11/12/2022.
Ενημέρωση: 22/12/2022
Ενημέρωση: 22/12/2022
ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ
1. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ Ο ΚΑΦΕΣ ;
Η ωμοφαγία αποτελεί ένα υποσύνολο της βίγκαν διατροφής όπου η κατανάλωση τροφίμων περιλαμβάνει βίγκαν τρόφιμα, τα οποία :
- είτε καταναλώνονται ωμά,
- είτε, εάν έχουν μαγειρευτεί, σε θερμοκρασίες μικρότερες των 47,7°C.
Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι πίνουν καφέ, ο οποίος σερβίρεται ζεστός.
Συνεπώς, τίθεται το εύλογο ερώτημα : επιτρέπεται στην ωμοφαγία ο καφές ;
Η απάντηση είναι "εξαρτάται" και βασίζεται στο εάν επιθυμείτε να κάνετε 100% ωμοφαγία ή όχι.
Οι κόκκοι καφέ χρειάζεται πρώτα να καβουρδιστούν σε δυνατή φωτιά, το οποίο σημαίνει ότι η θερμοκρασία ξεπερνάει κατά πολύ τους 47,7°C.
Ως εκ τούτου, όσοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν 100% ωμοφαγία, χρειάζεται να αποφεύγουν οποιαδήποτε ποικιλία παρασκευάζεται με καβούρδισμα.
Υπάρχει ποικιλία που να μην παρασκευάζεται με καβούρδισμα ;
Από όσο γνωρίζω, όχι, αν και, λόγω του ότι δεν πίνω καφέ, δεν παρακολουθώ τον χώρο και δεν μπορώ να είμαι απόλυτος. Ενδεχομένως, να υπάρχουν πλέον στο εμπόριο ποικιλίες, οι οποίες να είναι κατάλληλες για την ωμοφαγία.
Μία ιδέα είναι να επικοινωνήσετε με παραγωγούς ή/και διανομείς, και να τους ρωτήσετε.
2. ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΙ ΚΟΚΚΟ ΚΑΦΕ: ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ 12-24 ΩΡΕΣ
Μία ιδέα που ίσως αξίζει να επιχειρήσετε είναι η εξής:
να προμηθευτείτε μικρή ποσότητα από ανεπεξέργαστους κόκκους καφέ, να τους μουλιάσετε αποβραδίς (ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα π.χ. έως 24 ώρες) και να δείτε εάν αυτό το ρόφημα που προκύπτει, μπορεί να σας καλύψει, είτε στην θερμοκρασία δωματίου, είτε ζεσταίνοντας το μέχρι το όριο των 47,7°C.
3. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ;
Εάν το φυτικό γάλα το έχετε παρασκευάσει στο σπίτι σας, τότε ναι, είναι ωμοφαγικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στον καφέ σας.
Σχετικά με τα φυτικά γάλατα του εμπορίου, δεν το γνωρίζω και για αυτόν τον λόγο έστειλα ένα ερώτημα σε 11 διαφορετικές εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα (1 εταιρεία) όσο και στο εξωτερικό (10 εταιρείες), και αναμένω την απάντηση τους.
Μέχρι σήμερα, 22/12, έλαβα απάντηση από 10 εταιρείες και ήταν αρνητική, το γάλα τους δεν είναι ωμοφαγικό.
Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό μειονέκτημα που έχουν τα έτοιμα φυτικά γάλατα του εμπορίου είναι ότι η συσκευασία τους είναι επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον διότι είναι μη-ανακυκλώσιμη.
Συνεπώς:
- είτε φτιάχνετε το δικό σας ωμοφαγικό γάλα (π.χ. με αμύγδαλα που θα έχουν μουλιαστεί αποβραδίς, τα οποία τα χτυπάμε καλά στο μούλτι, και στην συνέχεια το σουρώνουμε, καταναλώνοντας την ψίχα που παραμένει, και αποθηκεύοντας το γάλα στο ψυγείο),
- είτε προσπερνάτε την όλη ιδέα για γάλα στον καφέ και πίνετε τον καφέ σας χωρίς γάλα, προσθέτοντας ίσως κάποιο από τα υγιεινά γλυκαντικά.
4. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ;
Σύμφωνα με ένα πάνελ ειδικών για τα ροφήματα (Beverage Guidance Panel), το οποίο συγκροτήθηκε για να παρέχει συστάσεις σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους διαφόρων κατηγοριών ροφημάτων, το τσάι και ο καφές - κατά προτίμηση χωρίς κρέμα ή γλυκαντικά - αποτελούν το νούμερο δύο πιο υγιεινή επιλογή, μετά το νερό.
Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές έχει πολλά πιθανά οφέλη.
Για ανθρώπους με ηπατίτιδα C, για παράδειγμα, ο καφές ίσως μπορεί να μειώσει τη βλάβη του DNA, να αυξήσει την κάθαρση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων και να επιβραδύνει την διαδικασία δημιουργίας ουλών, το οποίο ίσως μπορεί να εξηγήσει τον προφανή ρόλο του καφέ στην μείωση του κινδύνου εξέλιξης της ηπατικής νόσου.
Τι δεδομένα υπάρχουν για τον καφέ και τη νόσο Πάρκινσον;
Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται με περίπου 33% χαμηλότερο κίνδυνο. Το βασικό συστατικό φαίνεται να είναι η καφεΐνη, αφού το τσάι φαίνεται επίσης προστατευτικό, ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν φαίνεται να είναι προστατευτικός.
Επίσης, όσον αφορά τους ανθρώπους που ήδη έχουν διαγνωστεί με Πάρκινσον, η χορήγηση καφεΐνης ισοδύναμης με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα βελτίωσε σημαντικά τα κινητικά συμπτώματα μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας – AARP Diet and Health Study, η μεγαλύτερη προοπτική μελέτη που έγινε ποτέ για την διατροφή και την υγεία, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 10 έως 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω λιγότερων θανάτων από καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμούς, ατυχήματα, διαβήτη και λοιμώξεις.
Ωστόσο, όταν μια μελέτη εξέτασε άτομα 55 ετών και κάτω, διαπιστώθηκε το αντίθετο αποτέλεσμα:
η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Το συμπέρασμα, με βάση όλες τις μελέτες μέχρι σήμερα, είναι ότι η κατανάλωση καφέ ίσως μπορεί πράγματι να σχετίζεται με μια μικρή μείωση της θνησιμότητας, της τάξης του 3% χαμηλότερου κινδύνου για πρόωρο θάνατο για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται καθημερινά.
Παλιά πιστεύαμε ότι η καφεΐνη ίσως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αλλά οι μελέτες έδειξαν ότι αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί μύθο. Επιπλέον, η «χαμηλή δόση» καφεΐνης, που ορίζεται ως η κατανάλωση λιγότερων από περίπου έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ίσως να έχει προστατευτική επίδραση στον καρδιακό ρυθμό.
Ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα φαινόταν ότι είχαν περίπου το μισό κίνδυνο για αυτοκτονία σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ και μια μελέτη από τον φορέα Kaiser Permanente διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, αν και η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων φλιτζανιών καθημερινά έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Ωστόσο, ο καφές δεν είναι για όλους.
Τα άτομα με γλαύκωμα, επιληψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ίσως θέλουν να μείνουν μακριά από τον καφέ που περιέχει καφεΐνη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καφέ, θα δείτε εδώ.
5. ΠΟΤΕ Ο ΚΑΦΕΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΣ
Σύμφωνα με άρθρο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο καφές, όταν πίνεται σκέτος, περιέχει αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλες βιολογικά δραστικές ουσίες.
