Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2022
ΟΦΕΛΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
A. ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Β. ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
- διαβήτης,
- καρδιοπάθειες,
- παχυσαρκία/απώλεια βάρους.
Γ. ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
- αυτοάνοσα (ερυθηματώδης λύκος, ινομυαλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα),
- εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα,
- καρκίνος,
- κορωναϊός.
Δ. ΛΟΙΠΑ ΟΦΕΛΗ
Ε. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ
Στ. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
A. ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Β. ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
- διαβήτης,
- καρδιοπάθειες,
- παχυσαρκία/απώλεια βάρους.
Γ. ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
- αυτοάνοσα (ερυθηματώδης λύκος, ινομυαλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα),
- εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα,
- καρκίνος,
- κορωναϊός.
Δ. ΛΟΙΠΑ ΟΦΕΛΗ
Ε. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ
Στ. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Μία δημοσίευση του 2017 αναφέρει :
"Παρά τα ισχυρά στοιχεία που υποστήριζουν τις φυτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένων των μελετών που δείχνουν την προθυμία του κοινού να τις υιοθετήσουν, πολλοί ιατροί δεν τονίζουν την σημασία της φυτοφαφικής διατροφής ως αντιμετώπιση πρώτης γραμμής για χρόνιες ασθένειες.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης για αυτές τις διατροφές ή στην έλλειψη πόρων εκπαίδευσης των ασθενών".
Σε σύγκριση με τους παμφάγους, μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτοφάγοι και οι vegan έχουν :
- χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος,
- χαμηλότερη LDL χοληστερόλη,
- χαμηλότερη γλυκόζη,
- χαμηλότερα επίπεδα hsCRP,
- χαμηλότερα επίπεδα TMAO (αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα TMAO αποτελούν αξιόπιστο δείκτη κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου), μαζί με
- χαμηλότερη συχνότητα θνησιμότητας (καρδιοπάθειες και συνολικά).
Επίσης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φυτοφαγικές και vegan διατροφές έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
A. ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ ΜΕ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΒΙΓΚΑΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Όπως αναφέρει μία πρόσφατη ανασκόπηση για τον ρόλο της φυτοφαγίας στην πρόληψη και την αναστροφή της γήρανσης του δέρματος "Η φυτοφαγία με ανεπεξέργαστα τρόφιμα συχνά συγκρίνεται με την βίγκαν διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές που χρειάζεται να επισημανθούν.
Μερικοί άνθρωποι ίσως εξισώνουν την "βίγκαν διατροφή" με "υγιεινή διατροφή". Ωστόσο, η βίγκαν διατροφή ίσως συμπεριλαμβάνει επεξεργασμένα έλαια, σάκχαρα και λευκό αλεύρι και να μην συμπεριλαμβάνει φρέσκα λαχανικά ή φρούτα.
Ο βιγκανισμός αποκλείει τα ζωικά από την διατροφή, αλλά δεν υποδηλώνει αυτόματα μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μια βίγκαν διατροφή προσδιορίζει τι δεν περιέχει αυτή η διατροφή, αλλά δεν προσδιορίζει τι περιέχει.
Αντίθετα, μια φυτοφαγική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα υποδηλώνει μια διατροφή άφθονη σε φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα έλαια, τα σάκχαρα και τα ζωικά."
Οι τηγανιτές πατάτες, το λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια, το λευκό ρύζι είναι βίγκαν, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν υγιεινές τροφές.
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, μανιτάρια, ξηροί καρποί, σπόροι, βότανα/μπαχαρικά είναι απαραίτητα συστατικά σε κάθε υγιεινή φυτοφαγική διατροφή.
Β. ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Η φυτοφαγία είναι η μοναδική διατροφή που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναστρέψει : καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη.
Το κόστος της περίθαλψης και αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων ανέρχεται, παγκοσμίως, σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, για την κάθε μία από αυτές τις τρεις παθήσεις ξεχωριστά.
Η φυτοφαγία προσφέρει την δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτές τις παθήσεις και τα χρήματα που δαπανώνται για την αντιμετώπιση τους, να εξοικονομηθούν και να διοχετευτούν σε άλλους τομείς που είναι σημαντικοί και απαραίτητοι για την ανθρώπινη ευημερία, όπως είναι για παράδειγμα η παιδεία, ο πολιτισμός, οι υποδομές, η πρόσβαση σε καθαρό νερό, η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και της ρύπανσης του αέρα, ο καθαρισμός των θαλασσών από το πλαστικό, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, η ψυχολογία κ.ο.κ.
