27/9/2023
ΒΙΓΚΑΝ ΟΜΕΛΕΤΑ
1. ΒΙΓΚΑΝ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΡΕΒΥΘΑΛΕΥΡΟ
Πέρα από την αντικατάσταση του αυγού στην βίγκαν μαγειρική, υπάρχουν νόστιμες και εύκολες συνταγές για την παρασκευή μιας βίγκαν ομελέτας όπου αντί για αυγό έχει χρησιμοποιηθεί ρεβυθάλευρο.
Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζονται 2 συνταγές, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά νόστιμες εναλλακτικές για την ομελέτα με αυγό:
- η πρώτη συνταγή είναι από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M. Sc. Κανέλλου Σοφία με τίτλο "Φαρινάτα (βίγκαν ομελέτα)", στην ιστοσελίδα www.siniditidiatrofi.gr,
- η δεύτερη συνταγή είναι από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M. Sc. Φωτιάδη Ελένη με τίτλο "Ομελέτα βίγκαν με ρεβυθάλευρο", στην ιστοσελίδα www.plantbased.gr
Πέρα από την αντικατάσταση του αυγού στην βίγκαν μαγειρική, υπάρχουν νόστιμες και εύκολες συνταγές για την παρασκευή μιας βίγκαν ομελέτας όπου αντί για αυγό έχει χρησιμοποιηθεί ρεβυθάλευρο.
Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζονται 2 συνταγές, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά νόστιμες εναλλακτικές για την ομελέτα με αυγό:
- η πρώτη συνταγή είναι από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M. Sc. Κανέλλου Σοφία με τίτλο "Φαρινάτα (βίγκαν ομελέτα)", στην ιστοσελίδα www.siniditidiatrofi.gr,
- η δεύτερη συνταγή είναι από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M. Sc. Φωτιάδη Ελένη με τίτλο "Ομελέτα βίγκαν με ρεβυθάλευρο", στην ιστοσελίδα www.plantbased.gr
Α. ΦΑΡΙΝΑΤΑ (ΒΙΓΚΑΝ ΟΜΕΛΕΤΑ) - στον φούρνο
Στην Γένοβα της Ιταλίας, η φαρινάτα [farinata] είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και, επί της ουσίας, πρόκειται για ομελέτα με ρεβυθάλευρο. Οι παραλλαγές της είναι πολλές και η δημιουργικότητα της φαντασίας μας μπορεί να προσφέρει ευφάνταστες συνταγές. Παρουσιάζεται η αυθεντική συνταγή, την οποία μπορείτε να αναμίξετε με φρέσκο κρεμμυδάκι, δενδρολίβανο, μανιτάρια, αγκινάρες ή σπαράγγια, ή και βότανα και μπαχαρικά της αρεσκείας σας. |
Υλικά για 8 Μερίδες:
- 300 γραμμάρια ρεβυθάλευρο (ή 150 γρ. ρεβυθάλευρο + 150 γρ. καλαμποκάλευρο)
- 400 ml νερό (χλιαρό)
- 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 0,5 κ.γ. αλάτι
Ετοιμασία:
1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το νερό.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να μην δημιουργούνται σβόλοι.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 4 έως 12 ώρες.
2. Αφαιρούμε τον αφρό που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια.
Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι, και ανακατεύουμε ξανά.
3. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε το μείγμα.
Εδώ ενδεχομένως μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά της αρεσκείας μας.
4. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ο χρόνος ψησίματος ίσως ποικίλει ανάλογα με το πάχος που θα έχει η ομελέτα μας.
Ιδέες για πιο απαιτητικούς:
1. Προσθέτουμε στο μείγμα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
2. Σε μια κατσαρόλα μαραίνουμε χόρτα, πράσα, σπανάκι και μυρωδικά (πχ άνηθο) και προσθέτουμε στο μείγμα.
3. Προσθέτουμε ντοματίνια.
3. Τρίβουμε κολοκυθάκι στον τρίφτη
4. Αντικαθιστούμε μέρος του νερού (50 ml) με χυμό ντομάτας, ρίγανη και προσθέτουμε ψιλοκομμένες ελιές, πιπεριά και καπνιστό τόφου (σαν πίτσα)
- 300 γραμμάρια ρεβυθάλευρο (ή 150 γρ. ρεβυθάλευρο + 150 γρ. καλαμποκάλευρο)
- 400 ml νερό (χλιαρό)
- 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 0,5 κ.γ. αλάτι
Ετοιμασία:
1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το νερό.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να μην δημιουργούνται σβόλοι.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 4 έως 12 ώρες.
2. Αφαιρούμε τον αφρό που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια.
Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι, και ανακατεύουμε ξανά.
3. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε το μείγμα.
