5/10/2023.
Ενημέρωση: 29/7/2024
Ενημέρωση: 29/7/2024
Vegan... Γάτες ;
Ναι, αλλά με προσοχή
Δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6) |
Σύμφωνα με ανασκόπηση 16 μελετών (14) δεν υπάρχουν στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες σε γάτες που λαμβάνουν vegan διατροφή. |
Προϋπόθεση: Να είναι σ ω σ τ ά σχεδιασμένη (ιδανικά, με την καθοδήγηση vegan κτηνίατρου). |
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ (χρόνος ανάγνωσης: 21 λεπτά)
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά) Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ (χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά) 1. ΜΕΛΕΤΗ 2. ΓΝΩΜΗ: γιατί η γάτα, ένα σαρκοφάγο ζώο, τείνει να έχει καλύτερη υγεία με μία διατροφή που είναι ενάντια στην φύση της ; Δύο Πιθανοί Λόγοι 3. ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΑΤΕΣ 4. ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΚΑΤΑ: η vegan εμπορική τροφή για γάτες και σκύλους έχει ελλείψεις. Αυτό, όμως, βασίζεται σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως το 2021. Ενδεχομένως, οι εταιρείες να έχουν προβεί σε αναθεώρηση των συνθέσεων τους - ΥΠΕΡ: η vegan διατροφή, όταν είναι σωστά σχεδιασμένη, φαίνεται ότι δεν επιδρά αρνητικά. Απεναντίας, φαίνεται ότι έχει οφέλη που δεν παρατηρούνται σε μία διατροφή με βάση τα ζωικά 5. Λοιπά οφέλη 6. Είναι οι οικόσιτες γάτες υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα; – Του ζωολόγου Jordi Casamitjana 7. Η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση τερματίζει την αντίθεση στις vegan διατροφές για σκύλους (7/2024) Παραπομπές (30) |
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
- Κάθε χρόνο, η παγκόσμια κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για την θανάτωση 70 δισεκατομμυρίων ζώων ξηράς (27). Εξ'αυτών, σχεδόν το 10% (περίπου 7 δισ. ζώα, δηλαδή σχεδόν όσο ο ανθρώπινος πληθυσμός) προορίζεται να γίνει τροφή για σκύλους και γάτες (9).
- Ένα μ ε γ ά λ ο ποσοστό ανθρώπων επιθυμεί περισσότερη ενημέρωση για την διατροφική επάρκεια των φυτικών διατροφών, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία να έχουν δημοσιευθεί αρκετές σχετικές επιστημονικές μελέτες (10).
- Δ ε ν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δ ε ν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6),
- Η ανάλυση σε ε μ π ο ρ ι κ έ ς vegan τροφές για γάτες και σκύλους από 5 χώρες (Βραζιλία, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, ΗΠΑ) έδειξε ότι είχαν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά κ ά τ ω από τα συνιστώμενα επίπεδα (3-8). Βέβαια, αυτές οι μελέτες είχαν ημερομηνία δημοσίευσης έ ω ς το 2021. Ενδεχομένως, οι εταιρείες που παρασκευάζουν vegan τροφή για σκύλους και γάτες να έχουν προβεί σε αναθεώρηση των συνθέσεων τους για να εξασφαλίσουν την διατροφική επάρκεια σε αυτές τις τροφές.
Σε κάθε περίπτωση, όταν επιλέγεται vegan τροφή για γάτες ή για σκύλους, να ελέγχεται με ιδιαίτερα μεγάλη π ρ ο σ ο χ ή η επάρκεια στα θρεπτικά συστατικά. Ι δ α ν ι κ ά υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη κτηνιάτρου. Πιθανώς να χρειάζεται συνδυασμός με σπιτική vegan διατροφή, η οποία θα έχει σχεδιαστεί, επίσης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.
- με ποιον τρόπο βρίσκω vegan κτηνίατρο ; =>
Υπάρχουν διάφορες επιλογές:
1. να ανατρέξετε στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας veganguidegreece, στην ενότητα "επαγγελματίες υγείας".
2. να συμβουλευτείτε την συλλογική γνώση, θέτοντας ερώτημα στις αντίστοιχες vegan ομάδες (17, 18) ή στις γενικότερες ομάδες όπου κατά καιρούς γίνονται σχετικές συζητήσεις (25, 26).
3. να τεθεί απευθείας ερώτημα σε κτηνίατρους, τόσο σε αυτόν/ή που ήδη έχετε όσο και σε άλλες/ους κτηνίατρους.
4. μία επικοινωνία με τον vegan καθηγητή και κτηνίατρο Andrew Knight (24) ίσως φανεί επίσης χρήσιμη. Ενδεχομένως, να αναλαμβάνει ο ίδιος την υποστήριξη της vegan διατροφής σε γάτες ή ίσως να μπορεί να σας παραπέμψει σε δίκτυο vegan κτηνιάτρων. Είναι ο πιο δραστήριος vegan κτηνίατρος παγκοσμίως και είναι πολύ πιθανό να έχει σχετικές επαφές και γνωριμίες.
- Η vegan διατροφή, ό τ α ν είναι σωστά σχεδιασμένη, φαίνεται ότι δ ε ν επιδρά αρνητικά. Α π ε ν α ν τ ί α ς , φαίνεται ότι έχει μία σειρά από οφέλη, τα οποία δεν παρατηρούνται σε μία διατροφή με βάση τα ζωικά (1, 11-14).
- Οι προαναφερόμενες μελέτες (1, 11-14) δ ε ν αποδεικνύουν ότι οι γάτες δεν είναι σαρκοφάγα. Οι γάτες ε ί ν α ι σαρκοφάγα ζώα. Αυτές οι μελέτες απλά ίσως επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι εμπορικές τροφές ενδέχεται να περιέχουν "4D ζώα", δηλαδή αλεσμένα ζώα, τα οποία είναι:
1. Dead (που έχουν πεθάνει), ή
2. Dying (που πεθαίνουν), ή
3. Diseased (που είναι άρρωστα), ή
4. Disabled (που είναι ανάπηρα).
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ένα κατεξοχήν σαρκοφάγο ζώο, όπως η γάτα, τείνει να έχει κ α λ ύ τ ε ρ η υγεία όταν τρέφεται με μία διατροφή που είναι ε ν ά ν τ ι α στην φύση της (vegan διατροφή). Επίσης, σε πολλές τροφές κατοικιδίων εντοπίζεται η πεντοβαρβιτάλη (21-22), η οποία συνηθέστερα χρησιμοποιείται από κτηνιάτρους για ευθανασία και αναισθησία των ζώων (23).
Μία άλλη πιθανή (ή συμπληρωματική) εκδοχή είναι ότι οι γατοτροφές περιέχουν τα υπολείμματα των ζωικών που δεν τρώνε οι άνθρωποι. Για παράδειγμα αυτιά, μουσούδα, εγκέφαλος, κεφάλι, πόδια, αγέννητα μωρά, εντόσθια, καθώς και άλλα υποπροϊόντα από τα σφαγεία και τα λοιπά απομεινάρια των ζώων.
Συνεπώς, αυτοί οι 2 λόγοι (4D ζώα + υπολείμματα ζωικών) ίσως εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, για ποιον λόγο οι γάτες τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία όταν λαμβάνουν μία vegan διατροφή.
- Η διατροφή με ζωικά σε γάτες και σκύλους έχει τρία ακόμα σημαντικά μειονεκτήματα (16). Η εκτροφή ζώων αποτελεί, παγκοσμίως, την ρίζα πολλών πιεστικών ζητημάτων, όπως:
1. το περιβαλλοντικό ζήτημα: συμβάλλει άμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απαιτεί πάρα πολλούς πόρους, διαταράσσει τα οικοσυστήματα, ενώ έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις στην χρήση του νερού και γης. Επίσης, οδηγεί σε απώλεια βιοποικιλότητας και αποψίλωση δασών
2. το ζήτημα της δημόσιας υγείας: η εκτροφή ζώων λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για αναδυόμενες ασθένειες και ως καταλύτης για την αντοχή στα αντιβιοτικά.
3. τα ηθικά ζητήματα: το 90% των εκτρεφόμενων ζώων βρίσκονται σε εργοστασιακές φάρμες, το οποίο σημαίνει - μεταξύ άλλων - ότι τα ζώα περιορίζονται σε μικρά κλουβιά, ενώ διενεργούνται επώδυνοι ακρωτηριασμοί.
- Όπως είδαμε νωρίτερα (9), σχεδόν το 10% της παγκόσμιας κτηνοτροφίας προορίζεται για τροφή σε σκύλους και γάτες.
Γιατί να πεθαίνουν ζώα για να γίνονται τροφές για γάτες και σκύλους, όταν μπορούμε να τους δίνουμε vegan διατροφή, η οποία:
1. προσφέρει οφέλη υγείας,
2. προστατεύει το περιβάλλον,
3. δεν συμβάλλει σε αναδυόμενες ασθένειες, ούτε ενεργεί ως καταλύτης για την αντοχή στα αντιβιοτικά, καθώς και
4. τα ηθικά ζητήματα: αποφεύγεται η θανάτωση των ζώων, οι επώδυνοι ακρωτηριασμοί, καθώς και όλες οι άλλες οι κακουχίες που βιώνουν τα εκτρεφόμενα ζώα.
