13/11/2023
ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΙΤΙΑ και ΦΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η Φυτική Διατροφή Συνδέεται με Μειωμένη Θνησιμότητα από Όλες τις Αιτίες
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Πολλαπλές προοπτικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι φυτικές διατροφές σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Ενδεικτικά, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τρεις εξ'αυτών (1-3):
- Μία μελέτη σε 73.308 ανθρώπους έδειξε ότι οι φυτικές διατροφές συνδέονται με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (1).
- Μία πολυκεντρική μελέτη σε 74.607 ανθρώπους έδειξε ότι η μεγαλύτερη τήρηση της φυτικής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (2).
- Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε 7.216 άνθρωπους ανέφερε το ίδιο: η υψηλότερη τήρηση μίας φυτικής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Για την ακρίβεια, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 41% (3).
Η πρώτη επιστημονική ομάδα κλείνει την μελέτη αναφέροντας ότι "αυτές οι ευνοϊκές συσχετίσεις θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά όταν προσφέρουμε διατροφική καθοδήγηση" (1).
Όπως αναφέρει σημαντικός αριθμός επιστημονικών εργασιών, σε σύγκριση με τις γενικές διατροφικές συστάσεις μία εξατομικευμένη διατροφή προσφέρει ξεκάθαρα ευεργετικό ρόλο.
Πολλαπλές προοπτικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι φυτικές διατροφές σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Ενδεικτικά, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τρεις εξ'αυτών (1-3):
- Μία μελέτη σε 73.308 ανθρώπους έδειξε ότι οι φυτικές διατροφές συνδέονται με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (1).
- Μία πολυκεντρική μελέτη σε 74.607 ανθρώπους έδειξε ότι η μεγαλύτερη τήρηση της φυτικής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (2).
- Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε 7.216 άνθρωπους ανέφερε το ίδιο: η υψηλότερη τήρηση μίας φυτικής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Για την ακρίβεια, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 41% (3).
Η πρώτη επιστημονική ομάδα κλείνει την μελέτη αναφέροντας ότι "αυτές οι ευνοϊκές συσχετίσεις θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά όταν προσφέρουμε διατροφική καθοδήγηση" (1).
Όπως αναφέρει σημαντικός αριθμός επιστημονικών εργασιών, σε σύγκριση με τις γενικές διατροφικές συστάσεις μία εξατομικευμένη διατροφή προσφέρει ξεκάθαρα ευεργετικό ρόλο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 έθεσε ως στόχος να αξιολογήσει την συσχέτισης μεταξύ των φυτικών διατροφών και της θνησιμότητας (1).
Αναλύθηκαν τα δεδομένα από 73.308 ανθρώπους. Η διατροφή κατηγοριοποιήθηκε σε 5 είδη: μη-φυτική, ημι-φυτοφαγική, ψαρο-φυτοφαγική, γαλακτο-ωο-φυτοφαγική και βίγκαν. Τα ευρήματα έδειξαν ότι "οι φυτικές διατροφές συνδέονται με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες". Επίσης, στα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης αναφέρεται ότι "αυτές οι ευνοϊκές συσχετίσεις θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά όταν προσφέρουμε διατροφική καθοδήγηση" (1). |
Το 2007 δημοσιεύτηκε μία πολυκεντρική μελέτη σε περισσότερους από 74.607 ανθρώπους (2).
Στόχος της πολυμελούς επιστημονικής ομάδας ήταν η διερεύνηση της συσχέτισης των διατροφικών προτύπων με την συνολική επιβίωση των Ευρωπαίων ώριμης ηλικίας Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αύξηση της βαθμολογίας που μετρά την τήρηση της φυτικής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα. Στο συμπέρασμα της επιστημονικής δημοσίευσης αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη τήρηση της φυτικής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία (2). |
Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε το 2014 (3) αναφέρει ότι οι φυτικές διατροφές έχουν συσχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα. Επειδή μια 100% φυτική διατροφή ίσως να μην είναι εύκολα αποδεκτή από πολλά άτομα, η κατανάλωση μίας κυρίως φυτικής διατροφής θα μπορούσε να είναι μία πιο εύκολα εφαρμόσιμη διατροφή.
