ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ
Ιωάννης Κιούσης, Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας.
27/12/2021. Ενημέρωση: 7/12/2022
27/12/2021. Ενημέρωση: 7/12/2022
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
A. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΙ ΤΡΩΜΕ Β. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ 1. λαχανικά 2. φρούτα 3. Μούρα 4. δημητριακά 5. όσπρια 6. ξηροί καρποί 7. σπόροι 8. μανιτάρια 9. φύκια 10. βότανα/μπαχαρικά 11. αλάτι 12. έλαια ψυχρής έκθλιψης 13. γλυκαντικά 14. αιθέρια έλαια 15. άνθη 16. αλκοόλ Γ. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Δ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ + ΛΙΣΤΕΣ Παραπομπές (3) |
A. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΙ ΤΡΩΜΕ
Αρχικά, γενικές πληροφορίες για την ωμοφαγία θα βρείτε στην σχετική ανάρτηση.
Τώρα, σχετικά με το τι τρώμε στην ωμοφαγία.
Η ωμοφαγία αποτελεί ένα υποσύνολο της φυτοφαγίας στην οποία τρώμε :
- μόνο αμαγείρευτες τροφές, και
- μόνο φυτικής προέλευσης.
Συνεπώς, στην φυτοφαγία δεν τρώμε ζώα, το οποίο σημαίνει ότι αποκλείονται οι εξής "τροφές" :
- το επεξεργασμένο κρέας: συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη κρέατος ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια. Ως εκ τούτου, η γαλοπούλα, το ζαμπόν, τα αλλαντικά και τα παστά ψάρια ταξινομούνται στο επεξεργασμένο κρέας.
- το νωπό κόκκινο κρέας (ανεπεξέργαστο, φρέσκο): βόδι, μοσχάρι, γουρούνι, αρνί, καθώς και όλα τα άλλα είδη κόκκινου κρέατος (δείτε την ανάρτηση κόκκινο κρέας και καρκίνος),
- το κοτόπουλο και τα λοιπά πουλερικά (γαλοπούλα, πάπια, χήνα κ.ά.),
- τα πτηνά, και
- το ψάρι.
Επίσης, στην φυτοφαγική ωμοφαγία δεν καταναλώνονται και άλλες "τροφές" ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι).
Επιπλέον, το μέλι δεν έχει θέση στην φυτοφαγία. Το μέλι δεν είναι φυτικής προέλευσης δεδομένου ότι οι μέλισσες δεν ανήκουν στα φυτά. Αντί για το μέλι, υπάρχει πλήθος γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται στην φυτοφαγία.
Στην φυτοφαγική ωμοφαγία, όταν οι τροφές μαγειρεύονται, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 47,77°C (118°F) (1). Το μαγείρεμα γίνεται με χρήση αφυγραντή.
Ωστόσο, ο αφυγραντής δεν είναι απαραίτητος για την ωμοφαγία, αποτελεί καθαρά προαιρετική επιλογή. Ο αφυγραντής απλά προσφέρει την γεύση του μαγειρεμένου φαγητού που για αρκετούς ανθρώπους είναι σημαντικό, ιδίως στην αρχή όταν ακόμα βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο, όπου η επιθυμία για την γεύση του μαγειρεμένου φαγητού είναι πιο έντονη.
Στην συνέχεια αναφέρονται οι κυριότερες τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Β. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ
Για πρακτικούς λόγους, καταρτίζουμε λίστες των 10-15 τροφίμων ανά ομάδα, το οποίο σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ποικιλία στις τροφές που καταναλώνουμε όχι μόνο σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και σε μηνιαία.
Το να καταρτίσουμε λίστες, προσφέρει τα εξής βασικά πλεονεκτήματα:
1. αρχικά, η διατροφή μας αποκτά γευστική και οπτική ποικιλία, το οποίο αμέσως καθιστά αδύνατη την διατροφική πλήξη και ανία.
2. η διατροφή μας γίνεται θρεπτικότερη διότι προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη γκάμα αντιοξειδωτικών και λοιπών θρεπτικών συστατικών.
3. εξοικονομούμε χρόνο διότι, όταν πηγαίνουμε στην λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ, γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να μην περιφερόμαστε χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.
4. εξοικονομούμε χρήματα διότι όταν αγοράζουμε τροφές χωρίς να έχουμε καταρτίσει λίστες, τότε είναι πολύ πιθανό να αγοράσουμε περισσότερες τροφές από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε, το οποίο σημαίνει ότι κάποιες από αυτές θα χαλάσουν και θα πεταχτούν.
Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, ένα σημαντικό ποσοστών του περιεχομένου στους κάδους των σκουπιδιών είναι τροφές που ποτέ δεν καταναλώθηκαν. Είναι αδιανόητο περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ αυτών περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά, να μην έχουν να φάνε, και εμείς να πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο να καταρτίσετε λίστες για όλες τις παρακάτω τροφές.
1. ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Η ντομάτα, το αγγούρι, το καρότο είναι θρεπτικές τροφές, αλλά ας μην τρώμε μόνο αυτές.
Ιδανικά, να καταναλώνονται λαχανικά και από όλες τις ομάδες, οι οποίες για μέγιστα αποτελέσματα και πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες.
Το βέλτιστο είναι να τρώμε καθημερινά μία μερίδα (80 γραμμάρια) από την καθεμία, δηλαδή το σύνολο για την ημερήσια κατανάλωση λαχανικών είναι, τουλάχιστον, 3 μερίδες δηλαδή συνολικά 240 γραμμάρια. Εδώ να επισημάνω ότι πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το βέλτιστο για την ημερήσια κατανάλωση λαχανικών είναι οι 6-7 μερίδες, δηλαδή 480-550 γραμμάρια.
Οι 3 ομάδες λαχανικών που αξίζει να έχουμε καθημερινά στην διατροφή μας και αξίζει να καταρτίσουμε λίστες είναι οι εξής:
1. τα σταυρανθή λαχανικά,
2. τα πράσινα φυλλώδη, και.
3. οι βολβοί/ρίζες.
Επίσης, μία μικρή λίστα με τα αρωματικά φυτά που μπορούμε να έχουμε σε μικρές γλάστρες στο περβάζι μας προσφέρει μία διαφορετική νότα στο πιάτο μας, ενώ ταυτόχρονα μας θυμίζει πως είναι να παράγεις την δική σου τροφή.
Κλείνοντας, οι σπόροι ορισμένοι λαχανικών γίνονται φύτρα, ενώ αξίζει να επιχειρήσουμε και τα ζυμωμένα λαχανικά ώστε να δούμε εάν επιθυμούμε να τα διατηρήσουμε με κάποια περιοδικότητα στην διατροφή μας.
