5/3/2020
Ενημέρωση: 29/6/2020
Ενημέρωση: 29/6/2020
ΖΩΟΝΟΣΟΙ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ
3. ΚΑΜΠΥΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ
4. ΝΟΡΟΪΟΙ
5. ΛΙΣΤΕΡΙΑ
6. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
2. ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ
3. ΚΑΜΠΥΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ
4. ΝΟΡΟΪΟΙ
5. ΛΙΣΤΕΡΙΑ
6. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Σύμφωνα με 3 από τους κορυφαίους οργανισμούς υγείας σε όλον τον κόσμο - τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Ηνωμένα Έθνη, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων - η σημαντικότερη αιτία για τις ζωονόσους είναι η αυξημένη ζήτηση για ζωική πρωτεΐνη.
Σύμφωνα με 3 από τους κορυφαίους οργανισμούς υγείας σε όλον τον κόσμο - τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Ηνωμένα Έθνη, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων - η σημαντικότερη αιτία για τις ζωονόσους είναι η αυξημένη ζήτηση για ζωική πρωτεΐνη.
Όταν σταματάμε να τρώμε ζώα, τότε αυτόματα :
1. εκμηδενίζεται η πιθανότητα να μολυνθούμε άμεσα από τις παρακάτω βασικότερες ζωονόσους, και
2. μειώνεται δραστικά η πιθανότητα να μολυνθούμε έμμεσα από την κατανάλωση λαχανικών που έχουν μολυνθεί μέσω χώματος, νερού ή αέρα από τα κόπρανα των μολυσμένων ζωών ή μέσω της επαφής με αυτά.
Όσο περισσότερα ζώα τρώμε, τόσο περισσότερα κόπρανα παράγονται, και τόσο περισσότερο μολύνεται το χώμα, το νερό, και ο αέρας από τα κόπρανα (ανεξάρτητα από το εάν αυτά είναι μολυσμένα ή όχι)
Όσο λιγότερα ζώα τρώμε, τόσο λιγότερα κόπρανα παράγονται, και τόσο λιγότερο επιβαρύνεται το χώμα, το νερό και ο αέρας από τα κόπρανα.
1. εκμηδενίζεται η πιθανότητα να μολυνθούμε άμεσα από τις παρακάτω βασικότερες ζωονόσους, και
2. μειώνεται δραστικά η πιθανότητα να μολυνθούμε έμμεσα από την κατανάλωση λαχανικών που έχουν μολυνθεί μέσω χώματος, νερού ή αέρα από τα κόπρανα των μολυσμένων ζωών ή μέσω της επαφής με αυτά.
Όσο περισσότερα ζώα τρώμε, τόσο περισσότερα κόπρανα παράγονται, και τόσο περισσότερο μολύνεται το χώμα, το νερό, και ο αέρας από τα κόπρανα (ανεξάρτητα από το εάν αυτά είναι μολυσμένα ή όχι)
Όσο λιγότερα ζώα τρώμε, τόσο λιγότερα κόπρανα παράγονται, και τόσο λιγότερο επιβαρύνεται το χώμα, το νερό και ο αέρας από τα κόπρανα.
2. ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ
- Συνηθισμένες πηγές σαλμονέλας είναι το μολυσμένο κρέας, πουλερικά, νωπό γάλα, αυγά, προϊόντα αυγών και το νερό.
- Η σαλμονέλα είναι διαδεδομένη σε ζωικά τρόφιμα, όπως πουλερικά, χοίροι και βοοειδή.
Η σαλμονέλλωση γενικά μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης (κυρίως αυγά, κρέας, πουλερικά και γάλα), αν και άλλα τρόφιμα, όπως τα πράσινα φυλλώδγ λαχανικά που έχουν μολυνθεί από κοπριά, έχουν εμπλακεί στη μετάδοση του.
- Συνήθως μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή νερού μολυσμένων με κόπρανα ζώων
- Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κενώσεων. Οι άνθρωποι μολύνονται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή τροφής.
Οι τροφές που συνήθως είναι μολυσμένες περιλαμβάνουν τις εξής:
Ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
Τα κόπρανα μπορεί να εισέλθουν στο ωμό κρέας και στα πουλερικά κατά τη διαδικασία της σφαγής. Τα θαλασσινά ίσως μολυσμένα εάν συλλεχθούν από μολυσμένο νερό.
