12/12/2022
Υψηλή πίεση και ωμά - μαγειρεμένα λαχανικά : σύγκριση
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΦΑΡΜΑΚΑ
3. ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ
4. ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Ή ΩΜΑ ;
Παραπομπές (3)
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΦΑΡΜΑΚΑ
3. ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ
4. ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Ή ΩΜΑ ;
Παραπομπές (3)
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, όχι ο καρκίνος, κατατάσσεται ως ο #1 παράγοντας κινδύνου για προώρο θάνατο και αναπηρία σε ολόκληρο τον κόσμο (1).
Η ανεπιθύμητη αρτηριακή πίεση, η προ-υπερτασική και η υπερτασική, είναι ένας βασικός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για μείζονα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπέρταση, που ορίζεται ως συστολική αρτηριακή πίεση 140 mm Hg ή υψηλότερη και/ή διαστολική αρτηριακή πίεση 90 mm Hg ή μεγαλύτερη, εμφανιζόταν στο 26% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού το 2000 και προβλέπεται ότι έως το 2025 το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση (2).
2. ΦΑΡΜΑΚΑ
Συνήθως οι άνθρωποι καταλήγουν να παίρνουν τρία φάρμακα ταυτόχρονα, αν και οι ερευνητές πειραματίζονται με τέσσερα, ενώ μερικοί άνθρωποι καταλήγουν με πέντε (1).
Ποιο είναι το πρόβλημα με τα φάρμακα ;
Δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία και μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Μετά από 1 χρόνο, λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (39%) παρέμειναν στην θεραπεία που τους είχε δώσει ο ιατρός τους, ίσως λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η συχνοουρία, η στυτική δυσλειτουργία, η κόπωση και οι μυϊκές κράμπες (1).
3. ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ
Μπορεί η φυτοφαγία να βοηθήσει ;
Ναι.
Επιδημιολογικές μελέτες, συγχρονικές και προοπτικές, έχουν αναφέρει χαμηλότερα μέσα επίπεδα πίεσης για τους φυτοφάγους σε σύγκριση με τους μη-φυτοφάγους (2).
Μπορεί η φυτοφαγία να αναστρέψει τις καρδιοπάθειες ;
Ναι.
Για την ακρίβεια είναι η μοναδική διατροφή που έχει αποδείξει ότι αναστρέφει τις καρδιοπάθειες.
Η φυτοφαγία δεν επιβραδύνει απλά την εξέλιξη της νόσου, ούτε περιορίζεται στο να την κρατά στάσιμη, αλλά την αναστρέφει (3).
Τί σημαίνει "την αναστρέφει" ;
Σημαίνει ότι την θεραπεύει, χωρίς φάρμακα, χωρίς χειρουργείο.
Η αναστροφή ξεκινάει ακόμα και μέσα σε 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της φυτοφαγίας (3).
Ποια λαχανικά, όμως, είναι πιο αποτελεσματικά ; τα ωμά ή τα μαγειρεμένα ;
4. ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Ή ΩΜΑ ; (2)
Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική επίδραση στην πίεση.
Οι περισσότερες μελέτες, όμως, αναφέρουν την σχέση της πίεσης με την συνδυαστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ωμά και μαγειρεμένα. Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την σχέση της πίεσης μεταξύ της πρόσληψης ωμών λαχανικών σε σύγκριση με την πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών.
Αυτό το κενό αποφάσισε να διερευνήσει το 2013 μία ερευνητική ομάδα στην Αμερική, η οποία εξέτασε την πρόσληψη λαχανικών σε 2.195 ανθρώπους, ηλικίας 40-59 ετών.
To the best of our knowledge, no data are available comparing associations of raw and cooked vegetable intakes with BP, and intakes of only a few individual vegetables (raw or cooked) have been related to BP.20, 21, 22, 23
Participants were selected randomly from general and occupational populations.
For vegetables, intake was calculated as grams per day and as percent total energy.
Cooked white potatoes and sweet potatoes were not included here because of their differences in composition (that is, high starch content) and nutritional values compared with other vegetables.