2. ΦΡΟΥΤΑ:
Τα φρούτα χωρίζονται σε :
α. φρέσκα, και
β. αποξηραμένα.
Α. Για τα φρέσκα φρούτα, καταρτίστε μία λίστα με τα βασικότερα φρούτα ανά μήνα ή, έστω, ανά εποχή.
Κάθε εβδομάδα που πηγαίνετε στην λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ, επιλέξτε 2 ή 3 διαφορετικά φρούτα, όχι μόνο 1.
Β. Για τα αποξηραμένα φρούτα, επίσης καταρτίστε μία λίστα έτσι ώστε σε καθημερινή βάση να καταναλώνετε, συνολικά, 30 γραμμάρια. Μπορούμε να επιλέγουμε 1 είδος αποξηραμένου φρούτου ή 2 διαφορετικά (π.χ. 10 γραμμάρια μαύρες σταφίδες + 1-2 αποξηραμένα σύκα).
Αξίζει να επιλέγουμε, κατά κανόνα, τα βιολογικά διότι τα συμβατικά αποξηραμένα φρούτα σχεδόν πάντα έχουν ανεπιθύμητα και επιβλαβή πρόσθετα, εκτός από την πανταχού παρούσα ζάχαρη.
Τώρα, υπό το πρίσμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αξίζει να ρίχνουμε το βάρος μας κυρίως στα ντόπια προϊόντα, τόσο για τα φρέσκα, όσο και για τα αποξηραμένα φρούτα.
Έχοντας πει αυτό, δεν σκοπεύω να διακόψω πλήρως την κατανάλωση αποξηραμένων χουρμάδων, καρύδας και τζίντζερ (μέχρι σήμερα, 5/2/2020, οι αποξηραμένες μπανάνες που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα δεν είναι ωμοφαγικές διότι είναι τηγανιτές και για αυτό έχουν αυτήν την κριτσανιστή υφή), αλλά στο ντουλάπι μου, πλέον, η πλειοψηφία των αποξηραμένων φρούτων είναι ελληνικής προέλευσης.
Ημερησίως, χρειάζεται να επιλέγουμε τουλάχιστον 2 μερίδες φρέσκα φρούτα (μία μερίδα φρούτων είναι 80 γραμμάρια), δηλαδή σύνολο 160 γραμμάρια. Βέβαια, ως βέλτιστη πρόσληψη πλέον αναφέρονται οι 3-4 μερίδες φρούτων, δηλαδή 240-320 γραμμάρια.
Για τα αποξηραμένα φρούτα, μία μερίδα συνήθως αναλογεί σε 30 γραμμάρια.
Κλείνοντας, ένα αρκετά συνηθισμένο ερώτημα είναι εάν μπορεί ένας άνθρωπος να καταναλώσει υπερβολικά πολλά φρούτα. Δείτε εδώ την ανάρτηση σχετικά με τα ευρήματα από μελέτες, στις οποίες καταναλώθηκαν 20 (!) μερίδες φρούτων.
3. ΜΟΥΡΑ:
Παρόλο που τα μούρα ανήκουν στα φρούτα, είναι χρήσιμο να δημιουργήσουμε μία ξεχωριστή λίστα διότι, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως έδειξε και μία μελέτη ορόσημο, η οποία διερεύνησε το συνολικό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο σε περισσότερα από 3.100 τρόφιμα.
Σε γενικές γραμμές, η τιμή για τα μούρα είναι αυξημένη, αλλά η μερίδα τους δεν είναι απαραίτητο να είναι ανάλογη με τα υπόλοιπα φρούτα (80 γραμμάρια) διότι ακόμα και με 5-20 γραμμάρια μπορούν να προσφέρουν ευεργετικές επιδράσεις.
Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά μούρα, τόσο εισαγόμενα, όσο και ελληνικά.
Προσωπικά, έχω καταρτίσει μία λίστα και για τα 2, δίνοντας έμφαση στα ελληνικά. Τώρα, για όσα αποξηραμένα μούρα δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, συνεχίζω να τα προμηθεύομαι αλλά σε πιο αραιή βάση.
4. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ:
Οι νιφάδες των δημητριακών είναι ψημένες.
Συνεπώς, στην ωμοφαγία τα δημητριακά μπορούμε να τα προμηθευτούμε ανεπεξέργαστα (ολόκληρος ο σπόρος), και στην συνέχεια να γίνουν φύτρα.
Τώρα, που το σκέφτομαι ίσως θα μπορούσαν να μουλιαστούν για τις ώρες που αντιστοιχούν στον κάθε σπόρο δημητριακού, και μετά - αντί να γίνουν φύτρα - να μπουν στον αφυγραντή. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, και ίσως αξίζει να δοκιμαστεί.
Υπάρχουν περισσότερα από 12 είδη δημητριακών.
Πειραματιστείτε με όλα τα δημητριακά, και βρείτε ποια σας αρέσουν περισσότερο. Στην συνέχεια κρατήστε αυτά, ως κύρια και συνηθισμένη επιλογή, και τα υπόλοιπα δημητριακά κρατήστε ως επιλογή σε μία πιο αραιή βάση.
Εκτός, βέβαια, εάν υπάρχει κάποιο δημητριακό, το οποίο δεν σας αρέσει καθόλου, αν και αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο.
5. ΟΣΠΡΙΑ:
Tα όσπρια επίσης γίνονται φύτρα.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ τα όσπρια ως κύρια πηγή θερμίδων, και προσπαθώ να έχω μεγάλη ποικιλία ώστε αφενός να μην μειώνεται το ενδιαφέρον μου μέσω των διαφορετικών γεύσεων και υφών, και αφετέρου να προσλαμβάνω μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών.
Υπάρχουν περισσότερα από 16 είδη οσπρίων.
Ένα όσπριο για κάθε δεύτερη ημέρα του μήνα !
Για τα όσπρια είναι γνωστό και το "ισπανικό παράδοξο" καθώς και το ότι αποτελούν τον "πιο σημαντικό διατροφικό προγνωστικό παράγοντα επιβίωσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας".
Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ.
6. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:
Στην ωμοφαγία επιλέγονται οι άψητοι ξηροί καρποί, και επιπρόσθετα επιλέγουμε να είναι ανάλατοι.
Επίσης, χρησιμοποιούνται και τα βούτυρα των ξηρών καρπών, στα οποία όμως πρέπει να επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι ωμοφαγικά διότι σε διαφορετική περίπτωση έχουν ψηθεί και δεν είναι ωμοφαγικά.
