24/8/2023
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Τί γνωρίζετε για τον Δείκτη Μάζας Σώματος ;
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΔΜΣ) 2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 3. ΤΙΜΕΣ (φυσιολογικές, ιδανικές, υψηλές, χαμηλές) 4. ΛΟΙΠΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: ΔΜΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 5. ΜΕΙΩΣΗ ΔΜΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ (μανιτάρι Πόρια κόκος - vegan διατροφή) Παραπομπές (10) Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά |
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μία μέτρηση που χρησιμοποιεί :
- το ύψος, και
- το βάρος
για να διαπιστώσουμε εάν το βάρος μας είναι υγιές.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα επιστημονικό "εργαλείο", το οποίο μας επιτρέπει να διερευνήσουμε εάν το σωματικό λίπος που έχουμε στο σώμα μας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή όχι. Αφορά ενήλικες άνδρες και γυναίκες, όχι παιδιά.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί μία απλή μέτρηση που μπορεί να υπολογιστεί εύκολα και γρήγορα από κάθε άνθρωπο και για αυτόν τον λόγο αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη μέτρηση.
Βέβαια, δεν αποτελεί το "βέλτιστο" εργαλείο για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους αλλά συσχετίζεται αρκετά καλά με το σωματικό λίπος και μας προσφέρει άμεσα μία σαφή ένδειξη.
2. ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος είναι σχετικά εύκολος.
Δείκτης Μάζασ Σώματος τύπος:
Ο τύπος του Δείκτη Μάζας Σώματος διαιρεί :
- το βάρος ενός ενήλικα σε κιλά,
- με το ύψος του σε μέτρα (όχι εκατοστά) στο τετράγωνο.
Τύπος: βάρος / (ύψος x ύψος)
Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογισμός:
Για παράδειγμα, έστω ότι ένας άνθρωπος έχει :
- σωματικό βάρος 75 κιλά, και
- ύψος 1,73 μέτρα.
Ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος έχει ως πρώτο βήμα να υψώσουμε το ύψος στο τετράγωνο, δηλαδή 1,73 επί 1,73 = 2,99 μ/2.
Στην συνέχεια, το δεύτερο βήμα είναι να διαιρέσουμε το βάρος (75 κιλά) με το 2,99 μ2.
Αυτό σημαίνει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 70 : 2,99 = 25,08 κιλά/μ2.
Εναλλακτικά, εάν δ ε ν θέλετε να κάνετε τις πράξεις, μπορείτε να επισκεφτείτε ιστοσελίδες με έτοιμα εργαλεία. Προσωπικά, χρησιμοποιώ το εργαλείο της ιστοσελίδας ιατρονέτ.
3. ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΙΜΕΣ
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος έχει τέσσερις διαφορετικές τιμές:
α. φυσιολογικές,
β. ιδανικές,
γ.υψηλές,
δ. χαμηλές.
Ας τις δούμε μία προς μία.
Α. Δείκτης Μάζας Σώματος φυσιολογικές τιμές:
Αρχικά, να αναφερθεί ότι ένας άνθρωπος είναι πιθανό να έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος α λ λ ά να εξακολουθεί να έχει υψηλό ποσοστό του πιο επικίνδυνου λίπους (σπλαχνικό λίπους ή κοιλιακό λίπος: το λίπος γύρω από τα εσωτερικά όργανα), με αποτέλεσμα να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις.
Τώρα, όσον αφορά τις φυσιολογικές τιμές:
Στην επιστημονική κοινότητα, για να έχει ο Δείκτης Μάζας Σώματος φυσιολογικές τιμές χρειάζεται να είναι μικρότερος του 25 κιλά/μ2. Το κάτω όριο είναι το 18,5 κιλά/μ2. Επί της ουσίας, οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται από 18,5 έως 24,9.
Δυστυχώς, οι φυσιολογικές τιμές δ ε ν είναι πλέον το σύνηθες αλλά η ε ξ α ί ρ ε σ η. Κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, ο Δείκτης Μάζας Σώματος επιδεινώνεται σταθερά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το υπερβολικό βάρος γίνεται ο κανόνας (1) ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι το 2030, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο και η παχυσαρκία θα φτάσει στο σημείο να αποτελεί τον κανόνα, και όχι την εξαίρεση (2).