For the 2195 INTERMAP US participants, average unadjusted intakes
of raw vegetables was 27.4 g per 1000 kcal for men and 36.5 g per 1000 kcal for women;
of cooked vegetables (excluding white potatoes and sweet potatoes), 56.2 g per 1000 kcal for men and 65.2 g per 1000 kcal for women.
Higher vegetable consumers tended to be older, and more educated, were less likely to smoke, had lower total energy intake, and lower BP and BMI than those with lower vegetable intakes.
Commonly consumed
raw vegetables were: cabbage, carrot, celery, cucumber, garlic, ginger, green pepper, lettuce (head, romaine), onions, scallions, and tomatoes (these raw vegetables accounted for 45% of total raw vegetable intake);
cooked: broccoli, carrots, celery, green beans, green peppers, mushrooms, onions, green peas, scallions, tomatoes, canned tomatoes, and tomato sauces (these accounted for 39% of total cooked vegetable intake)
Relation of vegetable intake to dietary nutrient composition
157 individuals in the bottom quartile of both raw and cooked vegetable intake consumed an average of 21.5 g per 1000 kcal of vegetables.
184 men and women in the top quartile of both raw and cooked vegetable intake, vegetable consumption was 202.3 g per 1000 kcal.
Raw vegetables
There was an inverse relationship between raw vegetable intake and BP (Table 2).
With raw vegetable intake higher by 2 s.d. (67.9 g per 1000 kcal), average SBP was lower by 1.9 mm Hg without BMI in the multivariate controlled model 3, lower by 1.3 mm Hg with BMI also in the model.
Among 12 commonly eaten raw vegetables, tomatoes, carrots, and scallions considered individually related significantly inversely to either SBP or DBP (Table 2).
Cooked vegetables
With cooked vegetable intake higher by two s.d., average SBP was significantly lower by 1.3 mm Hg without BMI in the model, lower by 0.9 mm Hg with BMI also in the model.
Considered singly, four of 12 commonly eaten cooked vegetables—celery, peas, scallions, and tomatoes—related significantly inversely to either SBP or DBP (Table 2).
With raw vegetables and cooked vegetables considered together in the multivariate controlled model 3, the inverse raw vegetable–BP relation (P=0.02) was stronger than that of cooked vegetable with BP (Table 3).
Total vegetables
Multivariate regression analyses on the relationship between combined intake of raw and cooked vegetables and BP yielded significant findings (Table 3). With total vegetable intake higher by two s.d. (121.0 g per 1000 kcal), in multivariate controlled model 3, average SBP was lower by 2.2 mm Hg without BMI, and lower by 1.5 mm Hg with BMI
Discussion
Main finding here was a consistent multivariable controlled inverse relation of both raw and cooked vegetable intake to BP. The inverse raw vegetable–BP relation was stronger than that of cooked vegetables with BP.
Among 12 commonly consumed raw vegetables, tomatoes, carrots, and scallions related significantly inversely to BP.
Four of 12 commonly consumed individual cooked vegetables—tomatoes, peas, celery, and scallions—related significantly inversely to BP.
Εκτιμώμενη μέση συστολική αρτηριακή πίεση στην πρόσληψη ωμών λαχανικών (68 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες) και στην πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών (92 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδων) ήταν -1,3 mm Hg και -0,9 mm Hg, αντίστοιχα.
Μεταξύ των μεμονωμένων ωμών λαχανικών που καταναλώνονται συνήθως, οι ντομάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια σχετίστηκαν με στατιστικά σημαντική προστατευτική επίδραση.
Μεταξύ των μαγειρεμένων λαχανικών που καταναλώνονται συνήθως, οι ντομάτες, ο αρακάς, το σέλινο και το φρέσκο κρεμμύδι [scallions] σχετίστηκαν με στατιστικά σημαντική προστατευτική επίδραση.
An observational study reported in 1985 on 32 individuals followed for 6 months on diets containing at least 40% uncooked foods; intakes were significantly associated with lower DBP. BP of participants increased to previous levels when switched from high raw food diet to cooked diet (without altering caloric or Na intake).
A study of 11000 British men and women reported that daily consumption of raw salad was associated with significantly lower mortality from ischemic heart disease.
