11/6/2020
Μερικές σκέψεις για την "ανάγκη" του να πίνουμε γάλα...
Το μόνο γάλα που έχει πραγματικά ανάγκη ο άνθρωπος είναι το μητρικό γάλα, και αυτό μόνο για τα πρώτα λίγα χρόνια της ζωής του.
Όπως ο άνθρωπος δεν χρειάζεται κρέας και ψάρι, αλλά πρωτεΐνη και ω-3, με το ίδιο σκεπτικό ο άνθρωπος δεν χρειάζεται ζωικό γάλα, αλλά ασβέστιο (εάν υποθέσουμε ότι το ασβέστιο είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό με το οποίο έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας το γάλα).
Η ανάγκη του να πίνουμε ζωικό γάλα είναι επίπλαστη, και το φυτικό γάλα χρησιμεύει ως υποκατάτατατο αυτής της επίπλαστης ανάγκης.
Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για ασβέστιο από μία πληθώρα ανεπεξέργαστων τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς & σπόρους, όσπρια, μπαχαρικά και φυσικά το αγαπημένο μου χαρουπάκι.
Το φυτικό γάλα σαφώς δεν προκαλεί τα προβλήματα υγείας με τα οποία συσχετίζεται το ζωικό γάλα, και σαφώς είναι καλύτερο για το περιβάλλον και για τα δικαιώματα των ζώων.
Ωστόσο, δεν είναι zero waste επιλογή και - ανά κιλό - είναι ιδιαίτερα ακριβό σε σύγκριση με τις προαναφερόμενες ομάδες τροφίμων.
Επίσης, οι πραγματικές ημερήσιες ανάγκες για ασβέστιο είναι πολύ λιγότερες από τα 1.000 mg, οι οποίες προέκυψαν από μία μελέτη σε μόλις 155 άτομα, και σύντομης διάρκειας (μόλις 2-3 εβδομάδες)
Για παράδειγμα,
- o σύλλογος διατροφολόγων της Αμερικής (ADA) αναφέρει ότι οι βίγκαν δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάγμα όταν λαμβάνουν ασβέστιο περισσότερο από 525 mg ημερησίως
- ο σύλλογος διατροφολόγων της Βρετανίας (BDA) συστήνει 700 mg
- ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 500mg ασβεστίου σε όλες τις ηλικίες ανθρώπων άνω των 19,
- ενώ ο Δρ. Walter Willet, καθηγητής διατροφής του Χάρβαρντ και ένας ιδιαίτερα παραγωγικός ερευνητής, σε μία ανασκόπηση αναφέρει ότι αποτελεί επαναλαμβανόμενο εύρημα η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τον βαθμό απορρόφησης, όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αμελούμε την πρόσληψη ασβεστίου, απλά ότι χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την πεποίθηση ότι χρειαζόμαστε μεγα-δόσεις για να έχουμε γερά οστά.
Εάν, παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να φανταστείτε την ζωή σας δίχως γάλα, δείτε και το άρθρο για το χαρουπόγαλο.
Όπως ο άνθρωπος δεν χρειάζεται κρέας και ψάρι, αλλά πρωτεΐνη και ω-3, με το ίδιο σκεπτικό ο άνθρωπος δεν χρειάζεται ζωικό γάλα, αλλά ασβέστιο (εάν υποθέσουμε ότι το ασβέστιο είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό με το οποίο έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας το γάλα).
Η ανάγκη του να πίνουμε ζωικό γάλα είναι επίπλαστη, και το φυτικό γάλα χρησιμεύει ως υποκατάτατατο αυτής της επίπλαστης ανάγκης.
Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για ασβέστιο από μία πληθώρα ανεπεξέργαστων τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς & σπόρους, όσπρια, μπαχαρικά και φυσικά το αγαπημένο μου χαρουπάκι.
Το φυτικό γάλα σαφώς δεν προκαλεί τα προβλήματα υγείας με τα οποία συσχετίζεται το ζωικό γάλα, και σαφώς είναι καλύτερο για το περιβάλλον και για τα δικαιώματα των ζώων.
Ωστόσο, δεν είναι zero waste επιλογή και - ανά κιλό - είναι ιδιαίτερα ακριβό σε σύγκριση με τις προαναφερόμενες ομάδες τροφίμων.
Επίσης, οι πραγματικές ημερήσιες ανάγκες για ασβέστιο είναι πολύ λιγότερες από τα 1.000 mg, οι οποίες προέκυψαν από μία μελέτη σε μόλις 155 άτομα, και σύντομης διάρκειας (μόλις 2-3 εβδομάδες)
Για παράδειγμα,
- o σύλλογος διατροφολόγων της Αμερικής (ADA) αναφέρει ότι οι βίγκαν δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάγμα όταν λαμβάνουν ασβέστιο περισσότερο από 525 mg ημερησίως
- ο σύλλογος διατροφολόγων της Βρετανίας (BDA) συστήνει 700 mg
- ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 500mg ασβεστίου σε όλες τις ηλικίες ανθρώπων άνω των 19,
- ενώ ο Δρ. Walter Willet, καθηγητής διατροφής του Χάρβαρντ και ένας ιδιαίτερα παραγωγικός ερευνητής, σε μία ανασκόπηση αναφέρει ότι αποτελεί επαναλαμβανόμενο εύρημα η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τον βαθμό απορρόφησης, όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αμελούμε την πρόσληψη ασβεστίου, απλά ότι χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την πεποίθηση ότι χρειαζόμαστε μεγα-δόσεις για να έχουμε γερά οστά.
Εάν, παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να φανταστείτε την ζωή σας δίχως γάλα, δείτε και το άρθρο για το χαρουπόγαλο.