- σχετικά με το ότι "η εμπορική vegan τροφή είναι ακριβή" =>
Πράγματι, είναι ακριβή. Δύο σκέψεις :
1. Ευελπιστώ ότι αυτό θα αλλάξει με την ολοένα αυξημένη ζήτηση.
Για παράδειγμα, όταν πρωτοήρθαν τα φυτικά γάλατα στην Ελλάδα, οι τιμές τους ήταν απλησίαστες. Στις μέρες μας, όμως, οι τιμές τους είναι ίδιες με τα ζωικά γάλατα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα φυτικά γάλατα αποτελούν και την φθηνότερη επιλογή
2. για όσο χρονικό διάστημα η εμπορική τροφή είναι ακριβότερη, η εναλλακτική επιλογή είναι μία σωστά σχεδιασμένη σπιτική διατροφή, ιδανικά με την καθοδήγηση vegan κτηνίατρου.
- "δεν έχω τον χρόνο να ετοιμάζω σπιτική vegan τροφή" =>
Τότε μην την ξεκινήσετε.
Η μετάβαση στην vegan διατροφή δεν είναι ανταγωνισμός, ούτε αγώνας δρόμου. Την ξεκινάτε όποτε και, πάνω από όλα, ε ά ν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Ο σκοπός της παρούσας ανάρτησης δεν είναι να σας υποδείξει τι να κάνετε με τις γάτες που κηδεμονεύετε, ούτε να σας κρίνει εάν - για οποιονδήποτε λόγο - δεν προσφέρετε την vegan διατροφή.
Η παρούσα ανάρτηση σκοπεύει απλά να προσφέρει ενημέρωση για ορισμένα δεδομένα που ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστά στην Ελλάδα. Το τι τελικά θα επιλέξετε να κάνετε με τις γάτες που κηδεμονεύετε, αποτελεί διαφορετικό ζήτημα και, πάνω από όλα, είναι δική σας επιλογή.
Ο κάθε άνθρωπος κάνει αυτό που κρίνει καλύτερο για τις γάτες που κηδεμονεύει.
- Είμαι υπέρ της vegan διατροφής σε γάτες για 4 λόγους:
1. οι γάτες δεν είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο είναι η τοποθέτηση του ζωολόγου Jordi Casamitjana (20) σε συνεργασία με τον καθηγητή Andrew Knight, κτηνίατρος και κάτοχος διδακτορικού, ο οποίος έχει κάνει 4 δημοσιεύσεις για την vegan διατροφή (24).
2. Δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6)
3. οι αναφορές περίπτωσης τόσο στην επιστημονική βιβλιογραφία (15) όσο και από συζητήσεις με ανθρώπους που δίνουν vegan διατροφή στις γάτες τους (17, 18) είναι θετικές και σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακές.
4. Σύμφωνα με ανασκόπηση 16 μελετών (14) δεν υπάρχουν στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες σε γάτες που λαμβάνουν vegan διατροφή. Μάλιστα κάποια στοιχεία δείχνουν και οφέλη που δεν παρατηρούνται σε μία διατροφή με βάση τα ζωικά.
- Κλείνοντας, κάποιοι άνθρωποι θα πουν ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και δεν πρέπει να τρέφονται με vegan διατροφή. Ωστόσο, ο καθηγητής Knight (24) πιστεύει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι απαρχαιωμένος και διαψεύδεται από τις μελέτες, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι γάτες έχουν χειρότερη υγεία όταν εφαρμόζουν μια υγιεινή vegan διατροφή» (19). Συμπληρωματικά, ο ζωολόγος Jordi Casamitjana έχει συντάξει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Είναι οι οικόσιτες γάτες υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα ;" (20)
- Συνοψίζοντας, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η vegan διατροφή δ ε ν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία αλλά, απεναντίας, υπάρχουν και ορισμένα ο φ έ λ η που δ ε ν παρατηρούνται στην διατροφή με βάση τα ζωικά. Επίσης, δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6).
Βέβαια, βασικότατη προϋπόθεση είναι να έχει επιλεγεί σωστά μία εμπορική vegan τροφή ή/και να παρέχεται μία σωστά σχεδιασμένη σπιτική vegan διατροφή.
Έχοντας πει αυτά, απαιτούνται και προοπτικές μελέτες που θα επιβεβαιώσουν αυτές τις μελέτες (1, 11-14, 19). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσουμε τα ευρήματα ανασκοπήσεων, πληθυσμιακών μελετών και αναφορών περιπτώσεων.
Το βασικό σημείο είναι ο σωστός σχεδιασμός, το οποίο σημαίνει ότι πριν κάνετε την μετάβαση στην vegan διατροφή, είναι απαραίτητο να ψάξετε, να ρωτήσετε και να ενημερωθείτε.
Ιδανικά, η μετάβαση να γίνει υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη κτηνιάτρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχει μελετήσει την επιστημονική βιβλιογραφία για την vegan διατροφή σε γάτες και σκύλους ώστε να γνωρίζει τα σχετικά δεδομένα. Στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους, αλλά υπάρχουν.
Για περισσότερη ενημέρωση, δείτε και δύο ομάδες στο facebook με τίτλο :
1. "Vegan διατροφή για τα κατοικίδια μας" με 784 μέλη (17),
2. "Vegan Cats" με 10.300 μέλη (18).
Για το που θα βρείτε vegan τροφές, μία αναλυτική λίστα υπάρχει εδώ (21), καθώς και μέσω συζητήσεων στις σχετικές ομάδες στο facebook.
- Κάθε χρόνο, η παγκόσμια κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για την θανάτωση 70 δισεκατομμυρίων ζώων ξηράς (27). Εξ'αυτών, σχεδόν το 10% (περίπου 7 δισ. ζώα, δηλαδή σχεδόν όσο ο ανθρώπινος πληθυσμός) προορίζεται να γίνει τροφή για σκύλους και γάτες (9).
- Ένα μ ε γ ά λ ο ποσοστό ανθρώπων επιθυμεί περισσότερη ενημέρωση για την διατροφική επάρκεια των φυτικών διατροφών, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία να έχουν δημοσιευθεί αρκετές σχετικές επιστημονικές μελέτες (10).
- Δ ε ν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δ ε ν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6),
- Η ανάλυση σε ε μ π ο ρ ι κ έ ς vegan τροφές για γάτες και σκύλους από 5 χώρες (Βραζιλία, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, ΗΠΑ) έδειξε ότι είχαν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά κ ά τ ω από τα συνιστώμενα επίπεδα (3-8). Βέβαια, αυτές οι μελέτες είχαν ημερομηνία δημοσίευσης έ ω ς το 2021. Ενδεχομένως, οι εταιρείες που παρασκευάζουν vegan τροφή για σκύλους και γάτες να έχουν προβεί σε αναθεώρηση των συνθέσεων τους για να εξασφαλίσουν την διατροφική επάρκεια σε αυτές τις τροφές.
Σε κάθε περίπτωση, όταν επιλέγεται vegan τροφή για γάτες ή για σκύλους, να ελέγχεται με ιδιαίτερα μεγάλη π ρ ο σ ο χ ή η επάρκεια στα θρεπτικά συστατικά. Ι δ α ν ι κ ά υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη κτηνιάτρου. Πιθανώς να χρειάζεται συνδυασμός με σπιτική vegan διατροφή, η οποία θα έχει σχεδιαστεί, επίσης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.
- με ποιον τρόπο βρίσκω vegan κτηνίατρο ; =>
Υπάρχουν διάφορες επιλογές:
1. να ανατρέξετε στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας veganguidegreece, στην ενότητα "επαγγελματίες υγείας".
2. να συμβουλευτείτε την συλλογική γνώση, θέτοντας ερώτημα στις αντίστοιχες vegan ομάδες (17, 18) ή στις γενικότερες ομάδες όπου κατά καιρούς γίνονται σχετικές συζητήσεις (25, 26).
3. να τεθεί απευθείας ερώτημα σε κτηνίατρους, τόσο σε αυτόν/ή που ήδη έχετε όσο και σε άλλες/ους κτηνίατρους.
4. μία επικοινωνία με τον vegan καθηγητή και κτηνίατρο Andrew Knight (24) ίσως φανεί επίσης χρήσιμη. Ενδεχομένως, να αναλαμβάνει ο ίδιος την υποστήριξη της vegan διατροφής σε γάτες ή ίσως να μπορεί να σας παραπέμψει σε δίκτυο vegan κτηνιάτρων. Είναι ο πιο δραστήριος vegan κτηνίατρος παγκοσμίως και είναι πολύ πιθανό να έχει σχετικές επαφές και γνωριμίες.
- Η vegan διατροφή, ό τ α ν είναι σωστά σχεδιασμένη, φαίνεται ότι δ ε ν επιδρά αρνητικά. Α π ε ν α ν τ ί α ς , φαίνεται ότι έχει μία σειρά από οφέλη, τα οποία δεν παρατηρούνται σε μία διατροφή με βάση τα ζωικά (1, 11-14).
