6/5/2021.
Ενημέρωση: 31/3/2022.
Ενημέρωση: 31/3/2022.
ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ;
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ: (χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά)
1. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ; Τι αναφέρεται στην επιστημονική βιβλιογραφία για καρκίνο, διαβήτη, προσδόκιμο ζωής και καρδιαγγειακά ; 2. ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ "ΠΑΚΕΤΟ" 3. ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ; 4. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΥΓΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Παραπομπές (15) |
1. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ; Τι αναφέρεται στην επιστημονική βιβλιογραφία για καρκίνο, διαβήτη, προσδόκιμο ζωής και καρδιαγγειακά ;
Στην ερώτηση εάν "τα αυγά είναι υγιεινά ;", η απάντηση είναι "εξαρτάται".
Εάν συγκρίνουμε το αυγό με το κόκκινο κρέας, το οποίο αυξάνει το κίνδυνο για περισσότερα από 10 είδη καρκίνου, τότε ναι, το αυγό είναι υγιεινό. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες τροφές δεν είναι υγιεινό διότι όταν αρχίζουμε να διαβάζουμε το σύνολο της βιβλιογραφίας, τότε διαπιστώνουμε ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αυγών υπάρχουν, και μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
Ενδεικτικά, παραθέτονται ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους.
α. καρκίνος:
Η κατανάλωση αυγών συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πέντε διαφορετικούς τύπους καρκίνου:
- προστάτη (1, 2, 3, 4, 5),
- μαστού (5, 6),
- ωοθηκών (5),
- παχέος εντέρου (7, 8),
- γαστρεντερικού (9).
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο κίνδυνος υπήρξε ακόμη και με μόλις δύο αυγά ανά εβδομάδα (6, 9).
β. διαβήτης:
Επιπλέον, ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι ένα αυγό ή περισσότερα ημερησίως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (10), ενώ μόλις ένα αυγό ανά εβδομάδα φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (11).
γ. προσδόκιμο ζωής:
Η κατανάλωση αυγών μειώνει το προσδόκιμο ζωής (12).
δ. καρδιαγγειακά:
- μία μετα-ανάλυση 17 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών ανέφερε ότι η ομάδα ανθρώπων που κατανάλωνε περισσότερα αυγά είχε υψηλότερη LDL χοληστερόλη (13).
- μία άλλη μετα-ανάλυση ανέφερε συσχέτιση μεταξύ των αυγών, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού και καρδιακή ανεπάρκεια (14).
2. ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ "ΠΑΚΕΤΟ"
Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι τα τρόφιμα αποτελούν "πακέτο".
Δεν μπορείς να πας στον έμπορο και να πεις "θέλω 5 αυγά, αλλά δώστα μου χωρίς εκείνα τα συστατικά που είναι επιβλαβή για την υγεία".
Ναι, σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα αυγά είναι πιο υγιεινά, αλλά όταν αγοράζεις αυγά, αγοράζεις όλο το πακέτο.
Επίσης, το αυγό δεν περιέχει κάποιο "μοναδικό, σπάνιο και δυσεύρετο συστατικό", το οποίο δεν συναντάται σε κανένα άλλο τρόφιμο.
Απεναντίας, όλα τα συστατικά που έχει, υπάρχουν διαθέσιμα στα φυτικά τρόφιμα, τα οποία :
- όχι μόνο δεν ενέχουν τους κινδύνους που εμφανίζει το αυγό (καρκίνος, διαβήτης, μειωμένο προσδόκιμο ζωής, καρδιαγγειακά κ.ά.), αλλά
- επιπρόσθετα προστατεύουν από αυτές τις παθήσεις, ενώ
- παράλληλα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.
3. ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ;
Το αυγό :
- δεν είναι υγιεινό,
- δεν είναι θρεπτικό, και
- δεν είναι ασφαλές.
Από που προέρχεται αυτή η δήλωση ;
Από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (15).
4. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΥΓΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Δείτε το άρθρο "υποκατάστατο αυγού".