Συνεπώς, οι προσωπικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις για το σωματικό βάρος είναι πιθανό να διαμορφωθούν από μια διαδικασία «σύγκρισης».
Καθώς το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη, η υπο-εκτίμηση του σωματικού βάρους μεταξύ ατόμων με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 25 θα είναι ολοένα πιο συχνή (3).
Β. Ιδανικός Δείκτης Μάζας Σώματος:
Σύμφωνα με δεδομένα από εκατομμύρια ανθρώπους, ο ι δ α ν ι κ ό ς Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 20 έως 22, αν και ορισμένες μελέτες τον κατεβάζουν ακόμα πιο χαμηλά με ά ν ω όριο το 21 (4).
Γ. Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος:
Οι άνθρωποι με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος είναι σε :
- είτε υπέρβαροι,
- είτε παχύσαρκοι.
Με απλά λόγια, το να είναι ένας άνθρωπος:
- υπέρβαρος, σημαίνει ότι έχει πολύ σωματικό λίπος,
- παχύσαρκος, σημαίνει ότι έχει πάρα πολύ σωματικό λίπος.
Ποσοτικοποιώντας το, ένας άνθρωπος είναι:
- υπέρβαρος: όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος του κυμαίνεται από 25 έως 29,9 κιλά/μ2,
- παχύσαρκος: όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος του είναι 30 ή περισσότερο.
Για την παχυσαρκία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος έχει και περαιτέρω διαβαθμίσεις, συγκεκριμένα 3.
1η: Δείκτης Μάζας Σώματος από 30 έως < 35.
2η: Δείκτης Μάζας Σώματος από 35 έως < 40.
3η: Δείκτης Μάζας Σώματος 40 ή περισσότερο.
Δ. Χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος:
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος θεωρείται χαμηλός όταν είναι μικρότερος του 18,5 κιλά/μ2
4. ΛΟΙΠΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: ΔΜΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Δείκτης Μάζας Σώματος Γυναίκας:
Ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος της γυναίκας, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη που υιοθετείται από την συντριπτική πλειοψηφία, θεωρείται ίδιος για άντρες και γυναίκες (5). Ωστόσο, υπάρχει ένας αντίλογος, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι απαραίτητο να έχουν χαμηλότερες τιμές (6), ιδίως από την στιγμή που το γυναικείο σώμα, από την φύση του, έχει περισσότερο σωματικό λίπος και, ως εκ τούτου, χρειάζεται να έχει και διαφορετικές τιμές για τον Δείκτη Μάζα Σώματος. Αυτή η άποψη, προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο προτιμώ το εργαλείο της ιστοσελίδας ιατρονέτ διότι συνεκτιμά αυτόν τον παράγοντα (7). Βέβαια, το σωστό είναι να βασιζόμαστε στην τρέχουσα επικρατούσα άποψη.
Περιορισμοί:
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν μετρά απευθείας το σωματικό λίπος αλλά συσχετίζεται με άλλες άμεσες μετρήσεις του σωματικού λίπους. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να αποτελεί ένα εργαλείο ελέγχου, αλλά δεν διαγιγνώσκει την υγεία ενός ατόμου ή το σωματικό λίπος του (5) ή την κατανομή του λίπους στο σώμα του (9).
Για παράδειγμα, μία μελέτη ανέφερε ότι άτομα με ΔΜΣ 25 κιλά/μ2, δηλαδή οριακά υπάρβαρα, είχαν ποσοστό σωματικού λίπους που κυμαινόταν από φυσιολογικά όρια έως μη-φυσιολογικά όρια, δηλαδή 14% έως 35% για τους άντρες και 26% έως 43% για τις γυναίκες (9). Συνεπώς, σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ένα άτομο μπορεί να θεωρείται ότι έχει φυσιολογικό βάρος, αλλά επί της ουσίας να είναι παχύσαρκο. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν σημαντικό αριθμό ατόμων, ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπο-διαγιγνώσκει την παχυσαρκία (9) και επομένως, από μ ό ν ο ς του, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αποκλειστικό εργαλείο.