- Οι προαναφερόμενες μελέτες (1, 11-14) δ ε ν αποδεικνύουν ότι οι γάτες δεν είναι σαρκοφάγα. Οι γάτες ε ί ν α ι σαρκοφάγα ζώα. Αυτές οι μελέτες απλά ίσως επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι εμπορικές τροφές ενδέχεται να περιέχουν "4D ζώα", δηλαδή αλεσμένα ζώα, τα οποία είναι:
1. Dead (που έχουν πεθάνει), ή
2. Dying (που πεθαίνουν), ή
3. Diseased (που είναι άρρωστα), ή
4. Disabled (που είναι ανάπηρα).
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ένα κατεξοχήν σαρκοφάγο ζώο, όπως η γάτα, τείνει να έχει κ α λ ύ τ ε ρ η υγεία όταν τρέφεται με μία διατροφή που είναι ε ν ά ν τ ι α στην φύση της (vegan διατροφή). Επίσης, σε πολλές τροφές κατοικιδίων εντοπίζεται η πεντοβαρβιτάλη (21-22), η οποία συνηθέστερα χρησιμοποιείται από κτηνιάτρους για ευθανασία και αναισθησία των ζώων (23).
Μία άλλη πιθανή (ή συμπληρωματική) εκδοχή είναι ότι οι γατοτροφές περιέχουν τα υπολείμματα των ζωικών που δεν τρώνε οι άνθρωποι. Για παράδειγμα αυτιά, μουσούδα, εγκέφαλος, κεφάλι, πόδια, αγέννητα μωρά, εντόσθια, καθώς και άλλα υποπροϊόντα από τα σφαγεία και τα λοιπά απομεινάρια των ζώων.
Συνεπώς, αυτοί οι 2 λόγοι (4D ζώα + υπολείμματα ζωικών) ίσως εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, για ποιον λόγο οι γάτες τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία όταν λαμβάνουν μία vegan διατροφή.
- Η διατροφή με ζωικά σε γάτες και σκύλους έχει τρία ακόμα σημαντικά μειονεκτήματα (16). Η εκτροφή ζώων αποτελεί, παγκοσμίως, την ρίζα πολλών πιεστικών ζητημάτων, όπως:
1. το περιβαλλοντικό ζήτημα: συμβάλλει άμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απαιτεί πάρα πολλούς πόρους, διαταράσσει τα οικοσυστήματα, ενώ έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις στην χρήση του νερού και γης. Επίσης, οδηγεί σε απώλεια βιοποικιλότητας και αποψίλωση δασών
2. το ζήτημα της δημόσιας υγείας: η εκτροφή ζώων λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για αναδυόμενες ασθένειες και ως καταλύτης για την αντοχή στα αντιβιοτικά.
3. τα ηθικά ζητήματα: το 90% των εκτρεφόμενων ζώων βρίσκονται σε εργοστασιακές φάρμες, το οποίο σημαίνει - μεταξύ άλλων - ότι τα ζώα περιορίζονται σε μικρά κλουβιά, ενώ διενεργούνται επώδυνοι ακρωτηριασμοί.
- Όπως είδαμε νωρίτερα (9), σχεδόν το 10% της παγκόσμιας κτηνοτροφίας προορίζεται για τροφή σε σκύλους και γάτες.
Γιατί να πεθαίνουν ζώα για να γίνονται τροφές για γάτες και σκύλους, όταν μπορούμε να τους δίνουμε vegan διατροφή, η οποία:
1. προσφέρει οφέλη υγείας,
2. προστατεύει το περιβάλλον,
3. δεν συμβάλλει σε αναδυόμενες ασθένειες, ούτε ενεργεί ως καταλύτης για την αντοχή στα αντιβιοτικά, καθώς και
4. τα ηθικά ζητήματα: αποφεύγεται η θανάτωση των ζώων, οι επώδυνοι ακρωτηριασμοί, καθώς και όλες οι άλλες οι κακουχίες που βιώνουν τα εκτρεφόμενα ζώα.
- σχετικά με το ότι "η εμπορική vegan τροφή είναι ακριβή" =>
Πράγματι, είναι ακριβή. Δύο σκέψεις :
1. Ευελπιστώ ότι αυτό θα αλλάξει με την ολοένα αυξημένη ζήτηση.
Για παράδειγμα, όταν πρωτοήρθαν τα φυτικά γάλατα στην Ελλάδα, οι τιμές τους ήταν απλησίαστες. Στις μέρες μας, όμως, οι τιμές τους είναι ίδιες με τα ζωικά γάλατα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα φυτικά γάλατα αποτελούν και την φθηνότερη επιλογή
2. για όσο χρονικό διάστημα η εμπορική τροφή είναι ακριβότερη, η εναλλακτική επιλογή είναι μία σωστά σχεδιασμένη σπιτική διατροφή, ιδανικά με την καθοδήγηση vegan κτηνίατρου.
- "δεν έχω τον χρόνο να ετοιμάζω σπιτική vegan τροφή" =>
Τότε μην την ξεκινήσετε.
Η μετάβαση στην vegan διατροφή δεν είναι ανταγωνισμός, ούτε αγώνας δρόμου. Την ξεκινάτε όποτε και, πάνω από όλα, ε ά ν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Ο σκοπός της παρούσας ανάρτησης δεν είναι να σας υποδείξει τι να κάνετε με τις γάτες που κηδεμονεύετε, ούτε να σας κρίνει εάν - για οποιονδήποτε λόγο - δεν προσφέρετε την vegan διατροφή.
Η παρούσα ανάρτηση σκοπεύει απλά να προσφέρει ενημέρωση για ορισμένα δεδομένα που ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστά στην Ελλάδα. Το τι τελικά θα επιλέξετε να κάνετε με τις γάτες που κηδεμονεύετε, αποτελεί διαφορετικό ζήτημα και, πάνω από όλα, είναι δική σας επιλογή.
Ο κάθε άνθρωπος κάνει αυτό που κρίνει καλύτερο για τις γάτες που κηδεμονεύει.
- Είμαι υπέρ της vegan διατροφής σε γάτες για 4 λόγους:
1. οι γάτες δεν είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο είναι η τοποθέτηση του ζωολόγου Jordi Casamitjana (20) σε συνεργασία με τον καθηγητή Andrew Knight, κτηνίατρος και κάτοχος διδακτορικού, ο οποίος έχει κάνει 4 δημοσιεύσεις για την vegan διατροφή (24).
2. Δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6)
3. οι αναφορές περίπτωσης τόσο στην επιστημονική βιβλιογραφία (15) όσο και από συζητήσεις με ανθρώπους που δίνουν vegan διατροφή στις γάτες τους (17, 18) είναι θετικές και σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακές.
4. Σύμφωνα με ανασκόπηση 16 μελετών (14) δεν υπάρχουν στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες σε γάτες που λαμβάνουν vegan διατροφή. Μάλιστα κάποια στοιχεία δείχνουν και οφέλη που δεν παρατηρούνται σε μία διατροφή με βάση τα ζωικά.
- Κλείνοντας, κάποιοι άνθρωποι θα πουν ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και δεν πρέπει να τρέφονται με vegan διατροφή. Ωστόσο, ο καθηγητής Knight (24) πιστεύει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι απαρχαιωμένος και διαψεύδεται από τις μελέτες, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι γάτες έχουν χειρότερη υγεία όταν εφαρμόζουν μια υγιεινή vegan διατροφή» (19). Συμπληρωματικά, ο ζωολόγος Jordi Casamitjana έχει συντάξει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Είναι οι οικόσιτες γάτες υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα ;" (20)
- Συνοψίζοντας, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η vegan διατροφή δ ε ν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία αλλά, απεναντίας, υπάρχουν και ορισμένα ο φ έ λ η που δ ε ν παρατηρούνται στην διατροφή με βάση τα ζωικά. Επίσης, δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6).
Βέβαια, βασικότατη προϋπόθεση είναι να έχει επιλεγεί σωστά μία εμπορική vegan τροφή ή/και να παρέχεται μία σωστά σχεδιασμένη σπιτική vegan διατροφή.
Έχοντας πει αυτά, απαιτούνται και προοπτικές μελέτες που θα επιβεβαιώσουν αυτές τις μελέτες (1, 11-14, 19). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσουμε τα ευρήματα ανασκοπήσεων, πληθυσμιακών μελετών και αναφορών περιπτώσεων.
Το βασικό σημείο είναι ο σωστός σχεδιασμός, το οποίο σημαίνει ότι πριν κάνετε την μετάβαση στην vegan διατροφή, είναι απαραίτητο να ψάξετε, να ρωτήσετε και να ενημερωθείτε.
Ιδανικά, η μετάβαση να γίνει υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη κτηνιάτρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχει μελετήσει την επιστημονική βιβλιογραφία για την vegan διατροφή σε γάτες και σκύλους ώστε να γνωρίζει τα σχετικά δεδομένα. Στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους, αλλά υπάρχουν.
Για περισσότερη ενημέρωση, δείτε και δύο ομάδες στο facebook με τίτλο :
1. "Vegan διατροφή για τα κατοικίδια μας" με 784 μέλη (17),
2. "Vegan Cats" με 10.300 μέλη (18).