Παραπομπές (15)
1. Wu K, Spiegelman D, Hou T, Albanes D, Allen NE, Berndt SI, van den Brandt PA, Giles GG, Giovannucci E, Alexandra Goldbohm R, Goodman GG, Goodman PJ, Håkansson N, Inoue M, Key TJ, Kolonel LN, Männistö S, McCullough ML, Neuhouser ML, Park Y, Platz EA, Schenk JM, Sinha R, Stampfer MJ, Stevens VL, Tsugane S, Visvanathan K, Wilkens LR, Wolk A, Ziegler RG, Smith-Warner SA. Associations between unprocessed red and processed meat, poultry, seafood and egg intake and the risk of prostate cancer: A pooled analysis of 15 prospective cohort studies. Int J Cancer. 2016 May 15;138(10):2368-82. doi: 10.1002/ijc.29973. PMID: 26685908; PMCID: PMC4837898.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26685908
2. Research Articles| December 01 2016 Meat, Fish, Poultry, and Egg Intake at Diagnosis and Risk of Prostate Cancer Progression Kathryn M. Wilson; Lorelei A. Mucci; Bettina F. Drake; Mark A. Preston; Meir J. Stampfer; Edward Giovannucci; Adam S. Kibel
https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/9/12/933.long
3. Erin L Richman, Meir J Stampfer, Alan Paciorek, Jeanette M Broering, Peter R Carroll, June M Chan, Intakes of meat, fish, poultry, and eggs and risk of prostate cancer progression, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 91, Issue 3, March 2010, Pages 712–721, https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.28474
https://academic.oup.com/ajcn/article/91/3/712/4597223
4. Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Chan JM. Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate-specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prev Res (Phila). 2011 Dec;4(12):2110-21. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-11-0354. Epub 2011 Sep 19. PMID: 21930800; PMCID: PMC3232297.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21930800
5. Keum, N., Lee, D., Marchand, N., Oh, H., Liu, H., Aune, D., . . . Giovannucci, E. (2015). Egg intake and cancers of the breast, ovary and prostate: A dose–response meta-analysis of prospective observational studies. British Journal of Nutrition, 114(7), 1099-1107. doi:10.1017/S0007114515002135
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/egg-intake-and-cancers-of-the-breast-ovary-and-prostate-a-doseresponse-metaanalysis-of-prospective-observational-studies/736186CC1BF856A17DA8C3B7D309C1F4/core-reader
6. Si R, Qu K, Jiang Z, Yang X, Gao P. Egg consumption and breast cancer risk: a meta-analysis. Breast Cancer. 2014 May;21(3):251-61. doi: 10.1007/s12282-014-0519-1. Epub 2014 Feb 7. PMID: 24504557.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24504557
7. Steinmetz KA, Potter JD. Egg consumption and cancer of the colon and rectum. Eur J Cancer Prev. 1994 May;3(3):237-45. doi: 10.1097/00008469-199403030-00002. PMID: 8061589.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8061589
8. Miller AB, Howe GR, Jain M, Craib KJ, Harrison L. Food items and food groups as risk factors in a case-control study of diet and colo-rectal cancer. Int J Cancer. 1983 Aug 15;32(2):155-61. doi: 10.1002/ijc.2910320204. PMID: 6307893.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6307893
9. Tse G, Eslick GD. Egg consumption and risk of GI neoplasms: dose-response meta-analysis and systematic review. Eur J Nutr. 2014 Oct;53(7):1581-90. doi: 10.1007/s00394-014-0664-5. Epub 2014 Feb 6. PMID: 24500371.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500371
10. Djoussé L, Gaziano JM, Buring JE, Lee IM. Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women. Diabetes Care. 2009 Feb;32(2):295-300. doi: 10.2337/dc08-1271. Epub 2008 Nov 18. PMID: 19017774; PMCID: PMC2628696.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19017774
11. Radzevičienė, L., & Ostrauskas, R. (2012). Egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: A case–control study. Public Health Nutrition, 15(8), 1437-1441. doi:10.1017/S1368980012000614
https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/egg-consumption-and-the-risk-of-type-2-diabetes-mellitus-a-casecontrol-study/72B8D8F8266503208F93B2D3981D7835/core-reader
12. Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):964-9. doi: 10.1093/ajcn/87.4.964. PMID: 18400720; PMCID: PMC2386667.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400720
13. Li MY, Chen JH, Chen C, Kang YN. Association between Egg Consumption and Cholesterol Concentration: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020 Jul 4;12(7):1995. doi: 10.3390/nu12071995. PMID: 32635569; PMCID: PMC7400894.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32635569/
14. Bechthold A, Boeing H, Schwedhelm C, Hoffmann G, Knüppel S, Iqbal K, De Henauw S, Michels N, Devleesschauwer B, Schlesinger S, Schwingshackl L. Food groups and risk of coronary heart disease, stroke and heart failure: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(7):1071-1090. doi: 10.1080/10408398.2017.1392288. Epub 2017 Nov 7. PMID: 29039970.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29039970/
15. Who Says Eggs Aren’t Healthy or Safe? Michael Greger M.D. FACLM · February 17, 2014 · Volume 17
https://nutritionfacts.org/video/who-says-eggs-arent-healthy-or-safe/
Στην ερώτηση εάν "τα αυγά είναι υγιεινά ;", η απάντηση είναι "εξαρτάται".
