12/6/2020
ΧΑΡΟΥΠΙ
Προσωπικά, έχω πειραματιστεί με σχεδόν όλα τα γλυκαντικά, και κατά την γνώμη μου η χαρουπόσκονη είναι το βέλτιστο γλυκαντικό για 3 λόγους:
1. είναι εξαιρετικά θρεπτικό, δεδομένου ότι : - περιέχει πλήθος μικροθρεπτικών, ενώ - αποτελεί πλούσια πηγή (δηλαδή προσφέρει μεγαλύτερο ή ίσο του 20% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης) σε Β2, Β6, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, βαλίνη. Πιο συγκεκριμένα: ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Β2: 35% - Β6: 28% ΜΕΤΑΛΛΑ & ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ - ασβέστιο: 35% - χαλκός: 63% - σίδηρος: 37% - μαγγάνιο: 22% ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 105% ΑΜΙΝΟΞΕΑ - βαλίνη: 26% Τα ανωτέρω ισχύουν για 100 γραμμάρια χαρουπόσκονης, το οποίο προφανώς δεν αποτελεί ρεαλιστική δοσολογία, δεδομένου ότι μία συνηθισμένη δοσολογία είναι από 1 κ.γ. έως 2 κ.σ., δηλαδή 5 έως 30 γρ. Συνεπώς, διαιρέστε αντίστοιχα. 2. κάνει τα ελάχιστα τροφοχιλιόμετρα, δεδομένου ότι έρχεται από Κρήτη ή Κύπρο 3. προσφέρει σοκολατένιο χρώμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν θέλουμε να χτίσουμε υγιεινές συνήθειες σε παιδιά 4. σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα υγιεινά γλυκαντικά, το κόστος ανά κιλό είναι το χαμηλότερο Δείτε και το άρθρο για ένα γρήγορο, εύκολο, νόστιμο, θρεπτικό και zero waste γάλα: το χαρουπόγαλο ! |