contribute to the prevention of PD
https://www.parkinsons.ie/wp-content/uploads/2022/05/1440-INDI-Parkinsons-FINAL-full.pdf
Όσον αφορά την αντιμετώπιση, η μελέτη είναι αυτή που σου είχα στείλει στο παρελθόν.
βάλω σνυδεσμο
Το 2004, μία ερευνήτρια από τις ΗΠΑ έγραψε για να αναφέρει την περίπτωση του συζύγου της, 75 ετών, ασθενής με νόσο Πάρκινσον επί 8 έτη, ο οποίος εφαρμόζει μία σχεδόν βίγκαν διατροφή επί 2 έτη.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα:
- η ασθένεια δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει,
- η δόση της λεβοντόπα δεν έχει αυξηθεί, και
- η σταδιακή βελτίωση έχει ωφελήσει την ποιότητα ζωής.
Μάλιστα, το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού, στην Ουάσιγκτον, προσφέρει πλέον επιχορήγηση σε ερευνητές και ερευνήτριες που θα μελετήσουν την επίδραση αυτής της διατροφής σε ανθρώπους με νόσο Πάρκινσον.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15193373/
Το 2014, δημοσιεύθηκαν 2 ακόμα περιπτώσεις:
- στην πρώτη περίπτωση, η τήρηση μιας σχεδόν βίγκαν διατροφής είχε εντυπωσιακή ευεργετική επίδραση, αλλά
- στην δεύτερη περίπτωση όπου καταναλωνόντουσαν τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση.
http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0120-00112014000100018
Το 2016, στο επιστημονικό περιοδικό της νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ δημοσιεύθηκε η περίπτωση ενός 64χρονου άνδρα, ο οποίος είχε διαγνωστεί με παρκινσονισμό.
Μετά την υιοθέτηση μίας βίγκαν διατροφής, ξεκίνησε να βιώνει μία σταθερή και δραματική βελτίωση στα κινητικά του συμπτώματα.
Το βάδισμα του έχει επιστρέψει σχεδόν στο φυσιολογικό με σχεδόν πλήρη επίλυση του παγώματος των κινήσεων και του δισταγμού κατά την έναρξη της κίνησης.
Τώρα τρέχει και κάνει πατινάζ πάγου χωρίς δυσκολία, δραστηριότητες που ήταν σχεδόν αδύνατες στο παρελθόν.
Μπόρεσε να μειώσει την δοσολογία της λεβοντόπα κατά 40%. Μπόρεσε επίσης να σταματήσει την ροπινιρόλη και να μειώσει την δοσολογία στην μιδοδρίνη κατά 44%.
https://www.avensonline.org/fulltextarticles/jpa-2376-922x-03-0016.html
Την ίδια χρονιά δημοσιεύθηκαν 2 ακόμα περιπτώσεις
https://sci-hub.st/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26976087/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26976087/
Επίσης, μία κλινική για τη νόσο Πάρκινσον & Κινητικές Διαταραχές αναφέρει τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, η οποία εξέτασε μια φυτική διατροφή σε 16 ανθρώπους με Πάρκινσον επί 14 ημέρες και διαπίστωσε ότι βοήθησε στην βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
https://www.movementdisordersclinic.com/diet-for-parkinsons-unveiling-the-current-science-behind-your-food-choices/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32041265/
Ο πιθανός μηχανισμός που έχει προταθεί για αυτά τα οφέλη ότι είναι η βελτιωμένη απορρόφηση της λεβοντόπα και η ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο
https://www.hindawi.com/journals/pd/2018/7274085/
One case report has suggested a low-animal-food diet is beneficial for people who have already developed PD.24 A 75-year-old man with PD for eight years changed to a quasi-vegan diet for two years. During this time his PD did not appear to have advanced, his dosage of PD medications (levadopa) did not increase, and his quality of life was reported to have improved—an atypical course for this disease.
Μάλιστα, τα οφέλη από την βίγκαν διατροφή στη νόσο Πάρκινσον, αναγνωρίζονται και από ιστοσελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη νόσο Πάρκινσον.
Για παράδειγμα, το παρακάτω άρθρο που γράφτηκε πριν από λίγους μήνες από τον βιοχημικό Steve Bryson, PhD στην ιστοσελίδα Parkinsons News Today
https://parkinsonsnewstoday.com/news/healthy-plant-based-diet-lowers-parkinsons-risk-uk-study/
Η ιστοσελίδα Parkinson.org αναφέρει ότι "Έρευνες υποδεικνύουν ότι η φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα, πλούσια σε ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών και υψηλή σε φυτικές ίνες, βοηθάει σε ορισμένα συμπτώματα της νόσου.
