9/11/2023.
Ενημέρωση: 15/11/2023
Ενημέρωση: 15/11/2023
ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ
Ακόμα και το κάπνισμα δ ε ν προκαλεί τόσους θανάτους όσο η διατροφή που δεν είναι σ ω σ τ ά σχεδιασμένη
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ (χρόνος ανάγνωσης: 8,5 λεπτά)
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (χρόνος ανάγνωσης: 2,5 λεπτά) Β. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά) - Νούμερο 1 αιτία θανάτου - Οικονομικό κόστος της μη-πρόληψης - Μειωμένη ποιότητα καθημερινής ζωής - Αντίκτυπος της ανθυγιεινής διατροφής Παραπομπές (8) |
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Νούμερο 1 αιτία θανάτου:
Σύμφωνα με μελέτη σε 195 χώρες (!), μία διατροφή που δ ε ν είναι σωστά σχεδιασμένη είναι περισσότερο επιβλαβής ακόμα και από... το κάπνισμα (1, 2). Η νούμερο 1 αιτία θανάτου είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η οποία είναι 38% πιο θανατηφόρα από το τσιγάρο (3). Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της διατροφής μας. Η κακή διατροφή συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες (1).
Οικονομικό κόστος της μη-πρόληψης:
Επίσης, είναι πολύ ακριβό να αγνοούμε την πρόληψη διότι κάθε πάθηση συνοδεύεται από υψηλό κόστος (π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απώλεια παραγωγικότητας κ.ά.).
Ακόμα και μια μικρή βελτίωση της διατροφής, θα εξοικονομούσε ένα σημαντικό ετήσιο ποσό (3).
Κλονίζεται η ποιότητα της καθημερινής ζωής:
Επιπρόσθετα, όταν η υγεία μας έχει κλονιστεί, μειώνεται η δυνατότητα να υλοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρα μας διότι αναγκαζόμαστε να αφιερώνουμε :
- τον χρόνο μας,
- την ενέργεια μας, και
- τα χρήματα μας
στο να αντιμετωπίσουμε την εκάστοτε πάθηση, αντί να τα διοχετεύουμε σε οτιδήποτε είναι σημαντικό για εμάς.
Αντίκτυπος της ανθυγιεινής διατροφής:
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφή σχέση ανάμεσα στο τι υπάρχει στο πιάτο μας και στην θνησιμότητα (8). Η ανθυγιεινή διατροφή έχει σοβαρές συνέπειες και αποτελεί τον κύριο παράγοντα για :
- ασθένειες,
- αναπηρία, καθώς και
- πρόωρο θάνατο από διάφορες αιτίες (4, 6).
Όλοι οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμελήσουμε αυτήν την απειλή για την υγεία. Ολοένα και περισσότερο άνθρωποι εκτίθενται σε τροφές και διατροφές που αυξάνουν τους κινδύνους για παθήσεις (5).
Οι διατροφικές επιλογές μας έχουν βαθύ αντίκτυπο στο πόσο καιρό θα ζήσουμε (8), και το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα α ν θ υ γ ι ε ι ν ά τρόφιμα που τρώμε α λ λ ά και τα θ ρ ε π τ ι κ ά τρόφιμα που δ ε ν τρώμε (5).
Μία υγιεινή διατροφή είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παθήσεων και πρόωρου θανάτου (7).
Η βελτίωση της διατροφής απαιτεί δράση.
Μάλιστα, μια υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 25% πρόωρους θανάτους. Το ότι το 25% των θανάτων οφείλεται στην κακή διατροφή αποδεικνύει το πόσο υψηλή προτεραιότητα έχει η διατροφή μας (7). Επίσης, περισσότερο από το 67% των θανάτων που σχετίζονται με καρδιοπάθειες συνδέονται με την διατροφή (8).
