12/12/2022
ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ ΝΤΟΜΑΤΑ
Το λυκοπένιο έχει προσελκύσει την προσοχή λόγω των βιολογικών και φυσικοχημικών ιδιοτήτων του, ειδικά σε σχέση με τις επιδράσεις του ως φυσικό αντιοξειδωτικό. Αν και δεν έχει καμμία δράση προβιταμίνης Α, το λυκοπένιο εμφανίζει οξυγόνο σχεδόν διπλάσιο από αυτό της βήτα-καροτίνης. Αυτό προσδίδει σημαντικό ενδιαφέρον στην παρουσία του λυκοπενίου στην διατροφή (1).
|
Τα αυξανόμενα κλινικά δεδομένα υποστηρίζουν τον ρόλο του λυκοπενίου ως μικροθρεπτικού συστατικού με σημαντικά οφέλη για την υγεία, επειδή φαίνεται να παρέχει προστασία από ένα ευρύ φάσμα καρκίνων του επιθηλίου.
Οι ντομάτες και τα προϊόντα της τομάτας είναι η κύρια πηγή ενώσεων λυκοπενίου και θεωρούνται επίσης σημαντική πηγή καροτενοειδών στην ανθρώπινη διατροφή. Η υποβάθμιση του λυκοπενίου δεν επηρεάζει μόνο την αισθητηριακή ποιότητα των τελικών προϊόντων, αλλά και τα οφέλη που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό τα τρόφιμα με βάση την ντομάτα (1).
Η βιοδιαθεσιμότητα (απορρόφηση) του λυκοπενίου μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και τα δεδομένα δείχνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου στα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας είναι υψηλότερη από ότι στις μη-επεξεργασμένες φρέσκες ντομάτες.
Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου (1).
Μία μελέτη του 1997 διενεργήθηκε με σκοπό να διερευνήσει την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου από τις ντομάτες στους ανθρώπους (2).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου από τις μαγειρεμένες ντομάτες (πελτές) ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τις ωμές ντομάτες (φρέσκες). Για την ακρίβεια η βιοδιαθεσιμότητα ήταν 2,5 φορές υψηλότερη.
Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην άλφα και βήτα-καροτίνη (2).
Παραπομπές (2)
Οι ντομάτες και τα προϊόντα της τομάτας είναι η κύρια πηγή ενώσεων λυκοπενίου και θεωρούνται επίσης σημαντική πηγή καροτενοειδών στην ανθρώπινη διατροφή. Η υποβάθμιση του λυκοπενίου δεν επηρεάζει μόνο την αισθητηριακή ποιότητα των τελικών προϊόντων, αλλά και τα οφέλη που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό τα τρόφιμα με βάση την ντομάτα (1).
Η βιοδιαθεσιμότητα (απορρόφηση) του λυκοπενίου μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και τα δεδομένα δείχνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου στα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας είναι υψηλότερη από ότι στις μη-επεξεργασμένες φρέσκες ντομάτες.
Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου (1).
Μία μελέτη του 1997 διενεργήθηκε με σκοπό να διερευνήσει την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου από τις ντομάτες στους ανθρώπους (2).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου από τις μαγειρεμένες ντομάτες (πελτές) ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τις ωμές ντομάτες (φρέσκες). Για την ακρίβεια η βιοδιαθεσιμότητα ήταν 2,5 φορές υψηλότερη.
Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην άλφα και βήτα-καροτίνη (2).
Παραπομπές (2)