Πλέον, στα περισσότερα βιολογικά καταστήματα υπάρχουν αρκετές επιλογές ωμοφαγικών βουτύρων από ξηρούς καρπούς. Προσωπικά, έχω προμηθευτεί ορισμένα, αλλά οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για τα δεδομένα μου και πλέον καταναλώνω τους ξηρούς καρπούς αποκλειστικά στην ανεπεξέργαστη μορφή τους.
Στην Ελλάδα, τα κύρια είδη ξηρών καρπών είναι 10.
7. ΣΠΟΡΟΙ:
Επίσης, οι σπόροι χρειάζεται να είναι ανάλατοι και άψητοι.
Τα βούτυρα τους μπορούν επίσης να καταναλωθούν, ενώ οι διαθέσιμες επιλογές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Το ταχίνι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αν και κατά κανόνα είναι ψημένο. Στο εμπόριο υπάρχει το ωμοφαγικό ταχίνι.
Εάν, όμως, ένας άνθρωπος επιθυμεί το ταχίνι, αλλά στην περιοχή του δεν είναι διαθέσιμο ή η υψηλή τιμή του είναι απαγορευτική, τότε επιλέγουμε το ψημένο ταχίνι.
Η ωμοφαγία δεν είναι "όλα ή τίποτα", υπάρχουν διαβαθμίσεις και υπενθυμίζω ότι για πολλούς ανθρώπους θεωρείται αποδεκτό η ωμοφαγία να περιέχει ψημένες φυτικές τροφές σε ένα ποσοστό της τάξης του 20-25% .
Συνεχίζοντας, ορισμένοι σπόροι (π.χ. ηλιόσπορος) γίνονται και φύτρα (περιεκτικό και ολοκληρωμένο υλικό για την διαδικασία υπάρχει στα σεμινάρια από την Φλώρα Παπαδοπούλου).
Στην Ελλάδα, τα βασικότερα είδη σπόρων είναι 8.
8. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ:
Τα μανιτάρια δεν ανήκουν στα λαχανικά, αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες μανιταριών:
- τα εδώδιμα μανιτάρια, και
- τα φαρμακευτικά μανιτάρια.
Προσωπικά, τα έχω εντάξει και τα δύο στην διατροφή μου.
Όσον αφορά τα μανιτάρια, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι τροφές είναι καλό να μην τρώγονται ωμές, αλλά σε άλλες μορφές π.χ. αποξηραμένα, και ίσως και στον αφυγραντή.
Δείτε δύο σχετικά βίντεο, καθώς και τα σχόλια που ακολουθούν στην συζήτηση από κάτω διότι βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση.
- Toxins in Raw Mushrooms?
- Is It Safe to Eat Raw Mushrooms?
9. ΦΥΚΙΑ:
Μία από τις πιο σημαντικές τροφές που αξίζει να έχουμε τακτικά, αν όχι καθημερινά, στην διατροφή μας είναι τα φύκια.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη (πράσινα, κόκκινα, καφέ, κυανά).
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν είναι ευρέως διαδεδομένα αλλά αυτή η κατάσταση αλλάζει σιγά-σιγά, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Για την σπιρουλίνα, το πιο γνωστό από όλα τα φύκια, υπάρχει ένας αντίλογος, τον οποίο αξίζει να τον συνεκτιμήσουμε. Εάν από τα δεδομένα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο βίντεο, καθώς και η συζήτηση που γίνεται στα σχόλια από κάτω, πειστούμε ότι δεν θέλουμε την σπιρουλίνα στην διατροφή μας, τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα διότι υπάρχουν αρκετά ακόμα φύκια.
10. ΒΟΤΑΝΑ/ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ:
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τροφές με την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές. Σίγουρα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αλλά η πρώτη θέση ανήκει με σημαντικά διαφορά στα βότανα και στα μπαχαρικά, όπως κατέδειξε και η μελέτη που αναφέρθηκε νωρίτερα.
Από την λίστα με τα 15 υψηλότερα σε αντιοξειδωτικά βότανα και μπαχαρικά, έχω κάνει έναν ημερήσιο καταμερισμό τους στα 3 γεύματα της ημέρας, ο οποίος εναλλάσσεται κυκλικά έτσι ώστε αφενός να χρησιμοποιείται ένας μικρός αριθμό εξ'αυτών (3 ή 4) για να μην υπάρχει υπερφόρτωση, και αφετέρου σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιούνται και τα 15.
Το ίδιο γίνεται και με το ρόφημα της ημέρας: επιλέγεται ένας μικρός αριθμός, ο οποίος επίσης εναλλάσσεται κυκλικα.
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πολλά βότανα σε ημερήσια βάση και ίσως και να μην είναι επιθυμητό.
Βλέπω ορισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σε κάθε τους γεύμα 3, 5 ακόμα και 7 διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά, και έχω κάποιες επιφυλάξεις για τις μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες που ίσως υπάρξουν. Για παράδειγμα, αρκετά φαρμακευτικά φυτά έχουν οξαλικά, τα οποία στις συνήθεις δοσολογίες δεν αποτελούν πρόβλημα. Ωστόσο, όταν λαμβάνονται σε μεγάλη ποσότητα και για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες, μεταξύ αυτών, οι νεφρικές.
Συνεπώς, το βέλτιστο ίσως είναι να επιλέγουμε έναν μικρό αριθμό σε καθημερινή βάση, και όταν τελειώσει το εκάστοτε βότανο, τότε το αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο βότανο από την λίστα.
11. ΑΛΑΤΙ:
Το αλάτι, με σπάνιες εξαιρέσεις, δεν έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή.
Το ξέρω ότι υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που αναφέρουν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι μία "υπερτροφή" και άλλα παρόμοια σχόλια, αλλά η εμπειρία μου δείχνει ότι όταν έστειλα μήνυμα ζητώντας να μου παραθέσουν τις σχετικές πηγές που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους, είτε δεν απάντησαν είτε τροποποίησαν το σχετικό άρθρο στην σελίδα τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αλάτι, δείτε αυτήν την πηγή. Εκεί θα βρείτε και το σχετικό βίντεο που αναφέρει ότι μετά από 2-3 εβδομάδες πλήρους αποχής από το αλάτι, οι γευστικοί κάλυκες επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιούσαμε πριν από αυτές τις 2-3 εβδομάδες να φαίνεται πλέον πολύ αλμυρή.
Αυτό μας προσφέρει την δυνατότητα είτε να μειώσουμε δραστικά την χρήση αλατιού, είτε, ακόμα καλύτερα, να την διακόψουμε πλήρως.
