15/1/2023
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2 / ΚΥΗΣΗΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2
2. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
1. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2
2. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
15 μετα-αναλύσεις επισημαίνουν τις επιπτώσεις από το κόκκινο κρέας στον διαβήτη 2 και στον διαβήτη κύησης
1. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2
- το κόκκινο κρέας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (1)
- το κόκκινο κρέας είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη 2 (2)
- ο κίνδυνος για διαβήτη 2 αυξάνεται με την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (3)
- η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με την πάροδο του χρόνου σχετίζεται με αυξημένο επακόλουθο κίνδυνο για διαβήτη 2 (4)
- το μη-επεξεργασμένο κόκκινο κρέας σχετίζεται θετικά με την συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη 2 (5)
- η κατανάλωση μη-επεξεργασμένου κόκκινου σχετίζεται με εμφάνιση διαβήτη 2 (6)
- η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη 2 (7)
- το μη-επεξεργασμένο κόκκινο κρέας συσχετίστηκε τόσο με υψηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης νηστείας όσο και με υψηλότερες συγκεντρώσεις ινσουλίνης νηστείας (8)
- η διατροφή με περισσότερο κόκκινο κρέας συσχετίστηκε με χειρότερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (9)
- συσχέτιση για αυξημένη συχνότητα διαβήτη 2 με υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος (10)
- η υψηλή κατανάλωση κόκκινου αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη 2 (11)
- η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες, ειδικά για διαβήτη τύπου 2 (12)
- κατά την σύγκριση της υψηλότερης με την χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης κρέατος, ο σχετικός κίνδυνος για διαβήτη 2 ήταν 22% για το κόκκινο κρέας (13),
2. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
- η πρόσληψη κόκκινου κρέατος πριν την εγκυμοσύνη συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη κύησης (14)
- η κατανάλωση κρέατος έδειξε θετική συσχέτιση με τον κίνδυνο για για σακχαρώδη διαβήτη κύησης (15)
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Schwingshackl L, Hoffmann G, Lampousi AM, Knüppel S, Iqbal K, Schwedhelm C, Bechthold A, Schlesinger S, Boeing H. Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol. 2017 May;32(5):363-375. doi: 10.1007/s10654-017-0246-y. Epub 2017 Apr 10. PMID: 28397016; PMCID: PMC5506108.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28397016/
2. Tian S, Xu Q, Jiang R, Han T, Sun C, Na L. Dietary Protein Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. Nutrients. 2017 Sep 6;9(9):982. doi: 10.3390/nu9090982. PMID: 28878172; PMCID: PMC5622742.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28878172/
3. Fan M, Li Y, Wang C, Mao Z, Zhou W, Zhang L, Yang X, Cui S, Li L. Dietary Protein Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes: ADose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2019 Nov 15;11(11):2783. doi: 10.3390/nu11112783. PMID: 31731672; PMCID: PMC6893550.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31731672/
4. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Changes in red meat consumption and subsequent risk of type 2 diabetes mellitus: three cohorts of US men and women. JAMA Intern Med. 2013 Jul 22;173(14):1328-35. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.6633. PMID: 23779232; PMCID: PMC3847817.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23779232/
5. Zhang R, Fu J, Moore JB, Stoner L, Li R. Processed and Unprocessed Red Meat Consumption and Risk for Type 2 Diabetes Mellitus: An Updated Meta-Analysis of Cohort Studies. Int J Environ Res Public Health. 2021 Oct 14;18(20):10788. doi: 10.3390/ijerph182010788. PMID: 34682532; PMCID: PMC8536052.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34682532/