Για το που θα βρείτε vegan τροφές, μία αναλυτική λίστα υπάρχει εδώ (21), καθώς και μέσω συζητήσεων στις σχετικές ομάδες στο facebook.
Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
1. ΜΕΛΕΤΗ
Πριν από περίπου 3 εβδομάδες δημοσιεύθηκε μία επιστημονική μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 1.369 γάτες. Βασίστηκε στις αναφορές των ανθρώπων που φρόντιζαν τις γάτες, το οποίο αποτελεί και τον περιορισμό της μελέτης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι : Οι γάτες που τρέφονταν με vegan διατροφή έτειναν να έχουν καλύτερη υγεία από τις γάτες που τρέφονταν με μία διατροφή που είχε ως βάση τα ζωικά. Αυτή η τάση ήταν σαφής και συνεπής. Αυτά τα αποτελέσματα σ υ μ φ ω ν ο ύ ν σε μεγάλο βαθμό με προηγούμενες, παρόμοιες μελέτες (1). Το Πανεπιστήμιο του Winchester αναφέρει και ορισμένες λεπτομέρειες από την μελέτη (19). Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι vegan γάτες : 1. είχαν 7,3% λιγότερες πιθανότητες να επισκέπτονται κτηνίατρο με ασυνήθιστη συχνότητα, γεγονός που υποδηλώνει θεραπεία για ασθένεια 2. ήταν 14,9% λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα 3. είχαν 54,7% λιγότερες πιθανότητες να ακολουθούν ειδική θεραπευτική δίαιτα. Επίσης, το 42% των γατών που τρέφονταν με ζωικά υπέφεραν από τουλάχιστον μία διαταραχή σε σύγκριση με το 37% των γατών που ακολουθούσαν μία vegan διατροφή. Κάποιοι άνθρωποι θα πουν ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και δεν πρέπει να τρέφονται με vegan διατροφή. Ωστόσο, ο καθηγητής Knight πιστεύει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι απαρχαιωμένος και διαψεύδεται από τα στοιχεία της έρευνάς του, καθώς και άλλων πρόσφατων μελετών. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι γάτες έχουν χειρότερη υγεία από μια υγιεινή vegan διατροφή» (19). |
2. ΓΝΩΜΗ
Γιατί η γάτα, ένα σαρκοφάγο ζώο, τείνει να έχει καλύτερη υγεία με μία διατροφή που είναι ενάντια στην φύση της ; Δύο Πιθανοί Λόγοι 1ος λόγος: τροφές που περιέχουν 4D ζώα Οι προαναφερόμενες μελέτες δ ε ν αποδεικνύουν ότι οι γάτες δεν είναι σαρκοφάγα. Οι γάτες ε ί ν α ι σαρκοφάγα ζώα. Τα ευρήματα αυτών των μελετών απλά ίσως επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι γατοτροφές (και οι ζωοτροφές γενικότερα) ενδέχεται να περιέχουν, τουλάχιστον εν μέρει, "4D ζώα" (2). |
Τί είναι οι γατοτροφές που περιέχουν "4D ζώα" ;
Γατοτροφές που περιέχουν αλεσμένα ζώα, τα οποία είναι :
1. Dead (που έχουν πεθάνει),
2. Dying (που πεθαίνουν),
3. Diseased (που είναι άρρωστα), ή
4. Disabled (που είναι ανάπηρα) (2).
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ένα κατεξοχήν σαρκοφάγο ζώο, όπως η γάτα, τείνει να έχει κ α λ ύ τ ε ρ η υγεία όταν τρέφεται με μία διατροφή που είναι ε ν ά ν τ ι α στην φύση της (vegan διατροφή).
Επίσης, να σημειωθεί ότι σε πολλές τροφές κατοικιδίων εντοπίζεται η πεντοβαρβιτάλη (21-22), η οποια συνηθέστερα χρησιμοποιείται από κτηνιάτρους για ευθανασία και αναισθησία (23). Δηλαδή οι τροφές των κατοικιδίων με βάση το κρέας ενδέχεται να περιέχουν αυτήν την ένωση, η οποία προορίζεται, μεταξύ άλλων, για να θανατώνει τα ίδια τα ζώα.
2ος λόγος: τροφές που περιέχουν υπολείμματα ζωικών
Μία άλλη πιθανή (ή συμπληρωματική) εκδοχή είναι ότι οι γατοτροφές περιέχουν ζωικά, το οποίο θεωρείται "ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση".
Τί ακριβώς σημαίνει αυτό ;
Θα παραθέσω μία προσωπική εμπειρία που είχα πριν από περίπου 10 χρόνια.
Ήμουν μεσημέρι στο Μοναστηράκι για τις προμήθειες της εβδομάδας. Καθώς πέρναγα έξω από την κεντρική αγορά, είδα να εισέρχεται στην αγορά ένα κοντό και μικρό φορτηγάκι που είχε μία επιγραφή "κρέας ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση" (ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι την ακριβή περιγραφή) και ανέγραφε τα στοιχεία της εταιρείας.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση και όταν επέστρεψα σπίτι, έψαξα να βρω ποιες ακριβώς ήταν οι δραστηριότητες αυτής της εταιρείας.
Με λίγα λόγια, η εταιρεία αυτή, καθώς και οι παρόμοιες, παραλαμβάνουν από τις αγορές όλα τα υπολείμματα ζωικών που δεν τρώνε οι άνθρωποι (αυτιά, μουσούδα, εντόσθια κ.τ.λ. κ.τ.λ.), τα αλέθουν και τα μετατρέπουν σε ζωοτροφές.
Συνεπώς, αυτοί οι 2 λόγοι (4D ζώα + υπολείμματα ζωικών) ίσως εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, για ποιον λόγο οι γάτες τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία όταν λαμβάνουν μία vegan διατροφή.
3. ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΑΤΕΣ
Εάν η γάτα σας (ή οι γάτες σας) αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα υγείας ή οι δείκτες δεν είναι εντός των επιθυμητών ορίων, τότε ίσως αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με κτηνίατρο που να γνωρίζει και να έχει μελετήσει την επιστημονική βιβλιογραφία για την vegan διατροφή στις γάτες.
Από όσο γνωρίζω, στην Ελλάδα ο αριθμός των κτηνιάτρων που έχει σχετική γνώση είναι πολύ μικρός, αλλά υπάρχουν.
4. ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Με αφορμή την παραπάνω μελέτη (1), αποφάσισα να κάνω μία συνολικότερη αναζήτηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας. Στην Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη διενεργήθηκε αναζήτηση με την σχετική λέξη-κλειδί (vegan cats)
Συμπεριλήφθηκαν όσες μελέτες είχαν διαθέσιμη περίληψη.
Γατοτροφές που περιέχουν αλεσμένα ζώα, τα οποία είναι :
1. Dead (που έχουν πεθάνει),
2. Dying (που πεθαίνουν),
3. Diseased (που είναι άρρωστα), ή
4. Disabled (που είναι ανάπηρα) (2).
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ένα κατεξοχήν σαρκοφάγο ζώο, όπως η γάτα, τείνει να έχει κ α λ ύ τ ε ρ η υγεία όταν τρέφεται με μία διατροφή που είναι ε ν ά ν τ ι α στην φύση της (vegan διατροφή).
Επίσης, να σημειωθεί ότι σε πολλές τροφές κατοικιδίων εντοπίζεται η πεντοβαρβιτάλη (21-22), η οποια συνηθέστερα χρησιμοποιείται από κτηνιάτρους για ευθανασία και αναισθησία (23). Δηλαδή οι τροφές των κατοικιδίων με βάση το κρέας ενδέχεται να περιέχουν αυτήν την ένωση, η οποία προορίζεται, μεταξύ άλλων, για να θανατώνει τα ίδια τα ζώα.
2ος λόγος: τροφές που περιέχουν υπολείμματα ζωικών
Μία άλλη πιθανή (ή συμπληρωματική) εκδοχή είναι ότι οι γατοτροφές περιέχουν ζωικά, το οποίο θεωρείται "ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση".
Τί ακριβώς σημαίνει αυτό ;
Θα παραθέσω μία προσωπική εμπειρία που είχα πριν από περίπου 10 χρόνια.
Ήμουν μεσημέρι στο Μοναστηράκι για τις προμήθειες της εβδομάδας. Καθώς πέρναγα έξω από την κεντρική αγορά, είδα να εισέρχεται στην αγορά ένα κοντό και μικρό φορτηγάκι που είχε μία επιγραφή "κρέας ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση" (ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι την ακριβή περιγραφή) και ανέγραφε τα στοιχεία της εταιρείας.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση και όταν επέστρεψα σπίτι, έψαξα να βρω ποιες ακριβώς ήταν οι δραστηριότητες αυτής της εταιρείας.
Με λίγα λόγια, η εταιρεία αυτή, καθώς και οι παρόμοιες, παραλαμβάνουν από τις αγορές όλα τα υπολείμματα ζωικών που δεν τρώνε οι άνθρωποι (αυτιά, μουσούδα, εντόσθια κ.τ.λ. κ.τ.λ.), τα αλέθουν και τα μετατρέπουν σε ζωοτροφές.
