ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Λιγότεροι άνθρωποι θα συνέχιζαν την ζωοφαγία εάν γνώριζαν τις μεγάλες και σοβαρότατες ζημιές που προκαλεί στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με όλες τις άλλες πηγές τροφίμων.
Το κρέας και τα γαλακτοκομικά απαιτούν περισσότερες εκτάσεις γης και άλλους πόρους από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Στην πραγματικότητα, η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη ανθρωπογενής χρήση της γης. Σύμφωνα με ανάλυση του 2011, το 75% του συνόλου της γεωργικής γης (συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων) είναι αφιερωμένη στην ζωική παραγωγή.
Η κτηνοτροφική παραγωγή είναι επίσης υπεύθυνη και για άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η κτηνοτροφική παραγωγή εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 18% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τα ζωικά προϊόντα έχουν γενικά πολύ υψηλότερο αποτύπωμα νερού σε σύγκριση με τα φυτικά τρόφιμα.
Η παραγωγή βοείου κρέατος απαιτεί περίπου 36 φορές την μάζα τροφής, σε σύγκριση με το βρώσιμο κρέας που παράγεται. Το αποτύπωμα άνθρακα 1 θερμίδας που προέρχεται από το βόειο κρέας υπολογίζεται ότι είναι 440 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προέρχεται από όσπρια.
Μια φυτοφαγική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα απαιτεί γενικά :
- λιγότερες εκτάσεις γης,
- λιγότερη ενέργεια, και
- λιγότερο νερό.
Η εκτροφή των 70 δισεκατομμυρίων ζώων της ξηράς που καταναλώνονται ετησίως συμβάλλει μεταξύ 14,5 έως 51% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο ακόμα και από τις εκπομπές που προκαλούνται από όλα τα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα κ.ά.).
Από το 2006, ο ΟΗΕ μας έχει παραθέσει αποκαλυπτικά δεδομένα για το ότι η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική απειλή για το περιβάλλον, και ότι χρειάζονται επειγόντως λύσεις.
Για την ακρίβεια η κτηνοτροφία "προκαλεί περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με την οδήγηση αυτοκινήτων".
Μάλιστα, μία δημοσίευση του 2017 αναφέρει ότι η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη τουλάχιστον για το 50% των ανθρωπογενών εκπομπών, ενώ μία άλλη δημοσίευση αναφέρει ότι η σωστή εκτίμηση για τις ετήσιες εκπομπές από την κτηνοτροφία είναι τουλάχιστον 87%.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Βραζιλίας όπου η υιοθέτηση μίας vegan διατροφής θα απαιτούσε λιγότερο από το 10% της γης που χρησιμοποιείται στην γεωργική παραγωγή.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΟΗΕ συνεχίζει αναφέροντας ότι η κτηνοτροφία αποτελεί "σημαντική πηγή υποβάθμισης του εδάφους και του νερού".
Η κτηνοτροφία "παράγει το 65% του ανθρωπίνου οξειδίου του αζώτου", το οποίο προέρχεται κυρίως από τα κόπρανα των ζώων.
Επίσης, η κτηνοτροφία αντιστοιχεί :
- στο 37% του συνόλου του μεθανίου που προκαλείται από τον άνθρωπο (το μεθάνιο προκαλεί 23 φορές σοβαρότερη θέρμανση σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα), και
- στο 64% της αμμωνίας, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην όξινη βροχή.
Η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί το 30% της συνολικής επιφάνειας της γης.
Τα δάση αποψιλώνονται για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων, ενώ το 70% των πρώην δασών του Αμαζονίου έχουν μετατραπεί σε βοσκή.
Η καταστροφή είναι τρομακτική, ιδίως εάν συνεκτιμήσουμε ότι κόκκινο κρέας προκαλεί και σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Είμαστε αυτόχειρες.
Η αναφορά του ΟΗΕ συνεχίζει παραθέτοντας και άλλα σοβαρά δεδομένα.
Τα κοπάδια προκαλούν υποβάθμιση της γης σε ευρεία κλίμακας, με περίπου το 20% των βοσκοτόπων να θεωρείται υποβαθμισμένο λόγω της υπερβόσκησης, και της διάβρωσης.
Ο αριθμός αυτός είναι ακόμη υψηλότερος στις ξηρές περιοχές όπου η ερήμωση είναι προχωρημένη.