Η φυτοφαγία :
1. είναι η μοναδική διατροφή που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναστρέψει τις καρδιοπάθειες: ενδεικτικές πηγές εδώ, εδώ, εδώ και εδώ, ενώ σε σύγκριση με την διατροφή από την American Heart Association έχει δείξει σημαντικότερες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.
Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την νούμερο 1 αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας, όχι ο καρκίνος.
2. μπορεί να αναστρέψει την παχυσαρκία, και μάλιστα χωρίς περιορισμό θερμίδων.
Η συνταγογράφηση μίας φυτοφαγικής διατροφής όχι μόνο μειώνει το σωματικό βάρος, αλλά έχει και σημαντικά καλύτερα οφέλη σε σύγκριση με μία μη-φυτοφαγική διατροφή.
Mία μελέτη έδειξε ότι - σε σύγκριση με τους μη-φυτοφάγους - οι φυτοφάγοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος μεσοσταθμικά είναι μειωμένος κατά 2 μονάδες, ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε ότι η διαφορά του ΔΜΣ ήταν ακόμα μεγαλύτερη (5 μονάδες).
3. Σε μελέτες παρατήρησης, τα άτομα που ακολουθούν φυτοφαγικές διατροφές έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.
Επίσης, σε σύγκριση με την διατροφή του American Diabetes Association, και τις συνηθισμένες διαβητικές διατροφές, η φυτοφαγία έχει καλύτερα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία μπορεί ακόμα και να αναστρέψει τον διαβήτη.
Οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον κορωναϊό, όπως επισημαίνεται από Centers for Disease Control and Prevention, European Centre for Disease Prevention and Control, Π.Ο.Υ., NHS, John Hopkins Medicine.
Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η βελτίωση της διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων των μολυσματικών ασθενειών.
- Τον Ιούνιο του 2021 σε μία προδημοσίευση (δημοσίευση Νοέμβριος 2021) από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, Χάρβαρντ και King's College London παρουσίασε δεδομένα από σχεδόν 600.000 άτομα (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) ότι μία διατροφή που χαρακτηρίζεται από υγιεινά φυτικά τρόφιμα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο και σοβαρότητα από κορωναϊό. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με την υψηλότερης ποιότητας διατροφή είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορωναϊό σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ακολουθούσαν την χαμηλότερης ποιότητας διατροφή και 40% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά εάν τελικά νοσούσαν από κορωναϊό. Είναι σημαντικό ότι αυτή η σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και του κινδύνου για κορωναϊού παρέμεινε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν διάφοροι συγχυτικοί παράγοντες όπως ηλικία, ΔΜΣ, εθνικότητα, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα και οι υποκείμενες παθήσεις, οι συνήθειες χρήσης της μάσκας, και η πυκνότητα του πληθυσμού. Αντί να εξετάζουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, οι ερευνητές εξέτασαν ευρύτερα διατροφικά πρότυπα που αντικατοπτρίζουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο τρώμε στην πραγματικότητα.
- Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021, και διερεύνησε την σχέση μεταξύ διατροφής και κορωναϊού σε 2.884 εργαζόμενους πρώτης γραμμής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) με σημαντική έκθεση σε ασθενείς με κορωναϊό διαπίστωσε ότι - μετά από προσαρμογή για σημαντικούς συγχυτικούς παράγοντες - οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ακολουθούν «φυτοφαγικές διατροφές» είχαν 73% χαμηλότερες πιθανότητες για μέτρια έως σοβαρή νόσηση από τον κορωναϊό. Στον αντίποδα, όσοι συμμετέχοντες ανέφεραν «διατροφή με περιεκτικότητα χαμηλή σε υδατάνθρακες, και υψηλή σε πρωτεΐνες» είχαν περισσότερες πιθανότητες για μέτρια έως σοβαρή νόσηση.
Δείτε και την ανάρτηση βότανα για κορωναϊό.
Γ. ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
1. η χορτοφαγία σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο.
2. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021 έδειξε ότι ο συνδυασμός φυτοφαγίας και 86 γρ. όσπρια σόγιας (όχι τροποποιημένη σόγια, αλλά σόγια σε ανεπεξέργαστη μορφή, δηλαδή ολόκληρο το όσπριο) στην σαλάτα ή στην σούπα μείωσαν 84% τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χωρίς την χρήση φαρμάκων. Η δημοσίευση έγινε από την North American Menopause Society, στο περιοδικό Menopause.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι :
- οι συνολικές εξάψεις (συμπεριλαμβανομένων των ήπιων) μειώθηκαν κατά 79%,
- οι μέτριες έως σοβαρές εξάψεις μειώθηκαν κατά 84%, από σχεδόν πέντε την ημέρα σε λιγότερες από μία την ημέρα
- στο τέλος της μελέτης, μετά από 12 εβδομάδες, το 59% των γυναικών ανέφερε ότι απαλλάχθηκαν πλήρως από τις μέτριες έως σοβαρές εξάψεις
- σημαντικές βελτιώσεις στις νυχτερινές εφιδρώσεις, καθώς και σε άλλους τομείς όπως ψυχοκοινωνικούς, σωματικούς και σεξουαλικούς.
Περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη μελέτη.
Μία άλλη δημοσίευση (Ιούνιος 2018) ανέφερε ότι μεταξύ των γυναικών που βρίσκονταν στην περιεμμηνόπαυση, οι βίγκαν ανέφεραν λιγότερο ενοχλητικά συμπτώματα σε σύγκριση με τις μη-βίγκαν γυναίκες.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί και μία άλλη μελέτη (Σεπτέμβριος 2005) που έδειξε ότι η υιοθέτηση μιας βίγκαν διατροφής με χαμηλά λιπαρά συσχετίστηκε με σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, παρόλο που δεν είχαν τεθεί περιορισμοί στο μέγεθος της μερίδας ή στην ενεργειακή πρόσληψη.
Σημαντική απώλεια βάρους έδειξε και μία άλλη μελέτη (Σεπτέμβριος 2007). Υπέρβαρες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία βίγκαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή στην διατροφή του National Cholesterol Education Program (NCEP). Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν την βίγκαν διατροφή έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολούθησαν την διατροφή του NCEP τόσο στο 1 έτος [-4,9 κιλά (ελάχιστη απώλεια: -0,5, μέγιστη απώλεια: -8,0) έναντι -1,8 κιλά (ελάχιστη απώλεια: 0,8, μέγιστη απώλεια: -4,3), αντίστοιχα] όσο και στο 2 έτος [-3,1 κιλά (ελάχιστη απώλεια: 0,0, -μέγιστη απώλεια: 6,0) έναντι -0,8 κιλά (ελάχιστη απώλεια: 3,1, μέγιστη απώλεια: -4,2), αντίστοιχα].
Κλείνοντας μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2011 έδειξε ότι οι βίγκαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λαμβάνουν από την διατροφή τους τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η διατήρηση της μυικής μάζας ήταν επαρκής.
3. στις αυτοάνοσες παθήσεις, τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία δρα ευεργετικά :
- στην ινομυαλγία,
- στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- στον ερυθηματώδη λύκο,
Δ. ΛΟΙΠΑ ΟΦΕΛΗ
1. μείωση εξόδων που σχετίζονται με την φροντίδα υγείας π.χ. ο αριθμός των φαρμάκων.
2. αποφυγή πρόσληψης αντιβιοτικών διότι η χρήση τους στα ζώα εκτροφής ξεπερνά τους 60.000 τόνους, το οποίο οδηγεί σε βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτή η ανθεκτικότητα μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης ζώων, το οποίο με την σειρά του προκαλεί παθήσεις που αντιμετωπίζονται δύσκολα και αυξάνουν την νοσηρότητα και την θνησιμότητα.
Ειδικά για την Ελλάδα αυτό αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ η χρήση αντιβιοτικών είναι διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση
3. αποφυγή πρόσληψης επικίνδυνων ορμονών.
4. όσον αφορά την πρόληψη του εγκεφαλικού, το να μην τρώμε αρκετά λαχανικά είναι πιο επικίνδυνο (1:29) ακόμα και από το κάπνισμα...
Ε. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ
Ο μύθος ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ατελείς και απαιτείται συνδυασμός πρωτεϊνών, έχει καταρριφθεί από την επιστημονική διατροφική κοινότητα εδώ και δεκαετίες.
Σχετική ανάρτηση.
Στ. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Παρά τα οφέλη που αναφέρθηκαν νωρίτερα, είναι γεγονός ότι η φυτοφαγία έχει παρενέργειες, και μάλιστα αρκετές.
Αρκετές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία έχει σημαντικές παρενέργειες που δεν αναφέρονται συχνά, με αποτέλεσμα να έχουν υποτιμηθεί από το ευρύ κοινό.
Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται εδώ (05:45), η φυτοφαγία οδηγεί σε βελτιωμένη ψυχική ευεξία καθώς και βελτιωμένη ποιότητα ζωής μέσω διαφόρων οδών, όπως:
1. λιγότερη κατάθλιψη και λιγότερο άγχος,
2. καλύτερη συναισθηματική αλλά και σωματική ευεξία, καθώς και
3. καλύτερη γενική υγεία.
"Παρά τα ισχυρά στοιχεία που υποστήριζουν τις φυτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένων των μελετών που δείχνουν την προθυμία του κοινού να τις υιοθετήσουν, πολλοί ιατροί δεν τονίζουν την σημασία της φυτοφαφικής διατροφής ως αντιμετώπιση πρώτης γραμμής για χρόνιες ασθένειες.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης για αυτές τις διατροφές ή στην έλλειψη πόρων εκπαίδευσης των ασθενών".
Σε σύγκριση με τους παμφάγους, μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτοφάγοι και οι vegan έχουν :
- χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος,
- χαμηλότερη LDL χοληστερόλη,
- χαμηλότερη γλυκόζη,
- χαμηλότερα επίπεδα hsCRP,
- χαμηλότερα επίπεδα TMAO (αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα TMAO αποτελούν αξιόπιστο δείκτη κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου), μαζί με
- χαμηλότερη συχνότητα θνησιμότητας (καρδιοπάθειες και συνολικά).
Επίσης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φυτοφαγικές και vegan διατροφές έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
A. ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ ΜΕ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΒΙΓΚΑΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Όπως αναφέρει μία πρόσφατη ανασκόπηση για τον ρόλο της φυτοφαγίας στην πρόληψη και την αναστροφή της γήρανσης του δέρματος "Η φυτοφαγία με ανεπεξέργαστα τρόφιμα συχνά συγκρίνεται με την βίγκαν διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές που χρειάζεται να επισημανθούν.
Μερικοί άνθρωποι ίσως εξισώνουν την "βίγκαν διατροφή" με "υγιεινή διατροφή". Ωστόσο, η βίγκαν διατροφή ίσως συμπεριλαμβάνει επεξεργασμένα έλαια, σάκχαρα και λευκό αλεύρι και να μην συμπεριλαμβάνει φρέσκα λαχανικά ή φρούτα.
Ο βιγκανισμός αποκλείει τα ζωικά από την διατροφή, αλλά δεν υποδηλώνει αυτόματα μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μια βίγκαν διατροφή προσδιορίζει τι δεν περιέχει αυτή η διατροφή, αλλά δεν προσδιορίζει τι περιέχει.
Αντίθετα, μια φυτοφαγική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα υποδηλώνει μια διατροφή άφθονη σε φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα έλαια, τα σάκχαρα και τα ζωικά."
Οι τηγανιτές πατάτες, το λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια, το λευκό ρύζι είναι βίγκαν, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν υγιεινές τροφές.
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, μανιτάρια, ξηροί καρποί, σπόροι, βότανα/μπαχαρικά είναι απαραίτητα συστατικά σε κάθε υγιεινή φυτοφαγική διατροφή.
Β. ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Η φυτοφαγία είναι η μοναδική διατροφή που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναστρέψει : καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη.
Το κόστος της περίθαλψης και αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων ανέρχεται, παγκοσμίως, σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, για την κάθε μία από αυτές τις τρεις παθήσεις ξεχωριστά.
Η φυτοφαγία προσφέρει την δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτές τις παθήσεις και τα χρήματα που δαπανώνται για την αντιμετώπιση τους, να εξοικονομηθούν και να διοχετευτούν σε άλλους τομείς που είναι σημαντικοί και απαραίτητοι για την ανθρώπινη ευημερία, όπως είναι για παράδειγμα η παιδεία, ο πολιτισμός, οι υποδομές, η πρόσβαση σε καθαρό νερό, η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και της ρύπανσης του αέρα, ο καθαρισμός των θαλασσών από το πλαστικό, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, η ψυχολογία κ.ο.κ.
Η φυτοφαγία :
1. είναι η μοναδική διατροφή που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναστρέψει τις καρδιοπάθειες: ενδεικτικές πηγές εδώ, εδώ, εδώ και εδώ, ενώ σε σύγκριση με την διατροφή από την American Heart Association έχει δείξει σημαντικότερες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.
Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την νούμερο 1 αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας, όχι ο καρκίνος.