Εάν συγκρίνουμε το αυγό με το κόκκινο κρέας, το οποίο αυξάνει το κίνδυνο για περισσότερα από 10 είδη καρκίνου, τότε ναι, το αυγό είναι υγιεινό. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες τροφές δεν είναι υγιεινό διότι όταν αρχίζουμε να διαβάζουμε το σύνολο της βιβλιογραφίας, τότε διαπιστώνουμε ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αυγών υπάρχουν, και μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
Ενδεικτικά, παραθέτονται ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους.
α. καρκίνος:
Η κατανάλωση αυγών συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πέντε διαφορετικούς τύπους καρκίνου:
- προστάτη (1, 2, 3, 4, 5),
- μαστού (5, 6),
- ωοθηκών (5),
- παχέος εντέρου (7, 8),
- γαστρεντερικού (9).
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο κίνδυνος υπήρξε ακόμη και με μόλις δύο αυγά ανά εβδομάδα (6, 9).
β. διαβήτης:
Επιπλέον, ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι ένα αυγό ή περισσότερα ημερησίως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (10), ενώ μόλις ένα αυγό ανά εβδομάδα φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (11).
γ. προσδόκιμο ζωής:
Η κατανάλωση αυγών μειώνει το προσδόκιμο ζωής (12).
δ. καρδιαγγειακά:
- μία μετα-ανάλυση 17 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών ανέφερε ότι η ομάδα ανθρώπων που κατανάλωνε περισσότερα αυγά είχε υψηλότερη LDL χοληστερόλη (13).
- μία άλλη μετα-ανάλυση ανέφερε συσχέτιση μεταξύ των αυγών, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού και καρδιακή ανεπάρκεια (14).
2. ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ "ΠΑΚΕΤΟ"
Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι τα τρόφιμα αποτελούν "πακέτο".
Δεν μπορείς να πας στον έμπορο και να πεις "θέλω 5 αυγά, αλλά δώστα μου χωρίς εκείνα τα συστατικά που είναι επιβλαβή για την υγεία".
Ναι, σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα αυγά είναι πιο υγιεινά, αλλά όταν αγοράζεις αυγά, αγοράζεις όλο το πακέτο.
Επίσης, το αυγό δεν περιέχει κάποιο "μοναδικό, σπάνιο και δυσεύρετο συστατικό", το οποίο δεν συναντάται σε κανένα άλλο τρόφιμο.
Απεναντίας, όλα τα συστατικά που έχει, υπάρχουν διαθέσιμα στα φυτικά τρόφιμα, τα οποία :
- όχι μόνο δεν ενέχουν τους κινδύνους που εμφανίζει το αυγό (καρκίνος, διαβήτης, μειωμένο προσδόκιμο ζωής, καρδιαγγειακά κ.ά.), αλλά
- επιπρόσθετα προστατεύουν από αυτές τις παθήσεις, ενώ
- παράλληλα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.
3. ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ;
Το αυγό :
- δεν είναι υγιεινό,
- δεν είναι θρεπτικό, και
- δεν είναι ασφαλές.
Από που προέρχεται αυτή η δήλωση ;
Από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (15).
4. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΥΓΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Δείτε το άρθρο "υποκατάστατο αυγού".
