11/6/2020
Ενημέρωση: 26/11/2022
Ενημέρωση: 26/11/2022
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. Λίγα λόγια
2. Εξοικονόμηση 720€ ανά έτος με την φυτοφαγία: Μελέτη
3. Η βιώσιμη διατροφή είναι φθηνότερη και πιο υγιεινή: Μελέτη
4. Το κόστος των πιο υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων
5. Λοιπά
6. Kόστος & θρεπτικότητα 4 διατροφικών επιλογών στην Ελλάδα
1. Λίγα λόγια
2. Εξοικονόμηση 720€ ανά έτος με την φυτοφαγία: Μελέτη
3. Η βιώσιμη διατροφή είναι φθηνότερη και πιο υγιεινή: Μελέτη
4. Το κόστος των πιο υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων
5. Λοιπά
6. Kόστος & θρεπτικότητα 4 διατροφικών επιλογών στην Ελλάδα
1. Λίγα λόγια
Ήδη γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη υγείας που προσφέρει η φυτοφαγία, αλλά υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να την ξεκινήσετε:
η σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
Ένας συνηθισμένος μύθος για την φυτοφαγία είναι ότι είναι ακριβή σε σύγκριση με την ζωοφαγία.
Ωστόσο, ισχύει ακριβώς το αντίθετο διότι η φυτοφαγία προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, η οποία φτάνει ακόμα και τα 720€ ανά έτος.
Ας αναρωτηθεί ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, τί θα έκανε εάν, κάθε χρόνο, είχε πλεόνασμα 720€.
Παραθέτονται ορισμένα δεδομένα.
2. Εξοικονόμηση 720€ ανά έτος με την φυτοφαγία: Μελέτη
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Επιστημονικό Περιοδικό Πείνα και Περιβαλλοντική Διατροφή, οι φυτοφάγοι εξοικονομούν περίπου 720€ ετησίως, δηλαδή 60€ ανά μήνα.
Ας συγκρίνουμε αυτό το ποσό με τον λογαριασμό που πληρώνουμε κάθε μήνα για το ρεύμα ή το τηλέφωνο ή το νερό.
Για την διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε δύο διαφορετικά προγράμματα γευμάτων, διάρκειας 7 ημερών, ένα με κρέας και ένα χωρίς.
- το πρόγραμμα με κρέας ήταν το επίσημο πρόγραμμα του My Plate από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και κόστιζε 51€, και
- το πρόγραμμα με βάση τα φυτά ολοκληρώθηκε στα 37,21€.
Αυτό σημαίνει ότι εντός μόλις μίας εβδομάδας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 13,79€, το οποίο αντιστοιχεί σε μία μείωση της τάξης του 27%.
Εάν αυτό το πόσο το ανάγουμε σε ετήσια βάση, (13,79€ x 52 εβδομάδες) τότε προκύπτει η ετήσια εξοικονόμηση των 720€.
Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει το πρόγραμμα γευμάτων με κρέας από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο θεωρείται ως οικονομικό, εκτός από το ότι κοστίζει περισσότερο, ένα ακόμα μειονέκτημα είναι παρέχει λιγότερες μερίδες λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως.
Πιο συγκεκριμένα, το φυτοφαγικό πρόγραμμα πρόσφερε επιπρόσθετα :
- 25 μερίδες λαχανικών,
- 4 μερίδες φρούτων, και
- 14 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως.
Με λίγα λόγια, εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ παράλληλα καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό.
3. Η βιώσιμη διατροφή είναι φθηνότερη και πιο υγιεινή: Μελέτη
Μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνέκρινε το κόστος 7 βιώσιμων διατροφών με την τρέχουσα τυπική διατροφή σε 150 χώρες, χρησιμοποιώντας τιμές τροφίμων από το Διεθνές Πρόγραμμα Σύγκρισης της Παγκόσμιας Τράπεζας [World Bank’s International Comparison Program] και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Planetary Health.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και σε ολόκληρη την Δυτική Ευρώπη, η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής θα μπορούσε να μειώσει τα έξοδα φαγητού κατά 17-34%.
Η μείωση του κρέατος σας ή πληρης διακοπεί, προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων.
Αναμφίβολα τα φυτοφαγικά γεύματα έχουν δείξει επανειλημμένα ότι έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις συνταγές που περιλαμβάνουν κρέας.
Στις φυτοφαγικές διατροφές, τα ζωικά προϊόντα αντικαταστάθηκαν :
- είτε από ένα μείγμα οσπρίων και φρούτων και λαχανικών,
- είτε από ένα μείγμα οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως.
Τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη αφορούσαν τις φυτοφαγικές διατροφές που επικεντρώνονταν στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως ως αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων. (Σημείωση δική μου: αυτή η επισήμανση θυμίζει ότι μία φυτοφαγική διατροφή με μεγάλη εξάρτηση από βίγκαν επεξεργασμένα προϊόντα οδηγεί σε υψηλότερο κόστος, αν και το τελευταίο διάστημα, λόγω της μεγάλης ζήτησης, η προσφορά προσαρμόστηκε ανάλογα με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα προϊόντα να έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και 40-50%).
Το πλήρες κείμενο φαίνεται εδώ.
4. Το κόστος των πιο υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων
Μία ακόμα δημοσίευση ανέφερε ότι :
- ο βίγκαν καταναλωτής, σε σύγκριση με έναν ζωοφάγο, σχετίζεται με χαμηλότερη δαπάνη τροφής, τόσο εντός σπιτιού, όσο και εκτός σπιτιού.
- Επίσης, η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων κόκκινου κρέατος και ψαριού αυξάνει και τις δύο αυτές δαπάνες τροφίμων
5. Λοιπά
- Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε από το Thinkmoney, ένας πάροχος τραπεζικών υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μια διατροφή χωρίς κρέας μπορεί να εξοικονομήσει ετησίως περίπου 619€.