A recent cohort study of 20.000 men and women in the Netherlands, using food frequency questionnaire data on 7 raw vegetables and 13 cooked vegetables, reported that raw vegetable intake was significantly inversely associated with ischemic stroke; raw fruit and vegetable consumption was also inversely related to coronary heart disease.34
Cooking vegetables changes their chemical composition, possibly with different effects of various cooking methods. Changes include lowering of antioxidant compounds (especially water-soluble and heat-sensitive nutrients, such as vitamin C, glucosinolate, and polyphenols) and their bioaccessibility.
For such vegetables as cauliflower and broccoli, water-soluble glucosinolates are lost during boiling because of leaching into water, but with steaming the content of glucosinolates is retained.
Although consumption of unprocessed vegetables is advocated, some studies show that bioavailability of many protective compounds (particularly carotenoids) is enhanced when vegetables are cooked.
Assessment of the comparative healthfulness of raw and cooked vegetables is complex; relationships between plant foods and human biological systems, and the possible mechanisms of these relationships remain largely unidentified.
In conclusion, this study has found consistent inverse relations of both total raw and total cooked vegetable intakes to BP.
It also found an independent significant cross-sectional relation to BP of several individual vegetables, raw (carrots, tomatoes, scallions) and cooked (celery, peas, scallions, tomatoes).
Further studies, observational (especially prospective) and interventional (randomized controlled trials), are required to clarify the issues of mechanism and causation.
what this study adds ? both raw and cooked veg intake relate favorably to bp, the relation is stronger for raw than cooked veggies
Παραπομπές:
1. How to Treat High Blood Pressure with Diet Michael Greger M.D. FACLM · June 17, 2015 · Volume 25
https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-high-blood-pressure-with-diet/
2. Chan Q, Stamler J, Brown IJ, Daviglus ML, Van Horn L, Dyer AR, Oude Griep LM, Miura K, Ueshima H, Zhao L, Nicholson JK, Holmes E, Elliott P; INTERMAP Research Group. Relation of raw and cooked vegetable consumption to blood pressure: the INTERMAP Study. J Hum Hypertens. 2014 Jun;28(6):353-9. doi: 10.1038/jhh.2013.115. Epub 2013 Nov 21. PMID: 24257514; PMCID: PMC4013197.
https://europepmc.org/article/MED/24257514
3. How Not to Die from Heart Disease Michael Greger M.D. FACLM · September 28, 2016 · Volume 32
https://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die-from-heart-disease/
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, όχι ο καρκίνος, κατατάσσεται ως ο #1 παράγοντας κινδύνου για προώρο θάνατο και αναπηρία σε ολόκληρο τον κόσμο (1).
Η ανεπιθύμητη αρτηριακή πίεση, η προ-υπερτασική και η υπερτασική, είναι ένας βασικός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για μείζονα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπέρταση, που ορίζεται ως συστολική αρτηριακή πίεση 140 mm Hg ή υψηλότερη και/ή διαστολική αρτηριακή πίεση 90 mm Hg ή μεγαλύτερη, εμφανιζόταν στο 26% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού το 2000 και προβλέπεται ότι έως το 2025 το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση (2).
2. ΦΑΡΜΑΚΑ
Συνήθως οι άνθρωποι καταλήγουν να παίρνουν τρία φάρμακα ταυτόχρονα, αν και οι ερευνητές πειραματίζονται με τέσσερα, ενώ μερικοί άνθρωποι καταλήγουν με πέντε (1).
Ποιο είναι το πρόβλημα με τα φάρμακα ;
Δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία και μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Μετά από 1 χρόνο, λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (39%) παρέμειναν στην θεραπεία που τους είχε δώσει ο ιατρός τους, ίσως λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η συχνοουρία, η στυτική δυσλειτουργία, η κόπωση και οι μυϊκές κράμπες (1).
3. ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ
Μπορεί η φυτοφαγία να βοηθήσει ;
Ναι.
Επιδημιολογικές μελέτες, συγχρονικές και προοπτικές, έχουν αναφέρει χαμηλότερα μέσα επίπεδα πίεσης για τους φυτοφάγους σε σύγκριση με τους μη-φυτοφάγους (2).
Μπορεί η φυτοφαγία να αναστρέψει τις καρδιοπάθειες ;
Ναι.
Για την ακρίβεια είναι η μοναδική διατροφή που έχει αποδείξει ότι αναστρέφει τις καρδιοπάθειες.