Εδώ ενδεχομένως μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά της αρεσκείας μας.
4. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ο χρόνος ψησίματος ίσως ποικίλει ανάλογα με το πάχος που θα έχει η ομελέτα μας.
Ιδέες για πιο απαιτητικούς:
1. Προσθέτουμε στο μείγμα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
2. Σε μια κατσαρόλα μαραίνουμε χόρτα, πράσα, σπανάκι και μυρωδικά (πχ άνηθο) και προσθέτουμε στο μείγμα.
3. Προσθέτουμε ντοματίνια.
3. Τρίβουμε κολοκυθάκι στον τρίφτη
4. Αντικαθιστούμε μέρος του νερού (50 ml) με χυμό ντομάτας, ρίγανη και προσθέτουμε ψιλοκομμένες ελιές, πιπεριά και καπνιστό τόφου (σαν πίτσα)
Β. ΟΜΕΛΕΤΑ ΒΙΓΚΑΝ ΜΕ ΡΕΒΥΘΑΛΕΥΡΟ - στο τηγάνι
Εύκολη και οικονομική συνταγή για ομελέτα βίγκαν, η οποία αποτελεί μια εξαιρετικά νόστιμη εναλλακτική της ομελέτας με αυγά. To ρεβυθάλευρο αποτελεί ένα διαδεδομένο συστατικό στην κουζίνα της Μ. Ανατολής και της Ινδίας. Διατροφικά, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χωρίς όμως να περιέχει την χοληστερόλη και το κορεσμένο λίπος των αυγών.
Με την μισή ποσότητα της παρακάτω βίγκαν ομελέτας, προσλαμβάνονται περίπου 14 γρ. πρωτεΐνης, ποσό που αντιστοιχεί στην πρόσληψη πρωτεΐνης από 2 αυγά ! (σύμφωνα με το διαιτολογικό λογισμικό evexis) Δεν είναι αμελητέα και η πρόσληψη σιδήρου (3,2mg) καθώς και φυτικών ινών (7,6γρ.) από μια μερίδα βίγκαν ομελέτα. Και όλη αυτή η διατροφική ενίσχυση θρεπτικών συστατικών με ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. |
Υλικά (για 2 άτομα):
Περιγραφή:
Α. Στο τηγάνι
– Εκτός από τα λαχανικά, βάζουμε όλα τα υλικά μας, ψιλοκομμένα, μέσα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με το πιρούνι.
– Κόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό για να μαραθούν σε μέτρια φωτιά.
– Έπειτα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μείγμα.
– Αφήνουμε να ψηθεί καλά από την μια πλευρά και την αναποδογυρίζουμε (με ένα πιάτο ή με μια σπάτουλα) και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά. Χρειάζεται περίπου 10 λεπτά συνολικά.
– Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και φέτα αμυγδάλου και να την προσθέσουμε από επάνω.
Β. Στον φούρνο
Μπορούμε να ετοιμάσουμε την ομελέτα, με ακριβώς τα ίδια υλικά, σε ένα πήλινο μέσα στον φούρνο (προσωπικά, προτιμώ αυτήν την επιλογή διότι έχω κάποιες επιφυλάξεις για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αντικολλητική στρώση των τηγανιών και την μεταναστευτικότητα τους στα γεύματα μας)
- Ρεβυθάλευρο (100 γρ.)
- Διατροφική μαγιά (20 γρ.)
- Ελαιόλαδο (30 γρ.)
- Νερό (200 γρ.)
- Κόκκινη πιπεριά (1/2 μεσαία)
- Πράσινη πιπεριά (1 μεσαία)
- Μανιτάρια Πορτομπέλο (2 μικρά ή 1 μεγάλο)
- Μουστάρδα (½ κ.γλ.)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Περιγραφή:
Α. Στο τηγάνι
– Εκτός από τα λαχανικά, βάζουμε όλα τα υλικά μας, ψιλοκομμένα, μέσα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με το πιρούνι.
– Κόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό για να μαραθούν σε μέτρια φωτιά.
– Έπειτα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μείγμα.
– Αφήνουμε να ψηθεί καλά από την μια πλευρά και την αναποδογυρίζουμε (με ένα πιάτο ή με μια σπάτουλα) και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά. Χρειάζεται περίπου 10 λεπτά συνολικά.
– Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και φέτα αμυγδάλου και να την προσθέσουμε από επάνω.
Β. Στον φούρνο
Μπορούμε να ετοιμάσουμε την ομελέτα, με ακριβώς τα ίδια υλικά, σε ένα πήλινο μέσα στον φούρνο (προσωπικά, προτιμώ αυτήν την επιλογή διότι έχω κάποιες επιφυλάξεις για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αντικολλητική στρώση των τηγανιών και την μεταναστευτικότητα τους στα γεύματα μας)