26/3/2024
ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
Εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα και σπιτικά ντολμαδάκια γιαλαντζί.
Ελαφριά χωρίς κιμά αλλά με την εξαιρετική γεύση που ταξιδεύει τον ουρανίσκο !
Ελαφριά χωρίς κιμά αλλά με την εξαιρετική γεύση που ταξιδεύει τον ουρανίσκο !
1. ΥΛΙΚΑ ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
- 200 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους, ψιλοκομμένα
- δύο πιπεριές χρωματιστές, ψιλοκομμένες
- ένα κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- ένα ματσάκι κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- αρωματικά: άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος - ψιλοκομμένα
- 150 γραμμάρια καστανό ρύζι, πλυμένο
- μια ντομάτα, ψιλοκομμένη
- θαλασσινό αλάτι, πιπέρι, κάρυ
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- λεμόνι
- ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι (ιδανικά μηλόξυδο)
- 200 γραμμάρια αμπελόφυλλα.
2. ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ: μανιτάρια, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, πιπεριές, καστανό ρύζι, ντομάτα, άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος, ελαιόλαδο, θαλασσινό αλάτι, πιπέρι, κάρυ, λεμόνι, ξύδι και λίγο νερό.
Ανακατεύουμε και τα βάζουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο να αφρατέψουν.
2. Τα φύλλα τα έχω πλύνει, στην συνέχεια τα ζεματίζω και τα βάζω στην κατάψυξη ώστε να έχω για όλο τον χρόνο: όποτε χρειάζομαι τα χρησιμοποιώ
3. Τοποθετούμε ένα-ένα φύλλο.
Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, το τυλίγουμε ρολάκι και το βάζουμε στην κατσαρόλα
4. Συνεχίζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα και συνεχίζουμε με την δεύτερη στρώση.
5. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για βάρος, ζεσταίνουμε νερό και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα για να σκεπάσει τα ντολμαδάκια.
6. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανάβουμε την φωτιά.
Μόλις πάρει μία βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μισή θερμοκρασία για 20 με 30 λεπτά.
7. Κλείνουμε την φωτιά, ανοίγουμε την κατσαρόλα, βγάζουμε το πιάτο και ρίχνουμε λίγο θαλασσινό αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι. Προαιρετικά: άνηθο ψιλοκομμένο
Καλή απόλαυση !
- 200 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους, ψιλοκομμένα
- δύο πιπεριές χρωματιστές, ψιλοκομμένες
- ένα κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- ένα ματσάκι κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- αρωματικά: άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος - ψιλοκομμένα
- 150 γραμμάρια καστανό ρύζι, πλυμένο
- μια ντομάτα, ψιλοκομμένη
- θαλασσινό αλάτι, πιπέρι, κάρυ
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- λεμόνι
- ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι (ιδανικά μηλόξυδο)
- 200 γραμμάρια αμπελόφυλλα.
2. ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ: μανιτάρια, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, πιπεριές, καστανό ρύζι, ντομάτα, άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος, ελαιόλαδο, θαλασσινό αλάτι, πιπέρι, κάρυ, λεμόνι, ξύδι και λίγο νερό.
Ανακατεύουμε και τα βάζουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο να αφρατέψουν.
2. Τα φύλλα τα έχω πλύνει, στην συνέχεια τα ζεματίζω και τα βάζω στην κατάψυξη ώστε να έχω για όλο τον χρόνο: όποτε χρειάζομαι τα χρησιμοποιώ
3. Τοποθετούμε ένα-ένα φύλλο.
Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, το τυλίγουμε ρολάκι και το βάζουμε στην κατσαρόλα
4. Συνεχίζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα και συνεχίζουμε με την δεύτερη στρώση.
5. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για βάρος, ζεσταίνουμε νερό και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα για να σκεπάσει τα ντολμαδάκια.
6. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανάβουμε την φωτιά.
Μόλις πάρει μία βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μισή θερμοκρασία για 20 με 30 λεπτά.
7. Κλείνουμε την φωτιά, ανοίγουμε την κατσαρόλα, βγάζουμε το πιάτο και ρίχνουμε λίγο θαλασσινό αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι. Προαιρετικά: άνηθο ψιλοκομμένο
Καλή απόλαυση !
Το ευρετήριο με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαίνεται εδώ