Η συσχέτιση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος και του σωματικού λίπους είναι αρκετά ισχυρή αλλά ακόμα κι αν 2 άτομα έχουν τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος, το επίπεδο σωματικού τους λίπους ίσως διαφέρει. Σε γενικές γραμμές:
- με τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος, οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες.
- με τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους νεότερους ενήλικες.
- με τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος , οι άνθρωποι που αθλούνται έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από όσους δεν αθλούνται. Οι αθλητές ίσως έχουν υψηλό ΔΜΣ λόγω αυξημένης μυϊκής μάζας και όχι λόγω αυξημένου σωματικού λίπους. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί με τις κατάλληλες αξιολογήσεις υγείας να προσδιορίσει την κατάσταση υγείας και τους κινδύνους ενός ατόμου (5).
Εναλλακτικές μετρήσεις:
1. μέτρηση σωματικού λίπους διότι το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ο βέλτιστος δείκτης αλλά απαιτεί ένα κόστος (9).
2. περίμετρος μέσης: η μέτρηση είναι απλή και γίνεται εύκολα με την βοήθεια μεζούρας (8). Η περίμετρος μέσης μπορεί να παρέχει μία εκτίμηση του λίπους της κοιλιάς και πρέπει να είναι μικρότερη από 80 εκατοστά για τις γυναίκες και 94 εκατοστά για τους άντρες (9). Η περίμετρος μέσης προκύπτει μετρώντας το στενότερο σημείο της μέσης. Στον αντίποδα, αυτός ο δείκτης δ ε ν είναι χρήσιμος για "λιποβαρή" άτομα, δηλαδή άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μικρότερο του 18,5 κιλά/μ2
3. ο περιορισμός που έχει η περίμετρος της μέσης είναι ότι δεν συνεκτιμά το ύψος. Συνεπώς, μία καλύτερη εκτίμηση είναι ο λόγος που έχει η περίμετρος μέσης προς το ύψος μας (περίμετρος μέσης σε εκατοστά διαιρείται με το ύψος μας σε εκατοστά), ο οποίος θα πρέπει να είναι μικρότερος του 0,5. Με λίγα λόγια, χρειάζεται να διατηρούμε την περίμετρο της μέσης μας μικρότερη από το μισό του ύψους μας (10). Βέβαια, και αυτός ο δείκτης δ ε ν είναι χρήσιμος για "λιποβαρή" άτομα.
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μία απλή μέτρηση, με την οποία διαπιστώνουμε εάν το σωματικό λίπος που έχουμε είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή όχι. Ο υπολογισμός του είναι αρκετά εύκολος, ενώ υπάρχουν και ιστοσελίδες με έτοιμα εργαλεία.
Οι τιμές του είναι :
α. φυσιολογικές: 18,5 έως 24,9
β. ιδανικές: 20-22
γ.υψηλές: 25 ή περισσότερο
δ. χαμηλές: 18,49 ή χαμηλότερο
Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο άνθρωποι είναι υπέρβαροι, ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι το 2030, η παχυσαρκία θα φτάσει στο σημείο να αποτελεί τον κανόνα, και όχι την εξαίρεση.
Σε περίπτωση που έχουμε αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος, το μανιτάρι Πόρια κόκος και μία εξατομικευμένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν δραστικά. Ο συνδυασμός τους επιτυγχάνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος.
5. ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ (μανιτάρι Πόρια κόκος - vegan διατροφή)
α. μανιτάρι Πόρια κόκος:
σε σύγκριση με μία από τις πιο γνωστές φαρμακευτικές αγωγές για την απώλεια βάρους, το Πόρια κόκος ήταν 140% πιο αποτελεσματικό, οδηγώντας σε απώλεια 14,70 κιλών σε 6 μήνες, με ημερήσια δοσολογία 18 γραμμάρια.
Αναλυτικές πληροφορίες για αυτήν την μελέτη φαίνονται εδώ. Τα μανιτάρια Πόρια κόκος είναι διαθέσιμα εδώ με σημαντικές εκπτώσεις.
β. vegan διατροφή:
Σε σύγκριση με ο π ο ι α δ ή π ο τ ε άλλη διατροφή, η vegan διατροφή πέτυχε την μ ε γ α λ ύ τ ε ρ η απώλεια βάρους παρόλο που δ ε ν περιόρισε την ποσότητα των γευμάτων. Απεναντίας, έτρωγαν "κατά βούληση" [ad libitum], δηλαδή μέχρι να χ ο ρ τ ά σ ο υ ν.
Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στο άρθρο με τίτλο "Vegan διατροφή για απώλεια βάρους"
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μία μέτρηση που χρησιμοποιεί :
- το ύψος, και
- το βάρος
για να διαπιστώσουμε εάν το βάρος μας είναι υγιές.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα επιστημονικό "εργαλείο", το οποίο μας επιτρέπει να διερευνήσουμε εάν το σωματικό λίπος που έχουμε στο σώμα μας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή όχι. Αφορά ενήλικες άνδρες και γυναίκες, όχι παιδιά.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί μία απλή μέτρηση που μπορεί να υπολογιστεί εύκολα και γρήγορα από κάθε άνθρωπο και για αυτόν τον λόγο αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη μέτρηση.
Βέβαια, δεν αποτελεί το "βέλτιστο" εργαλείο για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους αλλά συσχετίζεται αρκετά καλά με το σωματικό λίπος και μας προσφέρει άμεσα μία σαφή ένδειξη.
2. ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος είναι σχετικά εύκολος.
Δείκτης Μάζασ Σώματος τύπος:
Ο τύπος του Δείκτη Μάζας Σώματος διαιρεί :
- το βάρος ενός ενήλικα σε κιλά,
- με το ύψος του σε μέτρα (όχι εκατοστά) στο τετράγωνο.
Τύπος: βάρος / (ύψος x ύψος)
Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογισμός:
Για παράδειγμα, έστω ότι ένας άνθρωπος έχει :
- σωματικό βάρος 75 κιλά, και
- ύψος 1,73 μέτρα.
Ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος έχει ως πρώτο βήμα να υψώσουμε το ύψος στο τετράγωνο, δηλαδή 1,73 επί 1,73 = 2,99 μ/2.
Στην συνέχεια, το δεύτερο βήμα είναι να διαιρέσουμε το βάρος (75 κιλά) με το 2,99 μ2.
Αυτό σημαίνει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 70 : 2,99 = 25,08 κιλά/μ2.
Εναλλακτικά, εάν δ ε ν θέλετε να κάνετε τις πράξεις, μπορείτε να επισκεφτείτε ιστοσελίδες με έτοιμα εργαλεία. Προσωπικά, χρησιμοποιώ το εργαλείο της ιστοσελίδας ιατρονέτ.
3. ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΙΜΕΣ
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος έχει τέσσερις διαφορετικές τιμές:
α. φυσιολογικές,
β. ιδανικές,
γ.υψηλές,
δ. χαμηλές.
Ας τις δούμε μία προς μία.
Α. Δείκτης Μάζας Σώματος φυσιολογικές τιμές:
Αρχικά, να αναφερθεί ότι ένας άνθρωπος είναι πιθανό να έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος α λ λ ά να εξακολουθεί να έχει υψηλό ποσοστό του πιο επικίνδυνου λίπους (σπλαχνικό λίπους ή κοιλιακό λίπος: το λίπος γύρω από τα εσωτερικά όργανα), με αποτέλεσμα να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις.
Τώρα, όσον αφορά τις φυσιολογικές τιμές:
Στην επιστημονική κοινότητα, για να έχει ο Δείκτης Μάζας Σώματος φυσιολογικές τιμές χρειάζεται να είναι μικρότερος του 25 κιλά/μ2. Το κάτω όριο είναι το 18,5 κιλά/μ2. Επί της ουσίας, οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται από 18,5 έως 24,9.
Δυστυχώς, οι φυσιολογικές τιμές δ ε ν είναι πλέον το σύνηθες αλλά η ε ξ α ί ρ ε σ η. Κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, ο Δείκτης Μάζας Σώματος επιδεινώνεται σταθερά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το υπερβολικό βάρος γίνεται ο κανόνας (1) ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι το 2030, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο και η παχυσαρκία θα φτάσει στο σημείο να αποτελεί τον κανόνα, και όχι την εξαίρεση (2).
Συνεπώς, οι προσωπικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις για το σωματικό βάρος είναι πιθανό να διαμορφωθούν από μια διαδικασία «σύγκρισης».
