7/1/2024
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΦΥΛΛΑ
Σπιτικό χειροποίητο φύλλο
Πανεύκολη συνταγή για τραγανή απόλαυση !
Πανεύκολη συνταγή για τραγανή απόλαυση !
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΥΛΙΚΑ 2. ΕΚΤΕΛΕΣΗ |
1. ΥΛΙΚΑ : ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΦΥΛΛΑ
- μισό κιλό αλεύρι ολικής άλεσης (ρωτήσω την μάνα εάν θα ήθελε να το δοκιμάσουμε και με άλλο αλεύρι π.χ. ρεβυθάλευρο ή καλαμποκάλευρο)
- μισή κούπα τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
- μια κουταλιά της σούπας ξύδι, και
- όσο χλιαρό νερό χρειαστεί.
2. ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΦΥΛΛΑ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ζυμώνουμε και αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα να ξεκουραστεί
2. ανοίγουμε φύλλα.
α. είτε φτιάχνουμε πέντε-έξι μπαστούνια,
β. είτε φτιάχνουμε δύο φύλλα: στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, βάζουμε μέσα την γέμιση, και στην συνέχεια σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ακολουθεί η "β" περίπτωση, όπου στρώνουμε το φύλλο στο ταψί για πίτα με δύο φύλλα:
- Αρχικά, λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο ώστε να λαδωθεί η εξωτερική πλευρά απο το πρώτο φύλλο
- Στην συνέχεια, λαδώνουμε την εσωτερική πλευρά από το πρώτο φύλλο
- Μετά, ρίχνουμε μέσα την γέμιση
- Κατόπιν, καλύπτουμε την γέμιση σκεπάζοντας την με το δεύτερο φύλλο.
3. Λαδώνουμε την πάνω επιφάνεια (την εξωτερική) από το δεύτερο φύλλο.
4. Χαράζουμε.
4. Προαιρετικά: ρίχνουμε και σουσάμι (λευκό ή/και μαύρο).
Ψεκάζουμε με νερό (για να γίνει τραγανό το φύλλο).
Δείτε ορισμένες συνταγές για πίτα με δύο φύλλα ή μπαστούνια, κάνοντας κλικ εδώ.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση !
Σημείωση για την μάνα:
εδώ είναι καλό για όλα τα προαναφερόμενα βήματα να έχουμε και από μία φωτογραφία, σε κάθε βήμα ξεχωριστα
Σημείωση για μένα:
1. όταν το τελειώσω το ενώσω αμοιβαία με υπολοιπες συνταγές αλλά και στο ευρετήριο το γενικό και το sup
2. ευκολο τραγανο φυλλο για πιτα 600
3. φυλλο για πιτα για αρχαριους 350
- μισό κιλό αλεύρι ολικής άλεσης (ρωτήσω την μάνα εάν θα ήθελε να το δοκιμάσουμε και με άλλο αλεύρι π.χ. ρεβυθάλευρο ή καλαμποκάλευρο)
- μισή κούπα τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
- μια κουταλιά της σούπας ξύδι, και
- όσο χλιαρό νερό χρειαστεί.
2. ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΦΥΛΛΑ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ζυμώνουμε και αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα να ξεκουραστεί
2. ανοίγουμε φύλλα.
α. είτε φτιάχνουμε πέντε-έξι μπαστούνια,
β. είτε φτιάχνουμε δύο φύλλα: στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, βάζουμε μέσα την γέμιση, και στην συνέχεια σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ακολουθεί η "β" περίπτωση, όπου στρώνουμε το φύλλο στο ταψί για πίτα με δύο φύλλα:
- Αρχικά, λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο ώστε να λαδωθεί η εξωτερική πλευρά απο το πρώτο φύλλο
- Στην συνέχεια, λαδώνουμε την εσωτερική πλευρά από το πρώτο φύλλο
- Μετά, ρίχνουμε μέσα την γέμιση
- Κατόπιν, καλύπτουμε την γέμιση σκεπάζοντας την με το δεύτερο φύλλο.
3. Λαδώνουμε την πάνω επιφάνεια (την εξωτερική) από το δεύτερο φύλλο.
4. Χαράζουμε.
4. Προαιρετικά: ρίχνουμε και σουσάμι (λευκό ή/και μαύρο).
Ψεκάζουμε με νερό (για να γίνει τραγανό το φύλλο).
Δείτε ορισμένες συνταγές για πίτα με δύο φύλλα ή μπαστούνια, κάνοντας κλικ εδώ.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση !
Σημείωση για την μάνα:
εδώ είναι καλό για όλα τα προαναφερόμενα βήματα να έχουμε και από μία φωτογραφία, σε κάθε βήμα ξεχωριστα
Σημείωση για μένα:
1. όταν το τελειώσω το ενώσω αμοιβαία με υπολοιπες συνταγές αλλά και στο ευρετήριο το γενικό και το sup
2. ευκολο τραγανο φυλλο για πιτα 600
3. φυλλο για πιτα για αρχαριους 350
Το ευρετήριο με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαίνεται εδώ