ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ
  • αρχική
  • ευρετήριο άρθρων
  • συνταγές
  • Επικοινωνία
  • αρχική
  • ευρετήριο άρθρων
  • συνταγές
  • Επικοινωνία
Ιωάννης Κιούσης,
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Ιωάννης Κιούσης, Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας.
11/6/2020. Ενημέρωση: 24/9/2022
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

3. ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ
4. ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΣΤΕΡΕΗ ΜΟΡΦΗ
5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
6. ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ
υγιεινα γλυκαντικα
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Υπάρχουν πολλοί αλλά και σημαντικοί λόγοι υγείας για να αντικαταστήσουμε την λευκή ζάχαρη με υγιεινά γλυκαντικά. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και την καστανή ζάχαρη που προέκυψε από προσθήκη μελάσας σε λευκή ζάχαρη.

Στην συνέχεια, φαίνεται μία λίστα, η οποία έχει ομαδοποιηθεί ανάλογα με την μορφή του κάθε γλυκαντικού. Επίσης, ένα ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με τα υγιεινά γλυκαντικά φαίνεται εδώ, όπου αναλύονται τα ευρήματα μίας μελέτης για το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο γλυκαντικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί της ζάχαρης.
2. ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ
χαρουποσκονη
ΧΑΡΟΥΠΟΣΚΟΝΗ
α. χαρουπόσκονη
β. χουρμαδόσκονη
γ. σκόνη κακάο
Ο λόγος που η χαρουπόσκονη και η χουρμαδόσκονη είναι υγιεινά γλυκαντικά οφείλεται στο ότι επί της ουσίας αποτελούν ανεπεξέργαστες τροφές που απλά έγιναν σκόνη.
Αυτό σημαίνει ότι δεν τους έχουν αφαιρεθεί θρεπτικά, εκτός από τα λίγα που ίσως χάνονται κατά την επεξεργασία λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται, και αυτό όχι πάντα δεδομένου ότι υπάρχει και ωμή χαρουπόσκονη.

Όσον αφορά την σκόνη κακάο, το γεγονός ότι προκύπτει από την αφαίρεση λίπους που έχουν τα φασόλια κακάο, αυτό σημαίνει ότι έχουν βελτιωμένο θρεπτικό προφίλ, επειδή το βούτυρο κακάο περιέχει κορεσμένα λιπαρά, και ως εκ τούτου αυξάνει την LDL χοληστερόλη.
3. ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ
χαρουπομελο
ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ
α. χαρουπόμελο:
κάποιες εταιρείες έχουν χαρουπόμελο με γλυκιά γεύση, και κάποιες έχουν χαρουπόμελο με ιδιαίτερη γεύση. Ακόμα και εκείνα που έχουν την ιδιαίτερη γεύση, στην αρχή ίσως ξενίσουν, αλλά σταδιακά συνηθίζεται. Στο εμπόριο διατίθεται και ωμοφαγικό χαρουπόμελο.
Από ότι είδα, κυκλοφορούν και συνταγές για σπιτικό χαρουπόμελο.
μελασα
ΜΕΛΑΣΑ
β. μελάσα :
υπάρχουν τουλάχιστον 2 εταιρείες όπου η μελάσα τους έχει γλυκιά γεύση, και η μία είναι και ωμοφαγική. Τα υπόλοιπα προϊόντα που έχω δοκιμάσει έχουν έντονη γεύση, και χρειάζεται να τις χρησιμοποιώ μαζί με άλλα συστατικά για να μετριάζεται η ιδιαίτερη γεύση τους.
πετιμεζι
ΠΕΤΙΜΕΖΙ
γ. πετιμέζι, το οποίο εκτός από έτοιμο μπορεί να φτιαχεί και στο σπίτι.

δ. χουρμαδόμελο:
δυστυχώς το έχω βρει μόνο σε πλαστική συσκευασία, το οποίο αποτελεί θέμα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για εμάς (το πλαστικό εμφανίζει μεταναστευτικότητα). Ωστόσο, υπάρχουν και σπιτικές συνταγές παρασκευής
χουρμαδομελο
ΧΟΥΡΜΑΔΟΜΕΛΟ
4. ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΣΤΕΡΕΗ ΜΟΡΦΗ
Αποξηραμένα φρούτα !

Είτε φτιάξτε τα δικά σας, είτε προμηθευτείτε τα έτοιμα.
Υπάρχουν περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Πειραματιστείτε !

Ιδανικά, επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα που δεν έχουν επιβλαβή συστατικά, δηλαδή είναι χωρίς :
 - ζάχαρη
 - θειώδη
 - σιρόπι γλυκόζης,
και άλλα παρόμοια πρόσθετα.

Αποφύγετε ή τουλάχιστον περιορίστε τα τσιπς μπανάνας διότι είναι τηγανισμένα. Βέβαια, εκτός Ελλάδας έχω δει ότι υπάρχουν και αποξηραμένες μπανάνες που δεν είναι τηγανισμένες.

Επίσης, υπάρχουν και τα οσμωτικά. Επιλέξτε εκείνα που αντί για ζάχαρη, περιέχουν χυμό φρούτων.

Κλείνοντας, μία ιδιαίτερα νόστιμη ιδέα του Dr. Greger που χρησιμοποιώ περιστασιακά είναι να βάλετε ορισμένους βασιλικούς χουρμάδες στην κατάψυξη για 8-10 ώρες.
Ο ουρανίσκος σας θα βιώσει σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο !
5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
Αφιερώνοντας αρκετό χρόνο και βλέποντας όλα τα βίντεο που έχει ο Dr. Greger για τα συνθετικά γλυκαντικά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο κανένα από αυτά δεν είναι ασφαλή, αλλά αντίθετα δημιουργούν και σοβαρά θέματα.
Και, χρειάζονται προσοχή (διαβάσουμε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά) διότι βρίσκονται σε πολλές πηγές όπως γιαούρτια, μπάρες, μαρμελάδες, καραμέλες, τσίχλες
6. ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ
1. φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα).
Αποτελούν την βέλτιστη επιλογή γλυκαντικών.
 
2. γλυκαντικά σε σκόνη:
χαρουπόσκονη, χουρμαδόσκονη, κακάο.
Οι σκόνες είναι μακράν προτιμότερες σε σύγκριση με όσα γλυκαντικά είναι σε υγρή μορφή διότι η επεξεργασία τους είναι πολύ μικρή, το οποίο σημαίνει ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην αρχική τους μορφή, χωρίς να υπάρχει συμπύκνωση των σακχάρων τους.
 
3. γλυκαντικά σε υγρή μορφή :
χαρουπόμελο, μελάσα, πετιμέζι, χουρμαδόμελο, τα οποία, σε σύγκριση με την ζάχαρη και τα υπόλοιπα γλυκαντικά σε υγρή μορφή, αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για τις παρασκευές γλυκών, αν και το βέλτιστο είναι στα γλυκά να επιλέγουμε αποξηραμένα φρούτα.
Βέβαια, τα γλυκά, εφ’όσον καταναλώνονται με σύνεση και στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης και σωστά σχεδιασμένης διατροφής, δεν είναι επιβλαβή.
Σχετικά με παιδιά, ιδίως στις μικρές ηλικίες, όλα τα γλυκαντικά είναι σημαντικό να τα αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται διότι είναι απαραίτητο να μην συνηθίζουν οι γευστικοί κάλυκες στις γλυκιές γεύσεις, ώστε να αποφύγουμε τον εθισμό και την εξάρτηση από αυτές.
 
Τώρα, επανερχόμενος στα 4 προαναφερόμενα γλυκαντικά σε υγρή μορφή:
Είναι υγιεινά ;
Η ορθή απάντηση είναι "σε σύγκριση με τι ;".
  - εάν τα συγκρίνουμε με την ζάχαρη, η οποία, εκτός από εθιστική, αυξάνει τον κίνδυνο σε έναν σημαντικό αριθμό παθήσεων, καθώς και με τα υπόλοιπα γλυκαντικά σε υγρή μορφή, τότε τα προαναφερόμενα 4 γλυκαντικά αποτελούν υγιεινή επιλογή.
 - εάν, όμως, αυτά τα 4 γλυκαντικά τα συγκρίνουμε με τα φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα) ή τα 3 προαναφερόμενα γλυκαντικά σε σκόνη (χαρουπόσκονη, χουρμαδόσκονη, κακάο), τότε όχι, δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή.
 
Έχοντας πει αυτά, όταν ένας άνθρωπος θέλει να αντικαταστήσει την ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό σε υγρή μορφή τότε θα πρότεινα πρώτα το χαρουπόμελο και μετά την μελάσα, για τα οποία υπάρχουν αρκετές μελέτες σε ανθρώπους που αναφέρουν ευεργετικές επιδράσεις.
 
Σε κάθε περίπτωση, τα γλυκαντικά σε υγρή μορφή χρειάζεται να τα περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ, πλέον, μόνο φρούτα, καθώς και γλυκαντικά σε σκόνη, με έμφαση στην χαρουπόσκονη διότι, μετά από ανάγνωση των σχετικών δημοσιεύσεων, διαπίστωσα ότι το διατροφικό προφίλ της είναι εξαιρετικό.
Βέβαια, αυτή η διαδρομή πήρε τον χρόνο της, και η διακοπή τους δεν έγινε από την μία ημέρα στην άλλη.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • αρχική
  • ευρετήριο άρθρων
  • συνταγές
  • Επικοινωνία