Το κρέας και τα γαλακτοκομικά απαιτούν περισσότερες εκτάσεις γης και άλλους πόρους από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Στην πραγματικότητα, η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη ανθρωπογενής χρήση της γης. Σύμφωνα με ανάλυση του 2011, το 75% του συνόλου της γεωργικής γης (συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων) είναι αφιερωμένη στην ζωική παραγωγή.
Η κτηνοτροφική παραγωγή είναι επίσης υπεύθυνη και για άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η κτηνοτροφική παραγωγή εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 18% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τα ζωικά προϊόντα έχουν γενικά πολύ υψηλότερο αποτύπωμα νερού σε σύγκριση με τα φυτικά τρόφιμα.
Η παραγωγή βοείου κρέατος απαιτεί περίπου 36 φορές την μάζα τροφής, σε σύγκριση με το βρώσιμο κρέας που παράγεται. Το αποτύπωμα άνθρακα 1 θερμίδας που προέρχεται από το βόειο κρέας υπολογίζεται ότι είναι 440 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προέρχεται από όσπρια.
Μια φυτοφαγική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα απαιτεί γενικά :
- λιγότερες εκτάσεις γης,
- λιγότερη ενέργεια, και
- λιγότερο νερό.
Η εκτροφή των 70 δισεκατομμυρίων ζώων της ξηράς που καταναλώνονται ετησίως συμβάλλει μεταξύ 14,5 έως 51% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο ακόμα και από τις εκπομπές που προκαλούνται από όλα τα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα κ.ά.).
Από το 2006, ο ΟΗΕ μας έχει παραθέσει αποκαλυπτικά δεδομένα για το ότι η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική απειλή για το περιβάλλον, και ότι χρειάζονται επειγόντως λύσεις.
Για την ακρίβεια η κτηνοτροφία "προκαλεί περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με την οδήγηση αυτοκινήτων".
Μάλιστα, μία δημοσίευση του 2017 αναφέρει ότι η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη τουλάχιστον για το 50% των ανθρωπογενών εκπομπών, ενώ μία άλλη δημοσίευση αναφέρει ότι η σωστή εκτίμηση για τις ετήσιες εκπομπές από την κτηνοτροφία είναι τουλάχιστον 87%.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Βραζιλίας όπου η υιοθέτηση μίας vegan διατροφής θα απαιτούσε λιγότερο από το 10% της γης που χρησιμοποιείται στην γεωργική παραγωγή.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΟΗΕ συνεχίζει αναφέροντας ότι η κτηνοτροφία αποτελεί "σημαντική πηγή υποβάθμισης του εδάφους και του νερού".
Η κτηνοτροφία "παράγει το 65% του ανθρωπίνου οξειδίου του αζώτου", το οποίο προέρχεται κυρίως από τα κόπρανα των ζώων.
Επίσης, η κτηνοτροφία αντιστοιχεί :
- στο 37% του συνόλου του μεθανίου που προκαλείται από τον άνθρωπο (το μεθάνιο προκαλεί 23 φορές σοβαρότερη θέρμανση σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα), και
- στο 64% της αμμωνίας, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην όξινη βροχή.
Η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί το 30% της συνολικής επιφάνειας της γης.
Τα δάση αποψιλώνονται για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων, ενώ το 70% των πρώην δασών του Αμαζονίου έχουν μετατραπεί σε βοσκή.
Η καταστροφή είναι τρομακτική, ιδίως εάν συνεκτιμήσουμε ότι κόκκινο κρέας προκαλεί και σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Είμαστε αυτόχειρες.
Η αναφορά του ΟΗΕ συνεχίζει παραθέτοντας και άλλα σοβαρά δεδομένα.
Τα κοπάδια προκαλούν υποβάθμιση της γης σε ευρεία κλίμακας, με περίπου το 20% των βοσκοτόπων να θεωρείται υποβαθμισμένο λόγω της υπερβόσκησης, και της διάβρωσης.
Ο αριθμός αυτός είναι ακόμη υψηλότερος στις ξηρές περιοχές όπου η ερήμωση είναι προχωρημένη.
Η κτηνοτροφία είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς παράγοντες για τους ολοένα και πιο σπάνιους υδάτινους πόρους της γης, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων:
- στη ρύπανση των υδάτων,
- στον ευτροφισμό, και
- στον εκφυλισμό των κοραλλιογενών υφάλων.