Ωμά αυγά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, ίσως μολυνθούν στο χωράφι ή κατά το πλύσιμο τους με νερό μολυσμένο με σαλμονέλα.
Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί στην κουζίνα, όταν χυμοί από ωμό κρέας και πουλερικά έρχονται σε επαφή με άψητα τρόφιμα, όπως σαλάτες.
- Συνηθισμένες πηγές σαλμονέλας είναι το μολυσμένο κρέας, πουλερικά, νωπό γάλα, αυγά, προϊόντα αυγών και το νερό.
- Η σαλμονέλα είναι διαδεδομένη σε ζωικά τρόφιμα, όπως πουλερικά, χοίροι και βοοειδή.
Η σαλμονέλλωση γενικά μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης (κυρίως αυγά, κρέας, πουλερικά και γάλα), αν και άλλα τρόφιμα, όπως τα πράσινα φυλλώδγ λαχανικά που έχουν μολυνθεί από κοπριά, έχουν εμπλακεί στη μετάδοση του.
- Συνήθως μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή νερού μολυσμένων με κόπρανα ζώων
- Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κενώσεων. Οι άνθρωποι μολύνονται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή τροφής.
Οι τροφές που συνήθως είναι μολυσμένες περιλαμβάνουν τις εξής:
Ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
Τα κόπρανα μπορεί να εισέλθουν στο ωμό κρέας και στα πουλερικά κατά τη διαδικασία της σφαγής. Τα θαλασσινά ίσως μολυσμένα εάν συλλεχθούν από μολυσμένο νερό.
Ωμά αυγά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, ίσως μολυνθούν στο χωράφι ή κατά το πλύσιμο τους με νερό μολυσμένο με σαλμονέλα.
Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί στην κουζίνα, όταν χυμοί από ωμό κρέας και πουλερικά έρχονται σε επαφή με άψητα τρόφιμα, όπως σαλάτες.
3. ΚΑΜΠΥΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ
- Τα καμπυλοβακτηρίδια είναι διαδεδομένα σε ζωικά τρόφιμα, όπως πουλερικά, βοοειδή, χοίροι, πρόβατα και στρουθοκάμηλοι. Έχουν επίσης βρεθεί στα οστρακοειδή.
Η κύρια οδός μετάδοσης πιστεύεται γενικά ότι είναι η διατροφή, μέσω κρέατος και προϊόντων κρέατος που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, καθώς και νωπού ή μολυσμένου γάλακτος.
Τις περισσότερες φορές, τα σφάγια ή το κρέας μολύνονται από το καμπυλοβακτηρίδιο από τα κόπρανα τους κατά την διάρκεια της σφαγής
Τα μη-καλομαγειρεμένα μολυσμένα πουλερικά πιστεύεται ότι αποτελούν τον κύριο παράγοντα
- Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται με το καμπυλοβακτηρίδιο μέσω της κατανάλωσης πλημμελούς προετοιμασμένου κρέατος, ειδικά κοτόπουλου που δεν είναι καλά ψημένο.
Το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί επίσης να μολύνει μη-παστεριωμένο γάλα.
Επιπλέον, τα καμπυλοβακτηρίδια μολύνουν μερικές φορές ανθρώπους που έχουν χειριστεί ωμό κρέας (ειδικά πουλερικά),
Το άψητο κοτόπουλο του εμπορίου, το ωμό μοσχάρι και το ωμό βοδινό κρέας αποτελούν συχνές πηγές μόλυνσης
- Το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να βρεθεί στο έντερο και στα κόπρανα των ζώων και συνήθως βρίσκεται εντός ή πάνω στα πουλερικά
- Τα καμπυλοβακτηρίδια μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα μας εάν τρώμε πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά ή εάν τρώμε τρόφιμα που έχουν αγγίξει ωμά ή μη-καλομαγειρεμένα πουλερικά.
Τα βακτήρια αυτά συνήθως ζουν στο πεπτικό σύστημα των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των βοοειδών. Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί επίσης να έχει καμπυλοβακτηρίδια
- Οι άνθρωποι μολύνονται από το καμπυλοβακτηρίδιο τρώγοντας ωμά ή μη-καλομαγειρεμένα πουλερικά ή τρώγοντας κάτι με το οποίο ήρθαν σε επαφή.