Έχοντας πει αυτό, εάν νιώθετε ότι η διακοπή της χρήσης του αλατιού σάς καταπιέζει και νιώθετε ότι σας ασκεί μεγάλη συναισθηματική πίεση, τότε υπάρχουν οι εξής δύο εναλλακτικές:
- είτε περιορίστε την χρήση του σε 1-2 φορές την εβδομάδα,
- είτε, ακόμα καλύτερα, προχωρήστε στην αντικατάσταση του αλατιού με αυτό το αρωματικό μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων.
12. ΕΛΑΙΑ ΨΥΧΡΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ
Ιδανικά να επιλέγεται βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, το οποίο έχει τον καλύτερο λόγο ω3-ω6.
Παρόλο που το λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης χρησιμοποιείται τακτικά στην ωμοφαγία και στις τροφές που υπάρχουν σε ένα ωμοφαγικό πρόγραμμα και μενού, υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που δείχνουν ότι το λάδι καρύδας δεν είναι ευεργετικό.
Απεναντίας, υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που επισημαίνουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. Ενδεικτικά, δείτε αυτό το άρθρο του Χάρβαρντ.
13. ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ:
Ένας τρόπος διαχωρισμού των γλυκαντικών είναι ανάλογα με την μορφή τους:
α. σε σκόνη,
β. σε υγρή μορφή,
γ. σε στερεή μορφή.
14. ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ:
Τα αιθέρια έλαια είναι βρώσιμα, αρκεί να τηρούνται κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.
Εάν δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε η κατανάλωση των αιθέριων ελαίων γίνεται επικίνδυνη (άνθρωποι οδηγήθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ακόμα και θάνατοι).
Τα αιθέρια έλαια παράγονται από περισσότερα από 17.000 φυτά. Ωστόσο, μόνο περίπου 300 διατίθενται στο εμποριο.
Ένα καλό σημείο αφετηρίας είναι να ξεκινήσετε από τα 33 αιθέρια έλαια που συμπεριλαμβάνονται στις Ευρωπαϊκές ή/και στις Αμερικάνικες Φαρμακοποιίες και στην πορεία, όσο θα εξοικειώνεστε με τα βρώσιμα αιθέρια έλαια, μπορείτε να επεκτείνετε τις επιλογές σας.
15. ΑΝΘΗ:
Σε μία δημοσίευση του 2008 (2), τα άνθη αναφέρονται ως μία από τις τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Σίγουρα αξίζει μία επικοινωνία με τους συγγραφείς αυτής της μελέτης ώστε να δώσουν μερικές πληροφορίες ακόμα.
Προσωπικά, δεν έχω επιχειρήσει να καταναλώσω άνθη.
Εκτός, βέβαια, εάν ως "άνθη" εννοούν τα βότανα που χρησιμοποιούμε ως αφέψημα ή έγχυμα, να μην τα πετάμε αλλά να τα καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, όταν φτιάχνω πράσινο τσάι, τα φύλλα του δεν τα πετάω.
16. ΑΛΚΟΟΛ:
Σύμφωνα μία σεφ ωμοφαγίας, οι μπύρες και τα αποσταγμένα ποτά δεν είναι ωμοφαγικές επιλογές, ενώ το κρασί είναι.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι όταν ένας άνθρωπος ξεκινάει την ωμοφαγία, χρειάζεται να αναμένει ότι θα νιώθει τις επιδράσεις του αλκοόλ πιο γρήγορα και πιο έντονα, το οποίο σημαίνει ότι η κατανάλωση του θα πρέπει να είναι σε μικρότερη ποσότητα σε σύγκριση με ότι συνηθίζατε μέχρι σήμερα.
Συνεκτιμήστε αυτήν την πληροφορία , ιδίως εάν οδηγείτε (3).
Τώρα, σχετικά με το εάν το κρασί που προμηθευτήκατε είναι όντως ωμοφαγικό, χρειάζεται να θέσετε σχετικό ερώτημα στον παραγωγό. Μην τον ρωτήσετε "είναι το κρασί σας ωμοφαγικό;" διότι, εκτός απροόπτου, δεν θα καταλάβει τι εννοείτε. Καλύτερα να αναφερθείτε στην θερμοκρασία που υπάρχει ως κατώφλι στην ωμοφαγία (47,77°C), και να τον ρωτήσετε εάν σε κάποιο στάδιο της παραγωγής του κρασιού υπάρχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτήν.
Βέβαια, ακόμα και εάν ένα κρασί είναι ωμοφαγικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και βίγκαν.
Σε πολλά κρασιά χρησιμοποιούνται συστατικά που προέρχονται από ζώα, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ένας αυξανόμενος αριθμός παραγωγών επισημαίνει στην ετικέτα του ότι το κρασί που παράγει είναι βίγκαν.
Κλείνοντας, εάν καταφέρετε να βρείτε κρασί που να είναι και ωμοφαγικό αλλά και βίγκαν, θυμηθείτε ότι το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβές στην ανθρώπινη υγεία. Στην συνέχεια φαίνονται ορισμένοι λόγοι.
Έχοντας πει αυτά, εάν εσείς νιώθετε ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε την ζωή σας χωρίς το κρασί, ιδίως στην αρχή που ξεκινάτε την ωμοφαγία, τότε φυσικά και να το διατηρήσετε στην ζωή σας, αν και υπάρχει και κρασί χωρίς αλκοόλ, το οποίο έχει μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με το κρασί που περιέχει αλκοόλ, αλλά μπορεί να προσδώσει αυτήν την διαφορετική νότα σε μία ξεχωριστή στιγμή ή/και σε κάποια γιορτή.
Τώρα, επανερχόμενος στο αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία, ακολουθούν ορισμένα δεδομένα, τα οποία είναι απλά ενδεικτικά διότι ο συνολικός αντίκτυπος του αλκοόλ είναι σημαντικά υψηλότερος και αφορά ένα υψηλό εύρος παθήσεων.
Για το αλκοόλ δεν υπάρχει καμμία ασφαλής ποσότητα, και αυτό αφορά όλους τους τύπους αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού (λευκό και κόκκινο).
α. καρκίνος:
Από το 2012 το αλκοόλ έχει ταξινομηθεί στα "γνωστά καρκινογόνα, και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την σχέση αλκοόλ και καρκίνου.
Κάθε ποτήρι με αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνο. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης.
Ο τύπος του αλκοόλ (κρασί, μπύρα ή λικέρ) δεν έχει σημασία, ούτε έχει σημασία εάν πρόκειται για κόκκινο ή λευκό κρασί.
Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ,
β. εγκεφαλική λειτουργία:
Η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα, σχετίζεται με ανεπιθύμητες εγκεφαλικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ατροφίας του ιππόκαμπου, ενώ μία άλλη ομάδα ερευνητών ανέφερε ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για την εγκεφαλική λειτουργία.
Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ.
Προσωπικά, το έχω διακόψει πλήρως από το 2015
3. ψωρίαση:
Μία μετα-ανάλυση του 2012 επισημαίνει ότι "το αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης", ενώ μία πιο πρόσφατη ανασκόπηση αναφέρει ότι "το αλκοόλ επιδεινώνει την ψωρίαση".
Δείτ%
Αρχικά, γενικές πληροφορίες για την ωμοφαγία θα βρείτε στην σχετική ανάρτηση.
Τώρα, σχετικά με το τι τρώμε στην ωμοφαγία.
Η ωμοφαγία αποτελεί ένα υποσύνολο της φυτοφαγίας στην οποία τρώμε :
- μόνο αμαγείρευτες τροφές, και
- μόνο φυτικής προέλευσης.
Συνεπώς, στην φυτοφαγία δεν τρώμε ζώα, το οποίο σημαίνει ότι αποκλείονται οι εξής "τροφές" :
- το επεξεργασμένο κρέας: συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη κρέατος ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια. Ως εκ τούτου, η γαλοπούλα, το ζαμπόν, τα αλλαντικά και τα παστά ψάρια ταξινομούνται στο επεξεργασμένο κρέας.
- το νωπό κόκκινο κρέας (ανεπεξέργαστο, φρέσκο): βόδι, μοσχάρι, γουρούνι, αρνί, καθώς και όλα τα άλλα είδη κόκκινου κρέατος (δείτε την ανάρτηση κόκκινο κρέας και καρκίνος),
- το κοτόπουλο και τα λοιπά πουλερικά (γαλοπούλα, πάπια, χήνα κ.ά.),
- τα πτηνά, και
- το ψάρι.
Επίσης, στην φυτοφαγική ωμοφαγία δεν καταναλώνονται και άλλες "τροφές" ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι).
Επιπλέον, το μέλι δεν έχει θέση στην φυτοφαγία. Το μέλι δεν είναι φυτικής προέλευσης δεδομένου ότι οι μέλισσες δεν ανήκουν στα φυτά. Αντί για το μέλι, υπάρχει πλήθος γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται στην φυτοφαγία.
Στην φυτοφαγική ωμοφαγία, όταν οι τροφές μαγειρεύονται, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 47,77°C (118°F) (1). Το μαγείρεμα γίνεται με χρήση αφυγραντή.
Ωστόσο, ο αφυγραντής δεν είναι απαραίτητος για την ωμοφαγία, αποτελεί καθαρά προαιρετική επιλογή. Ο αφυγραντής απλά προσφέρει την γεύση του μαγειρεμένου φαγητού που για αρκετούς ανθρώπους είναι σημαντικό, ιδίως στην αρχή όταν ακόμα βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο, όπου η επιθυμία για την γεύση του μαγειρεμένου φαγητού είναι πιο έντονη.
Στην συνέχεια αναφέρονται οι κυριότερες τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Β. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ
Για πρακτικούς λόγους, καταρτίζουμε λίστες των 10-15 τροφίμων ανά ομάδα, το οποίο σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ποικιλία στις τροφές που καταναλώνουμε όχι μόνο σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και σε μηνιαία.
Το να καταρτίσουμε λίστες, προσφέρει τα εξής βασικά πλεονεκτήματα:
1. αρχικά, η διατροφή μας αποκτά γευστική και οπτική ποικιλία, το οποίο αμέσως καθιστά αδύνατη την διατροφική πλήξη και ανία.
2. η διατροφή μας γίνεται θρεπτικότερη διότι προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη γκάμα αντιοξειδωτικών και λοιπών θρεπτικών συστατικών.
3. εξοικονομούμε χρόνο διότι, όταν πηγαίνουμε στην λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ, γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να μην περιφερόμαστε χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.
4. εξοικονομούμε χρήματα διότι όταν αγοράζουμε τροφές χωρίς να έχουμε καταρτίσει λίστες, τότε είναι πολύ πιθανό να αγοράσουμε περισσότερες τροφές από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε, το οποίο σημαίνει ότι κάποιες από αυτές θα χαλάσουν και θα πεταχτούν.
Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, ένα σημαντικό ποσοστών του περιεχομένου στους κάδους των σκουπιδιών είναι τροφές που ποτέ δεν καταναλώθηκαν. Είναι αδιανόητο περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ αυτών περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά, να μην έχουν να φάνε, και εμείς να πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο να καταρτίσετε λίστες για όλες τις παρακάτω τροφές.
1. ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Η ντομάτα, το αγγούρι, το καρότο είναι θρεπτικές τροφές, αλλά ας μην τρώμε μόνο αυτές.
Ιδανικά, να καταναλώνονται λαχανικά και από όλες τις ομάδες, οι οποίες για μέγιστα αποτελέσματα και πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες.
Το βέλτιστο είναι να τρώμε καθημερινά μία μερίδα (80 γραμμάρια) από την καθεμία, δηλαδή το σύνολο για την ημερήσια κατανάλωση λαχανικών είναι, τουλάχιστον, 3 μερίδες δηλαδή συνολικά 240 γραμμάρια. Εδώ να επισημάνω ότι πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το βέλτιστο για την ημερήσια κατανάλωση λαχανικών είναι οι 6-7 μερίδες, δηλαδή 480-550 γραμμάρια.
Οι 3 ομάδες λαχανικών που αξίζει να έχουμε καθημερινά στην διατροφή μας και αξίζει να καταρτίσουμε λίστες είναι οι εξής:
1. τα σταυρανθή λαχανικά,
2. τα πράσινα φυλλώδη, και.
3. οι βολβοί/ρίζες.
Επίσης, μία μικρή λίστα με τα αρωματικά φυτά που μπορούμε να έχουμε σε μικρές γλάστρες στο περβάζι μας προσφέρει μία διαφορετική νότα στο πιάτο μας, ενώ ταυτόχρονα μας θυμίζει πως είναι να παράγεις την δική σου τροφή.
Κλείνοντας, οι σπόροι ορισμένοι λαχανικών γίνονται φύτρα, ενώ αξίζει να επιχειρήσουμε και τα ζυμωμένα λαχανικά ώστε να δούμε εάν επιθυμούμε να τα διατηρήσουμε με κάποια περιοδικότητα στην διατροφή μας.
2. ΦΡΟΥΤΑ:
Τα φρούτα χωρίζονται σε :
α. φρέσκα, και
β. αποξηραμένα.
Α. Για τα φρέσκα φρούτα, καταρτίστε μία λίστα με τα βασικότερα φρούτα ανά μήνα ή, έστω, ανά εποχή.
