29/9/2023
VEGAN ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Εφαρμόζετε (ή επιθυμείτε να εφαρμόσετε) την vegan διατροφή και αγαπάτε τα κέικ ;
Ακολουθεί μία συνταγή για vegan κέικ (συνταγή της μητέρας μου). Αυτή είναι η κύρια συνταγή αλλά στο τέλος αναφέρονται και τρεις παραλλαγές που ενίοτε χρησιμοποιεί ώστε να ενισχύσει συγκεκριμένες γεύσεις (π.χ. vegan κέικ πορτοκάλι ή λεμόνι ή σοκολάτα). Μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις παραλλαγές ώστε να έχετε μια ποικιλία από vegan κέικ, ανάλογα την περίσταση. Να επισημάνω ότι πρόκειται για vegan κέικ χωρίς ζάχαρη. Κέραστε ανθρώπους από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον σας ένα κομμάτι κέικ φτιαγμένο με vegan υλικά. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για απογευματινό τσάι ή πρωινό καφέ. |
Υλικά για vegan κέικ:
- νερό: 2 φλιτζάνια του τσαγιού - χαρουπόμελο: 2 κ.σ. (Εάν δ ε ν έχουμε χαρουπόμελο, χρησιμοποιούμε κάποιο άλλο γλυκαντικό υ γ ρ ή ς μορφής π.χ. μελάσα ή πετιμέζι ή χουρμαδόμελο. Εάν, όμως, δεν επιθυμούμε γλυκαντικό υγρής μορφής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρουπόσκονη, ωμή ή ψημένη) - ελαιόλαδο (ιδανικά έξτρα παρθένο): 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού - ξύδι (ιδανικά μηλόξυδο): 2 κ.γ. - σόδα: 1 κ.γ. - λίγη βανίλια (επιλέγουμε την φυσική βανίλια, όχι την συνθετική βανιλίνη) - ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι, καθώς και τον χυμό από το πορτοκάλι ή το λεμόνι (π ρ ι ν ξύσουμε στον τρίφτη, πλένουμε καλά, ενώ φροντίζουμε να επιλέγουμε λεμόνια ή πορτοκάλια που δ ε ν είναι κερωμένα) - αλεύρι ολικής άλεσης: 3 φλιτζάνια του τσαγιού (το κοσκινίζουμε για να αφρατέψει) - σταφίδες (ιδανικά μαύρες): 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα αποξηραμένα φρούτα είτε μόνα τους είτε συνδυαστικά, όπως γκότζι μπέρι, μύρτιλα ή ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες κ.ο.κ. |
Ετοιμασία για vegan κέικ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο για προθέρμανση (στο δυνατό).
2. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, το νερό, το χαρουπόμελο, το ξύδι, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα χτυπάμε 1-2 λεπτά ώστε να ανακατευτούν.
3. Μέσα στον χυμό πορτοκάλι ρίχνουμε την σόδα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουταλάκι του γλυκού (το ανακάτεμα καλύτερα να γίνεται πάνω από το μεγάλο μπολ με τα υλικά γιατί όταν ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα, φουσκώνει και ενδέχεται να χυθεί έξω από το φλιτζάνι. Συνεπώς, εάν συμβεί αυτό, έχοντας το φλιτζάνι πάνω από το μεγάλο μπολ, δεν χάνεται μέρος από τον χυμό με την σόδα).
4. Στην συνέχεια αδειάζουμε τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα μέσα στο μεγάλο μπολ και χτυπάμε πάλι με το σύρμα (χτυπητήρι ή δάρτης) ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
5. Σιγά-σιγά ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ το αλεύρι και παράλληλα ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα μαλακό μείγμα.
6. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες με λίγο αλεύρι ολικής άλεσης και τις ανακατεύουμε (Εάν δεν τις αλευρώσουμε, οι σταφίδες θα καταλήξουν στο κάτω μέρος του κέικ και θα χαλάσει το αποτέλεσμα. Αυτό αποφεύγεται με το αλεύρωμα διότι οι σταφίδες μοιράζονται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα).
7. Τις αλευρωμένες σταφίδες, τις προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ όπου υπάρχει ήδη το μαλακό μείγμα, και ανακατεύουμε καλά.
8. Λαδώνουμε την φόρμα (ή το ταψί), αδειάζουμε τα υλικά από το μεγάλο μπολ και βάζουμε την φόρμα στον φούρνο που έχει προθερμανθεί.
9. Ψήνουμε για μία ώρα στους 160 ή 170 βαθμούς κελσίου.
Καλή Επιτυχία !!!
