10/12/2020
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η κατάθλιψη είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως, με περισσότερα από 264 εκατομμύρια άτομα να επηρεάζονται από αυτήν.
Κατά μέσο όρο, η κατάθλιψη εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας έως τα μέσα της δεκαετίας των '20 ως αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.
Ο στόχος αυτής της συστηματικής ανασκόπησης μαζί με μετα-ανάλυση είναι να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος και της κατάθλιψης (τόσο ο αριθμός περιστατικών όσο και η συχνότητα).
Αυτή η συστηματική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις μεθόδους που προτείνει η Cochrane Collaboration και τα Preferred Reporting Items για τις οδηγίες των συστηματικών ανασκοπήσεων και τις μετα-αναλύσεων.
Οι σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τον Μάρτιο του 2020 εντοπίστηκαν αναζητώντας τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων MEDLINE, Embase και Scopus.
Όλες οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το λογισμικό ProMeta3. Πραγματοποιήθηκε κριτική αξιολόγηση.
Συνολικά, 17 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης.
Τα αποτελέσματα αυτής της μετα-ανάλυσής έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος και του κινδύνου κατάθλιψης.
Αυτά τα ευρήματα θα είναι χρήσιμα στους επαγγελματίες υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να συνεκτιμήσουν καλύτερα την επίδραση της διατροφής στην κατάσταση της ψυχικής υγείας.
Πηγή:
Nucci D, Fatigoni C, Amerio A, Odone A, Gianfredi V. Red and Processed Meat Consumption and Risk of Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2020 Sep 14;17(18):6686. doi: 10.3390/ijerph17186686. PMID: 32937855; PMCID: PMC7559491.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32937855/
Κατά μέσο όρο, η κατάθλιψη εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας έως τα μέσα της δεκαετίας των '20 ως αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.
Ο στόχος αυτής της συστηματικής ανασκόπησης μαζί με μετα-ανάλυση είναι να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος και της κατάθλιψης (τόσο ο αριθμός περιστατικών όσο και η συχνότητα).
Αυτή η συστηματική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις μεθόδους που προτείνει η Cochrane Collaboration και τα Preferred Reporting Items για τις οδηγίες των συστηματικών ανασκοπήσεων και τις μετα-αναλύσεων.
Οι σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τον Μάρτιο του 2020 εντοπίστηκαν αναζητώντας τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων MEDLINE, Embase και Scopus.
Όλες οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το λογισμικό ProMeta3. Πραγματοποιήθηκε κριτική αξιολόγηση.
Συνολικά, 17 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης.
Τα αποτελέσματα αυτής της μετα-ανάλυσής έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος και του κινδύνου κατάθλιψης.
Αυτά τα ευρήματα θα είναι χρήσιμα στους επαγγελματίες υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να συνεκτιμήσουν καλύτερα την επίδραση της διατροφής στην κατάσταση της ψυχικής υγείας.
Πηγή:
Nucci D, Fatigoni C, Amerio A, Odone A, Gianfredi V. Red and Processed Meat Consumption and Risk of Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2020 Sep 14;17(18):6686. doi: 10.3390/ijerph17186686. PMID: 32937855; PMCID: PMC7559491.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32937855/