Μία κυρίως φυτική διατροφή ίσως μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η συσχέτιση ανάμεσα σε μία κυρίως φυτική διατροφή και την θνησιμότητα από κάθε αιτία. Επί 4,8 έτη παρακολουθήθηκαν 7.216 άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. - Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα όσπρια, το ελαιόλαδο και οι πατάτες σταθμίστηκαν θετικά. - Τα προστιθέμενα ζωικά λίπη, τα αυγά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα ή τα προϊόντα κρέατος σταθμίστηκαν αρνητικά. Αποτελέσματα: κατά την διάρκεια παρακολούθησης (4,8 έτη), υπήρξαν 323 θάνατοι (76 από καρδιαγγειακά, 130 από καρκίνο, 117 από άλλα αίτια). Η υψηλότερη τήρηση μίας φυτικής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Για την ακρίβεια, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 41% (3). |
Παραπομπές (3)
1. Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Knutsen S, Beeson WL, Fraser GE. Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013 Jul 8;173(13):1230-8. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.6473. PMID: 23836264; PMCID: PMC4191896.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23836264/
2. Bamia C, Trichopoulos D, Ferrari P, Overvad K, Bjerregaard L, Tjønneland A, Halkjaer J, Clavel-Chapelon F, Kesse E, Boutron-Ruault MC, Boffetta P, Nagel G, Linseisen J, Boeing H, Hoffmann K, Kasapa C, Orfanou A, Travezea C, Slimani N, Norat T, Palli D, Pala V, Panico S, Tumino R, Sacerdote C, Bueno-de-Mesquita HB, Waijers PM, Peeters PH, van der Schouw YT, Berenguer A, Martinez-Garcia C, Navarro C, Barricarte A, Dorronsoro M, Berglund G, Wirfält E, Johansson I, Johansson G, Bingham S, Khaw KT, Spencer EA, Key T, Riboli E, Trichopoulou A. Dietary patterns and survival of older Europeans: the EPIC-Elderly Study (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Public Health Nutr. 2007 Jun;10(6):590-8. doi: 10.1017/S1368980007382487. Epub 2007 Mar 5. PMID: 17381929.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17381929/
3. Martínez-González MA, Sánchez-Tainta A, Corella D, Salas-Salvadó J, Ros E, Arós F, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lamuela-Raventós RM, Schröder H, Lapetra J, Serra-Majem L, Pinto X, Ruiz-Gutierrez V, Estruch R; PREDIMED Group. A provegetarian food pattern and reduction in total mortality in the Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) study. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:320S-8S. doi: 10.3945/ajcn.113.071431. Epub 2014 May 28. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2014 Dec;100(6):1605. PMID: 24871477.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871477/
1. Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Knutsen S, Beeson WL, Fraser GE. Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013 Jul 8;173(13):1230-8. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.6473. PMID: 23836264; PMCID: PMC4191896.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23836264/
2. Bamia C, Trichopoulos D, Ferrari P, Overvad K, Bjerregaard L, Tjønneland A, Halkjaer J, Clavel-Chapelon F, Kesse E, Boutron-Ruault MC, Boffetta P, Nagel G, Linseisen J, Boeing H, Hoffmann K, Kasapa C, Orfanou A, Travezea C, Slimani N, Norat T, Palli D, Pala V, Panico S, Tumino R, Sacerdote C, Bueno-de-Mesquita HB, Waijers PM, Peeters PH, van der Schouw YT, Berenguer A, Martinez-Garcia C, Navarro C, Barricarte A, Dorronsoro M, Berglund G, Wirfält E, Johansson I, Johansson G, Bingham S, Khaw KT, Spencer EA, Key T, Riboli E, Trichopoulou A. Dietary patterns and survival of older Europeans: the EPIC-Elderly Study (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Public Health Nutr. 2007 Jun;10(6):590-8. doi: 10.1017/S1368980007382487. Epub 2007 Mar 5. PMID: 17381929.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17381929/
3. Martínez-González MA, Sánchez-Tainta A, Corella D, Salas-Salvadó J, Ros E, Arós F, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lamuela-Raventós RM, Schröder H, Lapetra J, Serra-Majem L, Pinto X, Ruiz-Gutierrez V, Estruch R; PREDIMED Group. A provegetarian food pattern and reduction in total mortality in the Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) study. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:320S-8S. doi: 10.3945/ajcn.113.071431. Epub 2014 May 28. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2014 Dec;100(6):1605. PMID: 24871477.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871477/