Κάθε εβδομάδα που πηγαίνετε στην λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ, επιλέξτε 2 ή 3 διαφορετικά φρούτα, όχι μόνο 1.
Β. Για τα αποξηραμένα φρούτα, επίσης καταρτίστε μία λίστα έτσι ώστε σε καθημερινή βάση να καταναλώνετε, συνολικά, 30 γραμμάρια. Μπορούμε να επιλέγουμε 1 είδος αποξηραμένου φρούτου ή 2 διαφορετικά (π.χ. 10 γραμμάρια μαύρες σταφίδες + 1-2 αποξηραμένα σύκα).
Αξίζει να επιλέγουμε, κατά κανόνα, τα βιολογικά διότι τα συμβατικά αποξηραμένα φρούτα σχεδόν πάντα έχουν ανεπιθύμητα και επιβλαβή πρόσθετα, εκτός από την πανταχού παρούσα ζάχαρη.
Τώρα, υπό το πρίσμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αξίζει να ρίχνουμε το βάρος μας κυρίως στα ντόπια προϊόντα, τόσο για τα φρέσκα, όσο και για τα αποξηραμένα φρούτα.
Έχοντας πει αυτό, δεν σκοπεύω να διακόψω πλήρως την κατανάλωση αποξηραμένων χουρμάδων, καρύδας και τζίντζερ (μέχρι σήμερα, 5/2/2020, οι αποξηραμένες μπανάνες που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα δεν είναι ωμοφαγικές διότι είναι τηγανιτές και για αυτό έχουν αυτήν την κριτσανιστή υφή), αλλά στο ντουλάπι μου, πλέον, η πλειοψηφία των αποξηραμένων φρούτων είναι ελληνικής προέλευσης.
Ημερησίως, χρειάζεται να επιλέγουμε τουλάχιστον 2 μερίδες φρέσκα φρούτα (μία μερίδα φρούτων είναι 80 γραμμάρια), δηλαδή σύνολο 160 γραμμάρια. Βέβαια, ως βέλτιστη πρόσληψη πλέον αναφέρονται οι 3-4 μερίδες φρούτων, δηλαδή 240-320 γραμμάρια.
Για τα αποξηραμένα φρούτα, μία μερίδα συνήθως αναλογεί σε 30 γραμμάρια.
Κλείνοντας, ένα αρκετά συνηθισμένο ερώτημα είναι εάν μπορεί ένας άνθρωπος να καταναλώσει υπερβολικά πολλά φρούτα. Δείτε εδώ την ανάρτηση σχετικά με τα ευρήματα από μελέτες, στις οποίες καταναλώθηκαν 20 (!) μερίδες φρούτων.
3. ΜΟΥΡΑ:
Παρόλο που τα μούρα ανήκουν στα φρούτα, είναι χρήσιμο να δημιουργήσουμε μία ξεχωριστή λίστα διότι, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως έδειξε και μία μελέτη ορόσημο, η οποία διερεύνησε το συνολικό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο σε περισσότερα από 3.100 τρόφιμα.
Σε γενικές γραμμές, η τιμή για τα μούρα είναι αυξημένη, αλλά η μερίδα τους δεν είναι απαραίτητο να είναι ανάλογη με τα υπόλοιπα φρούτα (80 γραμμάρια) διότι ακόμα και με 5-20 γραμμάρια μπορούν να προσφέρουν ευεργετικές επιδράσεις.
Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά μούρα, τόσο εισαγόμενα, όσο και ελληνικά.
Προσωπικά, έχω καταρτίσει μία λίστα και για τα 2, δίνοντας έμφαση στα ελληνικά. Τώρα, για όσα αποξηραμένα μούρα δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, συνεχίζω να τα προμηθεύομαι αλλά σε πιο αραιή βάση.
4. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ:
Οι νιφάδες των δημητριακών είναι ψημένες.
Συνεπώς, στην ωμοφαγία τα δημητριακά μπορούμε να τα προμηθευτούμε ανεπεξέργαστα (ολόκληρος ο σπόρος), και στην συνέχεια να γίνουν φύτρα.
Τώρα, που το σκέφτομαι ίσως θα μπορούσαν να μουλιαστούν για τις ώρες που αντιστοιχούν στον κάθε σπόρο δημητριακού, και μετά - αντί να γίνουν φύτρα - να μπουν στον αφυγραντή. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, και ίσως αξίζει να δοκιμαστεί.
Υπάρχουν περισσότερα από 12 είδη δημητριακών.
Πειραματιστείτε με όλα τα δημητριακά, και βρείτε ποια σας αρέσουν περισσότερο. Στην συνέχεια κρατήστε αυτά, ως κύρια και συνηθισμένη επιλογή, και τα υπόλοιπα δημητριακά κρατήστε ως επιλογή σε μία πιο αραιή βάση.
Εκτός, βέβαια, εάν υπάρχει κάποιο δημητριακό, το οποίο δεν σας αρέσει καθόλου, αν και αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο.
5. ΟΣΠΡΙΑ:
Tα όσπρια επίσης γίνονται φύτρα.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ τα όσπρια ως κύρια πηγή θερμίδων, και προσπαθώ να έχω μεγάλη ποικιλία ώστε αφενός να μην μειώνεται το ενδιαφέρον μου μέσω των διαφορετικών γεύσεων και υφών, και αφετέρου να προσλαμβάνω μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών.
Υπάρχουν περισσότερα από 16 είδη οσπρίων.
Ένα όσπριο για κάθε δεύτερη ημέρα του μήνα !
Για τα όσπρια είναι γνωστό και το "ισπανικό παράδοξο" καθώς και το ότι αποτελούν τον "πιο σημαντικό διατροφικό προγνωστικό παράγοντα επιβίωσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας".
Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ.
6. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:
Στην ωμοφαγία επιλέγονται οι άψητοι ξηροί καρποί, και επιπρόσθετα επιλέγουμε να είναι ανάλατοι.
Επίσης, χρησιμοποιούνται και τα βούτυρα των ξηρών καρπών, στα οποία όμως πρέπει να επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι ωμοφαγικά διότι σε διαφορετική περίπτωση έχουν ψηθεί και δεν είναι ωμοφαγικά.
Πλέον, στα περισσότερα βιολογικά καταστήματα υπάρχουν αρκετές επιλογές ωμοφαγικών βουτύρων από ξηρούς καρπούς. Προσωπικά, έχω προμηθευτεί ορισμένα, αλλά οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για τα δεδομένα μου και πλέον καταναλώνω τους ξηρούς καρπούς αποκλειστικά στην ανεπεξέργαστη μορφή τους.
Στην Ελλάδα, τα κύρια είδη ξηρών καρπών είναι 10.