Η φυτοφαγία δεν επιβραδύνει απλά την εξέλιξη της νόσου, ούτε περιορίζεται στο να την κρατά στάσιμη, αλλά την αναστρέφει (3).
Τί σημαίνει "την αναστρέφει" ;
Σημαίνει ότι την θεραπεύει, χωρίς φάρμακα, χωρίς χειρουργείο.
Η αναστροφή ξεκινάει ακόμα και μέσα σε 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της φυτοφαγίας (3).
Ποια λαχανικά, όμως, είναι πιο αποτελεσματικά ; τα ωμά ή τα μαγειρεμένα ;
4. ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Ή ΩΜΑ ; (2)
Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική επίδραση στην πίεση.
Οι περισσότερες μελέτες, όμως, αναφέρουν την σχέση της πίεσης με την συνδυαστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ωμά και μαγειρεμένα. Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την σχέση της πίεσης μεταξύ της πρόσληψης ωμών λαχανικών σε σύγκριση με την πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών.
Αυτό το κενό αποφάσισε να διερευνήσει το 2013 μία ερευνητική ομάδα στην Αμερική, η οποία εξέτασε την πρόσληψη λαχανικών σε 2.195 ανθρώπους, ηλικίας 40-59 ετών.
To the best of our knowledge, no data are available comparing associations of raw and cooked vegetable intakes with BP, and intakes of only a few individual vegetables (raw or cooked) have been related to BP.20, 21, 22, 23
Participants were selected randomly from general and occupational populations.
For vegetables, intake was calculated as grams per day and as percent total energy.
Cooked white potatoes and sweet potatoes were not included here because of their differences in composition (that is, high starch content) and nutritional values compared with other vegetables.
For the 2195 INTERMAP US participants, average unadjusted intakes
of raw vegetables was 27.4 g per 1000 kcal for men and 36.5 g per 1000 kcal for women;
of cooked vegetables (excluding white potatoes and sweet potatoes), 56.2 g per 1000 kcal for men and 65.2 g per 1000 kcal for women.
Higher vegetable consumers tended to be older, and more educated, were less likely to smoke, had lower total energy intake, and lower BP and BMI than those with lower vegetable intakes.
Commonly consumed
raw vegetables were: cabbage, carrot, celery, cucumber, garlic, ginger, green pepper, lettuce (head, romaine), onions, scallions, and tomatoes (these raw vegetables accounted for 45% of total raw vegetable intake);
cooked: broccoli, carrots, celery, green beans, green peppers, mushrooms, onions, green peas, scallions, tomatoes, canned tomatoes, and tomato sauces (these accounted for 39% of total cooked vegetable intake)
Relation of vegetable intake to dietary nutrient composition
157 individuals in the bottom quartile of both raw and cooked vegetable intake consumed an average of 21.5 g per 1000 kcal of vegetables.
184 men and women in the top quartile of both raw and cooked vegetable intake, vegetable consumption was 202.3 g per 1000 kcal.
Raw vegetables
There was an inverse relationship between raw vegetable intake and BP (Table 2).
With raw vegetable intake higher by 2 s.d. (67.9 g per 1000 kcal), average SBP was lower by 1.9 mm Hg without BMI in the multivariate controlled model 3, lower by 1.3 mm Hg with BMI also in the model.
Among 12 commonly eaten raw vegetables, tomatoes, carrots, and scallions considered individually related significantly inversely to either SBP or DBP (Table 2).
Cooked vegetables
With cooked vegetable intake higher by two s.d., average SBP was significantly lower by 1.3 mm Hg without BMI in the model, lower by 0.9 mm Hg with BMI also in the model.
Considered singly, four of 12 commonly eaten cooked vegetables—celery, peas, scallions, and tomatoes—related significantly inversely to either SBP or DBP (Table 2).
With raw vegetables and cooked vegetables considered together in the multivariate controlled model 3, the inverse raw vegetable–BP relation (P=0.02) was stronger than that of cooked vegetable with BP (Table 3).
