26/9/2023
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΑΥΓΟΥ
Α. ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΑΥΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΓΚΑΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M. Sc. Κούτσικας Κωνσταντίνος έχει στην ιστοσελίδα του (www.plantbased.gr) ένα εξαιρετικό άρθρο για υποκατάστατο αυγού με τίτλο "Υποκατάστατα αυγών στη vegan μαγειρική". Το άρθρο του βασίστηκε στο βιβλίο με τίτλο "The Complete Guide to Vegan Food Substitutions", το οποίο εκδόθηκε το 2010 και περιέχει 500 βίγκαν συνταγές (συγγραφείς: Steen Celine και Joni Marie Newman).
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα είναι και το βιβλίο του κύριου Κούτσικα με τίτλο "Κρέας; Όχι, ευχαριστώ".
Το αυγό χρησιμοποιείται στην μαγειρική για 2 βασικούς λόγους:
1. η πρωτεΐνη του αυγού πήζει με την θερμότητα και δένει τα υλικά μιας συνταγής.
Όταν το αυγό χρησιμοποιείται για το δέσιμο της συνταγής, η ποσότητα του δεν ξεπερνάει το 1 αυγό.
2. το αυγό βοηθάει στο φούσκωμα των φαγητών και των γλυκών που ψήνονται, κάνοντας τα πιο αφράτα ή προσδίδουν κάποια υγρασία, που επιβάλλεται για την επιτυχία της παρασκευής.
Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζονται συνήθως 2 με 3 αυγά.
Τα υποκατάστατα αυγών στην βίγκαν μαγειρική είναι οικονομικά και προέρχονται από συνδυασμούς απλών φυτικών υλικών.
Για περισσότερες οδηγίες για την αντικατάσταση του αυγού στην βίγκαν μαγειρική, ακολουθούν 6 επιλογές.
Β. ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΑΥΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΓΚΑΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ - ΕΞΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
1. Όταν η συνταγή γράφει "ένα αυγό – για φούσκωμα στο ψήσιμο" (π.χ. για κέικ και κουλουράκια) =>
Αντικαταστήστε με κάποια από τις 3 παρακάτω επιλογές:
α. 2,5 κ.σ. λιναρόσπορο χτυπημένο με 3 κ.σ. ζεστό νερό,
ή
β. ¼ φλ. (60 γραμμάρια) σάλτσα μήλου ή πουρέ φρούτων ή πουρέ λαχανικών,
ή
γ. 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο αναμεμιγμένο με 2 κ.σ. νερό.
2. Όταν η συνταγή γράφει 2-3 αυγά – για δέσιμο υλικών στο ψήσιμο (π.χ. για μάφιν - muffins) =>
Αντικαταστήστε με κάποια από τις 2 παρακάτω επιλογές:
α. 1 κ.σ. ξύδι (ήπιας γεύσης) ανακατεμένο με γάλα σόγιας 220 ml (αποδίδει καλύτερα σε συνταγές που χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα),
ή
β. ¼ φλ. (60 γραμμάρια) γιαούρτι σόγιας.
3. Όταν η συνταγή γράφει 1 αυγό – για υγρασία (π.χ. στο ψήσιμο μπισκότων) =>
Αντικαταστήστε με κάποια από τις 2 παρακάτω επιλογές:
α. 1 κ.γλ. λάδι συνδυασμένο με 45 ml γάλα σόγιας ή αμυγδάλου,
ή
β. ¼ φλ. (60 γραμμάρια) πουρέ λαχανικών.
4. Όταν η συνταγή γράφει 1 ασπράδι αυγού =>
Αντικαταστήστε με :
1,5 κ.σ. σκόνη άγαρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό. Χτυπάμε καλά.
5. Όταν η συνταγή γράφει 1 αυγό (για δέσιμο σε κιμάδες λαχανικών ή για κουρκούτι στο τηγάνισμα) =>
Αντικαταστήστε με κάποια από τις 3 παρακάτω επιλογές:
α. 2,5 κ.σ. λιναρόσπορο χτυπημένο με 3 κ.σ. ζεστό νερό,
ή
β. 2 κ.σ. αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη,
ή
γ. 2 κ.σ. πουρέ λαχανικών.
6. Όταν η συνταγή γράφει 1 αυγό – για φούσκωμα αλμυρών φαγητών (π.χ. σουφλέ) =>
Αντικαταστήστε με :
¼ φλ. μαλακό τόφου (silken τόφου - χωρίς γεύσεις)
Γ. ΒΙΓΚΑΝ ΟΜΕΛΕΤΑ
Πέρα από την αντικατάσταση του αυγού στην βίγκαν μαγειρική, υπάρχουν νόστιμες και εύκολες συνταγές για την παρασκευή μιας βίγκαν ομελέτας όπου αντί για αυγό έχει χρησιμοποιηθεί ρεβυθάλευρο.
Στην ανάρτηση με τίτλο "Vegan ομελέτα με ρεβυθάλευρο" παρουσιάζονται 2 συνταγές, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά νόστιμες εναλλακτικές για την ομελέτα με αυγό:
- η πρώτη συνταγή είναι από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M. Sc. Κανέλλου Σοφία με τίτλο " Φαρινάτα (vegan ομελέτα)".
- η δεύτερη συνταγή είναι από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M. Sc. Φωτιάδη Ελένη με τίτλο " Ομελέτα vegan με ρεβυθάλευρο".
Δ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ;
Δείτε την σχετική ανάρτηση με τίτλο "Είναι τα αυγά υγιεινά ;".
Ε. ΟΦΕΛΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Για τα οφέλη που προσφέρει η φυτοφαγική διατροφή, δείτε το συνολικό ευρετήριο.
Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M. Sc. Κούτσικας Κωνσταντίνος έχει στην ιστοσελίδα του (www.plantbased.gr) ένα εξαιρετικό άρθρο για υποκατάστατο αυγού με τίτλο "Υποκατάστατα αυγών στη vegan μαγειρική". Το άρθρο του βασίστηκε στο βιβλίο με τίτλο "The Complete Guide to Vegan Food Substitutions", το οποίο εκδόθηκε το 2010 και περιέχει 500 βίγκαν συνταγές (συγγραφείς: Steen Celine και Joni Marie Newman).
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα είναι και το βιβλίο του κύριου Κούτσικα με τίτλο "Κρέας; Όχι, ευχαριστώ".
Το αυγό χρησιμοποιείται στην μαγειρική για 2 βασικούς λόγους:
1. η πρωτεΐνη του αυγού πήζει με την θερμότητα και δένει τα υλικά μιας συνταγής.
Όταν το αυγό χρησιμοποιείται για το δέσιμο της συνταγής, η ποσότητα του δεν ξεπερνάει το 1 αυγό.
2. το αυγό βοηθάει στο φούσκωμα των φαγητών και των γλυκών που ψήνονται, κάνοντας τα πιο αφράτα ή προσδίδουν κάποια υγρασία, που επιβάλλεται για την επιτυχία της παρασκευής.
Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζονται συνήθως 2 με 3 αυγά.
Τα υποκατάστατα αυγών στην βίγκαν μαγειρική είναι οικονομικά και προέρχονται από συνδυασμούς απλών φυτικών υλικών.
Για περισσότερες οδηγίες για την αντικατάσταση του αυγού στην βίγκαν μαγειρική, ακολουθούν 6 επιλογές.
Β. ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΑΥΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΓΚΑΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ - ΕΞΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
1. Όταν η συνταγή γράφει "ένα αυγό – για φούσκωμα στο ψήσιμο" (π.χ. για κέικ και κουλουράκια) =>
Αντικαταστήστε με κάποια από τις 3 παρακάτω επιλογές:
α. 2,5 κ.σ. λιναρόσπορο χτυπημένο με 3 κ.σ. ζεστό νερό,
ή
β. ¼ φλ. (60 γραμμάρια) σάλτσα μήλου ή πουρέ φρούτων ή πουρέ λαχανικών,
ή
γ. 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο αναμεμιγμένο με 2 κ.σ. νερό.
2. Όταν η συνταγή γράφει 2-3 αυγά – για δέσιμο υλικών στο ψήσιμο (π.χ. για μάφιν - muffins) =>
Αντικαταστήστε με κάποια από τις 2 παρακάτω επιλογές:
α. 1 κ.σ. ξύδι (ήπιας γεύσης) ανακατεμένο με γάλα σόγιας 220 ml (αποδίδει καλύτερα σε συνταγές που χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα),
ή
β. ¼ φλ. (60 γραμμάρια) γιαούρτι σόγιας.
3. Όταν η συνταγή γράφει 1 αυγό – για υγρασία (π.χ. στο ψήσιμο μπισκότων) =>
Αντικαταστήστε με κάποια από τις 2 παρακάτω επιλογές:
α. 1 κ.γλ. λάδι συνδυασμένο με 45 ml γάλα σόγιας ή αμυγδάλου,
ή
β. ¼ φλ. (60 γραμμάρια) πουρέ λαχανικών.
4. Όταν η συνταγή γράφει 1 ασπράδι αυγού =>
Αντικαταστήστε με :
1,5 κ.σ. σκόνη άγαρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό. Χτυπάμε καλά.
5. Όταν η συνταγή γράφει 1 αυγό (για δέσιμο σε κιμάδες λαχανικών ή για κουρκούτι στο τηγάνισμα) =>
Αντικαταστήστε με κάποια από τις 3 παρακάτω επιλογές:
α. 2,5 κ.σ. λιναρόσπορο χτυπημένο με 3 κ.σ. ζεστό νερό,
ή
β. 2 κ.σ. αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη,
ή
γ. 2 κ.σ. πουρέ λαχανικών.
6. Όταν η συνταγή γράφει 1 αυγό – για φούσκωμα αλμυρών φαγητών (π.χ. σουφλέ) =>
Αντικαταστήστε με :
¼ φλ. μαλακό τόφου (silken τόφου - χωρίς γεύσεις)
Γ. ΒΙΓΚΑΝ ΟΜΕΛΕΤΑ
Πέρα από την αντικατάσταση του αυγού στην βίγκαν μαγειρική, υπάρχουν νόστιμες και εύκολες συνταγές για την παρασκευή μιας βίγκαν ομελέτας όπου αντί για αυγό έχει χρησιμοποιηθεί ρεβυθάλευρο.
Στην ανάρτηση με τίτλο "Vegan ομελέτα με ρεβυθάλευρο" παρουσιάζονται 2 συνταγές, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά νόστιμες εναλλακτικές για την ομελέτα με αυγό:
- η πρώτη συνταγή είναι από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M. Sc. Κανέλλου Σοφία με τίτλο " Φαρινάτα (vegan ομελέτα)".
- η δεύτερη συνταγή είναι από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M. Sc. Φωτιάδη Ελένη με τίτλο " Ομελέτα vegan με ρεβυθάλευρο".
Δ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ;
Δείτε την σχετική ανάρτηση με τίτλο "Είναι τα αυγά υγιεινά ;".
Ε. ΟΦΕΛΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Για τα οφέλη που προσφέρει η φυτοφαγική διατροφή, δείτε το συνολικό ευρετήριο.