10/6/2020
ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΠΙ
Επίσης, υπάρχουν σε διάφορες εκδοχές:
- χωρίς καμία προσθήκη άλλων συστατικών
- με ασβέστιο
- γεύση βανίλια
- γεύση σοκολάτα κ.ο.κ.
Ωστόσο, έχουν κάποια βασικά μειονεκτήματα, ακόμα και εάν επιλέξετε φυτικά γάλατα:
- χωρίς γλυκαντικά (όσες φορές έχω κοιτάξει δεν περιέχουν υγιεινά γλυκαντικά. Ίσως κάποια στιγμή να το διορθώσουν αυτό)
- χωρίς αλάτι, και
- χωρίς καραγενάνη.
Τα μειονεκτήματα αυτά είναι τα εξής:
1ον. έχουν μικρό χρόνο ζωής, δηλαδή από την στιγμή που θα ανοιχθούν, χρειάζεται να καταναλωθούν εντός 4-5 ημερών
2ον. μικρή ποσότητα π.χ. στο γάλα σόγιας η περιεκτικότητα σε σόγια κυμαίνεται, ανάλογα την εταιρεία από 7% έως 9%, στο γάλα αμυγδάλου η περιεκτικότητα σε αμύγδαλο είναι 4% έως 5% κ.ο.κ.
3ον. δεν αποτελούν zero waste επιλογές, δεδομένου ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τόσοι πόροι (συσκευασία, τροφοχιλιόμετρα) για να παραχθεί μία συσκευασία που μετά από μόλις 5 ποτήρια (εάν υποθέσουμε ότι κάθε ποτήρι περιέχει 200ml) τελικά θα καταλήξει στα σκουπίδια.
Μία λύση που πολλοί άνθρωποι υιοθετούν είναι να φτιάχνουν στο σπίτι τους το δικό τους φυτικό γάλα. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους (όπως εγώ !) ο καθαρισμός του αποχυμωτή κάποια στιγμή γίνεται κουραστικός, με αποτέλεσμα η αρχική ενθουσιώδης διάθεση για να φτιάχνω σπιτικό φυτικό γάλα να ξεφουσκώνει.
Συνεπώς, η επιλογή που έχω καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια, και δίνει λύση σε όλα τα παραπάνω, είναι το γάλα από χαρούπι:
1ον. δεν χρειάζεται να καταναλωθεί εντός 4-5 ημερών, έχεις την χαρουπόσκονη διαθέσιμη και την χρησιμοποιείς όποτε θες.
2ον. ποσότητα: ορίζεται από εμένα, ανάλογα την γεύση και την υφή που επιθυμώ.
3ον. έχεις μία συσκευασία, η οποία περιέχει 500 γρ, και εάν υποθέσουμε ότι σε κάθε ποτήρι γάλα χρησιμοποιείς 15 γρ. (1 κ.σ.), τότε η συσκευασία θα διαρκέσει για 33 ποτήρια, πολύ περισσότερο από τα 5 ποτήρια που δίνει το 1 λίτρο φυτικό γάλα.
- χωρίς καμία προσθήκη άλλων συστατικών
- με ασβέστιο
- γεύση βανίλια
- γεύση σοκολάτα κ.ο.κ.
Ωστόσο, έχουν κάποια βασικά μειονεκτήματα, ακόμα και εάν επιλέξετε φυτικά γάλατα:
- χωρίς γλυκαντικά (όσες φορές έχω κοιτάξει δεν περιέχουν υγιεινά γλυκαντικά. Ίσως κάποια στιγμή να το διορθώσουν αυτό)
- χωρίς αλάτι, και
- χωρίς καραγενάνη.
Τα μειονεκτήματα αυτά είναι τα εξής:
1ον. έχουν μικρό χρόνο ζωής, δηλαδή από την στιγμή που θα ανοιχθούν, χρειάζεται να καταναλωθούν εντός 4-5 ημερών
2ον. μικρή ποσότητα π.χ. στο γάλα σόγιας η περιεκτικότητα σε σόγια κυμαίνεται, ανάλογα την εταιρεία από 7% έως 9%, στο γάλα αμυγδάλου η περιεκτικότητα σε αμύγδαλο είναι 4% έως 5% κ.ο.κ.
3ον. δεν αποτελούν zero waste επιλογές, δεδομένου ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τόσοι πόροι (συσκευασία, τροφοχιλιόμετρα) για να παραχθεί μία συσκευασία που μετά από μόλις 5 ποτήρια (εάν υποθέσουμε ότι κάθε ποτήρι περιέχει 200ml) τελικά θα καταλήξει στα σκουπίδια.
Μία λύση που πολλοί άνθρωποι υιοθετούν είναι να φτιάχνουν στο σπίτι τους το δικό τους φυτικό γάλα. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους (όπως εγώ !) ο καθαρισμός του αποχυμωτή κάποια στιγμή γίνεται κουραστικός, με αποτέλεσμα η αρχική ενθουσιώδης διάθεση για να φτιάχνω σπιτικό φυτικό γάλα να ξεφουσκώνει.
Συνεπώς, η επιλογή που έχω καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια, και δίνει λύση σε όλα τα παραπάνω, είναι το γάλα από χαρούπι:
1ον. δεν χρειάζεται να καταναλωθεί εντός 4-5 ημερών, έχεις την χαρουπόσκονη διαθέσιμη και την χρησιμοποιείς όποτε θες.
2ον. ποσότητα: ορίζεται από εμένα, ανάλογα την γεύση και την υφή που επιθυμώ.
3ον. έχεις μία συσκευασία, η οποία περιέχει 500 γρ, και εάν υποθέσουμε ότι σε κάθε ποτήρι γάλα χρησιμοποιείς 15 γρ. (1 κ.σ.), τότε η συσκευασία θα διαρκέσει για 33 ποτήρια, πολύ περισσότερο από τα 5 ποτήρια που δίνει το 1 λίτρο φυτικό γάλα.
Προμηθεύομαι χαρουπόσκονη (συνήθως ωμή), προσθέτω 15 γρ. σε 200ml νερό και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχω ετοιμάσει ένα θρεπτικό, γευστικό, οικονομικό και zero waste γάλα.
Ενίοτε το χρησιμοποιώ ως ζεστό ρόφημα κατά την διάρκεια του χειμώνα μαζί με τζίντζερ και πετιμέζι. Συνήθως το χρησιμοποιώ στο πρωινό μου μαζί με : - νιφάδες βρώμης, - αποξηραμένα φρούτα, - ξηρούς καρπούς ή σπόρους, - ταχίνι, και - κανέλα ή τζίντζερ ή ανάλογα τι έχω στο ράφι μου. Το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό πρωινό με όμορφο, σοκολατένιο χρώμα ! |
Δείτε και το άρθρο Μερικές σκέψεις για την "ανάγκη" του να πίνουμε γάλα...