Οι κύριοι ρυπογόνοι παράγοντες είναι :
- τα ζωικά απόβλητα,
- τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες,
- οι χημικές ουσίες από τα βυρσοδεψεία,
- τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των ζωοτροφών.
- στη ρύπανση των υδάτων,
- στον ευτροφισμό, και
- στον εκφυλισμό των κοραλλιογενών υφάλων.
Οι κύριοι ρυπογόνοι παράγοντες είναι :
- τα ζωικά απόβλητα,
- τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες,
- οι χημικές ουσίες από τα βυρσοδεψεία,
- τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των ζωοτροφών.
Η εκτεταμένη υπερβόσκηση διαταράσσει τους κύκλους του νερού, μειώνοντας την αναπλήρωση των υδάτινων πόρων πάνω και κάτω από τα υπόγεια ύδατα.
Σημαντικές ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών.
Εδώ θα κάνω μία παύση, για να παραθέσω μερικές σκέψεις:
η λειψυδρία επηρεάζει ήδη κάθε ήπειρο.
Τον τελευταίο αιώνα, η χρήση νερού αυξάνεται παγκοσμίως με διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με την αύξηση του πληθυσμού, ενώ στις ημέρες μας 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν έλλειψη καθαρού νερού τουλάχιστον 1 μήνα κάθε χρόνο, και το πρόβλημα συνεχώς επιδεινώνεται με τις προβλέψεις να αναφέρουν τα 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050.
Δυστυχώς, αυτά τα δεδομένα δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα διότι το πρόβλημα το έχουν "κάποιοι άλλοι άνθρωποι", κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες.
Εμείς όσο ανοίγουμε την βρύση μας, και το νεράκι τρέχει, θεωρούμε ότι όλα βαίνουν καλώς.
Κλείνω με μία ακόμα παράγραφο από την αναφορά του ΟΗΕ:
Η παρουσία των ζώων σε τεράστιες εκτάσεις γης και η ζήτηση αυτών των εκτάσεων γης για να καλλιεργηθούν ζωοτροφές, συμβάλλουν επίσης στην απώλεια βιοποικιλότητας.
15 από τις 24 σημαντικές υπηρεσίες του οικοσυστήματος αξιολογούνται ότι βρίσκονται "σε παρακμή", ενώ η κτηνοτροφία αναγνωρίζεται ως η υπεύθυνη.
Αναλογιστείτε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούσαν δεδομένα του 2006.
Σήμερα, το πρόβλημα δεν έχει βελτιωθεί.
Απεναντίας, έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Σημαντικές ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών.
Εδώ θα κάνω μία παύση, για να παραθέσω μερικές σκέψεις:
η λειψυδρία επηρεάζει ήδη κάθε ήπειρο.
Τον τελευταίο αιώνα, η χρήση νερού αυξάνεται παγκοσμίως με διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με την αύξηση του πληθυσμού, ενώ στις ημέρες μας 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν έλλειψη καθαρού νερού τουλάχιστον 1 μήνα κάθε χρόνο, και το πρόβλημα συνεχώς επιδεινώνεται με τις προβλέψεις να αναφέρουν τα 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050.
Δυστυχώς, αυτά τα δεδομένα δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα διότι το πρόβλημα το έχουν "κάποιοι άλλοι άνθρωποι", κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες.
Εμείς όσο ανοίγουμε την βρύση μας, και το νεράκι τρέχει, θεωρούμε ότι όλα βαίνουν καλώς.
Κλείνω με μία ακόμα παράγραφο από την αναφορά του ΟΗΕ:
Η παρουσία των ζώων σε τεράστιες εκτάσεις γης και η ζήτηση αυτών των εκτάσεων γης για να καλλιεργηθούν ζωοτροφές, συμβάλλουν επίσης στην απώλεια βιοποικιλότητας.
15 από τις 24 σημαντικές υπηρεσίες του οικοσυστήματος αξιολογούνται ότι βρίσκονται "σε παρακμή", ενώ η κτηνοτροφία αναγνωρίζεται ως η υπεύθυνη.
Αναλογιστείτε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούσαν δεδομένα του 2006.
Σήμερα, το πρόβλημα δεν έχει βελτιωθεί.