Συνεπώς, αυτοί οι 2 λόγοι (4D ζώα + υπολείμματα ζωικών) ίσως εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, για ποιον λόγο οι γάτες τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία όταν λαμβάνουν μία vegan διατροφή.
3. ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΑΤΕΣ
Εάν η γάτα σας (ή οι γάτες σας) αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα υγείας ή οι δείκτες δεν είναι εντός των επιθυμητών ορίων, τότε ίσως αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με κτηνίατρο που να γνωρίζει και να έχει μελετήσει την επιστημονική βιβλιογραφία για την vegan διατροφή στις γάτες.
Από όσο γνωρίζω, στην Ελλάδα ο αριθμός των κτηνιάτρων που έχει σχετική γνώση είναι πολύ μικρός, αλλά υπάρχουν.
4. ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Με αφορμή την παραπάνω μελέτη (1), αποφάσισα να κάνω μία συνολικότερη αναζήτηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας. Στην Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη διενεργήθηκε αναζήτηση με την σχετική λέξη-κλειδί (vegan cats)
Συμπεριλήφθηκαν όσες μελέτες είχαν διαθέσιμη περίληψη.
Αρχικά, ορισμένα στατιστικά.
Από την παγκόσμια κτηνοτροφία: - το 91,1% προορίζεται για τους ανθρώπους - το 7,7% προορίζεται για τους σκύλους - το 1,2% προορίζεται για τις γάτες (9). Επίσης, μία μελέτη ανέφερε ότι από 3,673 ανθρώπους που είχαν κατοικίδια το 16,3% (599) εξέφρασε ενδιαφέρον για να δίνει vegan τροφή στο κατοικίδιο του και ένα μεγάλο ποσοστό εξ'αυτών (45% - 269/599) επιθυμούσε περισσότερες πληροφορίες που να αποδεικνύουν την διατροφική επάρκεια των φυτικών διατροφών (10). |
- ΚΑΤΑ
Παρόλο που δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6), η ανάλυση σε vegan τροφή για γάτες και σκύλους από 5 χώρες (Βραζιλία, Γερμανία, Καναδά, Γαλλία, ΗΠΑ) έδειξε ότι είχαν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα (3-8). Για την Ελλάδα, δεν εντοπίστηκε σχετική μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση, όταν επιλέγεται vegan τροφή για γάτες ή για σκύλους, να ελέγχεται με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή η επάρκεια στα θρεπτικά συστατικά. Ιδανικά υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη κτηνιάτρου.
Παρόλο που δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές (6), η ανάλυση σε vegan τροφή για γάτες και σκύλους από 5 χώρες (Βραζιλία, Γερμανία, Καναδά, Γαλλία, ΗΠΑ) έδειξε ότι είχαν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα (3-8). Για την Ελλάδα, δεν εντοπίστηκε σχετική μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση, όταν επιλέγεται vegan τροφή για γάτες ή για σκύλους, να ελέγχεται με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή η επάρκεια στα θρεπτικά συστατικά. Ιδανικά υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη κτηνιάτρου.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 (3) έθεσε ως στόχο να αξιολογήσει την σύνθεση θρεπτικών σε όλες τις vegan τροφές για σκύλους και γάτες που διατίθενται στην αγορά της Βραζιλίας.
Αξιολογήθηκαν τέσσερις vegan τροφές για κατοικίδια (τρεις για σκύλους και μία για γάτες). Το συμπέρασμα ήταν ότι όλες οι τροφές που αναλύθηκαν είχαν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα και ορισμένες τροφές παρουσίαζαν περίσσεια ψευδαργύρου και χαλκού. Επομένως, αυτές οι 4 τροφές δεν πρέπει να συνιστώνται σε σκύλους και γάτες διότι οι διατροφικές ελλείψεις που βρέθηκαν ίσως οδηγήσουν σε κινδύνους για την υγεία των σκύλων και των γατών. Επιπλέον, οι εταιρείες που κατασκευάζουν vegan τροφές για σκύλους και γάτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις συνθέσεις τους για να εξασφαλίσουν την διατροφική επάρκεια σε αυτές τις τροφές. |
Οι σπιτικές διατροφές αποτελούν μια παγκόσμια τάση και πολλές συνταγές είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή σε ιστότοπους, αλλά ίσως δεν θεωρούνται ισορροπημένες
Τον επόμενο χρόνο, το 2021, μία μελέτη (4), πάλι από την Βραζιλία, έθεσε ως στόχο να αξιολογήσει εάν ο αριθμός των συστατικών, των συμπληρωμάτων ή των συστατικών για τις φυτοφαγικές [vegetarian]/βίγκαν [βέγκαν] συνταγές στις σπιτικές διατροφές για σκύλους και γάτες. Πραγματοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις σε 75 διατροφές για σκύλους και 25 διατροφές για γάτες που παρασκευάστηκαν σύμφωνα με τις συνταγές των ιστότοπων και αναλύθηκαν τα θρεπτικά συστατικά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο αριθμός των θρεπτικών συστατικών στην φυτοφαγική/vegan διατροφή δεν εγγυάται την διατροφική επάρκεια και η παρουσία συμπληρώματος δεν εξασφάλιζε μια ισορροπημένη διατροφή. |
Μία ακόμα μελέτη, από την Γερμανία αυτήν την φορά, δημοσιεύθηκε το 2021 (5).
Στόχος ήταν η διατροφική αξιολόγηση εμπορικής vegan διατροφής για ενήλικες γάτες και σκύλους. Συνολικά, 4 vegan διατροφές για ενήλικες γάτες και σκύλους που διατίθενται στη γερμανική αγορά αναλύθηκαν σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι καμμία από τις vegan τροφές δεν πληρούσε τις απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για μια πλήρη διατροφή για ενήλικους σκύλους και γάτες. Ως εκ τούτου, οι ελλείψεις στην παροχή μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών δεν μπορούν να αποκλειστούν όταν επιλέγεται η μακροχρόνια διατροφή με αυτές τις 4 vegan τροφές που αξιολογήθηκαν |
Μία ακόμα μελέτη, το ίδιο έτος (2021), από τον Καναδά (6).
Τροφές φυτικής προέλευσης που προορίζονται για την διατροφή σε σκύλους και γάτες είναι διαθέσιμες στον Καναδά, αν και λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την καταλληλότητα των φυτικών τροφών για σκύλους και γάτες. Αναλύθηκαν όλα τα εμπορικά προϊόντα φυτικής προέλευσης (συνολικά 26). Δεν υπήρχαν θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούσαν να παρασχεθούν από μη-ζωικές πηγές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν τομείς όπου οι παραγωγοί φυτικών τροφών για ζώα συντροφιάς πρέπει να βελτιωθούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συνιστώμενων θρεπτικών συστατικών. |
Μια μελέτη από τις ΗΠΑ (8) ανέλυσε την διατροφική επάρκεια σε δύο vegan τροφές για γάτες και διαπίστωσε ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και επομένως δεν μπορούν να συνιστώνται ως μοναδική πηγή διατροφής για τις γάτες, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς από τις κατασκευάστριες εταιρείες.
Βέβαια, αυτή η μελέτη ήταν πολύ παλιά, δεδομένου ότι το έτος δημοσίευσης είναι το 2004. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει στις συνθέσεις των εμπορικών vegan τροφών για γάτες. |
- ΥΠΕΡ
Το 2016, δημοσιεύτηκε μία ανασκόπηση (11), η οποία ανέφερε ότι "ένας σημαντικός και αυξανόμενος όγκος πληθυσμιακών μελετών και αναφορών περιπτώσεων έχουν δείξει ότι οι γάτες και οι σκύλοι που τρέφονται με φυτοφαγικές διατροφές ίσως μπορούν να είναι υγιείς - μεταξύ αυτών και οι γάτες και οι σκύλοι που ασκούνται στα υψηλότερα επίπεδα - και, πράγματι, ίσως έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία τους.
Ωστόσο, ο φυτοφαγικές διατροφές πρέπει να είναι διατροφικά πλήρεις και εύλογα ισορροπημένες, και θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά η οξύτητα των ούρων και να διορθώνεται η αλκαλοποίηση των ούρων μέσω κατάλληλων διατροφικών πρόσθετων, εάν αυτό είναι απαραίτητο. |
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ευρήματα από έρευνα σε 4.060 σκύλους ή γατες, τα οποία έδειξαν ότι η vegan τροφή για κατοικίδια είναι γενικά τουλάχιστον εξίσου εύγευστες για τους σκύλους και τις γάτες με τις συμβατικές διατροφές με ζωικά ή με ωμό κρέας και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, όταν παρέχονται επαρκώς άλλοι καθοριστικοί παράγοντες, όπως οι διατροφικές απαιτήσεις (12).
|
Μία ακόμα μελέτη δημοσιεύθηκε το 2021, από Καναδά και ΗΠΑ (13).