Επίσης, αναφέρει "να τρώτε πράγματα που σας αρέσουν αλλά και να τρώτε περισσότερο από τις τροφές που είναι καλό για την υγεία σας"
https://www.parkinson.org/blog/research/nutrition
- - -
η μοναδική κλινική δοκιμή
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21535916/
https://www.researchgate.net/publication/51091963_Pilot_dietary_study_with_normoproteic_protein-redistributed_plant-food_diet_and_motor_performance_in_patients_with_Parkinson%27s_disease
Planning a normoproteic, protein-redistributed, plant-food (vegan) menu is rather simple, as can be the adherence to the diet for the patient. The key message should be to emphasize unprocessed plant foods and to consume protein-rich plant foods (namely legumes and nuts) only in the evening meal. There is no need to count or limit calories and/or amounts of food, as natural plant food can be filling without a risk of exceeding individual calorie needs.
The clinical improvement was referred almost totally to the main motor signs: rigidity, tremor, and bradykinesia, functions highly correlated with autonomy and self-sufficiency. In particular, tremor, which often does not respond to pharmacological treat- ment and which was present in almost all patients at the beginning of the study, was highly positively affected by the diet. Moreover, the plant-food diet was not associated with any negative effect on nutritional status after four weeks
Baroni, Luciana & Zuliani, Cristina. (2015). A Plant-Food Diet in the Risk and Management of Parkinson’s Disease. 10.1016/B978-0-12-411462-3.00043-6.
https://www.researchgate.net/publication/282595433_A_Plant-Food_Diet_in_the_Risk_and_Management_of_Parkinson%27s_Disease
https://sci-hub.st/10.1016/b978-0-12-411462-3.00043-6
In conclusion, our results seem to indicate that the consumption of a plant-food (vegan) normoproteic protein-redistributed diet may be more effective than an omnivorous one in improving motor performances in PD patients. Moreover, such a diet appears to be safe from a nutritional point of view. In order to estab- lish definitive findings confirming if and indicating which plant-food nutrient can favourably affect neuro- logical conditions of PD patients, additional studies need to be performed, especially longitudinal random- ized trials of large groups. The aim will be to explore the effects of plant-food dietary regimen on the long- term management of PD patients
https://www.researchgate.net/publication/51091963_Pilot_dietary_study_with_normoproteic_protein-redistributed_plant-food_diet_and_motor_performance_in_patients_with_Parkinson%27s_disease
KWORDS
παρκινσον και διατροφη 30 / 30
πάρκινσον και διατροφή / 20
νοσος παρκινσον και διατροφη - / 0-10
παρκινσον διατροφη 50 / 40 - -
πάρκινσον διατροφή / 0-10 - - -
νοσοσ παρκινσον διατροφη 10 / 0-10 - - -
νοσος παρκινσον διατροφη - / 0-10 - - -
parkinson διατροφη - / -
διατροφη για παρκινσον 20 / 10 - - -
διατροφη παρκινσον - / 0-10
διατροφη και παρκινσον - / 0-10
good
3. Treating Parkinson’s Disease with Fava Beans (Faba or Broad Beans) φαβα
https://nutritionfacts.org/video/treating-parkinsons-disease-with-fava-beans-faba-or-broad-beans/
4. Treating Parkinson’s Disease with Velvet Beans (Mucuna pruriens)
https://nutritionfacts.org/video/treating-parkinsons-disease-with-velvet-beans-mucuna-pruriens/
10. Peppers and Parkinson’s: The Benefits of Smoking Without the Risks?
https://nutritionfacts.org/video/peppers-and-parkinsons-the-benefits-of-smoking-without-the-risks/
My husband who has eaten whole foods, plant-based for years began to have mild tremors in his hands. We got a water purifier after reading about all the contaminants in water. After using only purified water for drinking and cooking for a few weeks, the tremors went away and have not returned. Of course this is anecdotal with an n of 1, but something to consider.
https://nutritionfacts.org/video/low-protein-diets-for-parkinsons-disease/
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ
ΕΝΑΡΞΗ
Μαρία, καλημέρα !
Μου κάνει εντύπωση που δεν παρατηρείς βελτίωση διότι η βίγκαν διατροφή υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση.
Για παράδειγμα, όσον αφορά την πρόληψη, μία μελέτη σε πάνω από 120.000 ανθρώπους, έδειξε ότι οι άνθρωποι που εφαρμόζουν υγιεινή φυτοφαγία έχουν 22% μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον.
https://movementdisorders.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.29580
https://www.forksoverknives.com/wellness/plant-based-diets-decrease-parkinsons-risk-study/
Στο ίδιο μήκος κύματος και μία παλαιότερη μελέτη, η οποία αναφέρει ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν κυρίως βίγκαν διατροφή έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8009740/
Γεγονός που το γνωρίζουμε εδώ και περισσότερο από 2 δεκαετίες όταν μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001 ανέφερε ότι οι πληθυσμοί των οποίων η διατροφή τείνει να είναι βίγκαν ή σχεδόν βίγκαν, φαίνεται να απολαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά για τη νόσο.