Όλες αυτές οι μελέτες χρησιμεύουν ως πρόσκληση για να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά το πιάτο μας. Η ανθυγιεινή διατροφή έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία μας. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το φαγητό είναι φάρμακο (8).
Η συνολική παγκόσμια ποιότητα στην διατροφή παραμένει πολύ μακριά από την βέλτιστη (7).
Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Αυτό, όμως, απαιτεί κάποιον σχεδιασμό και κάποια οργάνωση. Συνεπώς, το 1ο βήμα είναι ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο για τις δικές σας ανάγκες και τον δικό σας τρόπο ζωής.
Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε την διατροφή μας (6). Για την ακρίβεια, θα μπορούσε να είναι μια σωτήρια ενέργεια για την ζωή μας (8).
Νούμερο 1 αιτία θανάτου:
Σύμφωνα με μελέτη σε 195 χώρες (!), μία διατροφή που δ ε ν είναι σωστά σχεδιασμένη είναι περισσότερο επιβλαβής ακόμα και από... το κάπνισμα (1, 2). Η νούμερο 1 αιτία θανάτου είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η οποία είναι 38% πιο θανατηφόρα από το τσιγάρο (3). Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της διατροφής μας. Η κακή διατροφή συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες (1).
Οικονομικό κόστος της μη-πρόληψης:
Επίσης, είναι πολύ ακριβό να αγνοούμε την πρόληψη διότι κάθε πάθηση συνοδεύεται από υψηλό κόστος (π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απώλεια παραγωγικότητας κ.ά.).
Ακόμα και μια μικρή βελτίωση της διατροφής, θα εξοικονομούσε ένα σημαντικό ετήσιο ποσό (3).
Κλονίζεται η ποιότητα της καθημερινής ζωής:
Επιπρόσθετα, όταν η υγεία μας έχει κλονιστεί, μειώνεται η δυνατότητα να υλοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρα μας διότι αναγκαζόμαστε να αφιερώνουμε :
- τον χρόνο μας,
- την ενέργεια μας, και
- τα χρήματα μας
στο να αντιμετωπίσουμε την εκάστοτε πάθηση, αντί να τα διοχετεύουμε σε οτιδήποτε είναι σημαντικό για εμάς.
Αντίκτυπος της ανθυγιεινής διατροφής:
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφή σχέση ανάμεσα στο τι υπάρχει στο πιάτο μας και στην θνησιμότητα (8). Η ανθυγιεινή διατροφή έχει σοβαρές συνέπειες και αποτελεί τον κύριο παράγοντα για :
- ασθένειες,
- αναπηρία, καθώς και
- πρόωρο θάνατο από διάφορες αιτίες (4, 6).
Όλοι οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμελήσουμε αυτήν την απειλή για την υγεία. Ολοένα και περισσότερο άνθρωποι εκτίθενται σε τροφές και διατροφές που αυξάνουν τους κινδύνους για παθήσεις (5).
Οι διατροφικές επιλογές μας έχουν βαθύ αντίκτυπο στο πόσο καιρό θα ζήσουμε (8), και το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα α ν θ υ γ ι ε ι ν ά τρόφιμα που τρώμε α λ λ ά και τα θ ρ ε π τ ι κ ά τρόφιμα που δ ε ν τρώμε (5).
Μία υγιεινή διατροφή είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παθήσεων και πρόωρου θανάτου (7).
Η βελτίωση της διατροφής απαιτεί δράση.
Μάλιστα, μια υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 25% πρόωρους θανάτους. Το ότι το 25% των θανάτων οφείλεται στην κακή διατροφή αποδεικνύει το πόσο υψηλή προτεραιότητα έχει η διατροφή μας (7). Επίσης, περισσότερο από το 67% των θανάτων που σχετίζονται με καρδιοπάθειες συνδέονται με την διατροφή (8).
Όλες αυτές οι μελέτες χρησιμεύουν ως πρόσκληση για να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά το πιάτο μας. Η ανθυγιεινή διατροφή έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία μας. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το φαγητό είναι φάρμακο (8).