- Τα καμπυλοβακτηρίδια είναι διαδεδομένα σε ζωικά τρόφιμα, όπως πουλερικά, βοοειδή, χοίροι, πρόβατα και στρουθοκάμηλοι. Έχουν επίσης βρεθεί στα οστρακοειδή.
Η κύρια οδός μετάδοσης πιστεύεται γενικά ότι είναι η διατροφή, μέσω κρέατος και προϊόντων κρέατος που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, καθώς και νωπού ή μολυσμένου γάλακτος.
Τις περισσότερες φορές, τα σφάγια ή το κρέας μολύνονται από το καμπυλοβακτηρίδιο από τα κόπρανα τους κατά την διάρκεια της σφαγής
Τα μη-καλομαγειρεμένα μολυσμένα πουλερικά πιστεύεται ότι αποτελούν τον κύριο παράγοντα
- Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται με το καμπυλοβακτηρίδιο μέσω της κατανάλωσης πλημμελούς προετοιμασμένου κρέατος, ειδικά κοτόπουλου που δεν είναι καλά ψημένο.
Το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί επίσης να μολύνει μη-παστεριωμένο γάλα.
Επιπλέον, τα καμπυλοβακτηρίδια μολύνουν μερικές φορές ανθρώπους που έχουν χειριστεί ωμό κρέας (ειδικά πουλερικά),
Το άψητο κοτόπουλο του εμπορίου, το ωμό μοσχάρι και το ωμό βοδινό κρέας αποτελούν συχνές πηγές μόλυνσης
- Το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να βρεθεί στο έντερο και στα κόπρανα των ζώων και συνήθως βρίσκεται εντός ή πάνω στα πουλερικά
- Τα καμπυλοβακτηρίδια μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα μας εάν τρώμε πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά ή εάν τρώμε τρόφιμα που έχουν αγγίξει ωμά ή μη-καλομαγειρεμένα πουλερικά.
Τα βακτήρια αυτά συνήθως ζουν στο πεπτικό σύστημα των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των βοοειδών. Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί επίσης να έχει καμπυλοβακτηρίδια
- Οι άνθρωποι μολύνονται από το καμπυλοβακτηρίδιο τρώγοντας ωμά ή μη-καλομαγειρεμένα πουλερικά ή τρώγοντας κάτι με το οποίο ήρθαν σε επαφή.
4. ΝΟΡΟΪΟΙ
- Οι νοροϊοί είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εντοπίζονται στα κόπρανα μολυσμένων ανθρώπων και ζώων
- Οι νοροϊοί είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εντοπίζονται στα κόπρανα μολυσμένων ανθρώπων και ζώων
5. ΛΙΣΤΕΡΙΑ
Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση μη-σωστά επεξεργασμένων αλλαντικών και μη-παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν τρώγοντας:
α. συγκεκριμένα μεταποιημένα τρόφιμα - όπως μαλακά τυριά, χοτ ντογκ και αλλαντικά που έχουν μολυνθεί κατά την διάρκεια της επεξεργασίας τους
β. μολυσμένο κρέας
γ. μη-παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα που παρασκευάζονται με μη-παστεριωμένο γάλα
δ. ωμά λαχανικά που έχουν μολυνθεί από το έδαφος ή από μολυσμένη κοπριά που χρησιμοποιείται ως λίπασμα
Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις με αυτούς τους τύπους τροφίμων:
- Μαλακά τυριά, όπως φέτα, μπρι (brie), καμαμπέρ (Camembert) ή μπλε τυρί ή τυριά μεξικάνικου τύπου, όπως queso blanco και queso fresco, εκτός εάν αναγράφεται ξεκάθαρα στη συσκευασία ότι το προϊόν κατασκευάστηκε με παστεριωμένο γάλα.
- Χοτ ντογκ και αλλαντικά. Κρατήστε το υγρό από τις συσκευασίες των χοτ-ντογκ μακριά από άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες παρασκευής τροφίμων. Πλύνετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό αυτών των προϊόντων.
