24/10/2022.
Ενημέρωση: 6/9/2023
Ενημέρωση: 6/9/2023
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό) Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ (χρόνος ανάγνωσης: 3,5 λεπτά) 1. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ; 2. ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ - Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας - Λοιπές μελέτες (καρκίνος γενικά, μεταστατικός καρκίνος μαστού) - Τοποθέτηση επιστημονικών φορέων για την φυτοφαγία και τον καρκίνο Παραπομπές (12). |
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό)
Στο παρελθόν, η αντίληψη ότι ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ωστόσο, το 2000, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο θέτει σε μία δημοσίευση του το εξής ερώτημα "μπορεί η διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ; " Η απάντηση είναι ένα συντριπτικό ναι. Μια κυρίως φυτοφαγική διατροφή ενισχύει την φυσική άμυνα του σώματος.
Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας στην τοποθέτηση του για την φυτοφαγία αναφέρει ότι "οι φυτοφάγοι και οι βίγκαν [vegan] διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου" και αναφέρεται στα ευρήματα 10 μελετών.
Επίσης, σύμφωνα με μία ογκώδη επιστημονική βιβλιογραφία, το φρέσκο-νωπό κόκκινο κρέας, είτε συμβατικό είτε βιολογικό, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τουλάχιστον 14 είδη καρκίνου. Τόσο η ίδια η κρεατοβιομηχανία όσο και ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών φορέων τονίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στην Υγεία το κόκκινο κρέας. (Δείτε την ανάρτηση "κόκκινο κρέας και καρκίνος").
Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από φυτική πρωτεΐνη προσφέρει διπλή προστασία. Για παράδειγμα, τα όσπρια:
- όχι μόνο δεν προκαλούν καρκίνο, αλλά
- απεναντίας προστατεύουν από αυτόν (όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές: υπάρχουν περισσότερα από 16 διαφορετικά είδη).
Τα οφέλη που έχει η φυτοφαγία στον καρκίνο αναγνωρίζονται επίσημα από πολλούς επιστημονικούς φορείς.
Στο παρελθόν, η αντίληψη ότι ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ωστόσο, το 2000, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο θέτει σε μία δημοσίευση του το εξής ερώτημα "μπορεί η διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ; " Η απάντηση είναι ένα συντριπτικό ναι. Μια κυρίως φυτοφαγική διατροφή ενισχύει την φυσική άμυνα του σώματος.
Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας στην τοποθέτηση του για την φυτοφαγία αναφέρει ότι "οι φυτοφάγοι και οι βίγκαν [vegan] διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου" και αναφέρεται στα ευρήματα 10 μελετών.
Επίσης, σύμφωνα με μία ογκώδη επιστημονική βιβλιογραφία, το φρέσκο-νωπό κόκκινο κρέας, είτε συμβατικό είτε βιολογικό, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τουλάχιστον 14 είδη καρκίνου. Τόσο η ίδια η κρεατοβιομηχανία όσο και ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών φορέων τονίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στην Υγεία το κόκκινο κρέας. (Δείτε την ανάρτηση "κόκκινο κρέας και καρκίνος").
Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από φυτική πρωτεΐνη προσφέρει διπλή προστασία. Για παράδειγμα, τα όσπρια:
- όχι μόνο δεν προκαλούν καρκίνο, αλλά
- απεναντίας προστατεύουν από αυτόν (όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές: υπάρχουν περισσότερα από 16 διαφορετικά είδη).
Τα οφέλη που έχει η φυτοφαγία στον καρκίνο αναγνωρίζονται επίσημα από πολλούς επιστημονικούς φορείς.
Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ (χρόνος ανάγνωσης: 3,5 λεπτά)
1. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ;
Μέχρι και πριν από 4 δεκαετίες, η αντίληψη ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από πολλά μέλη της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας (1).
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο σε μία δημοσίευση που έκανε το 2000 αναφέρει το εξής :
Μπορεί κάτι τόσο απλό όπως οι τροφές που επιλέγουμε να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου ;
Η απάντηση είναι ένα συντριπτικό ναι. Τρώγοντας μια κυρίως φυτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, μπορείτε να ενισχύσετε την φυσική άμυνα του σώματος σας ενάντια στις ασθένειες (1)
2. ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας:
Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας στην τοποθέτηση του για την φυτοφαγία αναφέρει ότι "οι φυτοφάγοι και οι βίγκαν [vegan] διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου" (2). Συνολικά, αναφέρεται στα ευρήματα 10 μελετών (3-12).
1. Η πρώτη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "φυτοφαγικές διατροφές και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε πληθυσμό χαμηλού κινδύνου".
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι φυτοφαγικές διατροφές συνδέονται με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού. Επιπλέον, μια βίγκαν διατροφή φάνηκε να παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της συνολικής συχνότητας εμφάνισης καρκίνου από οποιοδήποτε άλλο διατροφικό πρότυπο (3).
2. Η δεύτερη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Προστατεύονται οι αυστηροί φυτοφάγοι από τον καρκίνο του προστάτη ; ".
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η βίγκαν διατροφή προσφέρει περίπου 35% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (4).