Η συνολική παγκόσμια ποιότητα στην διατροφή παραμένει πολύ μακριά από την βέλτιστη (7).
Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Αυτό, όμως, απαιτεί κάποιον σχεδιασμό και κάποια οργάνωση. Συνεπώς, το 1ο βήμα είναι ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο για τις δικές σας ανάγκες και τον δικό σας τρόπο ζωής.
Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε την διατροφή μας (6). Για την ακρίβεια, θα μπορούσε να είναι μια σωτήρια ενέργεια για την ζωή μας (8).
Β. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ : ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Μία διατροφή που δ ε ν είναι σωστά σχεδιασμένη είναι πιο επιβλαβής ακόμα και από... το κάπνισμα (1, 2). Το 2019, στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet δημοσιεύτηκε μία μελέτη (1), η οποία αξιολόγησε δεδομένα από 195 χώρες (!). Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας έδειξαν ότι η μη-βέλτιστη διατροφή είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της ανθρώπινης διατροφής σε όλα τα έθνη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση σχεδόν όλων των υγιεινών τροφίμων και θρεπτικών συστατικών ήταν μη-βέλτιστη. Παράλληλα, η ημερήσια πρόσληψη όλων των ανθυγιεινών τροφίμων και θρεπτικών συστατικών ξεπέρασε το βέλτιστο επίπεδο παγκοσμίως. Επισημαίνεται ότι "σε αντίθεση με πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, η λάθος διατροφή κίνδυνοι επηρεάζει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικοδημογραφικό υπόβαθρο". Συνοπτικά, διαπιστώθηκε ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες συνδέονται με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες (1). |
Σε μία ανάρτηση από το Αμερικάνικο Center for Science in the Public Interest με τίτλο "Γιατί η καλή διατροφή είναι σημαντική" αναφέρεται ότι σε σύγκριση με το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή συμβάλλει ακόμα και σε 38% περισσότερους θανάτους, χωρίς να συνεκτιμήσουμε την μειωμένη ποιότητα ζωής και τον αντίκτυπο που έχει η εκάστοτε πάθηση στην καθημερινότητα μας (3).
Το διανοείστε..;;!! Για φανταστείτε το. Αυτά που τ ρ ώ μ ε αλλά και αυτά που δ ε ν τρώμε, είναι πιο επιβλαβή ακόμα και από το ίδιο το τσιγάρο, το οποίο είναι το μοναδικό προϊόν που η συσκευασία του μας ενημερώνει ότι η χρήση του σκοτώνει. Συνεπώς, από την στιγμή που η λάθος διατροφή είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από το τσιγάρο, αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να κάνουμε την διατροφή μας καλύτερη ; |
Η χρηματοδότηση για το κρατικό Τμήμα Διατροφής και Φυσικής Δραστηριότητας είναι 47 εκατομμύρια δολάρια, όταν μόνο 1 ιδιωτική εταιρεία ξοδεύει 12 φορές περισσότερα χρήματα για να προωθήσει τις σοκολάτες της και τα άλλα προϊόντων της. Όλες οι εταιρείες τροφίμων στις ΗΠΑ ξοδεύουν για τη διαφήμιση, κάθε χρόνο, 33 ΔΙΣεκατομμύρια δολάρια (3).
Δεν έχω δεδομένα για την Ελλάδα αλλά θεωρώ ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και εδώ. Συνεπώς, για την βελτίωση της διατροφής μας, χρειάζεται να αναλάβουμε δράση εμείς και όχι να περιμένουμε ενημέρωση από την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση για το πώς χτίζουμε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗ-ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Επίσης, είναι ακριβό, πολύ ακριβό, να αγνοούμε την πρόληψη.
Κάθε πάθηση συνοδεύεται από αυξημένο ετήσιο κόστος, τόσο άμεσα (π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) όσο και έμμεσα (π.χ. μειωμένες ώρες εργασίας).
Σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς, ακόμα και μια μικρή βελτίωση της διατροφής, θα εξοικονομούσε ένα σημαντικό ετήσιο ποσό, ανά άτομο, σε ιατρικές δαπάνες (3).
ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
Και αναφέρω, πάλι, την μειωμένη ποιότητα της καθημερινής ζωής.
Επιπρόσθετα, ένα ζήτημα που δεν συζητείται συχνά είναι ότι όταν η υγεία μας έχει κλονιστεί, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αφοσιωθούμε ανεμπόδιστα στους στόχους και στα όνειρα μας. Αντίθετα, όταν βελτιώνουμε την διατροφή μας, βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας και είμαστε σε θέση, απρόσκοπτα, να εστιάσουμε στα πράγματα που μας προσφέρουν χαρά και ευτυχία.
Δεν έχω δεδομένα για την Ελλάδα αλλά θεωρώ ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και εδώ. Συνεπώς, για την βελτίωση της διατροφής μας, χρειάζεται να αναλάβουμε δράση εμείς και όχι να περιμένουμε ενημέρωση από την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση για το πώς χτίζουμε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗ-ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Επίσης, είναι ακριβό, πολύ ακριβό, να αγνοούμε την πρόληψη.
Κάθε πάθηση συνοδεύεται από αυξημένο ετήσιο κόστος, τόσο άμεσα (π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) όσο και έμμεσα (π.χ. μειωμένες ώρες εργασίας).
Σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς, ακόμα και μια μικρή βελτίωση της διατροφής, θα εξοικονομούσε ένα σημαντικό ετήσιο ποσό, ανά άτομο, σε ιατρικές δαπάνες (3).
ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
Και αναφέρω, πάλι, την μειωμένη ποιότητα της καθημερινής ζωής.
Επιπρόσθετα, ένα ζήτημα που δεν συζητείται συχνά είναι ότι όταν η υγεία μας έχει κλονιστεί, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αφοσιωθούμε ανεμπόδιστα στους στόχους και στα όνειρα μας. Αντίθετα, όταν βελτιώνουμε την διατροφή μας, βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας και είμαστε σε θέση, απρόσκοπτα, να εστιάσουμε στα πράγματα που μας προσφέρουν χαρά και ευτυχία.
ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Συνεχίζοντας, όπως αναφέρει άλλη επιστημονική μελέτη, για περισσότερες από 2 δεκαετίες, η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί παγκοσμίως τον κύριο παράγοντα κινδύνου για : - ασθένειες, - πρόωρο θάνατο, και - αναπηρία (4) Η εν λόγω μελέτη συνεχίζει αναφέροντας ότι οι ιατροί αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους φροντίζοντας ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που προκαλούνται ή επιταχύνονται από μία ανθυγιεινή διατροφή. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την σημασία που έχει μια υγιεινή διατροφή. Επίσης, η τρέχουσα κατάσταση έχει μεγάλο αντίκτυπο : - στην υγεία του πληθυσμού, - στα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, και - στην απώλεια παραγωγικότητας (4) |
Όπως συμπληρώνει μία άλλη επιστημονική ομάδα "το μεγαλύτερο πρόβλημα δ ε ν είναι τα α ν θ υ γ ι ε ι ν ά τρόφιμα που τρώμε α λ λ ά τα θ ρ ε π τ ι κ ά τρόφιμα που δ ε ν τρώμε" (5).
Ο Christopher Murray είπε: «Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί πίστευαν εδώ και πολλά χρόνια – ότι η κακή διατροφή είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου στον κόσμο». Όλοι οι άνθρωποι κινδυνεύουν και καμμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμελήσει αυτήν την απειλή για την υγεία». Οι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε τροφές και διατροφές που αυξάνουν τους κινδύνους για παθήσεις (5) Η βελτίωση της διατροφής απαιτεί δράση. |
Μία άλλη ιατρική ομάδα αναφέρει ότι "«είμαστε ότι τρώμε» και ότι η ανθυγιεινή διατροφή έχει σοβαρές συνέπειες αυξάνοντας τον κίνδυνο για θάνατο από διάφορες αιτίες" (6).
Το κάπνισμα και τα γονίδια μας αποτελούν κίνδυνο για να αναπτύξουμε διάφορες ασθένειες, αλλά ούτε το κάπνισμα ούτε τα γονίδια αποτελούν τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου. «Η διατροφή είναι πλέον η Νο. 1 αιτία πρώιμου θανάτου και πρώιμης ασθένειας σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο Δρ Kopecky, ο οποίος συμπληρώνει ότι "το να έχεις γονίδια για κάποιες ασθένειες θα αυξήσει τον κίνδυνο κατά 30% έως 40%, αλλά το να έχεις έναν κακό τρόπο ζωής θα αυξήσει τον κίνδυνο κατά 300% έως 400%". Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Η αντικατάσταση ανθυγιεινών τροφίμων με υγιεινά τρόφιμα είναι σε θέση να προσφέρει σημαντική μείωση του κινδύνου για παθήσεις μέσα σε 1-2 χρόνια (6). |
Μία άλλη μελέτη σε 190 χώρες διαπίστωσε ότι, παγκοσμίως, η διατροφική ποιότητα παραμένει μακριά από την βέλτιστη (7).
Η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μειώνει τη νοσηρότητα και την θνησιμότητα από σημαντικές χρόνιες ασθένειες. Μάλιστα, μια βελτίωση της ποιότητας της διατροφής θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 1/4 πρόωρους θανάτους. Όσον αφορά την στεφανιαία νόσο, η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα: περίπου 1 στους 3 θανάτους θα μπορούσε να προληφθεί με μια βελτίωση της ποιότητας της διατροφής. Η συνολική παγκόσμια ποιότητα στην διατροφή παραμένει πολύ μακριά από την βέλτιστη. Οι σημαντικές μειώσεις των πρόωρων θανάτων, ~25% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως, υποστηρίζουν το πόσο υψηλή προτεραιότητα χρειάζεται να θέσουμε στην υγιεινή διατροφή (7). |
Κλείνοντας, μία άλλη επιστημονική ομάδα συμπληρώνει ότι "οι διατροφικές επιλογές μας μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στο πόσο καιρό θα ζήσουμε" (8).
Μια κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη. Η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από χρόνιες ασθένειες, λένε οι ερευνητικές ομάδες. Πολυάριθμες μελέτες χαράσσουν μια σαφή γραμμή μεταξύ του τι υπάρχει στο πιάτο μας και την θνησιμότητα. Για παράδειγμα:
«Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το φαγητό είναι φάρμακο», εξηγεί η Patton. «Η σωστή διατροφή είναι σε θέση πραγματικά να βελτιώσει την υγεία μας και να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε αυτές τις χρόνιες ασθένειες». «Αυτές οι μελέτες και άλλες σαν αυτές χρησιμεύουν ως πρόσκληση για να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά την διατροφή μας», λέει η Patton. Θα μπορούσε να είναι μια σωτήρια ενέργεια για την ζωή μας (8). |
Παραπομπές (8):
1. GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019 May 11;393(10184):1958-1972. doi: 10.1016/S0140-6736(19)30041-8. Epub 2019 Apr 4. Erratum in: Lancet. 2021 Jun 26;397(10293):2466. PMID: 30954305; PMCID: PMC6899507.
https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(19)30041-8/fulltext
2. US Burden of Disease Collaborators, Mokdad AH, Ballestros K, et al. The State of US Health, 1990-2016: Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Among US States. JAMA. 2018 Apr;319(14):1444-1472. DOI: 10.1001/jama.2018.0158. PMID: 29634829; PMCID: PMC5933332.