Ωστόσο, η προσθήκη κρέμας, ζάχαρης, σαντιγί και αρωματικών ουσιών μπορεί να μετατρέψει τον καφέ από ένα υγιεινό ρόφημα σε ένα όχι και τόσο υγιεινό ρόφημα.
Για παράδειγμα, ένα Frappuccino με σαντιγί περιέχει έως και 470 θερμίδες. Σε αυτό το ρόφημα, το οποίο στην πραγματικότητα περισσότερο μοιάζει με επιδόρπιο, υπάρχουν 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 71 γραμμάρια ζάχαρης, που ισοδυναμεί με 17 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
Επίσης, λάβετε υπ΄όψιν ότι για τις έγκυες γυναίκες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η υψηλή πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, αλλά φαίνεται συνετό να περιοριστούν τα ροφήματα με καφεΐνη σε ένα φλιτζάνι την ημέρα.
Μάθετε περισσότερα για τον καφέ και την υγεία.
6. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕ
Ο καφές δεν υπάρχει στην ζωή μου για 2 λόγους:
1. εθισμός:
Ο καφές έχει εθιστικές επιδράσεις και προσπαθώ να αποφεύγω οτιδήποτε με καθιστά δέσμιο και περιορίζει την ελεύθερη βούληση μου.
2. αντιοξειδωτικά:
Στην μεγαλύτερη μελέτη του είδους, που αξιολογήθηκαν περισσότερα από 3.100 τρόφιμα, βρέθηκε ότι το περιεχόμενο των αντιοξειδωτικών στον καφέ είναι κατά μέσο όρο 2,5 mmol/100 γραμμάρια.
Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά στα 15 κορυφαία βότανα και μπαχαρικά κυμαίνονταν από 17,5 έως 277,3 mmol/100 γραμμάρια, δηλαδή 7 έως 110 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με αυτά που έχει να προσφέρει ο καφές.
Συνεπώς, δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.
Ναι, ο καφές έχει οφέλη υγείας αλλά σε σύγκριση με τα 15 κορυφαία βότανα και μπαχαρικά είναι σημαντικά υποδεέστερος.
Η ωμοφαγία αποτελεί ένα υποσύνολο της βίγκαν διατροφής όπου η κατανάλωση τροφίμων περιλαμβάνει βίγκαν τρόφιμα, τα οποία :
- είτε καταναλώνονται ωμά,
- είτε, εάν έχουν μαγειρευτεί, σε θερμοκρασίες μικρότερες των 47,7°C.
Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι πίνουν καφέ, ο οποίος σερβίρεται ζεστός.
Συνεπώς, τίθεται το εύλογο ερώτημα : επιτρέπεται στην ωμοφαγία ο καφές ;
Η απάντηση είναι "εξαρτάται" και βασίζεται στο εάν επιθυμείτε να κάνετε 100% ωμοφαγία ή όχι.
Οι κόκκοι καφέ χρειάζεται πρώτα να καβουρδιστούν σε δυνατή φωτιά, το οποίο σημαίνει ότι η θερμοκρασία ξεπερνάει κατά πολύ τους 47,7°C.
Ως εκ τούτου, όσοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν 100% ωμοφαγία, χρειάζεται να αποφεύγουν οποιαδήποτε ποικιλία παρασκευάζεται με καβούρδισμα.
Υπάρχει ποικιλία που να μην παρασκευάζεται με καβούρδισμα ;
Από όσο γνωρίζω, όχι, αν και, λόγω του ότι δεν πίνω καφέ, δεν παρακολουθώ τον χώρο και δεν μπορώ να είμαι απόλυτος. Ενδεχομένως, να υπάρχουν πλέον στο εμπόριο ποικιλίες, οι οποίες να είναι κατάλληλες για την ωμοφαγία.
Μία ιδέα είναι να επικοινωνήσετε με παραγωγούς ή/και διανομείς, και να τους ρωτήσετε.
2. ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΙ ΚΟΚΚΟ ΚΑΦΕ: ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ 12-24 ΩΡΕΣ
Μία ιδέα που ίσως αξίζει να επιχειρήσετε είναι η εξής:
να προμηθευτείτε μικρή ποσότητα από ανεπεξέργαστους κόκκους καφέ, να τους μουλιάσετε αποβραδίς (ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα π.χ. έως 24 ώρες) και να δείτε εάν αυτό το ρόφημα που προκύπτει, μπορεί να σας καλύψει, είτε στην θερμοκρασία δωματίου, είτε ζεσταίνοντας το μέχρι το όριο των 47,7°C.
3. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ;
Εάν το φυτικό γάλα το έχετε παρασκευάσει στο σπίτι σας, τότε ναι, είναι ωμοφαγικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στον καφέ σας.
Σχετικά με τα φυτικά γάλατα του εμπορίου, δεν το γνωρίζω και για αυτόν τον λόγο έστειλα ένα ερώτημα σε 11 διαφορετικές εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα (1 εταιρεία) όσο και στο εξωτερικό (10 εταιρείες), και αναμένω την απάντηση τους.
Μέχρι σήμερα, 22/12, έλαβα απάντηση από 10 εταιρείες και ήταν αρνητική, το γάλα τους δεν είναι ωμοφαγικό.
Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό μειονέκτημα που έχουν τα έτοιμα φυτικά γάλατα του εμπορίου είναι ότι η συσκευασία τους είναι επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον διότι είναι μη-ανακυκλώσιμη.
Συνεπώς:
- είτε φτιάχνετε το δικό σας ωμοφαγικό γάλα (π.χ. με αμύγδαλα που θα έχουν μουλιαστεί αποβραδίς, τα οποία τα χτυπάμε καλά στο μούλτι, και στην συνέχεια το σουρώνουμε, καταναλώνοντας την ψίχα που παραμένει, και αποθηκεύοντας το γάλα στο ψυγείο),
- είτε προσπερνάτε την όλη ιδέα για γάλα στον καφέ και πίνετε τον καφέ σας χωρίς γάλα, προσθέτοντας ίσως κάποιο από τα υγιεινά γλυκαντικά.
4. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ;
Σύμφωνα με ένα πάνελ ειδικών για τα ροφήματα (Beverage Guidance Panel), το οποίο συγκροτήθηκε για να παρέχει συστάσεις σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους διαφόρων κατηγοριών ροφημάτων, το τσάι και ο καφές - κατά προτίμηση χωρίς κρέμα ή γλυκαντικά - αποτελούν το νούμερο δύο πιο υγιεινή επιλογή, μετά το νερό.
Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές έχει πολλά πιθανά οφέλη.
Για ανθρώπους με ηπατίτιδα C, για παράδειγμα, ο καφές ίσως μπορεί να μειώσει τη βλάβη του DNA, να αυξήσει την κάθαρση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων και να επιβραδύνει την διαδικασία δημιουργίας ουλών, το οποίο ίσως μπορεί να εξηγήσει τον προφανή ρόλο του καφέ στην μείωση του κινδύνου εξέλιξης της ηπατικής νόσου.
Τι δεδομένα υπάρχουν για τον καφέ και τη νόσο Πάρκινσον;
Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται με περίπου 33% χαμηλότερο κίνδυνο. Το βασικό συστατικό φαίνεται να είναι η καφεΐνη, αφού το τσάι φαίνεται επίσης προστατευτικό, ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν φαίνεται να είναι προστατευτικός.
Επίσης, όσον αφορά τους ανθρώπους που ήδη έχουν διαγνωστεί με Πάρκινσον, η χορήγηση καφεΐνης ισοδύναμης με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα βελτίωσε σημαντικά τα κινητικά συμπτώματα μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας – AARP Diet and Health Study, η μεγαλύτερη προοπτική μελέτη που έγινε ποτέ για την διατροφή και την υγεία, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 10 έως 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω λιγότερων θανάτων από καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμούς, ατυχήματα, διαβήτη και λοιμώξεις.