2. μπορεί να αναστρέψει την παχυσαρκία, και μάλιστα χωρίς περιορισμό θερμίδων.
Η συνταγογράφηση μίας φυτοφαγικής διατροφής όχι μόνο μειώνει το σωματικό βάρος, αλλά έχει και σημαντικά καλύτερα οφέλη σε σύγκριση με μία μη-φυτοφαγική διατροφή.
Mία μελέτη έδειξε ότι - σε σύγκριση με τους μη-φυτοφάγους - οι φυτοφάγοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος μεσοσταθμικά είναι μειωμένος κατά 2 μονάδες, ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε ότι η διαφορά του ΔΜΣ ήταν ακόμα μεγαλύτερη (5 μονάδες).
3. Σε μελέτες παρατήρησης, τα άτομα που ακολουθούν φυτοφαγικές διατροφές έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.
Επίσης, σε σύγκριση με την διατροφή του American Diabetes Association, και τις συνηθισμένες διαβητικές διατροφές, η φυτοφαγία έχει καλύτερα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία μπορεί ακόμα και να αναστρέψει τον διαβήτη.
Οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον κορωναϊό, όπως επισημαίνεται από Centers for Disease Control and Prevention, European Centre for Disease Prevention and Control, Π.Ο.Υ., NHS, John Hopkins Medicine.
Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η βελτίωση της διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων των μολυσματικών ασθενειών.
- Τον Ιούνιο του 2021 σε μία προδημοσίευση (δημοσίευση Νοέμβριος 2021) από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, Χάρβαρντ και King's College London παρουσίασε δεδομένα από σχεδόν 600.000 άτομα (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) ότι μία διατροφή που χαρακτηρίζεται από υγιεινά φυτικά τρόφιμα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο και σοβαρότητα από κορωναϊό. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με την υψηλότερης ποιότητας διατροφή είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορωναϊό σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ακολουθούσαν την χαμηλότερης ποιότητας διατροφή και 40% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά εάν τελικά νοσούσαν από κορωναϊό. Είναι σημαντικό ότι αυτή η σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και του κινδύνου για κορωναϊού παρέμεινε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν διάφοροι συγχυτικοί παράγοντες όπως ηλικία, ΔΜΣ, εθνικότητα, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα και οι υποκείμενες παθήσεις, οι συνήθειες χρήσης της μάσκας, και η πυκνότητα του πληθυσμού. Αντί να εξετάζουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, οι ερευνητές εξέτασαν ευρύτερα διατροφικά πρότυπα που αντικατοπτρίζουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο τρώμε στην πραγματικότητα.
- Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021, και διερεύνησε την σχέση μεταξύ διατροφής και κορωναϊού σε 2.884 εργαζόμενους πρώτης γραμμής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) με σημαντική έκθεση σε ασθενείς με κορωναϊό διαπίστωσε ότι - μετά από προσαρμογή για σημαντικούς συγχυτικούς παράγοντες - οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ακολουθούν «φυτοφαγικές διατροφές» είχαν 73% χαμηλότερες πιθανότητες για μέτρια έως σοβαρή νόσηση από τον κορωναϊό. Στον αντίποδα, όσοι συμμετέχοντες ανέφεραν «διατροφή με περιεκτικότητα χαμηλή σε υδατάνθρακες, και υψηλή σε πρωτεΐνες» είχαν περισσότερες πιθανότητες για μέτρια έως σοβαρή νόσηση.
Δείτε και την ανάρτηση βότανα για κορωναϊό.
Γ. ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
1. η χορτοφαγία σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο.
2. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021 έδειξε ότι ο συνδυασμός φυτοφαγίας και 86 γρ. όσπρια σόγιας (όχι τροποποιημένη σόγια, αλλά σόγια σε ανεπεξέργαστη μορφή, δηλαδή ολόκληρο το όσπριο) στην σαλάτα ή στην σούπα μείωσαν 84% τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χωρίς την χρήση φαρμάκων. Η δημοσίευση έγινε από την North American Menopause Society, στο περιοδικό Menopause.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι :
- οι συνολικές εξάψεις (συμπεριλαμβανομένων των ήπιων) μειώθηκαν κατά 79%,
- οι μέτριες έως σοβαρές εξάψεις μειώθηκαν κατά 84%, από σχεδόν πέντε την ημέρα σε λιγότερες από μία την ημέρα
- στο τέλος της μελέτης, μετά από 12 εβδομάδες, το 59% των γυναικών ανέφερε ότι απαλλάχθηκαν πλήρως από τις μέτριες έως σοβαρές εξάψεις
- σημαντικές βελτιώσεις στις νυχτερινές εφιδρώσεις, καθώς και σε άλλους τομείς όπως ψυχοκοινωνικούς, σωματικούς και σεξουαλικούς.
Περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη μελέτη.
Μία άλλη δημοσίευση (Ιούνιος 2018) ανέφερε ότι μεταξύ των γυναικών που βρίσκονταν στην περιεμμηνόπαυση, οι βίγκαν ανέφεραν λιγότερο ενοχλητικά συμπτώματα σε σύγκριση με τις μη-βίγκαν γυναίκες.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί και μία άλλη μελέτη (Σεπτέμβριος 2005) που έδειξε ότι η υιοθέτηση μιας βίγκαν διατροφής με χαμηλά λιπαρά συσχετίστηκε με σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, παρόλο που δεν είχαν τεθεί περιορισμοί στο μέγεθος της μερίδας ή στην ενεργειακή πρόσληψη.
Σημαντική απώλεια βάρους έδειξε και μία άλλη μελέτη (Σεπτέμβριος 2007). Υπέρβαρες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία βίγκαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή στην διατροφή του National Cholesterol Education Program (NCEP). Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν την βίγκαν διατροφή έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολούθησαν την διατροφή του NCEP τόσο στο 1 έτος [-4,9 κιλά (ελάχιστη απώλεια: -0,5, μέγιστη απώλεια: -8,0) έναντι -1,8 κιλά (ελάχιστη απώλεια: 0,8, μέγιστη απώλεια: -4,3), αντίστοιχα] όσο και στο 2 έτος [-3,1 κιλά (ελάχιστη απώλεια: 0,0, -μέγιστη απώλεια: 6,0) έναντι -0,8 κιλά (ελάχιστη απώλεια: 3,1, μέγιστη απώλεια: -4,2), αντίστοιχα].
Κλείνοντας μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2011 έδειξε ότι οι βίγκαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λαμβάνουν από την διατροφή τους τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η διατήρηση της μυικής μάζας ήταν επαρκής.
3. στις αυτοάνοσες παθήσεις, τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία δρα ευεργετικά :
- στην ινομυαλγία,
- στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- στον ερυθηματώδη λύκο,
Δ. ΛΟΙΠΑ ΟΦΕΛΗ
1. μείωση εξόδων που σχετίζονται με την φροντίδα υγείας π.χ. ο αριθμός των φαρμάκων.
2. αποφυγή πρόσληψης αντιβιοτικών διότι η χρήση τους στα ζώα εκτροφής ξεπερνά τους 60.000 τόνους, το οποίο οδηγεί σε βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτή η ανθεκτικότητα μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης ζώων, το οποίο με την σειρά του προκαλεί παθήσεις που αντιμετωπίζονται δύσκολα και αυξάνουν την νοσηρότητα και την θνησιμότητα.
Ειδικά για την Ελλάδα αυτό αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ η χρήση αντιβιοτικών είναι διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση
3. αποφυγή πρόσληψης επικίνδυνων ορμονών.
4. όσον αφορά την πρόληψη του εγκεφαλικού, το να μην τρώμε αρκετά λαχανικά είναι πιο επικίνδυνο (1:29) ακόμα και από το κάπνισμα...
Ε. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ
Ο μύθος ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ατελείς και απαιτείται συνδυασμός πρωτεϊνών, έχει καταρριφθεί από την επιστημονική διατροφική κοινότητα εδώ και δεκαετίες.
Σχετική ανάρτηση.
Στ. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Παρά τα οφέλη που αναφέρθηκαν νωρίτερα, είναι γεγονός ότι η φυτοφαγία έχει παρενέργειες, και μάλιστα αρκετές.
Αρκετές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία έχει σημαντικές παρενέργειες που δεν αναφέρονται συχνά, με αποτέλεσμα να έχουν υποτιμηθεί από το ευρύ κοινό.
Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται εδώ (05:45), η φυτοφαγία οδηγεί σε βελτιωμένη ψυχική ευεξία καθώς και βελτιωμένη ποιότητα ζωής μέσω διαφόρων οδών, όπως:
1. λιγότερη κατάθλιψη και λιγότερο άγχος,
2. καλύτερη συναισθηματική αλλά και σωματική ευεξία, καθώς και
3. καλύτερη γενική υγεία.