6. Micha R, Michas G, Mozaffarian D. Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes--an updated review of the evidence. Curr Atheroscler Rep. 2012 Dec;14(6):515-24. doi: 10.1007/s11883-012-0282-8. PMID: 23001745; PMCID: PMC3483430.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23001745/
7. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Red meat consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):1088-96. doi: 10.3945/ajcn.111.018978. Epub 2011 Aug 10. PMID: 21831992; PMCID: PMC3173026.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21831992/
8. Fretts AM, Follis JL, Nettleton JA, Lemaitre RN, Ngwa JS, Wojczynski MK, Kalafati IP, Varga TV, Frazier-Wood AC, Houston DK, Lahti J, Ericson U, van den Hooven EH, Mikkilä V, Kiefte-de Jong JC, Mozaffarian D, Rice K, Renström F, North KE, McKeown NM, Feitosa MF, Kanoni S, Smith CE, Garcia ME, Tiainen AM, Sonestedt E, Manichaikul A, van Rooij FJ, Dimitriou M, Raitakari O, Pankow JS, Djoussé L, Province MA, Hu FB, Lai CQ, Keller MF, Perälä MM, Rotter JI, Hofman A, Graff M, Kähönen M, Mukamal K, Johansson I, Ordovas JM, Liu Y, Männistö S, Uitterlinden AG, Deloukas P, Seppälä I, Psaty BM, Cupples LA, Borecki IB, Franks PW, Arnett DK, Nalls MA, Eriksson JG, Orho-Melander M, Franco OH, Lehtimäki T, Dedoussis GV, Meigs JB, Siscovick DS. Consumption of meat is associated with higher fasting glucose and insulin concentrations regardless of glucose and insulin genetic risk scores: a meta-analysis of 50,345 Caucasians. Am J Clin Nutr. 2015 Nov;102(5):1266-78. doi: 10.3945/ajcn.114.101238. Epub 2015 Sep 9. PMID: 26354543; PMCID: PMC4625584.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26354543/
9. Jing X, Chen J, Dong Y, Han D, Zhao H, Wang X, Gao F, Li C, Cui Z, Liu Y, Ma J. Related factors of quality of life of type 2 diabetes patients: a systematic review and meta-analysis. Health Qual Life Outcomes. 2018 Sep 19;16(1):189. doi: 10.1186/s12955-018-1021-9. PMID: 30231882; PMCID: PMC6147036.
10. Neuenschwander M, Ballon A, Weber KS, Norat T, Aune D, Schwingshackl L, Schlesinger S. Role of diet in type 2 diabetes incidence: umbrella review of meta-analyses of prospective observational studies. BMJ. 2019 Jul 3;366:l2368. doi: 10.1136/bmj.l2368. PMID: 31270064; PMCID: PMC6607211.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31270064/
11. Toi PL, Anothaisintawee T, Chaikledkaew U, Briones JR, Reutrakul S, Thakkinstian A. Preventive Role of Diet Interventions and Dietary Factors in Type 2 Diabetes Mellitus: An Umbrella Review. Nutrients. 2020 Sep 6;12(9):2722. doi: 10.3390/nu12092722. PMID: 32899917; PMCID: PMC7551929.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32899917/
12. Ekmekcioglu C, Wallner P, Kundi M, Weisz U, Haas W, Hutter HP. Red meat, diseases, and healthy alternatives: A critical review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jan 22;58(2):247-261. doi: 10.1080/10408398.2016.1158148. Epub 2017 Jun 28. PMID: 27128451.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27128451/
13. Yang X, Li Y, Wang C, Mao Z, Zhou W, Zhang L, Fan M, Cui S, Li L. Meat and fish intake and type 2 diabetes: Dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Diabetes Metab. 2020 Oct;46(5):345-352. doi: 10.1016/j.diabet.2020.03.004. Epub 2020 Apr 14. PMID: 32302686.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32302686/
14. Cui Y, Liao M, Xu A, Chen G, Liu J, Yu X, Li S, Ke X, Tan S, Luo Z, Wang Q, Liu Y, Wang D, Zeng F. Association of maternal pre-pregnancy dietary intake with adverse maternal and neonatal outcomes: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021 Oct 20:1-22. doi: 10.1080/10408398.2021.1989658. Epub ahead of print. PMID: 34666569.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34666569/
