31/1/2022
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Το κόκκινο κρέας έχει επιβλαβή δράση (1), ενώ η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας (2).
Διατροφικές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή/και επεξεργασμένου κρέατος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (3).
Μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021 διερεύνησε την σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και ρευματοειδούς αρθρίτιδας (4).
Σε σύγκριση με τους ασθενείς με χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, οι ασθενείς με υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος είχαν νωρίτερη ηλικία έναρξης της πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, η ηλικία έναρξης της νόσου για τους ασθενείς με υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος ήταν 6,46 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος.
Στο συμπέρασμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να αποτελεί σύσταση σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας (4).
Επίσης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι υγείας που θα δικαιολογούσαν μια διατροφική σύσταση για μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και από άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου ΙΙ (5) και 10+ τύπους καρκίνου, όπως καρκίνο παχέος εντέρου, ορθού, στομάχου, παγκρέατος, ουροδόχου κύστης, ενδομητρίου, ωοθηκών, προστάτη, μαστού και πνευμόνων, καθώς και της νόσου Αλτσχάιμερ (3).
Παραπομπές:
1. Review Nutrients. 2020 May 18;12(5):1456. doi: 10.3390/nu12051456. Dietary Habits and Nutrition in Rheumatoid Arthritis: Can Diet Influence Disease Development and Clinical Manifestations? Chiara Gioia, Bruno Lucchino, Maria Grazia Tarsitano, Cristina Iannuccelli, Manuela Di Franco
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32443535/
2. Rheumatology (Oxford). 2005 Dec;44 Suppl 4:iv14-iv17. doi: 10.1093/rheumatology/kei055. Looking back: rheumatoid arthritis--aetiology, occurrence and mortality D P M Symmons
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16306475/
3. Med Hypotheses. 2007;68(3):562-4. doi: 10.1016/j.mehy.2006.08.025. Epub 2006 Oct 11. Heme of consumed red meat can act as a catalyst of oxidative damage and could initiate colon, breast and prostate cancers, heart disease and other diseases Al Tappel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17045417
4. Sci Rep. 2021 Mar 11;11(1):5681. doi: 10.1038/s41598-021-85035-6. Red meat intake is associated with early onset of rheumatoid arthritis: a cross-sectional study Jiayang Jin, Jing Li, Yuzhou Gan, Jiajia Liu, Xiaozhen Zhao, Jiali Chen, Ruijun Zhang, Yan Zhong, Xiaomei Chen, Lijun Wu, Xiaohong Xiang, Yunshan Zhou, Jing He, Jianping Guo, Xu Liu, Zhanguo Li
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33707573/
5. Editorial Arthritis Rheum. 2004 Dec;50(12):3745-7. doi: 10.1002/art.20732. Diet and rheumatoid arthritis: red meat and beyond Hyon K Choi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15593227/
Διατροφικές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή/και επεξεργασμένου κρέατος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (3).
Μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021 διερεύνησε την σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και ρευματοειδούς αρθρίτιδας (4).
Σε σύγκριση με τους ασθενείς με χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, οι ασθενείς με υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος είχαν νωρίτερη ηλικία έναρξης της πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, η ηλικία έναρξης της νόσου για τους ασθενείς με υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος ήταν 6,46 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος.
Στο συμπέρασμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να αποτελεί σύσταση σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας (4).
Επίσης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι υγείας που θα δικαιολογούσαν μια διατροφική σύσταση για μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και από άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου ΙΙ (5) και 10+ τύπους καρκίνου, όπως καρκίνο παχέος εντέρου, ορθού, στομάχου, παγκρέατος, ουροδόχου κύστης, ενδομητρίου, ωοθηκών, προστάτη, μαστού και πνευμόνων, καθώς και της νόσου Αλτσχάιμερ (3).
Παραπομπές:
1. Review Nutrients. 2020 May 18;12(5):1456. doi: 10.3390/nu12051456. Dietary Habits and Nutrition in Rheumatoid Arthritis: Can Diet Influence Disease Development and Clinical Manifestations? Chiara Gioia, Bruno Lucchino, Maria Grazia Tarsitano, Cristina Iannuccelli, Manuela Di Franco
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32443535/
2. Rheumatology (Oxford). 2005 Dec;44 Suppl 4:iv14-iv17. doi: 10.1093/rheumatology/kei055. Looking back: rheumatoid arthritis--aetiology, occurrence and mortality D P M Symmons
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16306475/
3. Med Hypotheses. 2007;68(3):562-4. doi: 10.1016/j.mehy.2006.08.025. Epub 2006 Oct 11. Heme of consumed red meat can act as a catalyst of oxidative damage and could initiate colon, breast and prostate cancers, heart disease and other diseases Al Tappel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17045417
4. Sci Rep. 2021 Mar 11;11(1):5681. doi: 10.1038/s41598-021-85035-6. Red meat intake is associated with early onset of rheumatoid arthritis: a cross-sectional study Jiayang Jin, Jing Li, Yuzhou Gan, Jiajia Liu, Xiaozhen Zhao, Jiali Chen, Ruijun Zhang, Yan Zhong, Xiaomei Chen, Lijun Wu, Xiaohong Xiang, Yunshan Zhou, Jing He, Jianping Guo, Xu Liu, Zhanguo Li
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33707573/
5. Editorial Arthritis Rheum. 2004 Dec;50(12):3745-7. doi: 10.1002/art.20732. Diet and rheumatoid arthritis: red meat and beyond Hyon K Choi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15593227/