24/10/2023
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ και ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Το 2021, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων έκανε μία επιστημονική τοποθέτηση σχετικά με τις διατροφικές οδηγίες για την βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας (1).
Για το κόκκινο κρέας αναφέρει ότι δ ε ν είναι υποχρεωτικό αλλά προαιρετικό. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας. Αυτό έχει αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών και του αιμικού σιδήρου, καθώς και στον μεταβολισμό ενώσεων που περιέχει το κόκκινο κρέατος στο εντερικό μικροβίωμα (1). |
Με τα ανωτέρω ευθυγραμμίζεται και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας, το οποίο έκανε μία σχετική ανάρτηση, στην οποία συνοψίζει τα βασικότερα σημεία που χρειάζεται να θυμόμαστε από την επιστημονική τοποθέτηση που έκανε ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων σχετικά με τις διατροφικές οδηγίες για την βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας (2).
|
Μία μελέτη του 2022 διερεύνησε τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αξιολογήθηκαν δεδομένα από 180.642 ανθρώπους, οι οποίοι ακολουθήθηκαν για 8 έως 12 χρόνια. Τα ευρήματα έδειξαν η υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο : - κατά 53% για στεφανιαία νόσο, - κατά 101% για θνησιμότητα από εγκεφαλικό (3). |
Παραπομπές:
1. Lichtenstein AH, Appel LJ, Vadiveloo M, Hu FB, Kris-Etherton PM, Rebholz CM, Sacks FM, Thorndike AN, Van Horn L, Wylie-Rosett J; on behalf of the American Heart Association Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Cardiovascular Radiology and Intervention; Council on Clinical Cardiology; and Stroke Council. 2021 Dietary guidance to improve cardiovascular health: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2021;144:e472–e487. doi: 10.1161/CIR.0000000000001031
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000001031
2. 2021 AHA Dietary Guidance for Cardiovascular Health Nov 23, 2021 | Sherrie R. Webb, PA-C, American College of Cardiology Foundation
https://www.acc.org/Latest-in-Cardiology/ten-points-to-remember/2021/11/23/19/45/2021-Dietary-Guidance-to-Improve
3. Wang, M., Ma, H., Song, Q. et al. Red meat consumption and all-cause and cardiovascular mortality: results from the UK Biobank study. Eur J Nutr 61, 2543–2553 (2022). https://doi.org/10.1007/s00394-022-02807-0
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-022-02807-0#citeas
1. Lichtenstein AH, Appel LJ, Vadiveloo M, Hu FB, Kris-Etherton PM, Rebholz CM, Sacks FM, Thorndike AN, Van Horn L, Wylie-Rosett J; on behalf of the American Heart Association Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Cardiovascular Radiology and Intervention; Council on Clinical Cardiology; and Stroke Council. 2021 Dietary guidance to improve cardiovascular health: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2021;144:e472–e487. doi: 10.1161/CIR.0000000000001031
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000001031
2. 2021 AHA Dietary Guidance for Cardiovascular Health Nov 23, 2021 | Sherrie R. Webb, PA-C, American College of Cardiology Foundation
https://www.acc.org/Latest-in-Cardiology/ten-points-to-remember/2021/11/23/19/45/2021-Dietary-Guidance-to-Improve
3. Wang, M., Ma, H., Song, Q. et al. Red meat consumption and all-cause and cardiovascular mortality: results from the UK Biobank study. Eur J Nutr 61, 2543–2553 (2022). https://doi.org/10.1007/s00394-022-02807-0
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-022-02807-0#citeas