Καθώς το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη, η υπο-εκτίμηση του σωματικού βάρους μεταξύ ατόμων με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 25 θα είναι ολοένα πιο συχνή (3).
Β. Ιδανικός Δείκτης Μάζας Σώματος:
Σύμφωνα με δεδομένα από εκατομμύρια ανθρώπους, ο ι δ α ν ι κ ό ς Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 20 έως 22, αν και ορισμένες μελέτες τον κατεβάζουν ακόμα πιο χαμηλά με ά ν ω όριο το 21 (4).
Γ. Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος:
Οι άνθρωποι με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος είναι σε :
- είτε υπέρβαροι,
- είτε παχύσαρκοι.
Με απλά λόγια, το να είναι ένας άνθρωπος:
- υπέρβαρος, σημαίνει ότι έχει πολύ σωματικό λίπος,
- παχύσαρκος, σημαίνει ότι έχει πάρα πολύ σωματικό λίπος.
Ποσοτικοποιώντας το, ένας άνθρωπος είναι:
- υπέρβαρος: όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος του κυμαίνεται από 25 έως 29,9 κιλά/μ2,
- παχύσαρκος: όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος του είναι 30 ή περισσότερο.
Για την παχυσαρκία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος έχει και περαιτέρω διαβαθμίσεις, συγκεκριμένα 3.
1η: Δείκτης Μάζας Σώματος από 30 έως < 35.
2η: Δείκτης Μάζας Σώματος από 35 έως < 40.
3η: Δείκτης Μάζας Σώματος 40 ή περισσότερο.
Δ. Χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος:
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος θεωρείται χαμηλός όταν είναι μικρότερος του 18,5 κιλά/μ2
4. ΛΟΙΠΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: ΔΜΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Δείκτης Μάζας Σώματος Γυναίκας:
Ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος της γυναίκας, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη που υιοθετείται από την συντριπτική πλειοψηφία, θεωρείται ίδιος για άντρες και γυναίκες (5). Ωστόσο, υπάρχει ένας αντίλογος, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι απαραίτητο να έχουν χαμηλότερες τιμές (6), ιδίως από την στιγμή που το γυναικείο σώμα, από την φύση του, έχει περισσότερο σωματικό λίπος και, ως εκ τούτου, χρειάζεται να έχει και διαφορετικές τιμές για τον Δείκτη Μάζα Σώματος. Αυτή η άποψη, προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο προτιμώ το εργαλείο της ιστοσελίδας ιατρονέτ διότι συνεκτιμά αυτόν τον παράγοντα (7). Βέβαια, το σωστό είναι να βασιζόμαστε στην τρέχουσα επικρατούσα άποψη.
Περιορισμοί:
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν μετρά απευθείας το σωματικό λίπος αλλά συσχετίζεται με άλλες άμεσες μετρήσεις του σωματικού λίπους. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να αποτελεί ένα εργαλείο ελέγχου, αλλά δεν διαγιγνώσκει την υγεία ενός ατόμου ή το σωματικό λίπος του (5) ή την κατανομή του λίπους στο σώμα του (9).
Για παράδειγμα, μία μελέτη ανέφερε ότι άτομα με ΔΜΣ 25 κιλά/μ2, δηλαδή οριακά υπάρβαρα, είχαν ποσοστό σωματικού λίπους που κυμαινόταν από φυσιολογικά όρια έως μη-φυσιολογικά όρια, δηλαδή 14% έως 35% για τους άντρες και 26% έως 43% για τις γυναίκες (9). Συνεπώς, σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ένα άτομο μπορεί να θεωρείται ότι έχει φυσιολογικό βάρος, αλλά επί της ουσίας να είναι παχύσαρκο. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν σημαντικό αριθμό ατόμων, ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπο-διαγιγνώσκει την παχυσαρκία (9) και επομένως, από μ ό ν ο ς του, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αποκλειστικό εργαλείο.
Η συσχέτιση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος και του σωματικού λίπους είναι αρκετά ισχυρή αλλά ακόμα κι αν 2 άτομα έχουν τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος, το επίπεδο σωματικού τους λίπους ίσως διαφέρει. Σε γενικές γραμμές:
- με τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος, οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες.
- με τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους νεότερους ενήλικες.
