Η μακροχρόνια vegan ωμοφαγία χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και θερμίδες σχετίζεται με χαμηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνο
2007
Υπόβαθρο:
Οι δυτικού τύπου διατροφές, μαζί με τον καθιστικό τρόπο ζωής συνδέονται με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.
Αξιολογήσαμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την vegan ωμοφαγία (φυτικές τροφές που καταναλώνονται αμαγείρευτες) με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλών θερμίδων ή της τακτικής άσκησης αντοχής στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.
Mεθοδολογία:
Αξιολογήθηκαν καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου σε:
- 21 άτομα (8 γυναίκες και 13 άντρες) που έκαναν καθιστική ζωή, και ακολουθούσαν vegan ωμοφαγία με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και χαμηλών θερμίδων, για τουλάχιστον 2 χρόνια (4,4 +/- 2,8 έτη, εύρος 2-10 έτη), και μέση ηλικία 53,1 +/- 11 έτη,
- 21 δρομείς αντοχής (8 γυναίκες και 13 άντρες), με ταιριαστό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που ακολουθούσαν δυτικές διατροφές, οι οποίοι κατά μέσο όρο έτρεχαν 77 χιλιόμετρα την εβδομάδα, και κατά μέσο όρο 21 έτη (εύρος: 5 έως 35 έτη),
- 21 άτομα (8 γυναίκες και 13 άντρες), με ταιριαστή ηλικία και το φύλο που έκαναν καθιστική ζωή, και ακολουθούσαν δυτικές διατροφές, αλλά ήταν υγιείς και όχι παχύσαρκοι (ΔΜΣ μικρότερος του 30 kg/m2).
Κανένα από τα άτομα δεν είχε ενδείξεις χρόνιας νόσου και κανένα δεν κάπνιζε.
Επιπλέον, κανένα άτομο δεν έπαιρνε φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μετρούμενες μεταβλητές.
Όλα τα άτομα ήταν σταθερά στο βάρος τους (δηλαδή ανέφεραν αλλαγή βάρους λιγότερο από 2 κιλά για τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη μελέτη).
Αποτελέσματα:
- Ο ΔΜΣ ήταν χαμηλότερος στην ομάδα με την vegan ωμοφαγία (21,3 +/- 3,1 kg/m(2)) και στην ομάδα των δρομέων αντοχής (21,1 +/- 1,6 kg/m(2)) σε σύγκριση με τη τρίτη ομάδα όπου έκανα καθιστικό τρόπο ζωής και δυτικής διατροφή (26,5 +/- 2,7 kg/m(2)) (ρ < 0,005).
- Οι συγκεντρώσεις πλάσματος λιπιδίων, λιποπρωτεϊνών, γλυκόζης, ινσουλίνης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, αρτηριακής πίεσης και το πάχος έσω μέσου χιτώνα καρωτίδων ήταν χαμηλότερες στην ομάδα με την vegan ωμοφαγία και στην ομάδα των δρομέων σε σύγκριση με την τρίτη ομάδα.
- Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση ήταν χαμηλότερη στην ομάδα με την vegan ωμοφαγία (104 +/- 15 και 62 +/- 11 mm Hg) σε σύγκριση με την ομάδα των δρομέων αντοχής με αντιστοιχία ΔΜΣ (122 +/- 13 και 72 +/- 9 mmHg) και την ομάδα δυτικής διατροφής (132 +/- 14 και 79 +/- 8 mm Hg),
- Οι τιμές της πίεσης συνδέθηκαν άμεσα με την πρόσληψη νατρίου και αντιστρόφως με την πρόσληψη καλίου και φυτικών ινών.
Συμπεράσματα:
Η μακροχρόνια υιοθέτηση της vegan ωμοφαγίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλών θερμίδων ή η τακτική προπόνηση άσκησης αντοχής σχετίζεται με χαμηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνο.
Επιπλέον, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένα συστατικά που χαρκτηρίζουν μία vegan ωμοφαγία χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλών θερμίδων παρέχουν πρόσθετα ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση.
Σχόλιο δικό μου:
Το ότι τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή αλλά ακολουθούν την vegan ωμοφαγία έχουν ίδιους ή καλύτερους δείκτες σε σύγκριση με άτομα που τρέχουν 77 χιλιόμετρα την εβδομάδα δείχνει οι επιδράσεις της διατροφής είναι σημαντικότερες από τις επιδράσεις της άσκησης, τουλάχιστον στους δείκτες που μετρήθηκαν από την συγκεκριμένη μελέτη.
Βέβαια, το ιδανικό θα ήταν ο συνδυασμός της ωμοφαγίας με σημαντικά επίπεδα άσκησης.
Δείτε την μελέτη για τον ωμοφάγο τριαθλητή.
Πηγή:
Rejuvenation Res . 2007 Jun;10(2):225-34. doi: 10.1089/rej.2006.0529. Long-term low-calorie low-protein vegan diet and endurance exercise are associated with low cardiometabolic risk Luigi Fontana, Timothy E Meyer, Samuel Klein, John O Holloszy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17518696/
Οι δυτικού τύπου διατροφές, μαζί με τον καθιστικό τρόπο ζωής συνδέονται με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.
Αξιολογήσαμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την vegan ωμοφαγία (φυτικές τροφές που καταναλώνονται αμαγείρευτες) με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλών θερμίδων ή της τακτικής άσκησης αντοχής στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.
Mεθοδολογία:
Αξιολογήθηκαν καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου σε:
- 21 άτομα (8 γυναίκες και 13 άντρες) που έκαναν καθιστική ζωή, και ακολουθούσαν vegan ωμοφαγία με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και χαμηλών θερμίδων, για τουλάχιστον 2 χρόνια (4,4 +/- 2,8 έτη, εύρος 2-10 έτη), και μέση ηλικία 53,1 +/- 11 έτη,
- 21 δρομείς αντοχής (8 γυναίκες και 13 άντρες), με ταιριαστό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που ακολουθούσαν δυτικές διατροφές, οι οποίοι κατά μέσο όρο έτρεχαν 77 χιλιόμετρα την εβδομάδα, και κατά μέσο όρο 21 έτη (εύρος: 5 έως 35 έτη),
- 21 άτομα (8 γυναίκες και 13 άντρες), με ταιριαστή ηλικία και το φύλο που έκαναν καθιστική ζωή, και ακολουθούσαν δυτικές διατροφές, αλλά ήταν υγιείς και όχι παχύσαρκοι (ΔΜΣ μικρότερος του 30 kg/m2).
Κανένα από τα άτομα δεν είχε ενδείξεις χρόνιας νόσου και κανένα δεν κάπνιζε.
Επιπλέον, κανένα άτομο δεν έπαιρνε φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μετρούμενες μεταβλητές.
Όλα τα άτομα ήταν σταθερά στο βάρος τους (δηλαδή ανέφεραν αλλαγή βάρους λιγότερο από 2 κιλά για τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη μελέτη).
Αποτελέσματα:
- Ο ΔΜΣ ήταν χαμηλότερος στην ομάδα με την vegan ωμοφαγία (21,3 +/- 3,1 kg/m(2)) και στην ομάδα των δρομέων αντοχής (21,1 +/- 1,6 kg/m(2)) σε σύγκριση με τη τρίτη ομάδα όπου έκανα καθιστικό τρόπο ζωής και δυτικής διατροφή (26,5 +/- 2,7 kg/m(2)) (ρ < 0,005).
- Οι συγκεντρώσεις πλάσματος λιπιδίων, λιποπρωτεϊνών, γλυκόζης, ινσουλίνης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, αρτηριακής πίεσης και το πάχος έσω μέσου χιτώνα καρωτίδων ήταν χαμηλότερες στην ομάδα με την vegan ωμοφαγία και στην ομάδα των δρομέων σε σύγκριση με την τρίτη ομάδα.
- Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση ήταν χαμηλότερη στην ομάδα με την vegan ωμοφαγία (104 +/- 15 και 62 +/- 11 mm Hg) σε σύγκριση με την ομάδα των δρομέων αντοχής με αντιστοιχία ΔΜΣ (122 +/- 13 και 72 +/- 9 mmHg) και την ομάδα δυτικής διατροφής (132 +/- 14 και 79 +/- 8 mm Hg),
- Οι τιμές της πίεσης συνδέθηκαν άμεσα με την πρόσληψη νατρίου και αντιστρόφως με την πρόσληψη καλίου και φυτικών ινών.
Συμπεράσματα:
Η μακροχρόνια υιοθέτηση της vegan ωμοφαγίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλών θερμίδων ή η τακτική προπόνηση άσκησης αντοχής σχετίζεται με χαμηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνο.
Επιπλέον, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένα συστατικά που χαρκτηρίζουν μία vegan ωμοφαγία χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλών θερμίδων παρέχουν πρόσθετα ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση.
Σχόλιο δικό μου:
Το ότι τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή αλλά ακολουθούν την vegan ωμοφαγία έχουν ίδιους ή καλύτερους δείκτες σε σύγκριση με άτομα που τρέχουν 77 χιλιόμετρα την εβδομάδα δείχνει οι επιδράσεις της διατροφής είναι σημαντικότερες από τις επιδράσεις της άσκησης, τουλάχιστον στους δείκτες που μετρήθηκαν από την συγκεκριμένη μελέτη.
Βέβαια, το ιδανικό θα ήταν ο συνδυασμός της ωμοφαγίας με σημαντικά επίπεδα άσκησης.
Δείτε την μελέτη για τον ωμοφάγο τριαθλητή.
Πηγή:
Rejuvenation Res . 2007 Jun;10(2):225-34. doi: 10.1089/rej.2006.0529. Long-term low-calorie low-protein vegan diet and endurance exercise are associated with low cardiometabolic risk Luigi Fontana, Timothy E Meyer, Samuel Klein, John O Holloszy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17518696/