19/11/2023
ΨΩΜΙ ΖΕΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Ψωμί Ζέας Συνταγή από την μητέρα μου.
Εύκολη συνταγή για νόστιμο και αφράτο ψωμί ζέας
Εύκολη συνταγή για νόστιμο και αφράτο ψωμί ζέας
Αυτή η συνταγή για ψωμί ζέας είναι χωρίς ζάχαρη. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε κάποιο γλυκαντικό, μην βάλετε ζάχαρη αλλά δείτε την ανάρτηση "Υγιεινά Γλυκαντικά".
Υλικά για Ψωμί Ζέας Συνταγή:
- 2 κιλά αλεύρι ζέας,
- 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι,
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι, οποιοδήποτε έχετε στο σπίτι σας (Προσωπικά, συστήνω το μηλόξυδο, ιδανικά βιολογικό και αφιλτράριστο)
- 1 φακελάκι μαγιά ξερη,
- 1.200 γραμμάρια νερό.
Ενίοτε, η μητέρα μου κρατάει ένα κομμάτι από το ζυμάρι και σε αυτό προσθέτει σταφίδες ή χαρουπάλευρο ή σκόνη από κανέλα Κεϋλάνης ή σκόνη γαρύφαλλου ή συνδυασμό αυτών.
Ψωμί Ζέας - Εκτέλεση:
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι ζέας.
2. Έχουμε σε ένα μπολ χλιαρό νερό.
3. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι ζέας μαζί το αλάτι και την μαγιά.
Ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα μείγμα.
4. Στο μπολ με το χλιαρό νερό, προσθετουμε το ξύδι.
5. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μαζί με το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη
6. Έχουμε δίπλα μας ένα άλλο μπολακι με χλιαρό νερό.
Βρέχουμε τα χέρια μας και ζυμωνουμε. Επαναλαμβάνουμε, πολλές φορές, μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιόμορφη και αφράτη.
7. Αφού τελειώσουμε με το ζύμωμα, ρίχνουμε λίγο λάδι μέσα στην λεκάνη, και προσπαθούμε να κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα,
8. Στην συνέχεια, καθαρίζουμε τον πάγκο, βάζουμε λίγο λάδι και κόβουμε σε 3 κομμάτια τη ζύμη
9. Έχουμε λαδώσει τις φόρμες (ή το ταψί), έχουμε κάνει μπαλίτσες στενόμακρες στο μάκρος της φόρμας ή εάν θέλουμε σε ταψί.
Μπορούμε να μην λαδώσουμε φόρμες ή ταψιά αλλά να βάζουμε μέσα στην φόρμα λαδόκολλα ώστε να έχουμε λιγότερη λάτρα.
10. Σκεπάζουμε το ψωμί, σε ζεστό μέρος, με πετσέτα και κουβερτούλα,
Σε 1 ώρα περίπου είναι έτοιμο το ψωμί για ψήσιμο (πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης). Εάν δεν έχει διπλασιαστεί, περιμένουμε λίγο ακόμα.
11. προθερμαίνουμε τον φούρνο, τρυπάμε με το μαχαίρι την ζύμη, και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
Λίγο πριν τελειώσουμε το ψήσιμο, σε ένα μπολ βάζουμε νερό από την βρύση, και με ένα πινέλο βρέχουμε το ψωμί όσο είναι μέσα στον φούρνο και ξανακλείνουμε τον φούρνο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
12. Μετά από περίπου 1 ώρα, το βγάζουμε από το ταψί (π.χ. το βάζουμε σε μία ξύλινη τάβλα ώστε να έχει χώρο από κάτω για να αερίζεται).
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για 1 ώρα περίπου, να κρυώσει λίγο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή Απόλαυση.
Μία καλή αρχή θα μπορούσε να ήταν η εξής: μία φέτα ζεστό ψωμί ζέας, στο οποίο αλείφουμε ταχίνι ολικής, πασπαλίζουμε με σκόνη από κανέλα Κεϋλάνης, και προσθέτουμε μαύρες σταφίδες.
Υλικά για Ψωμί Ζέας Συνταγή:
- 2 κιλά αλεύρι ζέας,
- 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι,
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι, οποιοδήποτε έχετε στο σπίτι σας (Προσωπικά, συστήνω το μηλόξυδο, ιδανικά βιολογικό και αφιλτράριστο)
- 1 φακελάκι μαγιά ξερη,
- 1.200 γραμμάρια νερό.
Ενίοτε, η μητέρα μου κρατάει ένα κομμάτι από το ζυμάρι και σε αυτό προσθέτει σταφίδες ή χαρουπάλευρο ή σκόνη από κανέλα Κεϋλάνης ή σκόνη γαρύφαλλου ή συνδυασμό αυτών.
Ψωμί Ζέας - Εκτέλεση:
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι ζέας.
2. Έχουμε σε ένα μπολ χλιαρό νερό.
3. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι ζέας μαζί το αλάτι και την μαγιά.
Ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα μείγμα.
4. Στο μπολ με το χλιαρό νερό, προσθετουμε το ξύδι.
5. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μαζί με το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη
6. Έχουμε δίπλα μας ένα άλλο μπολακι με χλιαρό νερό.
Βρέχουμε τα χέρια μας και ζυμωνουμε. Επαναλαμβάνουμε, πολλές φορές, μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιόμορφη και αφράτη.
7. Αφού τελειώσουμε με το ζύμωμα, ρίχνουμε λίγο λάδι μέσα στην λεκάνη, και προσπαθούμε να κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα,
8. Στην συνέχεια, καθαρίζουμε τον πάγκο, βάζουμε λίγο λάδι και κόβουμε σε 3 κομμάτια τη ζύμη
9. Έχουμε λαδώσει τις φόρμες (ή το ταψί), έχουμε κάνει μπαλίτσες στενόμακρες στο μάκρος της φόρμας ή εάν θέλουμε σε ταψί.
Μπορούμε να μην λαδώσουμε φόρμες ή ταψιά αλλά να βάζουμε μέσα στην φόρμα λαδόκολλα ώστε να έχουμε λιγότερη λάτρα.
10. Σκεπάζουμε το ψωμί, σε ζεστό μέρος, με πετσέτα και κουβερτούλα,
Σε 1 ώρα περίπου είναι έτοιμο το ψωμί για ψήσιμο (πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης). Εάν δεν έχει διπλασιαστεί, περιμένουμε λίγο ακόμα.
11. προθερμαίνουμε τον φούρνο, τρυπάμε με το μαχαίρι την ζύμη, και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
Λίγο πριν τελειώσουμε το ψήσιμο, σε ένα μπολ βάζουμε νερό από την βρύση, και με ένα πινέλο βρέχουμε το ψωμί όσο είναι μέσα στον φούρνο και ξανακλείνουμε τον φούρνο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
12. Μετά από περίπου 1 ώρα, το βγάζουμε από το ταψί (π.χ. το βάζουμε σε μία ξύλινη τάβλα ώστε να έχει χώρο από κάτω για να αερίζεται).
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για 1 ώρα περίπου, να κρυώσει λίγο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή Απόλαυση.
Μία καλή αρχή θα μπορούσε να ήταν η εξής: μία φέτα ζεστό ψωμί ζέας, στο οποίο αλείφουμε ταχίνι ολικής, πασπαλίζουμε με σκόνη από κανέλα Κεϋλάνης, και προσθέτουμε μαύρες σταφίδες.
Το ευρετήριο με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαίνεται εδώ