- με τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος , οι άνθρωποι που αθλούνται έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από όσους δεν αθλούνται. Οι αθλητές ίσως έχουν υψηλό ΔΜΣ λόγω αυξημένης μυϊκής μάζας και όχι λόγω αυξημένου σωματικού λίπους. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί με τις κατάλληλες αξιολογήσεις υγείας να προσδιορίσει την κατάσταση υγείας και τους κινδύνους ενός ατόμου (5).
Εναλλακτικές μετρήσεις:
1. μέτρηση σωματικού λίπους διότι το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ο βέλτιστος δείκτης αλλά απαιτεί ένα κόστος (9).
2. περίμετρος μέσης: η μέτρηση είναι απλή και γίνεται εύκολα με την βοήθεια μεζούρας (8). Η περίμετρος μέσης μπορεί να παρέχει μία εκτίμηση του λίπους της κοιλιάς και πρέπει να είναι μικρότερη από 80 εκατοστά για τις γυναίκες και 94 εκατοστά για τους άντρες (9). Η περίμετρος μέσης προκύπτει μετρώντας το στενότερο σημείο της μέσης. Στον αντίποδα, αυτός ο δείκτης δ ε ν είναι χρήσιμος για "λιποβαρή" άτομα, δηλαδή άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μικρότερο του 18,5 κιλά/μ2
3. ο περιορισμός που έχει η περίμετρος της μέσης είναι ότι δεν συνεκτιμά το ύψος. Συνεπώς, μία καλύτερη εκτίμηση είναι ο λόγος που έχει η περίμετρος μέσης προς το ύψος μας (περίμετρος μέσης σε εκατοστά διαιρείται με το ύψος μας σε εκατοστά), ο οποίος θα πρέπει να είναι μικρότερος του 0,5. Με λίγα λόγια, χρειάζεται να διατηρούμε την περίμετρο της μέσης μας μικρότερη από το μισό του ύψους μας (10). Βέβαια, και αυτός ο δείκτης δ ε ν είναι χρήσιμος για "λιποβαρή" άτομα.
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μία απλή μέτρηση, με την οποία διαπιστώνουμε εάν το σωματικό λίπος που έχουμε είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή όχι. Ο υπολογισμός του είναι αρκετά εύκολος, ενώ υπάρχουν και ιστοσελίδες με έτοιμα εργαλεία.
Οι τιμές του είναι :
α. φυσιολογικές: 18,5 έως 24,9
β. ιδανικές: 20-22
γ.υψηλές: 25 ή περισσότερο
δ. χαμηλές: 18,49 ή χαμηλότερο
Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο άνθρωποι είναι υπέρβαροι, ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι το 2030, η παχυσαρκία θα φτάσει στο σημείο να αποτελεί τον κανόνα, και όχι την εξαίρεση.
Σε περίπτωση που έχουμε αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος, το μανιτάρι Πόρια κόκος και μία εξατομικευμένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν δραστικά. Ο συνδυασμός τους επιτυγχάνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος.
5. ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ (μανιτάρι Πόρια κόκος - vegan διατροφή)
α. μανιτάρι Πόρια κόκος:
σε σύγκριση με μία από τις πιο γνωστές φαρμακευτικές αγωγές για την απώλεια βάρους, το Πόρια κόκος ήταν 140% πιο αποτελεσματικό, οδηγώντας σε απώλεια 14,70 κιλών σε 6 μήνες, με ημερήσια δοσολογία 18 γραμμάρια.
Αναλυτικές πληροφορίες για αυτήν την μελέτη φαίνονται εδώ. Τα μανιτάρια Πόρια κόκος είναι διαθέσιμα εδώ με σημαντικές εκπτώσεις.
β. vegan διατροφή:
Σε σύγκριση με ο π ο ι α δ ή π ο τ ε άλλη διατροφή, η vegan διατροφή πέτυχε την μ ε γ α λ ύ τ ε ρ η απώλεια βάρους παρόλο που δ ε ν περιόρισε την ποσότητα των γευμάτων. Απεναντίας, έτρωγαν "κατά βούληση" [ad libitum], δηλαδή μέχρι να χ ο ρ τ ά σ ο υ ν.
Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στο άρθρο με τίτλο "Vegan διατροφή για απώλεια βάρους"