- Σε μία ανάρτηση του foodnavigator.com επισημαίνεται ότι τα γεύματα με κρέας ή ψάρι είναι κατά μέσο όρο 67% ακριβότερα από τα ισοδύναμα βίγκαν γεύματα
6. Kόστος & θρεπτικότητα 4 διατροφικών επιλογών στην Ελλάδα.
Ήδη γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη υγείας που προσφέρει η φυτοφαγία, αλλά υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να την ξεκινήσετε:
η σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
Ένας συνηθισμένος μύθος για την φυτοφαγία είναι ότι είναι ακριβή σε σύγκριση με την ζωοφαγία.
Ωστόσο, ισχύει ακριβώς το αντίθετο διότι η φυτοφαγία προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, η οποία φτάνει ακόμα και τα 720€ ανά έτος.
Ας αναρωτηθεί ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, τί θα έκανε εάν, κάθε χρόνο, είχε πλεόνασμα 720€.
Παραθέτονται ορισμένα δεδομένα.
2. Εξοικονόμηση 720€ ανά έτος με την φυτοφαγία: Μελέτη
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Επιστημονικό Περιοδικό Πείνα και Περιβαλλοντική Διατροφή, οι φυτοφάγοι εξοικονομούν περίπου 720€ ετησίως, δηλαδή 60€ ανά μήνα.
Ας συγκρίνουμε αυτό το ποσό με τον λογαριασμό που πληρώνουμε κάθε μήνα για το ρεύμα ή το τηλέφωνο ή το νερό.
Για την διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε δύο διαφορετικά προγράμματα γευμάτων, διάρκειας 7 ημερών, ένα με κρέας και ένα χωρίς.
- το πρόγραμμα με κρέας ήταν το επίσημο πρόγραμμα του My Plate από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και κόστιζε 51€, και
- το πρόγραμμα με βάση τα φυτά ολοκληρώθηκε στα 37,21€.
Αυτό σημαίνει ότι εντός μόλις μίας εβδομάδας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 13,79€, το οποίο αντιστοιχεί σε μία μείωση της τάξης του 27%.
Εάν αυτό το πόσο το ανάγουμε σε ετήσια βάση, (13,79€ x 52 εβδομάδες) τότε προκύπτει η ετήσια εξοικονόμηση των 720€.
Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει το πρόγραμμα γευμάτων με κρέας από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο θεωρείται ως οικονομικό, εκτός από το ότι κοστίζει περισσότερο, ένα ακόμα μειονέκτημα είναι παρέχει λιγότερες μερίδες λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως.
Πιο συγκεκριμένα, το φυτοφαγικό πρόγραμμα πρόσφερε επιπρόσθετα :
- 25 μερίδες λαχανικών,
- 4 μερίδες φρούτων, και
- 14 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως.
Με λίγα λόγια, εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ παράλληλα καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό.
3. Η βιώσιμη διατροφή είναι φθηνότερη και πιο υγιεινή: Μελέτη
Μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνέκρινε το κόστος 7 βιώσιμων διατροφών με την τρέχουσα τυπική διατροφή σε 150 χώρες, χρησιμοποιώντας τιμές τροφίμων από το Διεθνές Πρόγραμμα Σύγκρισης της Παγκόσμιας Τράπεζας [World Bank’s International Comparison Program] και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Planetary Health.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και σε ολόκληρη την Δυτική Ευρώπη, η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής θα μπορούσε να μειώσει τα έξοδα φαγητού κατά 17-34%.
Η μείωση του κρέατος σας ή πληρης διακοπεί, προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων.
Αναμφίβολα τα φυτοφαγικά γεύματα έχουν δείξει επανειλημμένα ότι έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις συνταγές που περιλαμβάνουν κρέας.
Στις φυτοφαγικές διατροφές, τα ζωικά προϊόντα αντικαταστάθηκαν :
- είτε από ένα μείγμα οσπρίων και φρούτων και λαχανικών,
- είτε από ένα μείγμα οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως.
Τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη αφορούσαν τις φυτοφαγικές διατροφές που επικεντρώνονταν στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως ως αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων. (Σημείωση δική μου: αυτή η επισήμανση θυμίζει ότι μία φυτοφαγική διατροφή με μεγάλη εξάρτηση από βίγκαν επεξεργασμένα προϊόντα οδηγεί σε υψηλότερο κόστος, αν και το τελευταίο διάστημα, λόγω της μεγάλης ζήτησης, η προσφορά προσαρμόστηκε ανάλογα με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα προϊόντα να έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και 40-50%).
Το πλήρες κείμενο φαίνεται εδώ.
4. Το κόστος των πιο υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων
Μία ακόμα δημοσίευση ανέφερε ότι :
- ο βίγκαν καταναλωτής, σε σύγκριση με έναν ζωοφάγο, σχετίζεται με χαμηλότερη δαπάνη τροφής, τόσο εντός σπιτιού, όσο και εκτός σπιτιού.
- Επίσης, η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων κόκκινου κρέατος και ψαριού αυξάνει και τις δύο αυτές δαπάνες τροφίμων
5. Λοιπά
- Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε από το Thinkmoney, ένας πάροχος τραπεζικών υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μια διατροφή χωρίς κρέας μπορεί να εξοικονομήσει ετησίως περίπου 619€.
- Σε μία ανάρτηση του foodnavigator.com επισημαίνεται ότι τα γεύματα με κρέας ή ψάρι είναι κατά μέσο όρο 67% ακριβότερα από τα ισοδύναμα βίγκαν γεύματα
6. Kόστος & θρεπτικότητα 4 διατροφικών επιλογών στην Ελλάδα.