Παραπομπές (15)
1. Wu K, Spiegelman D, Hou T, Albanes D, Allen NE, Berndt SI, van den Brandt PA, Giles GG, Giovannucci E, Alexandra Goldbohm R, Goodman GG, Goodman PJ, Håkansson N, Inoue M, Key TJ, Kolonel LN, Männistö S, McCullough ML, Neuhouser ML, Park Y, Platz EA, Schenk JM, Sinha R, Stampfer MJ, Stevens VL, Tsugane S, Visvanathan K, Wilkens LR, Wolk A, Ziegler RG, Smith-Warner SA. Associations between unprocessed red and processed meat, poultry, seafood and egg intake and the risk of prostate cancer: A pooled analysis of 15 prospective cohort studies. Int J Cancer. 2016 May 15;138(10):2368-82. doi: 10.1002/ijc.29973. PMID: 26685908; PMCID: PMC4837898.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26685908
2. Research Articles| December 01 2016 Meat, Fish, Poultry, and Egg Intake at Diagnosis and Risk of Prostate Cancer Progression Kathryn M. Wilson; Lorelei A. Mucci; Bettina F. Drake; Mark A. Preston; Meir J. Stampfer; Edward Giovannucci; Adam S. Kibel
https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/9/12/933.long
3. Erin L Richman, Meir J Stampfer, Alan Paciorek, Jeanette M Broering, Peter R Carroll, June M Chan, Intakes of meat, fish, poultry, and eggs and risk of prostate cancer progression, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 91, Issue 3, March 2010, Pages 712–721, https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.28474
https://academic.oup.com/ajcn/article/91/3/712/4597223
4. Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Chan JM. Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate-specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prev Res (Phila). 2011 Dec;4(12):2110-21. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-11-0354. Epub 2011 Sep 19. PMID: 21930800; PMCID: PMC3232297.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21930800
5. Keum, N., Lee, D., Marchand, N., Oh, H., Liu, H., Aune, D., . . . Giovannucci, E. (2015). Egg intake and cancers of the breast, ovary and prostate: A dose–response meta-analysis of prospective observational studies. British Journal of Nutrition, 114(7), 1099-1107. doi:10.1017/S0007114515002135
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/egg-intake-and-cancers-of-the-breast-ovary-and-prostate-a-doseresponse-metaanalysis-of-prospective-observational-studies/736186CC1BF856A17DA8C3B7D309C1F4/core-reader
6. Si R, Qu K, Jiang Z, Yang X, Gao P. Egg consumption and breast cancer risk: a meta-analysis. Breast Cancer. 2014 May;21(3):251-61. doi: 10.1007/s12282-014-0519-1. Epub 2014 Feb 7. PMID: 24504557.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24504557
7. Steinmetz KA, Potter JD. Egg consumption and cancer of the colon and rectum. Eur J Cancer Prev. 1994 May;3(3):237-45. doi: 10.1097/00008469-199403030-00002. PMID: 8061589.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8061589
8. Miller AB, Howe GR, Jain M, Craib KJ, Harrison L. Food items and food groups as risk factors in a case-control study of diet and colo-rectal cancer. Int J Cancer. 1983 Aug 15;32(2):155-61. doi: 10.1002/ijc.2910320204. PMID: 6307893.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6307893
9. Tse G, Eslick GD. Egg consumption and risk of GI neoplasms: dose-response meta-analysis and systematic review. Eur J Nutr. 2014 Oct;53(7):1581-90. doi: 10.1007/s00394-014-0664-5. Epub 2014 Feb 6. PMID: 24500371.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500371
10. Djoussé L, Gaziano JM, Buring JE, Lee IM. Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women. Diabetes Care. 2009 Feb;32(2):295-300. doi: 10.2337/dc08-1271. Epub 2008 Nov 18. PMID: 19017774; PMCID: PMC2628696.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19017774
11. Radzevičienė, L., & Ostrauskas, R. (2012). Egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: A case–control study. Public Health Nutrition, 15(8), 1437-1441. doi:10.1017/S1368980012000614
https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/egg-consumption-and-the-risk-of-type-2-diabetes-mellitus-a-casecontrol-study/72B8D8F8266503208F93B2D3981D7835/core-reader
12. Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):964-9. doi: 10.1093/ajcn/87.4.964. PMID: 18400720; PMCID: PMC2386667.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400720
13. Li MY, Chen JH, Chen C, Kang YN. Association between Egg Consumption and Cholesterol Concentration: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020 Jul 4;12(7):1995. doi: 10.3390/nu12071995. PMID: 32635569; PMCID: PMC7400894.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32635569/
14. Bechthold A, Boeing H, Schwedhelm C, Hoffmann G, Knüppel S, Iqbal K, De Henauw S, Michels N, Devleesschauwer B, Schlesinger S, Schwingshackl L. Food groups and risk of coronary heart disease, stroke and heart failure: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(7):1071-1090. doi: 10.1080/10408398.2017.1392288. Epub 2017 Nov 7. PMID: 29039970.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29039970/
15. Who Says Eggs Aren’t Healthy or Safe? Michael Greger M.D. FACLM · February 17, 2014 · Volume 17
https://nutritionfacts.org/video/who-says-eggs-arent-healthy-or-safe/