Από 1.026 ερωτηματολόγια διαπιστώθηκε ότι στο 18.2% (187/1026) των γατών εφαρμοζόταν vegan διατροφή. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σύμφωνα με τις αναφορές των ανθρώπων που φροντίζουν τις γάτες, η υγεία και η ευεξία των γατών δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από την φυτική διατροφή, ενώ δεν αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε κάποια διαταραχή. - Δεν εντοπίστηκαν διαφορές στην αναφερόμενη διάρκεια ζωής μεταξύ των διαφορετικών τύπων διατροφής. - Λιγότερες γάτες που τρέφονταν με φυτικές διατροφές αναφέρθηκαν ότι είχαν γαστρεντερικές και ηπατικές διαταραχές. - Οι γάτες που τρέφονταν με φυτικές διατροφές αναφέρθηκε ότι είχαν πιο ιδανικές βαθμολογίες σωματικής κατάστασης από τις γάτες που τρέφονταν μία διατροφή με βάση τα ζωικά. - Οι περισσότεροι άνθρωποι που έτρεφαν τις γάτες τους με φυτικές διατροφές ανέφεραν ότι η γάτα τους είναι σε πολύ καλή υγεία. Αυτή η μελέτη έχει μεθοδολογικούς περιορισμούς, όπως το ότι βασίστηκε στις αναφορές των ανθρώπων. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτές οι αναφορές μπορούν να αναπαραχθούν και σε μια προοπτική μελέτη. |
Αρχές του 2023, δημοσιεύτηκε η πρώτη συστηματική ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η οποία αξιολόγησε την vegan τροφή για γάτες και σκύλους (14).
Συνολικά, εντοπίστηκαν 16 μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της vegan διατροφής στην υγεία της γάτας και του σκύλου. Ενώ η ποιότητα και ο όγκος των αποδεικτικών στοιχείων πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την διατύπωση συστάσεων, δεν υπήρχαν σημαντικά στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες που προκύπτουν από την vegan διατροφή, ενώ υπήρχαν ορισμένα στοιχεία που έδειχναν ότι προσφέρουν οφέλη. Ωστόσο, συνιστάται η διεξαγωγή μελλοντικών μελετών υψηλής ποιότητας και μεγάλο αριθμό σκύλων και γατών. Επί του παρόντος, εάν οι άνθρωποι επιθυμούν να τρέφουν τις γάτες ή τους σκύλους με vegan διατροφή, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια προσεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας διατροφές του εμπορίου που έχουν διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές ανάγκες που έχουν οι γάτες ή οι σκύλοι. |
Το 2021, μια δημοσίευση ανέφερε την περίπτωση μίας γάτας, η οποία είχε χρόνια νόσο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (15).
Εντοπίστηκαν εμπορικά προϊόντα φυτικής προέλευσης που να πληρούν τις διατροφικές συστάσεις, αλλά η γάτα δεν τις έτρωγε. Για αυτόν τον λόγο, διαμορφώθηκε μια κατάλληλη σπιτική φυτική διατροφή με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αύξηση της πρόσληψης νερού. Η συγκέντρωση των ούρων μπόρεσε να μειωθεί κάπως και η κρυσταλλουρία υποχώρησε, αλλά τα ούρα παρέμειναν πιο αλκαλικά από το προβλεπόμενο. Η γάτα βελτιώθηκε κλινικά και δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω επεισόδια του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. |
5. Λοιπά οφέλη
Η διατροφή με ζωικά έχει τρία ακόμα σημαντικά μειονεκτήματα (16):
Όπως αναφέρεται και σε μία πρόσφατη δημοσίευση (Αύγουστος 2023) η εκτροφή ζώων και η κατανάλωση ζωικών αποτελεί, παγκοσμίως, την ρίζα πολλών πιεστικών ζητημάτων, όπως:
1. το περιβαλλοντικό ζήτημα,
2. το ζήτημα της δημόσιας υγείας, καθώς και
3. τα ηθικά ζητήματα.
Πιο αναλυτικά:
1. το περιβαλλοντικό ζήτημα =>
Εκτός του ότι συμβάλλει άμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η κτηνοτροφία απαιτεί πάρα πολλούς πόρους και διαταράσσει τα οικοσυστήματα, έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις στην χρήση του νερού, στην χρήση γης, ενώ οδηγεί στην απώλεια βιοποικιλότητας καθώς και στην αποψίλωση των δασών
2. το ζήτημα της δημόσιας υγείας =>
Επιπλέον, η εκτροφή ζώων λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για αναδυόμενες ασθένειες και ως καταλύτης για την αντοχή στα αντιβιοτικά.
3. τα ηθικά ζητήματα =>
Παγκοσμίως, πάνω από το 90% των εκτρεφόμενων ζώων βρίσκονται σε εργοστασιακές φάρμες, το οποίο συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ζώα περιορίζονται σε μικρά κλουβιά, ενώ διενεργούνται επώδυνοι ακρωτηριασμοί.
Επίσης, όπως είδαμε νωρίτερα (9), σχεδόν το 10% της παγκόσμιας κτηνοτροφίας προορίζεται για τροφή σε σκύλους και γάτες.
Γιατί να πεθαίνουν ζώα για να γίνονται τροφές για τα κατοικίδια, όταν μπορούμε να τους δίνουμε vegan διατροφή, η οποία:
1. αφενός προσφέρει οφέλη υγείας, και
2. αφετέρου δεν είναι υπεύθυνη για την θανάτωση ζώων.
6. Είναι οι οικόσιτες γάτες υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα ; – Του ζωολόγου Jordi Casamitjana
Ο ζωολόγος Jordi Casamitjana αξιολόγησε τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις οικόσιτες γάτες, με σκοπό να εξακριβώσει, εάν οι γάτες είναι πράγματι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα που δεν μπορούν να επιβιώσουν με μια βίγκαν διατροφή (20).
Δείτε το σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ εδώ.
Το άρθρο είναι μακροσκελές αλλά η ανάγνωση του αξίζει διότι παραθέτει ορισμένα χρήσιμα δεδομένα και πληροφορίες.
7. Η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση τερματίζει την αντίθεση στις vegan διατροφές για σκύλους (7/2024)
Παρόλο που δεν σχετίζεται με την vegan διατροφή στις γάτες, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, η οποία αξίζει να καταγραφεί.
Άρθρο από την ιστοσελίδα Newswire έκανε εκτενή αναφορά (28) στο ότι η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση τερμάτισε την αντίθεση στις vegan διατροφές για σκύλους (29, 30).
Η διατροφή με ζωικά έχει τρία ακόμα σημαντικά μειονεκτήματα (16):
Όπως αναφέρεται και σε μία πρόσφατη δημοσίευση (Αύγουστος 2023) η εκτροφή ζώων και η κατανάλωση ζωικών αποτελεί, παγκοσμίως, την ρίζα πολλών πιεστικών ζητημάτων, όπως:
1. το περιβαλλοντικό ζήτημα,
2. το ζήτημα της δημόσιας υγείας, καθώς και
3. τα ηθικά ζητήματα.
Πιο αναλυτικά:
1. το περιβαλλοντικό ζήτημα =>
Εκτός του ότι συμβάλλει άμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η κτηνοτροφία απαιτεί πάρα πολλούς πόρους και διαταράσσει τα οικοσυστήματα, έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις στην χρήση του νερού, στην χρήση γης, ενώ οδηγεί στην απώλεια βιοποικιλότητας καθώς και στην αποψίλωση των δασών
2. το ζήτημα της δημόσιας υγείας =>
Επιπλέον, η εκτροφή ζώων λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για αναδυόμενες ασθένειες και ως καταλύτης για την αντοχή στα αντιβιοτικά.
3. τα ηθικά ζητήματα =>
Παγκοσμίως, πάνω από το 90% των εκτρεφόμενων ζώων βρίσκονται σε εργοστασιακές φάρμες, το οποίο συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ζώα περιορίζονται σε μικρά κλουβιά, ενώ διενεργούνται επώδυνοι ακρωτηριασμοί.
Επίσης, όπως είδαμε νωρίτερα (9), σχεδόν το 10% της παγκόσμιας κτηνοτροφίας προορίζεται για τροφή σε σκύλους και γάτες.
Γιατί να πεθαίνουν ζώα για να γίνονται τροφές για τα κατοικίδια, όταν μπορούμε να τους δίνουμε vegan διατροφή, η οποία:
1. αφενός προσφέρει οφέλη υγείας, και
2. αφετέρου δεν είναι υπεύθυνη για την θανάτωση ζώων.
6. Είναι οι οικόσιτες γάτες υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα ; – Του ζωολόγου Jordi Casamitjana
Ο ζωολόγος Jordi Casamitjana αξιολόγησε τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις οικόσιτες γάτες, με σκοπό να εξακριβώσει, εάν οι γάτες είναι πράγματι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα που δεν μπορούν να επιβιώσουν με μια βίγκαν διατροφή (20).
Δείτε το σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ εδώ.
Το άρθρο είναι μακροσκελές αλλά η ανάγνωση του αξίζει διότι παραθέτει ορισμένα χρήσιμα δεδομένα και πληροφορίες.
7. Η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση τερματίζει την αντίθεση στις vegan διατροφές για σκύλους (7/2024)
Παρόλο που δεν σχετίζεται με την vegan διατροφή στις γάτες, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, η οποία αξίζει να καταγραφεί.