Total vegetables
Multivariate regression analyses on the relationship between combined intake of raw and cooked vegetables and BP yielded significant findings (Table 3). With total vegetable intake higher by two s.d. (121.0 g per 1000 kcal), in multivariate controlled model 3, average SBP was lower by 2.2 mm Hg without BMI, and lower by 1.5 mm Hg with BMI
Discussion
Main finding here was a consistent multivariable controlled inverse relation of both raw and cooked vegetable intake to BP. The inverse raw vegetable–BP relation was stronger than that of cooked vegetables with BP.
Among 12 commonly consumed raw vegetables, tomatoes, carrots, and scallions related significantly inversely to BP.
Four of 12 commonly consumed individual cooked vegetables—tomatoes, peas, celery, and scallions—related significantly inversely to BP.
Εκτιμώμενη μέση συστολική αρτηριακή πίεση στην πρόσληψη ωμών λαχανικών (68 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες) και στην πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών (92 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδων) ήταν -1,3 mm Hg και -0,9 mm Hg, αντίστοιχα.
Μεταξύ των μεμονωμένων ωμών λαχανικών που καταναλώνονται συνήθως, οι ντομάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια σχετίστηκαν με στατιστικά σημαντική προστατευτική επίδραση.
Μεταξύ των μαγειρεμένων λαχανικών που καταναλώνονται συνήθως, οι ντομάτες, ο αρακάς, το σέλινο και το φρέσκο κρεμμύδι [scallions] σχετίστηκαν με στατιστικά σημαντική προστατευτική επίδραση.
An observational study reported in 1985 on 32 individuals followed for 6 months on diets containing at least 40% uncooked foods; intakes were significantly associated with lower DBP. BP of participants increased to previous levels when switched from high raw food diet to cooked diet (without altering caloric or Na intake).
A study of 11000 British men and women reported that daily consumption of raw salad was associated with significantly lower mortality from ischemic heart disease.
A recent cohort study of 20.000 men and women in the Netherlands, using food frequency questionnaire data on 7 raw vegetables and 13 cooked vegetables, reported that raw vegetable intake was significantly inversely associated with ischemic stroke; raw fruit and vegetable consumption was also inversely related to coronary heart disease.34
Cooking vegetables changes their chemical composition, possibly with different effects of various cooking methods. Changes include lowering of antioxidant compounds (especially water-soluble and heat-sensitive nutrients, such as vitamin C, glucosinolate, and polyphenols) and their bioaccessibility.
For such vegetables as cauliflower and broccoli, water-soluble glucosinolates are lost during boiling because of leaching into water, but with steaming the content of glucosinolates is retained.
Although consumption of unprocessed vegetables is advocated, some studies show that bioavailability of many protective compounds (particularly carotenoids) is enhanced when vegetables are cooked.
Assessment of the comparative healthfulness of raw and cooked vegetables is complex; relationships between plant foods and human biological systems, and the possible mechanisms of these relationships remain largely unidentified.
In conclusion, this study has found consistent inverse relations of both total raw and total cooked vegetable intakes to BP.
It also found an independent significant cross-sectional relation to BP of several individual vegetables, raw (carrots, tomatoes, scallions) and cooked (celery, peas, scallions, tomatoes).
Further studies, observational (especially prospective) and interventional (randomized controlled trials), are required to clarify the issues of mechanism and causation.
what this study adds ? both raw and cooked veg intake relate favorably to bp, the relation is stronger for raw than cooked veggies
Παραπομπές:
1. How to Treat High Blood Pressure with Diet Michael Greger M.D. FACLM · June 17, 2015 · Volume 25
https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-high-blood-pressure-with-diet/
2. Chan Q, Stamler J, Brown IJ, Daviglus ML, Van Horn L, Dyer AR, Oude Griep LM, Miura K, Ueshima H, Zhao L, Nicholson JK, Holmes E, Elliott P; INTERMAP Research Group. Relation of raw and cooked vegetable consumption to blood pressure: the INTERMAP Study. J Hum Hypertens. 2014 Jun;28(6):353-9. doi: 10.1038/jhh.2013.115. Epub 2013 Nov 21. PMID: 24257514; PMCID: PMC4013197.
https://europepmc.org/article/MED/24257514
3. How Not to Die from Heart Disease Michael Greger M.D. FACLM · September 28, 2016 · Volume 32
https://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die-from-heart-disease/