Απεναντίας, έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Η αναστροφή της κλιματικής αλλαγής είναι αδύνατη αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για το κρέας
Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν μία "πρόβλεψη" που θα συμβούν στην επόμενη γενιά ή σε "κάποια απροσδιόριστη στιγμή" στο μέλλον.
Συμβαίνουν σήμερα, τώρα, αυτήν τη στιγμή, και δυστυχώς έχουμε ενημερωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του '90, αρκετά νωρίτερα από την αναφορά του ΟΗΕ το 2006.
Συμβαίνουν σήμερα, τώρα, αυτήν τη στιγμή, και δυστυχώς έχουμε ενημερωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του '90, αρκετά νωρίτερα από την αναφορά του ΟΗΕ το 2006.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολόγων που έλαβε χώρα το 2016, αναφέρονται τα εξής:
Οι φυτοφαγικές διατροφές είναι περισσότερο βιώσιμες για το περιβάλλον από διατροφές πλούσιες σε ζωικά προϊόντα επειδή:
- χρησιμοποιούν λιγότερους φυσικούς πόρους και
- σχετίζονται με σημαντικά λιγότερες περιβαλλοντικές ζημιές.
Η τρέχουσα παγκόσμια διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρείται από ορισμένους ερευνητές ως "μη-βιώσιμη".
Η συστηματική ανασκόπηση που διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τους Αμερικανούς παρέχει στοιχεία για το ότι οι διατροφές υψηλότερες σε φυτικές τροφές και χαμηλότερες σε ζωικές τροφές (όπως μια φυτοφαγική διατροφή) σχετίζονται με χαμηλότερες περιβαλλοντικές ζημιές.
Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Σε σύγκριση με τις ζωοφαγικές διατροφές, οι φυτοφαγικές διατροφές χρησιμοποιούν :
- λιγότερο νερό,
- λιγότερα ορυκτά καύσιμα, και
- χαμηλότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Η αντικατάσταση του βόειου κρέατος με όσπρια (Σημείωση δική μου : για όσους ανθρώπους έχουν συνδέσει τα όσπρια κυρίως με φακές και ρεβύθια, χρειάζεται να γνωρίζουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη οσπρίων) θα μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα παγκοσμίως.
Επιπλέον, η παραγωγή βοείου κρέατος παράγει πολύ περισσότερα απόβλητα κοπριάς από οποιαδήποτε άλλη ζωική τροφή (Σημείωση δική μου: προφανώς, όσοι άνθρωποι επιλέγουν τα όσπρια ως πηγή πρωτεΐνης, μηδενίζουν πλήρως όλα τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τα απόβλητα κοπριάς).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, περίπου το 70% της ρύπανσης των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποτέλεσμα ρύπανσης από την κτηνοτροφία.
Η κτηνοτροφία σχετίζεται με :
- την υποβάθμιση της γης,
- την ατμοσφαιρική ρύπανση,
- την απώλεια της βιοποικιλότητας, και
- την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η παραγωγή κρέατος συμβάλλει σημαντικά :
- στις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και
- στην ανθρωπογενή παραγωγή μεθανίου και οξειδίου του αζώτου.
Χρησιμοποιώντας υπολογισμούς που βασίζονται σε 210 κοινά τρόφιμα:
- οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση μιας χορτοφαγικής διατροφής (vegetarian) βρέθηκαν να είναι 29% χαμηλότερες σε σύγκριση με τις μη-χορτοφαγικές διατροφές, ενώ
- μια βίγκαν διατροφή έχει >50% χαμηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου σε σύγκριση με μια μη-χορτοφαγική διατροφή.
Ενώ υπάρχουν διαθέσιμες νέες τεχνολογίες για την εκτροφή ζώων, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την παραγωγή και την κατανάλωση ζωικών προϊόντων μειώθηκαν μόνο κατά 9% λόγω της "αποτελεσματικότερης κτηνοτροφίας".
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου που έχει τεθεί για την θερμοκρασία σημαίνει ότι «χρειάζεται ένας σοβαρός περιορισμός στη μακροπρόθεσμη παγκόσμια κατανάλωση ζωικών τροφών».
Άλλοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η μείωση της παραγωγής ζωικών τροφίμων έχει μεγαλύτερες δυνατότητες για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τον «τεχνολογικό μετριασμό ή τα αυξημένα μέτρα παραγωγικότητας»
Οι φυτοφαγικές διατροφές είναι περισσότερο βιώσιμες για το περιβάλλον από διατροφές πλούσιες σε ζωικά προϊόντα επειδή:
- χρησιμοποιούν λιγότερους φυσικούς πόρους και
- σχετίζονται με σημαντικά λιγότερες περιβαλλοντικές ζημιές.
Η τρέχουσα παγκόσμια διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρείται από ορισμένους ερευνητές ως "μη-βιώσιμη".
Η συστηματική ανασκόπηση που διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τους Αμερικανούς παρέχει στοιχεία για το ότι οι διατροφές υψηλότερες σε φυτικές τροφές και χαμηλότερες σε ζωικές τροφές (όπως μια φυτοφαγική διατροφή) σχετίζονται με χαμηλότερες περιβαλλοντικές ζημιές.
Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Σε σύγκριση με τις ζωοφαγικές διατροφές, οι φυτοφαγικές διατροφές χρησιμοποιούν :
- λιγότερο νερό,
- λιγότερα ορυκτά καύσιμα, και
- χαμηλότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Η αντικατάσταση του βόειου κρέατος με όσπρια (Σημείωση δική μου : για όσους ανθρώπους έχουν συνδέσει τα όσπρια κυρίως με φακές και ρεβύθια, χρειάζεται να γνωρίζουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη οσπρίων) θα μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα παγκοσμίως.
Επιπλέον, η παραγωγή βοείου κρέατος παράγει πολύ περισσότερα απόβλητα κοπριάς από οποιαδήποτε άλλη ζωική τροφή (Σημείωση δική μου: προφανώς, όσοι άνθρωποι επιλέγουν τα όσπρια ως πηγή πρωτεΐνης, μηδενίζουν πλήρως όλα τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τα απόβλητα κοπριάς).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, περίπου το 70% της ρύπανσης των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποτέλεσμα ρύπανσης από την κτηνοτροφία.
Η κτηνοτροφία σχετίζεται με :
- την υποβάθμιση της γης,
- την ατμοσφαιρική ρύπανση,
- την απώλεια της βιοποικιλότητας, και
- την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η παραγωγή κρέατος συμβάλλει σημαντικά :
- στις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και
- στην ανθρωπογενή παραγωγή μεθανίου και οξειδίου του αζώτου.
Χρησιμοποιώντας υπολογισμούς που βασίζονται σε 210 κοινά τρόφιμα:
- οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση μιας χορτοφαγικής διατροφής (vegetarian) βρέθηκαν να είναι 29% χαμηλότερες σε σύγκριση με τις μη-χορτοφαγικές διατροφές, ενώ
- μια βίγκαν διατροφή έχει >50% χαμηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου σε σύγκριση με μια μη-χορτοφαγική διατροφή.
Ενώ υπάρχουν διαθέσιμες νέες τεχνολογίες για την εκτροφή ζώων, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την παραγωγή και την κατανάλωση ζωικών προϊόντων μειώθηκαν μόνο κατά 9% λόγω της "αποτελεσματικότερης κτηνοτροφίας".
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου που έχει τεθεί για την θερμοκρασία σημαίνει ότι «χρειάζεται ένας σοβαρός περιορισμός στη μακροπρόθεσμη παγκόσμια κατανάλωση ζωικών τροφών».
Άλλοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η μείωση της παραγωγής ζωικών τροφίμων έχει μεγαλύτερες δυνατότητες για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τον «τεχνολογικό μετριασμό ή τα αυξημένα μέτρα παραγωγικότητας»
Η μείωση της ζωοφαγίας προστατεύει από κλιματικές ζημιές αξίας 1.5 τρις $.
