7/12/2023.
Ενημέρωση: 4/1/2023
Ενημέρωση: 4/1/2023
ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΉ ΠΑΛΙΝΔΡΌΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κλινική κατάσταση με επιπολασμό έως και 25% στις δυτικές χώρες. Τα τυπικά συμπτώματα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση περιλαμβάνουν την καούρα.
Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, θεωρούνται θεραπευτική προσέγγιση πρώτης γραμμής (2).
Παρουσιάζονται τα ευρήματα από 2 μελέτες σχετικά με την διατροφή στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, θεωρούνται θεραπευτική προσέγγιση πρώτης γραμμής (2).
Παρουσιάζονται τα ευρήματα από 2 μελέτες σχετικά με την διατροφή στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΕΤΗ
Υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των διατροφικών συνηθειών στα συμπτώματα που έχει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς και στην συχνότητα εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε άτομα που εφαρμόζουν φυτικές διατροφές (1). Μία επιστημονική ομάδα από την Ιταλία διερεύνησε την σχέση ανάμεσα στην διατροφή και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας του γενικού πληθυσμού της Ιταλίας. Συνολικά, 1.077 άτομα συμμετείχαν σε αυτήν την μελέτη, εκ των οποίων τα 402 (37,3%) ήταν βίγκαν και τα 675 (62,7%) ήταν μη-βίγκαν. ευρήματα: Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα που εφάρμοζαν μία βίγκαν διατροφή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για την ακρίβεια, ο κίνδυνος αυτός ήταν μειωμένος κατά 53%. Η επιστημονική ομάδα κλείνει την δημοσίευση της επισημαίνοντας ότι "αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ενημέρωση της διαχείρισης του τρόπου ζωής των ανθρώπων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση." Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο επιστημονικό περιοδικό "Θρεπτικά Συστατικά" (1). |
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ
Η ίδια περίπου επιστημονική ομάδα αξιολόγησε δεδομένα από 1.146 συμμετέχοντες, όπου οι 723 (63.1%) δεν ήταν βίγκαν και οι 423 (36.9%) ήταν βίγκαν (2). ευρήματα: Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν εφάρμοζαν την βίγκαν διατροφή συσχετίστηκαν με διπλάσια αύξηση του επιπολασμού της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σε σύγκριση με την βίγκαν διατροφή. Για την ακρίβεια, ο κίνδυνος αυτός ήταν αυξημένος κατά 96%. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια διατροφή με βάση τα ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά) σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με μια βίγκαν διατροφή. Αυτά τα ευρήματα ίσως φανούν χρήσιμα στους ανθρώπους με συμπτώματα που σχετίζονται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στο ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό για την "Έρευνα στην Ψυχολογία και στην Εκπαίδευση της Υγείας" (2). |
Παραπομπές:
1. Rizzo G, Baroni L, Bonetto C, Visaggi P, Orazzini M, Solinas I, Guidi G, Pugliese J, Scaramuzza G, Ovidi F, Buselli I, Bellini M, Savarino EV, de Bortoli N. The Role of a Plant-Only (Vegan) Diet in Gastroesophageal Reflux Disease: Online Survey of the Italian General Population. Nutrients. 2023 Nov 8;15(22):4725. doi: 10.3390/nu15224725. PMID: 38004119; PMCID: PMC10674515.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38004119/
2. Baroni L, Bonetto C, Solinas I, Visaggi P, Galchenko AV, Mariani L, Bottari A, Orazzini M, Guidi G, Lambiase C, Ceccarelli L, Bellini M, Savarino EV, de Bortoli N. Diets including Animal Food Are Associated with Gastroesophageal Reflux Disease. Eur J Investig Health Psychol Educ. 2023 Nov 22;13(12):2736-2746. doi: 10.3390/ejihpe13120189. PMID: 38131888; PMCID: PMC10742960.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38131888/
1. Rizzo G, Baroni L, Bonetto C, Visaggi P, Orazzini M, Solinas I, Guidi G, Pugliese J, Scaramuzza G, Ovidi F, Buselli I, Bellini M, Savarino EV, de Bortoli N. The Role of a Plant-Only (Vegan) Diet in Gastroesophageal Reflux Disease: Online Survey of the Italian General Population. Nutrients. 2023 Nov 8;15(22):4725. doi: 10.3390/nu15224725. PMID: 38004119; PMCID: PMC10674515.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38004119/
2. Baroni L, Bonetto C, Solinas I, Visaggi P, Galchenko AV, Mariani L, Bottari A, Orazzini M, Guidi G, Lambiase C, Ceccarelli L, Bellini M, Savarino EV, de Bortoli N. Diets including Animal Food Are Associated with Gastroesophageal Reflux Disease. Eur J Investig Health Psychol Educ. 2023 Nov 22;13(12):2736-2746. doi: 10.3390/ejihpe13120189. PMID: 38131888; PMCID: PMC10742960.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38131888/