Οι τρεις παραλλαγές:
1. vegan κέικ πορτοκάλι:
Όλα τα υλικά παραμένουν ίδια, αλλά αντί για 2 φλιτζάνια νερό, χρησιμοποιούμε 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι.
Για πιο έντονη γεύση πορτοκάλι, ξύνουμε στον τρίφτη όλα τα πορτοκάλια που στίψαμε (όχι μόνο 1 πορτοκάλι) ώστε να έχουμε άφθονο ξύσμα που θα προσθέσουμε στην συνταγή μας.
2. vegan κέικ λεμόνι:
Όλα τα υλικά παραμένουν ίδια αλλά αντί για 2 φλιτζάνια νερό, χρησιμοποιούμε :
- 1 φλιτζάνι νερό, και
- 1 φλιτζάνι χυμό λεμόνι.
Το ίδιο και εδώ: για πιο έντονη γεύση λεμόνι, ξύνουμε στον τρίφτη όλα τα λεμόνια που στίψαμε (όχι μόνο 1 λεμόνι) ώστε να έχουμε άφθονο ξύσμα που θα προσθέσουμε στην συνταγή μας.
3. vegan κέικ σοκολάτας:
Όλα τα υλικά παραμένουν ίδια και προσθέτουμε 3 κ.σ. κακάο.
1. Ανάβουμε τον φούρνο για προθέρμανση (στο δυνατό).
2. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, το νερό, το χαρουπόμελο, το ξύδι, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα χτυπάμε 1-2 λεπτά ώστε να ανακατευτούν.
3. Μέσα στον χυμό πορτοκάλι ρίχνουμε την σόδα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουταλάκι του γλυκού (το ανακάτεμα καλύτερα να γίνεται πάνω από το μεγάλο μπολ με τα υλικά γιατί όταν ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα, φουσκώνει και ενδέχεται να χυθεί έξω από το φλιτζάνι. Συνεπώς, εάν συμβεί αυτό, έχοντας το φλιτζάνι πάνω από το μεγάλο μπολ, δεν χάνεται μέρος από τον χυμό με την σόδα).
4. Στην συνέχεια αδειάζουμε τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα μέσα στο μεγάλο μπολ και χτυπάμε πάλι με το σύρμα (χτυπητήρι ή δάρτης) ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
5. Σιγά-σιγά ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ το αλεύρι και παράλληλα ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα μαλακό μείγμα.
6. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες με λίγο αλεύρι ολικής άλεσης και τις ανακατεύουμε (Εάν δεν τις αλευρώσουμε, οι σταφίδες θα καταλήξουν στο κάτω μέρος του κέικ και θα χαλάσει το αποτέλεσμα. Αυτό αποφεύγεται με το αλεύρωμα διότι οι σταφίδες μοιράζονται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα).
7. Τις αλευρωμένες σταφίδες, τις προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ όπου υπάρχει ήδη το μαλακό μείγμα, και ανακατεύουμε καλά.
8. Λαδώνουμε την φόρμα (ή το ταψί), αδειάζουμε τα υλικά από το μεγάλο μπολ και βάζουμε την φόρμα στον φούρνο που έχει προθερμανθεί.
9. Ψήνουμε για μία ώρα στους 160 ή 170 βαθμούς κελσίου.
Καλή Επιτυχία !!!
Οι τρεις παραλλαγές:
1. vegan κέικ πορτοκάλι:
Όλα τα υλικά παραμένουν ίδια, αλλά αντί για 2 φλιτζάνια νερό, χρησιμοποιούμε 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι.
Για πιο έντονη γεύση πορτοκάλι, ξύνουμε στον τρίφτη όλα τα πορτοκάλια που στίψαμε (όχι μόνο 1 πορτοκάλι) ώστε να έχουμε άφθονο ξύσμα που θα προσθέσουμε στην συνταγή μας.
2. vegan κέικ λεμόνι:
Όλα τα υλικά παραμένουν ίδια αλλά αντί για 2 φλιτζάνια νερό, χρησιμοποιούμε :
- 1 φλιτζάνι νερό, και
- 1 φλιτζάνι χυμό λεμόνι.
Το ίδιο και εδώ: για πιο έντονη γεύση λεμόνι, ξύνουμε στον τρίφτη όλα τα λεμόνια που στίψαμε (όχι μόνο 1 λεμόνι) ώστε να έχουμε άφθονο ξύσμα που θα προσθέσουμε στην συνταγή μας.
3. vegan κέικ σοκολάτας:
Όλα τα υλικά παραμένουν ίδια και προσθέτουμε 3 κ.σ. κακάο.