Άρθρο από την ιστοσελίδα Newswire έκανε εκτενή αναφορά (28) στο ότι η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση τερμάτισε την αντίθεση στις vegan διατροφές για σκύλους (29, 30).
Παραπομπές (30)
1. Knight A, Bauer A, Brown H. Vegan versus meat-based cat food: Guardian-reported health outcomes in 1,369 cats, after controlling for feline demographic factors. PLoS One. 2023 Sep 13;18(9):e0284132. doi: 10.1371/journal.pone.0284132. PMID: 37703240; PMCID: PMC10499249.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37703240/
2. Pet Food (What You Need to Know) for Your Pet's Sake Donna Spector, DVM By Donna Spector, DVM on Nov. 17, 2009
https://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_pet_food_for_your_pets_sake
3. Zafalon RVA, Risolia LW, Vendramini THA, Ayres Rodrigues RB, Pedrinelli V, Teixeira FA, Rentas MF, Perini MP, Alvarenga IC, Brunetto MA. Nutritional inadequacies in commercial vegan foods for dogs and cats. PLoS One. 2020 Jan 17;15(1):e0227046. doi: 10.1371/journal.pone.0227046. PMID: 31951617; PMCID: PMC6968870.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31951617/
4. Pedrinelli V, Zafalon RVA, Rodrigues RBA, Perini MP, Conti RMC, de Carvalho Balieiro JC, Brunetto MA. Influence of number of ingredients, use of supplement and vegetarian or vegan preparation on the composition of homemade diets for dogs and cats. BMC Vet Res. 2021 Nov 20;17(1):358. doi: 10.1186/s12917-021-03068-5. PMID: 34798889; PMCID: PMC8605502.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34798889/
5. Starzonek J, von Lindeiner L, Vervuert I. Beurteilung in Deutschland erhältlicher veganer Alleinfuttermittel für Hunde und Katzen [Assessment of vegan complete diets for dogs and cats available in Germany]. Tierarztl Prax Ausg K Kleintiere Heimtiere. 2021 Aug;49(4):262-271. German. doi: 10.1055/a-1552-2220. Epub 2021 Aug 23. PMID: 34425604.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34425604/
6. Dodd SAS, Shoveller AK, Fascetti AJ, Yu ZZ, Ma DWL, Verbrugghe A. A Comparison of Key Essential Nutrients in Commercial Plant-Based Pet Foods Sold in Canada to American and European Canine and Feline Dietary Recommendations. Animals (Basel). 2021 Aug 9;11(8):2348. doi: 10.3390/ani11082348. PMID: 34438805; PMCID: PMC8388700.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34438805/
7. Fantinati M, Dufayet R, Rouch-Buck P, Priymenko N. Relationship between a plant-based 'vegan' pet food and clinical manifestation of multiple nutrient deficiencies in two cats. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2021 Nov;105(6):1179-1191. doi: 10.1111/jpn.13510. Epub 2021 Mar 3. PMID: 33656761.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33656761/
8. Gray CM, Sellon RK, Freeman LM. Nutritional adequacy of two vegan diets for cats. J Am Vet Med Assoc. 2004 Dec 1;225(11):1670-5. doi: 10.2460/javma.2004.225.1670. PMID: 15626215.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15626215/
9. Knight A. The relative benefits for environmental sustainability of vegan diets for dogs, cats and people. PLoS One. 2023 Oct 4;18(10):e0291791. doi: 10.1371/journal.pone.0291791. PMID: 37792712; PMCID: PMC10550159.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37792712/
10. Dodd SAS, Cave NJ, Adolphe JL, Shoveller AK, Verbrugghe A. Plant-based (vegan) diets for pets: A survey of pet owner attitudes and feeding practices. PLoS One. 2019 Jan 15;14(1):e0210806. doi: 10.1371/journal.pone.0210806. Erratum in: PLoS One. 2022 May 19;17(5):e0268982. PMID: 30645644; PMCID: PMC6333351.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30645644/
11. Knight A, Leitsberger M. Vegetarian versus Meat-Based Diets for Companion Animals. Animals (Basel). 2016 Sep 21;6(9):57. doi: 10.3390/ani6090057. PMID: 27657139; PMCID: PMC5035952.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27657139/
12. Knight A, Satchell L. Vegan versus meat-based pet foods: Owner-reported palatability behaviours and implications for canine and feline welfare. PLoS One. 2021 Jun 16;16(6):e0253292. doi: 10.1371/journal.pone.0253292. Erratum in: PLoS One. 2021 Nov 12;16(11):e0260198. PMID: 34133456; PMCID: PMC8208530.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34133456/
13. Dodd SAS, Dewey C, Khosa D, Verbrugghe A. A cross-sectional study of owner-reported health in Canadian and American cats fed meat- and plant-based diets. BMC Vet Res. 2021 Jan 28;17(1):53. doi: 10.1186/s12917-021-02754-8. PMID: 33509191; PMCID: PMC7842014.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33509191/
14. Domínguez-Oliva A, Mota-Rojas D, Semendric I, Whittaker AL. The Impact of Vegan Diets on Indicators of Health in Dogs and Cats: A Systematic Review. Vet Sci. 2023 Jan 12;10(1):52. doi: 10.3390/vetsci10010052. PMID: 36669053; PMCID: PMC9860667.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36669053/
15. Dodd SAS, Grant C, Abood SK, Verbrugghe A. Case Report: Application and Limitations of a Plant-Based Diet Formulated for a Cat With Feline Lower Urinary Tract Disease. Front Vet Sci. 2021 Apr 9;8:658265. doi: 10.3389/fvets.2021.658265. PMID: 33898549; PMCID: PMC8062804.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33898549/
16. Bryant C, Hopwood CJ, Piazza J. Editorial: Reducing consumption of animal products. Frontiers in Nutrition. 2023 ;10:1249873. DOI: 10.3389/fnut.2023.1249873. PMID: 37701375; PMCID: PMC10494714.
https://europepmc.org/article/MED/37701375
17. Vegan διατροφή για τα κατοικίδιά μας, με 784 μέλη
https://www.facebook.com/groups/vegancatsanddogsingreece/
18. Vegan Cats, με 10.300 μέλη
https://www.facebook.com/groups/126322004672/
19. University of Winchester, Vegan diet healthier for cats than meat according to new survey, 13 Sep 2023
https://www.winchester.ac.uk/news-and-events/press-centre/media-articles/vegan-diet-healthier-for-cats-than-meat-according-to-new-survey.php
20. Είναι οι οικόσιτες γάτες υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα; – Του ζωολόγου Jordi Casamitjana
https://ethosandempathy.org/2022/02/27/einai-oi-oikosites-gates-ypochreotika-sarkofaga-zoa-tou-zoologou-jordi-casamitjana/
21.Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ζωοτροφών και η χορτοφαγική διατροφή των ζώων συντροφιάς ως εναλλακτική
https://ethosandempathy.org/2019/08/22/to-perivallontiko-apotypoma-ton-zootrofon-kai-i-chortofagiki-diatrofi-ton-zoon-syntrofias-os-enallaktiki/
22. Dog Food Survey Results - Survey #1, Qualitative Analyses for Pentobarbital Residue
https://www.fda.gov/about-fda/cvm-foia-electronic-reading-room/dog-food-survey-results-survey-1-qualitative-analyses-pentobarbital-residue
23. Johnson AB, Sadiq NM. Pentobarbital. [Updated 2022 Feb 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545288/
24. Professor Andrew Knight
α. https://www.winchester.ac.uk/about-us/leadership-and-governance/staff-directory/staff-profiles/knight.php
β. https://www.andrewknight.info/aboutempty/bio/
γ. https://www.linkedin.com/in/andrew-knight-409b7434/?originalSubdomain=uk
δ. https://www.griffith.edu.au/advancement/notable-alumni/2020-alumni-award-winners/professor-andrew-knight
ε. https://ebvs.eu/colleges/ECAWBM/members/prof-andrew-knight
στ. https://www.facebook.com/p/Andrew-Knight-100046421604769/
25. Vegans in Greece
https://www.facebook.com/groups/vegansingreece
26. Χορτοφάγοι Γονείς | Vegan Parents
https://www.facebook.com/groups/VeganMumVeganBabyKid
27. Wright N, Wilson L, Smith M, Duncan B, McHugh P. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & Diabetes. 2017 Mar;7(3):e256. DOI: 10.1038/nutd.2017.3. PMID: 28319109; PMCID: PMC5380896.