Επίσης, συμπληρώνει ότι η βίγκαν διατροφή θα μπορούσε επίσης να βοηθάει την λεβοντόπα να περνάει μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11516224/
Ορισμένοι από τους μηχανισμούς που εξηγούν για ποιον λόγο οι φυτική διατροφή δρα ευγερετικά στη νόσο φαίνονται και σε μία δημοσίευση του 2021
https://juniperpublishers.com/oajnn/pdf/OAJNN.MS.ID.555906.pdf
Σύμφωνα με τον σύλλογο διατροφολόγων της ιρλανδίας
There is also some evidence that vegetarian and vegan diets can contribute to the prevention of PD
https://www.parkinsons.ie/wp-content/uploads/2022/05/1440-INDI-Parkinsons-FINAL-full.pdf
Όσον αφορά την αντιμετώπιση, η μελέτη είναι αυτή που σου είχα στείλει στο παρελθόν.
βάλω σνυδεσμο
Το 2004, μία ερευνήτρια από τις ΗΠΑ έγραψε για να αναφέρει την περίπτωση του συζύγου της, 75 ετών, ασθενής με νόσο Πάρκινσον επί 8 έτη, ο οποίος εφαρμόζει μία σχεδόν βίγκαν διατροφή επί 2 έτη.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα:
- η ασθένεια δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει,
- η δόση της λεβοντόπα δεν έχει αυξηθεί, και
- η σταδιακή βελτίωση έχει ωφελήσει την ποιότητα ζωής.
Μάλιστα, το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού, στην Ουάσιγκτον, προσφέρει πλέον επιχορήγηση σε ερευνητές και ερευνήτριες που θα μελετήσουν την επίδραση αυτής της διατροφής σε ανθρώπους με νόσο Πάρκινσον.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15193373/
Το 2014, δημοσιεύθηκαν 2 ακόμα περιπτώσεις:
- στην πρώτη περίπτωση, η τήρηση μιας σχεδόν βίγκαν διατροφής είχε εντυπωσιακή ευεργετική επίδραση, αλλά
- στην δεύτερη περίπτωση όπου καταναλωνόντουσαν τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση.
http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0120-00112014000100018
Το 2016, στο επιστημονικό περιοδικό της νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ δημοσιεύθηκε η περίπτωση ενός 64χρονου άνδρα, ο οποίος είχε διαγνωστεί με παρκινσονισμό.
Μετά την υιοθέτηση μίας βίγκαν διατροφής, ξεκίνησε να βιώνει μία σταθερή και δραματική βελτίωση στα κινητικά του συμπτώματα.
Το βάδισμα του έχει επιστρέψει σχεδόν στο φυσιολογικό με σχεδόν πλήρη επίλυση του παγώματος των κινήσεων και του δισταγμού κατά την έναρξη της κίνησης.
Τώρα τρέχει και κάνει πατινάζ πάγου χωρίς δυσκολία, δραστηριότητες που ήταν σχεδόν αδύνατες στο παρελθόν.
Μπόρεσε να μειώσει την δοσολογία της λεβοντόπα κατά 40%. Μπόρεσε επίσης να σταματήσει την ροπινιρόλη και να μειώσει την δοσολογία στην μιδοδρίνη κατά 44%.
https://www.avensonline.org/fulltextarticles/jpa-2376-922x-03-0016.html
Την ίδια χρονιά δημοσιεύθηκαν 2 ακόμα περιπτώσεις
https://sci-hub.st/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26976087/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26976087/
Επίσης, μία κλινική για τη νόσο Πάρκινσον & Κινητικές Διαταραχές αναφέρει τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, η οποία εξέτασε μια φυτική διατροφή σε 16 ανθρώπους με Πάρκινσον επί 14 ημέρες και διαπίστωσε ότι βοήθησε στην βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
https://www.movementdisordersclinic.com/diet-for-parkinsons-unveiling-the-current-science-behind-your-food-choices/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32041265/
Ο πιθανός μηχανισμός που έχει προταθεί για αυτά τα οφέλη ότι είναι η βελτιωμένη απορρόφηση της λεβοντόπα και η ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο
https://www.hindawi.com/journals/pd/2018/7274085/
One case report has suggested a low-animal-food diet is beneficial for people who have already developed PD.24 A 75-year-old man with PD for eight years changed to a quasi-vegan diet for two years. During this time his PD did not appear to have advanced, his dosage of PD medications (levadopa) did not increase, and his quality of life was reported to have improved—an atypical course for this disease.