3. Η τρίτη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και συχνότητα καρκίνου σε φυτοφάγους".
Η μετα-ανάλυση 7 μελετών ανέφερε ότι οι φυτοφάγοι είχαν 18% χαμηλότερη συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου από τους μη-φυτοφάγους (5).
4. Η τέταρτη αναφορά γίνεται για μία έκθεση με τίτλο "Τρόφιμα, Διατροφή και Πρόληψη του Καρκίνου: μια παγκόσμια προοπτική", η οποία δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο μαζί με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Αναφέρεται ότι "Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων ή δημητριακών ολικής αλέσεως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου" (6).
5. Η πέμπτη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που είναι εφικτό να προληφθεί και απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής".
Αναφέρεται ότι "η πρόληψη του καρκίνου απαιτεί, μεταξύ άλλων, αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και χρήση δημητριακών ολικής αλέσεως" (7).
6. Η έκτη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Αντιοξειδωτικά Φυτοχημικά για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Χρόνιων Παθήσεων".
Αναφέρεται ότι "η πρόσληψη λαχανικών και φρούτων σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών και τα αντιοξειδωτικά φυτοχημικά τους θεωρούνται υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη. Τα αντιοξειδωτικά φυτοχημικά έχουν ισχυρές βιοδραστικότητες και οφέλη για την υγεία, όπως αντικαρκινικές (8).
7. Η έβδομη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Φυτικές ίνες και προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου : μελέτη EPIC, μια μελέτη παρατήρησης".
Αξιολογήθηκαν δεδομένα από 10 ευρωπαϊκές χώρες (519.978 άνθρωποι), συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και τα ευρήματα έδειξαν 42% μείωση στον κίνδυνο για καρκίνου του παχέος εντέρου στους ανθρώπους που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών σε σύγκριση με την χαμηλότερη (9).
Οι φυτικές ίνες, εξ'ορισμού, βρίσκονται μόνο στα φυτικά τρόφιμα και οι άνθρωποι που εφαρμόζουν την φυτοφαγία κατά κανόνα καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών.
8. οι τρεις τελευταίες μελέτες αφορούν το κρέας και το ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο (10-12).
Σύμφωνα με μία ογκώδη επιστημονική βιβλιογραφία, το φρέσκο-νωπό κόκκινο κρέας, είτε συμβατικό είτε βιολογικό, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τουλάχιστον 14 είδη καρκίνου. Τόσο η ίδια η κρεατοβιομηχανία όσο και ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών φορέων τονίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στην Υγεία το κόκκινο κρέας. (Δείτε την ανάρτηση "κόκκινο κρέας και καρκίνος").
Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από φυτική πρωτεΐνη προσφέρει διπλή προστασία. Για παράδειγμα, τα όσπρια:
- όχι μόνο δεν προκαλούν καρκίνο, αλλά
- απεναντίας προστατεύουν από αυτόν (όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές: υπάρχουν περισσότερα από 16 διαφορετικά είδη).
Λοιπές μελέτες:
Συνεχίζοντας, μία ανασκόπηση 45 μελετών που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 ανέφερε ότι η φυτοφαγία και η βίγκαν διατροφή αποτελούν 2 από τους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο.
Το 2024, στο επιστημονικό περιοδικό "Έρευνα και Αντιμετώπιση για τον Καρκίνο του Μαστού" δημοσιεύτηκε μελέτη, η οποία αξιολόγησε την φυτική διατροφή στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Τα ευρήματα έδειξαν :
- μείωση βάρους κατά 6,6% (να σημειωθεί ότι το 55% ό λ ω ν των καρκίνων στις γυναίκες σχετίζονται με περιττό βάρος).
- η ινσουλίνη νηστείας μειώθηκε. Ταυτόχρονα, μειώθηκε σημαντικά η αντίσταση στην ινσουλίνη.
- η ολική χοληστερόλη μειώθηκε από 193 σε 159 mg/dL και η "κακή" LDL χοληστερόλη μειώθηκε από 104 σε 82 mg/dL.
- βελτιώθηκαν ορμονικοί δείκτες.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ανάρτηση "Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού και Φυτική Διατροφή".
Τοποθέτηση επιστημονικών φορέων για την φυτοφαγία και τον καρκίνο:
Τα οφέλη που έχει η φυτοφαγία στον καρκίνο αναγνωρίζονται επίσημα από πολλούς επιστημονικούς φορείς.
1. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ;
Μέχρι και πριν από 4 δεκαετίες, η αντίληψη ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από πολλά μέλη της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας (1).
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο σε μία δημοσίευση που έκανε το 2000 αναφέρει το εξής :
Μπορεί κάτι τόσο απλό όπως οι τροφές που επιλέγουμε να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου ;
Η απάντηση είναι ένα συντριπτικό ναι. Τρώγοντας μια κυρίως φυτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, μπορείτε να ενισχύσετε την φυσική άμυνα του σώματος σας ενάντια στις ασθένειες (1)
2. ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας:
Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας στην τοποθέτηση του για την φυτοφαγία αναφέρει ότι "οι φυτοφάγοι και οι βίγκαν [vegan] διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου" (2). Συνολικά, αναφέρεται στα ευρήματα 10 μελετών (3-12).