Επίσης, η κτηνοτροφία συνδέεται με ατμοσφαιρική ρύπανση, υπερθέρμανση του πλανήτη, απώλεια βιοποικιλότητας και υποβάθμιση της γης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κτηνοτροφία δημιουργεί μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον σε σύγκριση με όλα τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία, τα πλοία, τα αεροπλάνα, και τα διαστημόπλοια που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: η παραγωγή 1 κιλού βόειου κρέατος απαιτεί 15.000 έως 15.400 λίτρα νερό. Εάν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει ημερησίως 2 λίτρα νερό, δηλαδή 730 λίτρα νερό ανά έτος, τότε διαπιστώνουμε ότι η κατανάλωση ενός κιλού βόειου κρέατος ισοδυναμεί με την κατανάλωση νερού για ένα χρονικό διάστημα 21 ετών. |
Συνολικά, ένα κιλό πρωτεΐνης από όσπρια χρειάζεται 95% λιγότερη γη, 90% λιγότερο νερό, 89% λιγότερα καύσιμα, 92% λιγότερα λιπάσματα και 90% λιγότερα φυτοφάρμακα σε σύγκριση με ένα κιλό πρωτεΐνης από βόειο κρέας.
|
Τί προκαλεί μεγαλύτερη συγκέντρωση πλαστικού στις θάλασσες :
α. τα πλαστικά μίας χρήσης ; ή β. η κατανάλωση ψαριού ; Η σωστή απάντηση είναι η κατανάλωση ψαριών, ενώ εξαιρετικό είναι και στο σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο "Seaspiracy". |
- Τα πλαστικά καλαμάκια στους ωκεανούς αποτελούν μόλις το 0,03% του συνολικού πλαστικού που υπάρχει στους ωκεανούς.
- Το 46% των σκουπιδιών που υπάρχουν στον Ειρηνικό ωκεανό είναι αλιευτικά δίχτυα (πηγή).
Συνεπώς, το να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά καλαμάκια με μεταλλικά ή ξύλινα, αποτελεί έναν από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους για την μετάβαση μας στον zero waste τρόπο ζωής.
Ωστόσο, εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε την διαφορά, τότε χρειάζεται να σταματήσουμε την κατανάλωση ψαριών, και να λαμβάνουμε τα ω-3 από τις άφθονες φυτικές εναλλακτικές επιλογές που έχουμε.
- Το 46% των σκουπιδιών που υπάρχουν στον Ειρηνικό ωκεανό είναι αλιευτικά δίχτυα (πηγή).
Συνεπώς, το να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά καλαμάκια με μεταλλικά ή ξύλινα, αποτελεί έναν από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους για την μετάβαση μας στον zero waste τρόπο ζωής.
Ωστόσο, εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε την διαφορά, τότε χρειάζεται να σταματήσουμε την κατανάλωση ψαριών, και να λαμβάνουμε τα ω-3 από τις άφθονες φυτικές εναλλακτικές επιλογές που έχουμε.
Η πιο ολοκληρωμένη και περιεκτική μελέτη που έγινε ποτέ για την ανάλυση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και του περιβάλλοντος, έδειξε ότι σημαντικότερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι να γίνουμε φυτοφάγοι.
Κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά χρησιμοποιούν περιπου το 83% της παγκόσμιας γεωργικής γης και συμβάλλει στο 56% έως 58% των διαφορετικών εκπομπών που οφείλονται στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν μόνο το 37% της πρωτεΐνης μας και το 18% των θερμίδων μας. |
Σύμφωνα με άρθρο του The Guardian, η αλιεία, δηλαδή η κατανάλωση ψαριών, αποτελεί την Νο 1 αιτιά για την ρύπανση των ωκεανών με πλαστικό.
Σύμφωνα με 68 μελέτες από 32 χώρες για την αξιολόγηση της έκτασης του προβλήματος διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο η εμπορική αλιεία επιβαρύνει τους ωκεανούς με πλαστικό
Σύμφωνα με 68 μελέτες από 32 χώρες για την αξιολόγηση της έκτασης του προβλήματος διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο η εμπορική αλιεία επιβαρύνει τους ωκεανούς με πλαστικό
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 640.000 τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού απορρίπτονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, ο οποίος σύμφωνα με την Greenpeace ζυγίζουν όσο 50.000 διώροφα λεωφορεία.
Η ρύπανση αυτήν δεν αφορά μόνο τους ωκεανούς.
Σύμφωνα με ερευνητές "η Μεσόγειος αποτελεί μία μεγάλη ζώνη συσσώρευσης πλαστικών"
Αποτελεί θέση του Αμερικάνικου Συλλόγου Διατροφής και Διαιτολογίας (εδώ και εδώ) ότι :
Ο Σύλλογος Διατροφολόγων της Γερμανίας αναφέρει ότι :