Μάλιστα, τα οφέλη από την βίγκαν διατροφή στη νόσο Πάρκινσον, αναγνωρίζονται και από ιστοσελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη νόσο Πάρκινσον.
Για παράδειγμα, το παρακάτω άρθρο που γράφτηκε πριν από λίγους μήνες από τον βιοχημικό Steve Bryson, PhD στην ιστοσελίδα Parkinsons News Today
https://parkinsonsnewstoday.com/news/healthy-plant-based-diet-lowers-parkinsons-risk-uk-study/
Η ιστοσελίδα Parkinson.org αναφέρει ότι "Έρευνες υποδεικνύουν ότι η φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα, πλούσια σε ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών και υψηλή σε φυτικές ίνες, βοηθάει σε ορισμένα συμπτώματα της νόσου.
Επίσης, αναφέρει "να τρώτε πράγματα που σας αρέσουν αλλά και να τρώτε περισσότερο από τις τροφές που είναι καλό για την υγεία σας"
https://www.parkinson.org/blog/research/nutrition
- - -
η μοναδική κλινική δοκιμή
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21535916/
https://www.researchgate.net/publication/51091963_Pilot_dietary_study_with_normoproteic_protein-redistributed_plant-food_diet_and_motor_performance_in_patients_with_Parkinson%27s_disease
Planning a normoproteic, protein-redistributed, plant-food (vegan) menu is rather simple, as can be the adherence to the diet for the patient. The key message should be to emphasize unprocessed plant foods and to consume protein-rich plant foods (namely legumes and nuts) only in the evening meal. There is no need to count or limit calories and/or amounts of food, as natural plant food can be filling without a risk of exceeding individual calorie needs.
The clinical improvement was referred almost totally to the main motor signs: rigidity, tremor, and bradykinesia, functions highly correlated with autonomy and self-sufficiency. In particular, tremor, which often does not respond to pharmacological treat- ment and which was present in almost all patients at the beginning of the study, was highly positively affected by the diet. Moreover, the plant-food diet was not associated with any negative effect on nutritional status after four weeks
Baroni, Luciana & Zuliani, Cristina. (2015). A Plant-Food Diet in the Risk and Management of Parkinson’s Disease. 10.1016/B978-0-12-411462-3.00043-6.
https://www.researchgate.net/publication/282595433_A_Plant-Food_Diet_in_the_Risk_and_Management_of_Parkinson%27s_Disease
https://sci-hub.st/10.1016/b978-0-12-411462-3.00043-6
In conclusion, our results seem to indicate that the consumption of a plant-food (vegan) normoproteic protein-redistributed diet may be more effective than an omnivorous one in improving motor performances in PD patients. Moreover, such a diet appears to be safe from a nutritional point of view. In order to estab- lish definitive findings confirming if and indicating which plant-food nutrient can favourably affect neuro- logical conditions of PD patients, additional studies need to be performed, especially longitudinal random- ized trials of large groups. The aim will be to explore the effects of plant-food dietary regimen on the long- term management of PD patients
https://www.researchgate.net/publication/51091963_Pilot_dietary_study_with_normoproteic_protein-redistributed_plant-food_diet_and_motor_performance_in_patients_with_Parkinson%27s_disease
KWORDS
παρκινσον και διατροφη 30 / 30
πάρκινσον και διατροφή / 20
νοσος παρκινσον και διατροφη - / 0-10
παρκινσον διατροφη 50 / 40 - -
πάρκινσον διατροφή / 0-10 - - -
νοσοσ παρκινσον διατροφη 10 / 0-10 - - -
νοσος παρκινσον διατροφη - / 0-10 - - -
parkinson διατροφη - / -
διατροφη για παρκινσον 20 / 10 - - -
διατροφη παρκινσον - / 0-10
διατροφη και παρκινσον - / 0-10
good
3. Treating Parkinson’s Disease with Fava Beans (Faba or Broad Beans) φαβα
https://nutritionfacts.org/video/treating-parkinsons-disease-with-fava-beans-faba-or-broad-beans/
4. Treating Parkinson’s Disease with Velvet Beans (Mucuna pruriens)
https://nutritionfacts.org/video/treating-parkinsons-disease-with-velvet-beans-mucuna-pruriens/
10. Peppers and Parkinson’s: The Benefits of Smoking Without the Risks?
https://nutritionfacts.org/video/peppers-and-parkinsons-the-benefits-of-smoking-without-the-risks/
My husband who has eaten whole foods, plant-based for years began to have mild tremors in his hands. We got a water purifier after reading about all the contaminants in water. After using only purified water for drinking and cooking for a few weeks, the tremors went away and have not returned. Of course this is anecdotal with an n of 1, but something to consider.
https://nutritionfacts.org/video/low-protein-diets-for-parkinsons-disease/