1. Η πρώτη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "φυτοφαγικές διατροφές και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε πληθυσμό χαμηλού κινδύνου".
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι φυτοφαγικές διατροφές συνδέονται με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού. Επιπλέον, μια βίγκαν διατροφή φάνηκε να παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της συνολικής συχνότητας εμφάνισης καρκίνου από οποιοδήποτε άλλο διατροφικό πρότυπο (3).
2. Η δεύτερη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Προστατεύονται οι αυστηροί φυτοφάγοι από τον καρκίνο του προστάτη ; ".
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η βίγκαν διατροφή προσφέρει περίπου 35% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (4).
3. Η τρίτη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και συχνότητα καρκίνου σε φυτοφάγους".
Η μετα-ανάλυση 7 μελετών ανέφερε ότι οι φυτοφάγοι είχαν 18% χαμηλότερη συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου από τους μη-φυτοφάγους (5).
4. Η τέταρτη αναφορά γίνεται για μία έκθεση με τίτλο "Τρόφιμα, Διατροφή και Πρόληψη του Καρκίνου: μια παγκόσμια προοπτική", η οποία δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο μαζί με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Αναφέρεται ότι "Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων ή δημητριακών ολικής αλέσεως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου" (6).
5. Η πέμπτη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που είναι εφικτό να προληφθεί και απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής".
Αναφέρεται ότι "η πρόληψη του καρκίνου απαιτεί, μεταξύ άλλων, αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και χρήση δημητριακών ολικής αλέσεως" (7).
6. Η έκτη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Αντιοξειδωτικά Φυτοχημικά για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Χρόνιων Παθήσεων".
Αναφέρεται ότι "η πρόσληψη λαχανικών και φρούτων σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών και τα αντιοξειδωτικά φυτοχημικά τους θεωρούνται υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη. Τα αντιοξειδωτικά φυτοχημικά έχουν ισχυρές βιοδραστικότητες και οφέλη για την υγεία, όπως αντικαρκινικές (8).
7. Η έβδομη αναφορά γίνεται για μία μελέτη με τίτλο "Φυτικές ίνες και προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου : μελέτη EPIC, μια μελέτη παρατήρησης".
Αξιολογήθηκαν δεδομένα από 10 ευρωπαϊκές χώρες (519.978 άνθρωποι), συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και τα ευρήματα έδειξαν 42% μείωση στον κίνδυνο για καρκίνου του παχέος εντέρου στους ανθρώπους που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών σε σύγκριση με την χαμηλότερη (9).
Οι φυτικές ίνες, εξ'ορισμού, βρίσκονται μόνο στα φυτικά τρόφιμα και οι άνθρωποι που εφαρμόζουν την φυτοφαγία κατά κανόνα καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών.
8. οι τρεις τελευταίες μελέτες αφορούν το κρέας και το ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο (10-12).
Σύμφωνα με μία ογκώδη επιστημονική βιβλιογραφία, το φρέσκο-νωπό κόκκινο κρέας, είτε συμβατικό είτε βιολογικό, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τουλάχιστον 14 είδη καρκίνου. Τόσο η ίδια η κρεατοβιομηχανία όσο και ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών φορέων τονίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στην Υγεία το κόκκινο κρέας. (Δείτε την ανάρτηση "κόκκινο κρέας και καρκίνος").
Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από φυτική πρωτεΐνη προσφέρει διπλή προστασία. Για παράδειγμα, τα όσπρια:
- όχι μόνο δεν προκαλούν καρκίνο, αλλά
- απεναντίας προστατεύουν από αυτόν (όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές: υπάρχουν περισσότερα από 16 διαφορετικά είδη).
Λοιπές μελέτες:
Συνεχίζοντας, μία ανασκόπηση 45 μελετών που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 ανέφερε ότι η φυτοφαγία και η βίγκαν διατροφή αποτελούν 2 από τους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο.
Το 2024, στο επιστημονικό περιοδικό "Έρευνα και Αντιμετώπιση για τον Καρκίνο του Μαστού" δημοσιεύτηκε μελέτη, η οποία αξιολόγησε την φυτική διατροφή στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Τα ευρήματα έδειξαν :
- μείωση βάρους κατά 6,6% (να σημειωθεί ότι το 55% ό λ ω ν των καρκίνων στις γυναίκες σχετίζονται με περιττό βάρος).
- η ινσουλίνη νηστείας μειώθηκε. Ταυτόχρονα, μειώθηκε σημαντικά η αντίσταση στην ινσουλίνη.
- η ολική χοληστερόλη μειώθηκε από 193 σε 159 mg/dL και η "κακή" LDL χοληστερόλη μειώθηκε από 104 σε 82 mg/dL.
- βελτιώθηκαν ορμονικοί δείκτες.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ανάρτηση "Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού και Φυτική Διατροφή".
Τοποθέτηση επιστημονικών φορέων για την φυτοφαγία και τον καρκίνο:
Τα οφέλη που έχει η φυτοφαγία στον καρκίνο αναγνωρίζονται επίσημα από πολλούς επιστημονικούς φορείς.