7. ΣΠΟΡΟΙ:
Επίσης, οι σπόροι χρειάζεται να είναι ανάλατοι και άψητοι.
Τα βούτυρα τους μπορούν επίσης να καταναλωθούν, ενώ οι διαθέσιμες επιλογές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Το ταχίνι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αν και κατά κανόνα είναι ψημένο. Στο εμπόριο υπάρχει το ωμοφαγικό ταχίνι.
Εάν, όμως, ένας άνθρωπος επιθυμεί το ταχίνι, αλλά στην περιοχή του δεν είναι διαθέσιμο ή η υψηλή τιμή του είναι απαγορευτική, τότε επιλέγουμε το ψημένο ταχίνι.
Η ωμοφαγία δεν είναι "όλα ή τίποτα", υπάρχουν διαβαθμίσεις και υπενθυμίζω ότι για πολλούς ανθρώπους θεωρείται αποδεκτό η ωμοφαγία να περιέχει ψημένες φυτικές τροφές σε ένα ποσοστό της τάξης του 20-25% .
Συνεχίζοντας, ορισμένοι σπόροι (π.χ. ηλιόσπορος) γίνονται και φύτρα (περιεκτικό και ολοκληρωμένο υλικό για την διαδικασία υπάρχει στα σεμινάρια από την Φλώρα Παπαδοπούλου).
Στην Ελλάδα, τα βασικότερα είδη σπόρων είναι 8.
8. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ:
Τα μανιτάρια δεν ανήκουν στα λαχανικά, αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες μανιταριών:
- τα εδώδιμα μανιτάρια, και
- τα φαρμακευτικά μανιτάρια.
Προσωπικά, τα έχω εντάξει και τα δύο στην διατροφή μου.
Όσον αφορά τα μανιτάρια, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι τροφές είναι καλό να μην τρώγονται ωμές, αλλά σε άλλες μορφές π.χ. αποξηραμένα, και ίσως και στον αφυγραντή.
Δείτε δύο σχετικά βίντεο, καθώς και τα σχόλια που ακολουθούν στην συζήτηση από κάτω διότι βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση.
- Toxins in Raw Mushrooms?
- Is It Safe to Eat Raw Mushrooms?
9. ΦΥΚΙΑ:
Μία από τις πιο σημαντικές τροφές που αξίζει να έχουμε τακτικά, αν όχι καθημερινά, στην διατροφή μας είναι τα φύκια.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη (πράσινα, κόκκινα, καφέ, κυανά).
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν είναι ευρέως διαδεδομένα αλλά αυτή η κατάσταση αλλάζει σιγά-σιγά, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Για την σπιρουλίνα, το πιο γνωστό από όλα τα φύκια, υπάρχει ένας αντίλογος, τον οποίο αξίζει να τον συνεκτιμήσουμε. Εάν από τα δεδομένα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο βίντεο, καθώς και η συζήτηση που γίνεται στα σχόλια από κάτω, πειστούμε ότι δεν θέλουμε την σπιρουλίνα στην διατροφή μας, τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα διότι υπάρχουν αρκετά ακόμα φύκια.
10. ΒΟΤΑΝΑ/ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ:
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τροφές με την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές. Σίγουρα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αλλά η πρώτη θέση ανήκει με σημαντικά διαφορά στα βότανα και στα μπαχαρικά, όπως κατέδειξε και η μελέτη που αναφέρθηκε νωρίτερα.
Από την λίστα με τα 15 υψηλότερα σε αντιοξειδωτικά βότανα και μπαχαρικά, έχω κάνει έναν ημερήσιο καταμερισμό τους στα 3 γεύματα της ημέρας, ο οποίος εναλλάσσεται κυκλικά έτσι ώστε αφενός να χρησιμοποιείται ένας μικρός αριθμό εξ'αυτών (3 ή 4) για να μην υπάρχει υπερφόρτωση, και αφετέρου σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιούνται και τα 15.
Το ίδιο γίνεται και με το ρόφημα της ημέρας: επιλέγεται ένας μικρός αριθμός, ο οποίος επίσης εναλλάσσεται κυκλικα.
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πολλά βότανα σε ημερήσια βάση και ίσως και να μην είναι επιθυμητό.
Βλέπω ορισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σε κάθε τους γεύμα 3, 5 ακόμα και 7 διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά, και έχω κάποιες επιφυλάξεις για τις μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες που ίσως υπάρξουν. Για παράδειγμα, αρκετά φαρμακευτικά φυτά έχουν οξαλικά, τα οποία στις συνήθεις δοσολογίες δεν αποτελούν πρόβλημα. Ωστόσο, όταν λαμβάνονται σε μεγάλη ποσότητα και για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες, μεταξύ αυτών, οι νεφρικές.
Συνεπώς, το βέλτιστο ίσως είναι να επιλέγουμε έναν μικρό αριθμό σε καθημερινή βάση, και όταν τελειώσει το εκάστοτε βότανο, τότε το αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο βότανο από την λίστα.
11. ΑΛΑΤΙ:
Το αλάτι, με σπάνιες εξαιρέσεις, δεν έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή.
Το ξέρω ότι υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που αναφέρουν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι μία "υπερτροφή" και άλλα παρόμοια σχόλια, αλλά η εμπειρία μου δείχνει ότι όταν έστειλα μήνυμα ζητώντας να μου παραθέσουν τις σχετικές πηγές που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους, είτε δεν απάντησαν είτε τροποποίησαν το σχετικό άρθρο στην σελίδα τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αλάτι, δείτε αυτήν την πηγή. Εκεί θα βρείτε και το σχετικό βίντεο που αναφέρει ότι μετά από 2-3 εβδομάδες πλήρους αποχής από το αλάτι, οι γευστικοί κάλυκες επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιούσαμε πριν από αυτές τις 2-3 εβδομάδες να φαίνεται πλέον πολύ αλμυρή.
Αυτό μας προσφέρει την δυνατότητα είτε να μειώσουμε δραστικά την χρήση αλατιού, είτε, ακόμα καλύτερα, να την διακόψουμε πλήρως.
Έχοντας πει αυτό, εάν νιώθετε ότι η διακοπή της χρήσης του αλατιού σάς καταπιέζει και νιώθετε ότι σας ασκεί μεγάλη συναισθηματική πίεση, τότε υπάρχουν οι εξής δύο εναλλακτικές:
- είτε περιορίστε την χρήση του σε 1-2 φορές την εβδομάδα,
- είτε, ακόμα καλύτερα, προχωρήστε στην αντικατάσταση του αλατιού με αυτό το αρωματικό μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων.