- Αλείμματα από κρέας. Μην τρώτε κατεψυγμένα αλείμματα από κρέας
- Καπνιστά θαλασσινά.
- Ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα φύτρα. Μαγειρέψτε καλά τα φύτρα κάθε είδους.
- Πηγές:
Μη-παστεριωμένο (ωμό) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μαλακό τυρί φτιαγμένο με μη-παστεριωμένο γάλα, όπως το fresco queso, φέτα, μπρι, καμαμπέρ.
Ωμά φρούτα και λαχανικά (όπως τα φύτρα).
Έτοιμα προς κατανάλωση αλλαντικά και χοτ-ντογκ.
Πατέ ή αλείματα από κρέατα που συντηρούνται στο ψυγείο.
Καπνιστό θαλασσινό που συντηρείται στο ψυγείο.
Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση μη-σωστά επεξεργασμένων αλλαντικών και μη-παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν τρώγοντας:
α. συγκεκριμένα μεταποιημένα τρόφιμα - όπως μαλακά τυριά, χοτ ντογκ και αλλαντικά που έχουν μολυνθεί κατά την διάρκεια της επεξεργασίας τους
β. μολυσμένο κρέας
γ. μη-παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα που παρασκευάζονται με μη-παστεριωμένο γάλα
δ. ωμά λαχανικά που έχουν μολυνθεί από το έδαφος ή από μολυσμένη κοπριά που χρησιμοποιείται ως λίπασμα
Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις με αυτούς τους τύπους τροφίμων:
- Μαλακά τυριά, όπως φέτα, μπρι (brie), καμαμπέρ (Camembert) ή μπλε τυρί ή τυριά μεξικάνικου τύπου, όπως queso blanco και queso fresco, εκτός εάν αναγράφεται ξεκάθαρα στη συσκευασία ότι το προϊόν κατασκευάστηκε με παστεριωμένο γάλα.
- Χοτ ντογκ και αλλαντικά. Κρατήστε το υγρό από τις συσκευασίες των χοτ-ντογκ μακριά από άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες παρασκευής τροφίμων. Πλύνετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό αυτών των προϊόντων.
- Αλείμματα από κρέας. Μην τρώτε κατεψυγμένα αλείμματα από κρέας
- Καπνιστά θαλασσινά.
- Ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα φύτρα. Μαγειρέψτε καλά τα φύτρα κάθε είδους.
- Πηγές:
Μη-παστεριωμένο (ωμό) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μαλακό τυρί φτιαγμένο με μη-παστεριωμένο γάλα, όπως το fresco queso, φέτα, μπρι, καμαμπέρ.
Ωμά φρούτα και λαχανικά (όπως τα φύτρα).
Έτοιμα προς κατανάλωση αλλαντικά και χοτ-ντογκ.
Πατέ ή αλείματα από κρέατα που συντηρούνται στο ψυγείο.
Καπνιστό θαλασσινό που συντηρείται στο ψυγείο.
6. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το κρέας δεν είναι απαραίτητο.
Απεναντίας, είναι προαιρετικό:
Ενδεικτικά αναφέρω ότι όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με την American Cancer Society το κόκκινο αλλά και το επεξεργασμένο κρέας δεν αποτελούν μέρος μίας υγιεινής διατροφής.
Επίσης, το κόκκινο κρέας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τουλάχιστον 14 είδη καρκίνου (δείτε εδώ), συμπεριλαμβανομένου και του πιο θανάσιμου καρκίνου, του καρκίνου του παργκρέατος (μία μελέτη έδειξε ότι το κόκκινο κρέας αύξησε κατά 50% τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος).
Το κρέας δεν είναι απαραίτητο.
Απεναντίας, είναι προαιρετικό:
Ενδεικτικά αναφέρω ότι όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με την American Cancer Society το κόκκινο αλλά και το επεξεργασμένο κρέας δεν αποτελούν μέρος μίας υγιεινής διατροφής.
Επίσης, το κόκκινο κρέας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τουλάχιστον 14 είδη καρκίνου (δείτε εδώ), συμπεριλαμβανομένου και του πιο θανάσιμου καρκίνου, του καρκίνου του παργκρέατος (μία μελέτη έδειξε ότι το κόκκινο κρέας αύξησε κατά 50% τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος).