27/12/2021.
Ενημέρωση: 6/5/2022
Ενημέρωση: 6/5/2022
ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
A. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Β. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ
1. λαχανικά
2. φρούτα
3. Μούρα
4. δημητριακά
5. όσπρια
6. ξηροί καρποί
7. σπόροι
8. μανιτάρια
9. φύκια
10. βότανα/μπαχαρικά
11. αλάτι
12. έλαια ψυχρής έκθλιψης
13. γλυκαντικά
14. αιθέρια έλαια
15. λουλούδια
16. αλκοόλ
Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Παραπομπές (2)
A. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Β. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ
1. λαχανικά
2. φρούτα
3. Μούρα
4. δημητριακά
5. όσπρια
6. ξηροί καρποί
7. σπόροι
8. μανιτάρια
9. φύκια
10. βότανα/μπαχαρικά
11. αλάτι
12. έλαια ψυχρής έκθλιψης
13. γλυκαντικά
14. αιθέρια έλαια
15. λουλούδια
16. αλκοόλ
Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Παραπομπές (2)
A. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Αρχικά, γενικές πληροφορίες για την ωμοφαγία θα βρείτε στην σχετική ανάρτηση.
Η ωμοφαγία είναι ένα υποσύνολο της φυτοφαγίας στην οποία καταναλώνονται μόνο αμαγείρευτες τροφές, και μόνο φυτικής προέλευσης.
Συνεπώς, η φυτοφαγία δεν συμπεριλαμβάνει κατανάλωση ζώων, το οποίο σημαίνει ότι το επεξεργασμένο κρέας, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα λοιπά πουλερικά (γαλοπούλα, πάπια, χήνα κ.ά.), τα πτηνά, και το ψάρι δεν αποτελούν μέρος της φυτοφαγίας.
Επίσης, στην φυτοφαγική ωμοφαγία δεν καταναλώνονται και άλλα ζωικά, όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι).
Στην φυτοφαγική ωμοφαγία, όταν οι τροφές μαγειρεύονται, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 47,77°C (118°F) (1).
Το μαγείρεμα γίνεται με χρήση αφυγραντή. Ωστόσο, ο αφυγραντής δεν είναι απαραίτητος για την ωμοφαγία, αποτελεί καθαρά προαιρετική επιλογή. Ο αφυγραντής απλά προσφέρει την γεύση του μαγειρεμένου φαγητού που για αρκετούς ανθρώπους είναι σημαντικό, ιδίως στην αρχή όταν ακόμα βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο.
Στην συνέχεια αναφέρονται οι κυριότερες τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Β. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ
1. ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Ιδανικά, να καταναλώνονται λαχανικά από όλες τις ομάδες (όχι μόνο ντομάτα, αγγούρι, καρότο, λάχανο).
Για παράδειγμα, άλλες ομάδες λαχανικών που αξίζει να έχουμε καθημερινά στην διατροφή μας είναι τα σταυρανθή λαχανικά, τα πράσινα φυλλώδη, οι βολβοί/ρίζες, εκτός από όλα τα υπόλοιπα λαχανικά.
Επίσης, οι σπόροι ορισμένοι λαχανικών γίνονται φύτρα (π.χ. φύτρα μπρόκολου), ενώ τα λαχανικά μπορούν επίσης να είναι ζυμωμένα.
Ημερησίως, χρειάζεται να επιλέγουμε τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικά (μία μερίδα λαχανικών είναι 80 γραμμάρια).
2. ΦΡΟΥΤΑ:
Φρέσκα και αποξηραμένα.
- Όσον αφορά τα φρέσκα φρούτα, δείτε και την ανάρτηση για τα "φρούτα εποχής".
- Όσον αφορά τα αποξηραμένα φρούτα, αξίζει να επιλέγετε κατά κανόνα τα βιολογικά διότι τα συμβατικά σχεδόν πάντα έχουν ανεπιθύμητα πρόσθετα.
Επίσης, υπό το πρίσμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αξίζει να ρίχνουμε το βάρος μας κυρίως στα ντόπια προϊόντα. Έχοντας πει αυτό, δεν σκοπεύω να διακόψω πλήρως την κατανάλωση αποξηραμένων χουρμάδων, καρύδας και τζίντζερ (οι αποξηραμένες μπανάνες στην Ελλάδα είναι τηγανιτές, άρα δεν είναι ωμοφαγικές), αλλά στο σπίτι η πλειοψηφία των αποξηραμένων φρούτων είναι ελληνικής προέλευσης.
Ημερησίως, χρειάζεται να επιλέγουμε τουλάχιστον 2 μερίδες φρέσκα φρούτα (μία μερίδα φρούτων είναι 80 γραμμάρια).
3. ΜΟΥΡΑ:
Παρόλο που τα μούρα ανήκουν στα φρούτα, είναι χρήσιμο να τα μεταχειριζόμαστε ως ξεχωριστή κατηγορία διότι έχουν ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Δείτε μία μελέτη ορόσημο, η οποία διερεύνησε το συνολικό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο σε περισσότερα από 3.100 τρόφιμα.
Σε γενικές γραμμές, η τιμή τους είναι "αλμυρή", αλλά η μερίδα τους δεν είναι απαραίτητο να είναι ανάλογη με τα υπόλοιπα φρούτα (80 γραμμάρια) διότι ακόμα και με 10-20 γραμμάρια μπορούν να προσφέρουν ευεργετικές επιδράσεις.
4. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ:
Εκτός από νιφάδες, τα δημητριακά μπορούμε να προμηθευτούμε ανεπεξέργαστα (ολόκληρος ο σπόρος), και στην συνέχεια να γίνουν φύτρα.
Τώρα, που το σκέφτομαι ίσως θα μπορούσαν να μουλιαστούν για τις ώρες που αντιστοιχούν στον κάθε σπόρο δημητριακού, και μετά - αντί να γίνουν φύτρα - να μπουν στον αφυγραντή.
Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, και ίσως αξίζει να δοκιμαστεί.
5. ΟΣΠΡΙΑ:
Tα όσπρια επίσης γίνονται φύτρα.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ τα όσπρια ως κύρια πηγή θερμίδων, και προσπαθώ να έχω μεγάλη ποικιλία ώστε αφενός να μην μειώνεται το ενδιαφέρον μου μέσω των διαφορετικών γεύσεων και υφών, και αφετέρου να προσλαμβάνω μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών.
Υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη οσπρίων.
Ένα όσπριο για κάθε ημέρα του μήνα !
6. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:
Ανάλατοι, και προφανώς άψητοι.
Επίσης, τα βούτυρα τους, στα οποία όμως πρέπει να επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι ωμοφαγικά διότι σε διαφορετική περίπτωση έχουν ψηθεί και δεν είναι ωμοφαγικά.
Για παράδειγμα, το ταχίνι είναι ψημένο. Εάν, όμως, δεν μπορούμε να βρούμε ωμοφαγικό ταχίνι ή εάν η υψηλή τιμή του είναι απαγορευτική, τότε επιλέγουμε το ψημένο ταχίνι.
Η ωμοφαγία δεν είναι "όλα ή τίποτα", υπάρχουν διαβαθμίσεις.
Πλέον, στα περισσότερα βιολογικά καταστήματα υπάρχουν αρκετές επιλογές ωμοφαγικών βουτύρων από ξηρούς καρπούς.
Προσωπικά, έχω προμηθευτεί ορισμένα, αλλά οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για τα δεδομένα μου και καταναλώνω τους ξηρούς καρπούς στην ανεπεξέργαστη μορφή τους.
Δείτε και την ανάρτηση "ξηροί καρποί ονομασίες".
7. σπόροι
8. μανιτάρια
9. φύκια
10. βότανα/μπαχαρικά
11. αλάτι
12. έλαια ψυχρής έκθλιψης
13. γλυκαντικά
14. αιθέρια έλαια
15. λουλούδια
16. αλκοόλ
Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι παραπάνω τροφές αποτελούν την βάση στην ωμοφαγία.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πλήθος από ευφάνταστες συνταγές τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε βιβλία (όπως είναι για παράδειγμα τα δύο βιβλία που έχει γράψει η Φλώρα Παπαδοπούλου).
Περισσότερες πληροφορίες για την ωμοφαγία θα βρείτε στο ευρετήριο.
Παραπομπές (2)
1. Τzu Chi Med J . 2020 Jan 17;32(4):357-361. doi: 10.4103/tcmj.tcmj_161_19. eCollection Oct-Dec 2020. Effects of raw vegan diet on periodontal and dental parameters Fazele Atarbashi-Moghadam, Soofieh Moallemi-Pour, Saede Atarbashi-Moghadam, Soran Sijanivandi, Alireza Akbarzadeh Baghban
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33163381/
2. Complement Ther Clin Pract . 2008 Feb;14(1):53-9. doi: 10.1016/j.ctcp.2006.12.005. Epub 2007 Feb 5. Factors affecting adherence to a raw vegan diet Lilli B Link, Judith S Jacobson
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18243943/
Αρχικά, γενικές πληροφορίες για την ωμοφαγία θα βρείτε στην σχετική ανάρτηση.
Η ωμοφαγία είναι ένα υποσύνολο της φυτοφαγίας στην οποία καταναλώνονται μόνο αμαγείρευτες τροφές, και μόνο φυτικής προέλευσης.
Συνεπώς, η φυτοφαγία δεν συμπεριλαμβάνει κατανάλωση ζώων, το οποίο σημαίνει ότι το επεξεργασμένο κρέας, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα λοιπά πουλερικά (γαλοπούλα, πάπια, χήνα κ.ά.), τα πτηνά, και το ψάρι δεν αποτελούν μέρος της φυτοφαγίας.
Επίσης, στην φυτοφαγική ωμοφαγία δεν καταναλώνονται και άλλα ζωικά, όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι).
Στην φυτοφαγική ωμοφαγία, όταν οι τροφές μαγειρεύονται, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 47,77°C (118°F) (1).
Το μαγείρεμα γίνεται με χρήση αφυγραντή. Ωστόσο, ο αφυγραντής δεν είναι απαραίτητος για την ωμοφαγία, αποτελεί καθαρά προαιρετική επιλογή. Ο αφυγραντής απλά προσφέρει την γεύση του μαγειρεμένου φαγητού που για αρκετούς ανθρώπους είναι σημαντικό, ιδίως στην αρχή όταν ακόμα βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο.
Στην συνέχεια αναφέρονται οι κυριότερες τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Β. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ
1. ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Ιδανικά, να καταναλώνονται λαχανικά από όλες τις ομάδες (όχι μόνο ντομάτα, αγγούρι, καρότο, λάχανο).
Για παράδειγμα, άλλες ομάδες λαχανικών που αξίζει να έχουμε καθημερινά στην διατροφή μας είναι τα σταυρανθή λαχανικά, τα πράσινα φυλλώδη, οι βολβοί/ρίζες, εκτός από όλα τα υπόλοιπα λαχανικά.
Επίσης, οι σπόροι ορισμένοι λαχανικών γίνονται φύτρα (π.χ. φύτρα μπρόκολου), ενώ τα λαχανικά μπορούν επίσης να είναι ζυμωμένα.
Ημερησίως, χρειάζεται να επιλέγουμε τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικά (μία μερίδα λαχανικών είναι 80 γραμμάρια).
2. ΦΡΟΥΤΑ:
Φρέσκα και αποξηραμένα.
- Όσον αφορά τα φρέσκα φρούτα, δείτε και την ανάρτηση για τα "φρούτα εποχής".
- Όσον αφορά τα αποξηραμένα φρούτα, αξίζει να επιλέγετε κατά κανόνα τα βιολογικά διότι τα συμβατικά σχεδόν πάντα έχουν ανεπιθύμητα πρόσθετα.
Επίσης, υπό το πρίσμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αξίζει να ρίχνουμε το βάρος μας κυρίως στα ντόπια προϊόντα. Έχοντας πει αυτό, δεν σκοπεύω να διακόψω πλήρως την κατανάλωση αποξηραμένων χουρμάδων, καρύδας και τζίντζερ (οι αποξηραμένες μπανάνες στην Ελλάδα είναι τηγανιτές, άρα δεν είναι ωμοφαγικές), αλλά στο σπίτι η πλειοψηφία των αποξηραμένων φρούτων είναι ελληνικής προέλευσης.
Ημερησίως, χρειάζεται να επιλέγουμε τουλάχιστον 2 μερίδες φρέσκα φρούτα (μία μερίδα φρούτων είναι 80 γραμμάρια).
3. ΜΟΥΡΑ:
Παρόλο που τα μούρα ανήκουν στα φρούτα, είναι χρήσιμο να τα μεταχειριζόμαστε ως ξεχωριστή κατηγορία διότι έχουν ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Δείτε μία μελέτη ορόσημο, η οποία διερεύνησε το συνολικό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο σε περισσότερα από 3.100 τρόφιμα.
Σε γενικές γραμμές, η τιμή τους είναι "αλμυρή", αλλά η μερίδα τους δεν είναι απαραίτητο να είναι ανάλογη με τα υπόλοιπα φρούτα (80 γραμμάρια) διότι ακόμα και με 10-20 γραμμάρια μπορούν να προσφέρουν ευεργετικές επιδράσεις.
4. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ:
Εκτός από νιφάδες, τα δημητριακά μπορούμε να προμηθευτούμε ανεπεξέργαστα (ολόκληρος ο σπόρος), και στην συνέχεια να γίνουν φύτρα.
Τώρα, που το σκέφτομαι ίσως θα μπορούσαν να μουλιαστούν για τις ώρες που αντιστοιχούν στον κάθε σπόρο δημητριακού, και μετά - αντί να γίνουν φύτρα - να μπουν στον αφυγραντή.
Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, και ίσως αξίζει να δοκιμαστεί.
5. ΟΣΠΡΙΑ:
Tα όσπρια επίσης γίνονται φύτρα.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ τα όσπρια ως κύρια πηγή θερμίδων, και προσπαθώ να έχω μεγάλη ποικιλία ώστε αφενός να μην μειώνεται το ενδιαφέρον μου μέσω των διαφορετικών γεύσεων και υφών, και αφετέρου να προσλαμβάνω μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών.
Υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη οσπρίων.
Ένα όσπριο για κάθε ημέρα του μήνα !
6. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:
Ανάλατοι, και προφανώς άψητοι.
Επίσης, τα βούτυρα τους, στα οποία όμως πρέπει να επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι ωμοφαγικά διότι σε διαφορετική περίπτωση έχουν ψηθεί και δεν είναι ωμοφαγικά.
Για παράδειγμα, το ταχίνι είναι ψημένο. Εάν, όμως, δεν μπορούμε να βρούμε ωμοφαγικό ταχίνι ή εάν η υψηλή τιμή του είναι απαγορευτική, τότε επιλέγουμε το ψημένο ταχίνι.
Η ωμοφαγία δεν είναι "όλα ή τίποτα", υπάρχουν διαβαθμίσεις.
Πλέον, στα περισσότερα βιολογικά καταστήματα υπάρχουν αρκετές επιλογές ωμοφαγικών βουτύρων από ξηρούς καρπούς.
Προσωπικά, έχω προμηθευτεί ορισμένα, αλλά οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για τα δεδομένα μου και καταναλώνω τους ξηρούς καρπούς στην ανεπεξέργαστη μορφή τους.
Δείτε και την ανάρτηση "ξηροί καρποί ονομασίες".
7. σπόροι
8. μανιτάρια
9. φύκια
10. βότανα/μπαχαρικά
11. αλάτι
12. έλαια ψυχρής έκθλιψης
13. γλυκαντικά
14. αιθέρια έλαια
15. λουλούδια
16. αλκοόλ
Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι παραπάνω τροφές αποτελούν την βάση στην ωμοφαγία.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πλήθος από ευφάνταστες συνταγές τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε βιβλία (όπως είναι για παράδειγμα τα δύο βιβλία που έχει γράψει η Φλώρα Παπαδοπούλου).
Περισσότερες πληροφορίες για την ωμοφαγία θα βρείτε στο ευρετήριο.
Παραπομπές (2)
1. Τzu Chi Med J . 2020 Jan 17;32(4):357-361. doi: 10.4103/tcmj.tcmj_161_19. eCollection Oct-Dec 2020. Effects of raw vegan diet on periodontal and dental parameters Fazele Atarbashi-Moghadam, Soofieh Moallemi-Pour, Saede Atarbashi-Moghadam, Soran Sijanivandi, Alireza Akbarzadeh Baghban
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33163381/
2. Complement Ther Clin Pract . 2008 Feb;14(1):53-9. doi: 10.1016/j.ctcp.2006.12.005. Epub 2007 Feb 5. Factors affecting adherence to a raw vegan diet Lilli B Link, Judith S Jacobson
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18243943/