12. ΕΛΑΙΑ ΨΥΧΡΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ
Ιδανικά να επιλέγεται βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, το οποίο έχει τον καλύτερο λόγο ω3-ω6.
Παρόλο που το λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης χρησιμοποιείται τακτικά στην ωμοφαγία και στις τροφές που υπάρχουν σε ένα ωμοφαγικό πρόγραμμα και μενού, υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που δείχνουν ότι το λάδι καρύδας δεν είναι ευεργετικό.
Απεναντίας, υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που επισημαίνουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. Ενδεικτικά, δείτε αυτό το άρθρο του Χάρβαρντ.
13. ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ:
Ένας τρόπος διαχωρισμού των γλυκαντικών είναι ανάλογα με την μορφή τους:
α. σε σκόνη,
β. σε υγρή μορφή,
γ. σε στερεή μορφή.
14. ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ:
Τα αιθέρια έλαια είναι βρώσιμα, αρκεί να τηρούνται κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.
Εάν δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε η κατανάλωση των αιθέριων ελαίων γίνεται επικίνδυνη (άνθρωποι οδηγήθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ακόμα και θάνατοι).
Τα αιθέρια έλαια παράγονται από περισσότερα από 17.000 φυτά. Ωστόσο, μόνο περίπου 300 διατίθενται στο εμποριο.
Ένα καλό σημείο αφετηρίας είναι να ξεκινήσετε από τα 33 αιθέρια έλαια που συμπεριλαμβάνονται στις Ευρωπαϊκές ή/και στις Αμερικάνικες Φαρμακοποιίες και στην πορεία, όσο θα εξοικειώνεστε με τα βρώσιμα αιθέρια έλαια, μπορείτε να επεκτείνετε τις επιλογές σας.
15. ΑΝΘΗ:
Σε μία δημοσίευση του 2008 (2), τα άνθη αναφέρονται ως μία από τις τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Σίγουρα αξίζει μία επικοινωνία με τους συγγραφείς αυτής της μελέτης ώστε να δώσουν μερικές πληροφορίες ακόμα.
Προσωπικά, δεν έχω επιχειρήσει να καταναλώσω άνθη.
Εκτός, βέβαια, εάν ως "άνθη" εννοούν τα βότανα που χρησιμοποιούμε ως αφέψημα ή έγχυμα, να μην τα πετάμε αλλά να τα καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, όταν φτιάχνω πράσινο τσάι, τα φύλλα του δεν τα πετάω.
16. ΑΛΚΟΟΛ:
Σύμφωνα μία σεφ ωμοφαγίας, οι μπύρες και τα αποσταγμένα ποτά δεν είναι ωμοφαγικές επιλογές, ενώ το κρασί είναι.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι όταν ένας άνθρωπος ξεκινάει την ωμοφαγία, χρειάζεται να αναμένει ότι θα νιώθει τις επιδράσεις του αλκοόλ πιο γρήγορα και πιο έντονα, το οποίο σημαίνει ότι η κατανάλωση του θα πρέπει να είναι σε μικρότερη ποσότητα σε σύγκριση με ότι συνηθίζατε μέχρι σήμερα.
Συνεκτιμήστε αυτήν την πληροφορία , ιδίως εάν οδηγείτε (3).
Τώρα, σχετικά με το εάν το κρασί που προμηθευτήκατε είναι όντως ωμοφαγικό, χρειάζεται να θέσετε σχετικό ερώτημα στον παραγωγό. Μην τον ρωτήσετε "είναι το κρασί σας ωμοφαγικό;" διότι, εκτός απροόπτου, δεν θα καταλάβει τι εννοείτε. Καλύτερα να αναφερθείτε στην θερμοκρασία που υπάρχει ως κατώφλι στην ωμοφαγία (47,77°C), και να τον ρωτήσετε εάν σε κάποιο στάδιο της παραγωγής του κρασιού υπάρχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτήν.
Βέβαια, ακόμα και εάν ένα κρασί είναι ωμοφαγικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και βίγκαν.
Σε πολλά κρασιά χρησιμοποιούνται συστατικά που προέρχονται από ζώα, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ένας αυξανόμενος αριθμός παραγωγών επισημαίνει στην ετικέτα του ότι το κρασί που παράγει είναι βίγκαν.
Κλείνοντας, εάν καταφέρετε να βρείτε κρασί που να είναι και ωμοφαγικό αλλά και βίγκαν, θυμηθείτε ότι το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβές στην ανθρώπινη υγεία. Στην συνέχεια φαίνονται ορισμένοι λόγοι.
Έχοντας πει αυτά, εάν εσείς νιώθετε ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε την ζωή σας χωρίς το κρασί, ιδίως στην αρχή που ξεκινάτε την ωμοφαγία, τότε φυσικά και να το διατηρήσετε στην ζωή σας, αν και υπάρχει και κρασί χωρίς αλκοόλ, το οποίο έχει μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με το κρασί που περιέχει αλκοόλ, αλλά μπορεί να προσδώσει αυτήν την διαφορετική νότα σε μία ξεχωριστή στιγμή ή/και σε κάποια γιορτή.
Τώρα, επανερχόμενος στο αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία, ακολουθούν ορισμένα δεδομένα, τα οποία είναι απλά ενδεικτικά διότι ο συνολικός αντίκτυπος του αλκοόλ είναι σημαντικά υψηλότερος και αφορά ένα υψηλό εύρος παθήσεων.
Για το αλκοόλ δεν υπάρχει καμμία ασφαλής ποσότητα, και αυτό αφορά όλους τους τύπους αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού (λευκό και κόκκινο).
α. καρκίνος:
Από το 2012 το αλκοόλ έχει ταξινομηθεί στα "γνωστά καρκινογόνα, και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την σχέση αλκοόλ και καρκίνου.
Κάθε ποτήρι με αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνο. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης.
Ο τύπος του αλκοόλ (κρασί, μπύρα ή λικέρ) δεν έχει σημασία, ούτε έχει σημασία εάν πρόκειται για κόκκινο ή λευκό κρασί.
Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ,
β. εγκεφαλική λειτουργία:
Η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα, σχετίζεται με ανεπιθύμητες εγκεφαλικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ατροφίας του ιππόκαμπου, ενώ μία άλλη ομάδα ερευνητών ανέφερε ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για την εγκεφαλική λειτουργία.
Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ.
Προσωπικά, το έχω διακόψει πλήρως από το 2015
3. ψωρίαση:
Μία μετα-ανάλυση του 2012 επισημαίνει ότι "το αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης", ενώ μία πιο πρόσφατη ανασκόπηση αναφέρει ότι "το αλκοόλ επιδεινώνει την ψωρίαση".
Δείτ%