https://europepmc.org/article/MED/29634829
3. Why Good Nutrition is Important, Center for Science in the Public Interest
https://www.cspinet.org/eating-healthy/why-good-nutrition-important
4. Kaczorowski J, Campbell NR, Duhaney T, Mang E, Gelfer M. Reducing deaths by diet: Call to action for a public policy agenda for chronic disease prevention. Can Fam Physician. 2016 Jun;62(6):469-70. PMID: 27302998; PMCID: PMC4907549.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4907549/
5. Bad diets responsible for 11 million premature deaths globally per year, 08th April 2019, The NCD Alliance
https://ncdalliance.org/news-events/news/bad-diets-responsible-for-11-million-premature-deaths-globally-per-year
6. DeeDee Stiepan Mayo Clinic Minute: Relationship between food, disease stronger than you may think January 30, 2023
https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-mayo-clinic-minute-relationship-between-food-disease-stronger-than-you-may-think/
7. Wang DD, Li Y, Afshin A, Springmann M, Mozaffarian D, Stampfer MJ, Hu FB, Murray CJL, Willett WC. Global Improvement in Dietary Quality Could Lead to Substantial Reduction in Premature Death. J Nutr. 2019 Jun 1;149(6):1065-1074. doi: 10.1093/jn/nxz010. PMID: 31049577; PMCID: PMC6543201.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622166307
8. May 19, 2021 / Nutrition A Poor Diet Increases Your Risk of Dying from Heart Disease, Stroke, Diabetes, Cleveland Clinic
https://health.clevelandclinic.org/a-poor-diet-increases-your-risk-of-dying-from-heart-disease-stroke-diabetes/
1. GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019 May 11;393(10184):1958-1972. doi: 10.1016/S0140-6736(19)30041-8. Epub 2019 Apr 4. Erratum in: Lancet. 2021 Jun 26;397(10293):2466. PMID: 30954305; PMCID: PMC6899507.
https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(19)30041-8/fulltext
2. US Burden of Disease Collaborators, Mokdad AH, Ballestros K, et al. The State of US Health, 1990-2016: Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Among US States. JAMA. 2018 Apr;319(14):1444-1472. DOI: 10.1001/jama.2018.0158. PMID: 29634829; PMCID: PMC5933332.
https://europepmc.org/article/MED/29634829
3. Why Good Nutrition is Important, Center for Science in the Public Interest
https://www.cspinet.org/eating-healthy/why-good-nutrition-important
4. Kaczorowski J, Campbell NR, Duhaney T, Mang E, Gelfer M. Reducing deaths by diet: Call to action for a public policy agenda for chronic disease prevention. Can Fam Physician. 2016 Jun;62(6):469-70. PMID: 27302998; PMCID: PMC4907549.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4907549/
5. Bad diets responsible for 11 million premature deaths globally per year, 08th April 2019, The NCD Alliance
https://ncdalliance.org/news-events/news/bad-diets-responsible-for-11-million-premature-deaths-globally-per-year
6. DeeDee Stiepan Mayo Clinic Minute: Relationship between food, disease stronger than you may think January 30, 2023
https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-mayo-clinic-minute-relationship-between-food-disease-stronger-than-you-may-think/
7. Wang DD, Li Y, Afshin A, Springmann M, Mozaffarian D, Stampfer MJ, Hu FB, Murray CJL, Willett WC. Global Improvement in Dietary Quality Could Lead to Substantial Reduction in Premature Death. J Nutr. 2019 Jun 1;149(6):1065-1074. doi: 10.1093/jn/nxz010. PMID: 31049577; PMCID: PMC6543201.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622166307
8. May 19, 2021 / Nutrition A Poor Diet Increases Your Risk of Dying from Heart Disease, Stroke, Diabetes, Cleveland Clinic
https://health.clevelandclinic.org/a-poor-diet-increases-your-risk-of-dying-from-heart-disease-stroke-diabetes/