15. Quan W, Zeng M, Jiao Y, Li Y, Xue C, Liu G, Wang Z, Qin F, He Z, Chen J. Western Dietary Patterns, Foods, and Risk of Gestational Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2021 Jul 30;12(4):1353-1364. doi: 10.1093/advances/nmaa184. PMID: 33578428; PMCID: PMC8321835.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33578428/
1. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2
- το κόκκινο κρέας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (1)
- το κόκκινο κρέας είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη 2 (2)
- ο κίνδυνος για διαβήτη 2 αυξάνεται με την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (3)
- η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με την πάροδο του χρόνου σχετίζεται με αυξημένο επακόλουθο κίνδυνο για διαβήτη 2 (4)
- το μη-επεξεργασμένο κόκκινο κρέας σχετίζεται θετικά με την συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη 2 (5)
- η κατανάλωση μη-επεξεργασμένου κόκκινου σχετίζεται με εμφάνιση διαβήτη 2 (6)
- η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη 2 (7)
- το μη-επεξεργασμένο κόκκινο κρέας συσχετίστηκε τόσο με υψηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης νηστείας όσο και με υψηλότερες συγκεντρώσεις ινσουλίνης νηστείας (8)
- η διατροφή με περισσότερο κόκκινο κρέας συσχετίστηκε με χειρότερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (9)
- συσχέτιση για αυξημένη συχνότητα διαβήτη 2 με υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος (10)
- η υψηλή κατανάλωση κόκκινου αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη 2 (11)
- η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες, ειδικά για διαβήτη τύπου 2 (12)
- κατά την σύγκριση της υψηλότερης με την χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης κρέατος, ο σχετικός κίνδυνος για διαβήτη 2 ήταν 22% για το κόκκινο κρέας (13),
2. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
- η πρόσληψη κόκκινου κρέατος πριν την εγκυμοσύνη συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη κύησης (14)
- η κατανάλωση κρέατος έδειξε θετική συσχέτιση με τον κίνδυνο για για σακχαρώδη διαβήτη κύησης (15)
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Schwingshackl L, Hoffmann G, Lampousi AM, Knüppel S, Iqbal K, Schwedhelm C, Bechthold A, Schlesinger S, Boeing H. Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol. 2017 May;32(5):363-375. doi: 10.1007/s10654-017-0246-y. Epub 2017 Apr 10. PMID: 28397016; PMCID: PMC5506108.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28397016/
2. Tian S, Xu Q, Jiang R, Han T, Sun C, Na L. Dietary Protein Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. Nutrients. 2017 Sep 6;9(9):982. doi: 10.3390/nu9090982. PMID: 28878172; PMCID: PMC5622742.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28878172/
3. Fan M, Li Y, Wang C, Mao Z, Zhou W, Zhang L, Yang X, Cui S, Li L. Dietary Protein Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes: ADose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2019 Nov 15;11(11):2783. doi: 10.3390/nu11112783. PMID: 31731672; PMCID: PMC6893550.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31731672/
4. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Changes in red meat consumption and subsequent risk of type 2 diabetes mellitus: three cohorts of US men and women. JAMA Intern Med. 2013 Jul 22;173(14):1328-35. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.6633. PMID: 23779232; PMCID: PMC3847817.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23779232/
5. Zhang R, Fu J, Moore JB, Stoner L, Li R. Processed and Unprocessed Red Meat Consumption and Risk for Type 2 Diabetes Mellitus: An Updated Meta-Analysis of Cohort Studies. Int J Environ Res Public Health. 2021 Oct 14;18(20):10788. doi: 10.3390/ijerph182010788. PMID: 34682532; PMCID: PMC8536052.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34682532/
6. Micha R, Michas G, Mozaffarian D. Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes--an updated review of the evidence. Curr Atheroscler Rep. 2012 Dec;14(6):515-24. doi: 10.1007/s11883-012-0282-8. PMID: 23001745; PMCID: PMC3483430.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23001745/
7. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Red meat consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):1088-96. doi: 10.3945/ajcn.111.018978. Epub 2011 Aug 10. PMID: 21831992; PMCID: PMC3173026.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21831992/
8. Fretts AM, Follis JL, Nettleton JA, Lemaitre RN, Ngwa JS, Wojczynski MK, Kalafati IP, Varga TV, Frazier-Wood AC, Houston DK, Lahti J, Ericson U, van den Hooven EH, Mikkilä V, Kiefte-de Jong JC, Mozaffarian D, Rice K, Renström F, North KE, McKeown NM, Feitosa MF, Kanoni S, Smith CE, Garcia ME, Tiainen AM, Sonestedt E, Manichaikul A, van Rooij FJ, Dimitriou M, Raitakari O, Pankow JS, Djoussé L, Province MA, Hu FB, Lai CQ, Keller MF, Perälä MM, Rotter JI, Hofman A, Graff M, Kähönen M, Mukamal K, Johansson I, Ordovas JM, Liu Y, Männistö S, Uitterlinden AG, Deloukas P, Seppälä I, Psaty BM, Cupples LA, Borecki IB, Franks PW, Arnett DK, Nalls MA, Eriksson JG, Orho-Melander M, Franco OH, Lehtimäki T, Dedoussis GV, Meigs JB, Siscovick DS. Consumption of meat is associated with higher fasting glucose and insulin concentrations regardless of glucose and insulin genetic risk scores: a meta-analysis of 50,345 Caucasians. Am J Clin Nutr. 2015 Nov;102(5):1266-78. doi: 10.3945/ajcn.114.101238. Epub 2015 Sep 9. PMID: 26354543; PMCID: PMC4625584.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26354543/
9. Jing X, Chen J, Dong Y, Han D, Zhao H, Wang X, Gao F, Li C, Cui Z, Liu Y, Ma J. Related factors of quality of life of type 2 diabetes patients: a systematic review and meta-analysis. Health Qual Life Outcomes. 2018 Sep 19;16(1):189. doi: 10.1186/s12955-018-1021-9. PMID: 30231882; PMCID: PMC6147036.
10. Neuenschwander M, Ballon A, Weber KS, Norat T, Aune D, Schwingshackl L, Schlesinger S. Role of diet in type 2 diabetes incidence: umbrella review of meta-analyses of prospective observational studies. BMJ. 2019 Jul 3;366:l2368. doi: 10.1136/bmj.l2368. PMID: 31270064; PMCID: PMC6607211.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31270064/
11. Toi PL, Anothaisintawee T, Chaikledkaew U, Briones JR, Reutrakul S, Thakkinstian A. Preventive Role of Diet Interventions and Dietary Factors in Type 2 Diabetes Mellitus: An Umbrella Review. Nutrients. 2020 Sep 6;12(9):2722. doi: 10.3390/nu12092722. PMID: 32899917; PMCID: PMC7551929.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32899917/
12. Ekmekcioglu C, Wallner P, Kundi M, Weisz U, Haas W, Hutter HP. Red meat, diseases, and healthy alternatives: A critical review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jan 22;58(2):247-261. doi: 10.1080/10408398.2016.1158148. Epub 2017 Jun 28. PMID: 27128451.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27128451/
13. Yang X, Li Y, Wang C, Mao Z, Zhou W, Zhang L, Fan M, Cui S, Li L. Meat and fish intake and type 2 diabetes: Dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Diabetes Metab. 2020 Oct;46(5):345-352. doi: 10.1016/j.diabet.2020.03.004. Epub 2020 Apr 14. PMID: 32302686.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32302686/
14. Cui Y, Liao M, Xu A, Chen G, Liu J, Yu X, Li S, Ke X, Tan S, Luo Z, Wang Q, Liu Y, Wang D, Zeng F. Association of maternal pre-pregnancy dietary intake with adverse maternal and neonatal outcomes: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021 Oct 20:1-22. doi: 10.1080/10408398.2021.1989658. Epub ahead of print. PMID: 34666569.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34666569/
15. Quan W, Zeng M, Jiao Y, Li Y, Xue C, Liu G, Wang Z, Qin F, He Z, Chen J. Western Dietary Patterns, Foods, and Risk of Gestational Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2021 Jul 30;12(4):1353-1364. doi: 10.1093/advances/nmaa184. PMID: 33578428; PMCID: PMC8321835.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33578428/