13/11/2023
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ
Φυτική Διατροφή : Δραματική Μείωση της Χοληστερίνης LDL έως και 35%
Το 2009, στο αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό για την καρδιολογία [American Journal of Cardiology] δημοσιεύθηκε μία ανασκόπηση με τίτλο "Επιδράσεις της φυτικής διατροφής στα λιπίδια του πλάσματος".
|
Η δυσλιπιδαιμία είναι πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, περιφερική αγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την διατροφή ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης.
Μεγάλες προοπτικές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν κάποιο είδος φυτικής διατροφής, ιδίως φυτοφαγική [vegetarian] και βίγκαν [vegan] διατροφή, διατρέχουν χ α μ η λ ό τ ε ρ ο κίνδυνο θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Ως εκ τούτου, οι ιατροί Hope Ferdowsian και Neal Barnard εξέτασαν την δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα που έχει η φυτική διατροφή στην βελτίωση των δεικτών που αφορούν τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 27 μελέτες (τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες + παρατήρησης).
Από τους 4 τύπους φυτικής διατροφής που εξετάστηκαν, οι παρεμβάσεις που αξιολόγησαν μια συνδυαστική διατροφή (φυτοφαγική διατροφήή βίγκαν διατροφή σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, σόγια ή/και φυτικές ίνες) κατέδειξαν δραματικές μειώσεις (μείωση της LDL χοληστερίνης έως και 35%), ακολουθούμενες από την βίγκαν διατροφή και την ωο-λακτο-φυτοφαγική διατροφή.
Συμπερασματικά, η φυτική διατροφή είναι αποτελεσματική στην μείωση της χοληστερίνης.
Σε σύγκριση με τις γενικές διατροφικές συστάσεις μία εξατομικευμένη διατροφή προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την διατροφή ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης.
Μεγάλες προοπτικές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν κάποιο είδος φυτικής διατροφής, ιδίως φυτοφαγική [vegetarian] και βίγκαν [vegan] διατροφή, διατρέχουν χ α μ η λ ό τ ε ρ ο κίνδυνο θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Ως εκ τούτου, οι ιατροί Hope Ferdowsian και Neal Barnard εξέτασαν την δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα που έχει η φυτική διατροφή στην βελτίωση των δεικτών που αφορούν τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 27 μελέτες (τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες + παρατήρησης).
Από τους 4 τύπους φυτικής διατροφής που εξετάστηκαν, οι παρεμβάσεις που αξιολόγησαν μια συνδυαστική διατροφή (φυτοφαγική διατροφήή βίγκαν διατροφή σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, σόγια ή/και φυτικές ίνες) κατέδειξαν δραματικές μειώσεις (μείωση της LDL χοληστερίνης έως και 35%), ακολουθούμενες από την βίγκαν διατροφή και την ωο-λακτο-φυτοφαγική διατροφή.
Συμπερασματικά, η φυτική διατροφή είναι αποτελεσματική στην μείωση της χοληστερίνης.
Σε σύγκριση με τις γενικές διατροφικές συστάσεις μία εξατομικευμένη διατροφή προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.