https://europepmc.org/article/MED/28319109
28. British Veterinary Association Ends Opposition to Vegan Diets for Dogs Press Release • Jul 25, 2024, Newswire
https://www.newswire.com/news/british-veterinary-association-ends-opposition-to-vegan-diets-for-dogs-22389605
που
29. Vets must become the ‘trusted voice’ on alternative pet food: BVA launches new policy position on diet choices for cats and dogs 24 Jul 2024, British Veterinary Association
https://www.bva.co.uk/news-and-blog/news-article/bva-launches-new-policy-position-on-diet-choices-for-cats-and-dogs/
30. BVA policy position on diet choices for cats and dogs, Policy statement, British Veterinary Association, July 2024
https://www.bva.co.uk/media/5997/bva-policy-position-on-diet-choices-for-cats-and-dogs.pdf
1. Knight A, Bauer A, Brown H. Vegan versus meat-based cat food: Guardian-reported health outcomes in 1,369 cats, after controlling for feline demographic factors. PLoS One. 2023 Sep 13;18(9):e0284132. doi: 10.1371/journal.pone.0284132. PMID: 37703240; PMCID: PMC10499249.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37703240/
2. Pet Food (What You Need to Know) for Your Pet's Sake Donna Spector, DVM By Donna Spector, DVM on Nov. 17, 2009
https://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_pet_food_for_your_pets_sake
3. Zafalon RVA, Risolia LW, Vendramini THA, Ayres Rodrigues RB, Pedrinelli V, Teixeira FA, Rentas MF, Perini MP, Alvarenga IC, Brunetto MA. Nutritional inadequacies in commercial vegan foods for dogs and cats. PLoS One. 2020 Jan 17;15(1):e0227046. doi: 10.1371/journal.pone.0227046. PMID: 31951617; PMCID: PMC6968870.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31951617/
4. Pedrinelli V, Zafalon RVA, Rodrigues RBA, Perini MP, Conti RMC, de Carvalho Balieiro JC, Brunetto MA. Influence of number of ingredients, use of supplement and vegetarian or vegan preparation on the composition of homemade diets for dogs and cats. BMC Vet Res. 2021 Nov 20;17(1):358. doi: 10.1186/s12917-021-03068-5. PMID: 34798889; PMCID: PMC8605502.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34798889/
5. Starzonek J, von Lindeiner L, Vervuert I. Beurteilung in Deutschland erhältlicher veganer Alleinfuttermittel für Hunde und Katzen [Assessment of vegan complete diets for dogs and cats available in Germany]. Tierarztl Prax Ausg K Kleintiere Heimtiere. 2021 Aug;49(4):262-271. German. doi: 10.1055/a-1552-2220. Epub 2021 Aug 23. PMID: 34425604.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34425604/
6. Dodd SAS, Shoveller AK, Fascetti AJ, Yu ZZ, Ma DWL, Verbrugghe A. A Comparison of Key Essential Nutrients in Commercial Plant-Based Pet Foods Sold in Canada to American and European Canine and Feline Dietary Recommendations. Animals (Basel). 2021 Aug 9;11(8):2348. doi: 10.3390/ani11082348. PMID: 34438805; PMCID: PMC8388700.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34438805/
7. Fantinati M, Dufayet R, Rouch-Buck P, Priymenko N. Relationship between a plant-based 'vegan' pet food and clinical manifestation of multiple nutrient deficiencies in two cats. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2021 Nov;105(6):1179-1191. doi: 10.1111/jpn.13510. Epub 2021 Mar 3. PMID: 33656761.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33656761/
8. Gray CM, Sellon RK, Freeman LM. Nutritional adequacy of two vegan diets for cats. J Am Vet Med Assoc. 2004 Dec 1;225(11):1670-5. doi: 10.2460/javma.2004.225.1670. PMID: 15626215.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15626215/
9. Knight A. The relative benefits for environmental sustainability of vegan diets for dogs, cats and people. PLoS One. 2023 Oct 4;18(10):e0291791. doi: 10.1371/journal.pone.0291791. PMID: 37792712; PMCID: PMC10550159.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37792712/
10. Dodd SAS, Cave NJ, Adolphe JL, Shoveller AK, Verbrugghe A. Plant-based (vegan) diets for pets: A survey of pet owner attitudes and feeding practices. PLoS One. 2019 Jan 15;14(1):e0210806. doi: 10.1371/journal.pone.0210806. Erratum in: PLoS One. 2022 May 19;17(5):e0268982. PMID: 30645644; PMCID: PMC6333351.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30645644/
11. Knight A, Leitsberger M. Vegetarian versus Meat-Based Diets for Companion Animals. Animals (Basel). 2016 Sep 21;6(9):57. doi: 10.3390/ani6090057. PMID: 27657139; PMCID: PMC5035952.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27657139/
12. Knight A, Satchell L. Vegan versus meat-based pet foods: Owner-reported palatability behaviours and implications for canine and feline welfare. PLoS One. 2021 Jun 16;16(6):e0253292. doi: 10.1371/journal.pone.0253292. Erratum in: PLoS One. 2021 Nov 12;16(11):e0260198. PMID: 34133456; PMCID: PMC8208530.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34133456/
13. Dodd SAS, Dewey C, Khosa D, Verbrugghe A. A cross-sectional study of owner-reported health in Canadian and American cats fed meat- and plant-based diets. BMC Vet Res. 2021 Jan 28;17(1):53. doi: 10.1186/s12917-021-02754-8. PMID: 33509191; PMCID: PMC7842014.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33509191/
14. Domínguez-Oliva A, Mota-Rojas D, Semendric I, Whittaker AL. The Impact of Vegan Diets on Indicators of Health in Dogs and Cats: A Systematic Review. Vet Sci. 2023 Jan 12;10(1):52. doi: 10.3390/vetsci10010052. PMID: 36669053; PMCID: PMC9860667.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36669053/
15. Dodd SAS, Grant C, Abood SK, Verbrugghe A. Case Report: Application and Limitations of a Plant-Based Diet Formulated for a Cat With Feline Lower Urinary Tract Disease. Front Vet Sci. 2021 Apr 9;8:658265. doi: 10.3389/fvets.2021.658265. PMID: 33898549; PMCID: PMC8062804.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33898549/
16. Bryant C, Hopwood CJ, Piazza J. Editorial: Reducing consumption of animal products. Frontiers in Nutrition. 2023 ;10:1249873. DOI: 10.3389/fnut.2023.1249873. PMID: 37701375; PMCID: PMC10494714.
https://europepmc.org/article/MED/37701375
17. Vegan διατροφή για τα κατοικίδιά μας, με 784 μέλη
https://www.facebook.com/groups/vegancatsanddogsingreece/
18. Vegan Cats, με 10.300 μέλη
https://www.facebook.com/groups/126322004672/
19. University of Winchester, Vegan diet healthier for cats than meat according to new survey, 13 Sep 2023
https://www.winchester.ac.uk/news-and-events/press-centre/media-articles/vegan-diet-healthier-for-cats-than-meat-according-to-new-survey.php
20. Είναι οι οικόσιτες γάτες υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα; – Του ζωολόγου Jordi Casamitjana
https://ethosandempathy.org/2022/02/27/einai-oi-oikosites-gates-ypochreotika-sarkofaga-zoa-tou-zoologou-jordi-casamitjana/
21.Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ζωοτροφών και η χορτοφαγική διατροφή των ζώων συντροφιάς ως εναλλακτική
https://ethosandempathy.org/2019/08/22/to-perivallontiko-apotypoma-ton-zootrofon-kai-i-chortofagiki-diatrofi-ton-zoon-syntrofias-os-enallaktiki/
22. Dog Food Survey Results - Survey #1, Qualitative Analyses for Pentobarbital Residue
https://www.fda.gov/about-fda/cvm-foia-electronic-reading-room/dog-food-survey-results-survey-1-qualitative-analyses-pentobarbital-residue
23. Johnson AB, Sadiq NM. Pentobarbital. [Updated 2022 Feb 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545288/
24. Professor Andrew Knight
α. https://www.winchester.ac.uk/about-us/leadership-and-governance/staff-directory/staff-profiles/knight.php
β. https://www.andrewknight.info/aboutempty/bio/
γ. https://www.linkedin.com/in/andrew-knight-409b7434/?originalSubdomain=uk
δ. https://www.griffith.edu.au/advancement/notable-alumni/2020-alumni-award-winners/professor-andrew-knight
ε. https://ebvs.eu/colleges/ECAWBM/members/prof-andrew-knight
στ. https://www.facebook.com/p/Andrew-Knight-100046421604769/
25. Vegans in Greece
https://www.facebook.com/groups/vegansingreece
26. Χορτοφάγοι Γονείς | Vegan Parents
https://www.facebook.com/groups/VeganMumVeganBabyKid
27. Wright N, Wilson L, Smith M, Duncan B, McHugh P. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & Diabetes. 2017 Mar;7(3):e256. DOI: 10.1038/nutd.2017.3. PMID: 28319109; PMCID: PMC5380896.
https://europepmc.org/article/MED/28319109
28. British Veterinary Association Ends Opposition to Vegan Diets for Dogs Press Release • Jul 25, 2024, Newswire
https://www.newswire.com/news/british-veterinary-association-ends-opposition-to-vegan-diets-for-dogs-22389605
που
29. Vets must become the ‘trusted voice’ on alternative pet food: BVA launches new policy position on diet choices for cats and dogs 24 Jul 2024, British Veterinary Association
https://www.bva.co.uk/news-and-blog/news-article/bva-launches-new-policy-position-on-diet-choices-for-cats-and-dogs/
30. BVA policy position on diet choices for cats and dogs, Policy statement, British Veterinary Association, July 2024
https://www.bva.co.uk/media/5997/bva-policy-position-on-diet-choices-for-cats-and-dogs.pdf