Ωστόσο, όταν μια μελέτη εξέτασε άτομα 55 ετών και κάτω, διαπιστώθηκε το αντίθετο αποτέλεσμα:
η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Το συμπέρασμα, με βάση όλες τις μελέτες μέχρι σήμερα, είναι ότι η κατανάλωση καφέ ίσως μπορεί πράγματι να σχετίζεται με μια μικρή μείωση της θνησιμότητας, της τάξης του 3% χαμηλότερου κινδύνου για πρόωρο θάνατο για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται καθημερινά.
Παλιά πιστεύαμε ότι η καφεΐνη ίσως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αλλά οι μελέτες έδειξαν ότι αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί μύθο. Επιπλέον, η «χαμηλή δόση» καφεΐνης, που ορίζεται ως η κατανάλωση λιγότερων από περίπου έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ίσως να έχει προστατευτική επίδραση στον καρδιακό ρυθμό.
Ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα φαινόταν ότι είχαν περίπου το μισό κίνδυνο για αυτοκτονία σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ και μια μελέτη από τον φορέα Kaiser Permanente διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, αν και η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων φλιτζανιών καθημερινά έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Ωστόσο, ο καφές δεν είναι για όλους.
Τα άτομα με γλαύκωμα, επιληψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ίσως θέλουν να μείνουν μακριά από τον καφέ που περιέχει καφεΐνη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καφέ, θα δείτε εδώ.
5. ΠΟΤΕ Ο ΚΑΦΕΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΣ
Σύμφωνα με άρθρο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο καφές, όταν πίνεται σκέτος, περιέχει αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλες βιολογικά δραστικές ουσίες.
Ωστόσο, η προσθήκη κρέμας, ζάχαρης, σαντιγί και αρωματικών ουσιών μπορεί να μετατρέψει τον καφέ από ένα υγιεινό ρόφημα σε ένα όχι και τόσο υγιεινό ρόφημα.
Για παράδειγμα, ένα Frappuccino με σαντιγί περιέχει έως και 470 θερμίδες. Σε αυτό το ρόφημα, το οποίο στην πραγματικότητα περισσότερο μοιάζει με επιδόρπιο, υπάρχουν 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 71 γραμμάρια ζάχαρης, που ισοδυναμεί με 17 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
Επίσης, λάβετε υπ΄όψιν ότι για τις έγκυες γυναίκες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η υψηλή πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, αλλά φαίνεται συνετό να περιοριστούν τα ροφήματα με καφεΐνη σε ένα φλιτζάνι την ημέρα.
Μάθετε περισσότερα για τον καφέ και την υγεία.
6. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕ
Ο καφές δεν υπάρχει στην ζωή μου για 2 λόγους:
1. εθισμός:
Ο καφές έχει εθιστικές επιδράσεις και προσπαθώ να αποφεύγω οτιδήποτε με καθιστά δέσμιο και περιορίζει την ελεύθερη βούληση μου.
2. αντιοξειδωτικά:
Στην μεγαλύτερη μελέτη του είδους, που αξιολογήθηκαν περισσότερα από 3.100 τρόφιμα, βρέθηκε ότι το περιεχόμενο των αντιοξειδωτικών στον καφέ είναι κατά μέσο όρο 2,5 mmol/100 γραμμάρια.
Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά στα 15 κορυφαία βότανα και μπαχαρικά κυμαίνονταν από 17,5 έως 277,3 mmol/100 γραμμάρια, δηλαδή 7 έως 110 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με αυτά που έχει να προσφέρει ο καφές.
Συνεπώς, δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.
Ναι, ο καφές έχει οφέλη υγείας αλλά σε σύγκριση με τα 15 κορυφαία βότανα και μπαχαρικά είναι σημαντικά υποδεέστερος.