ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΊΤΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΉ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (χρόνος ανάγνωσης: 1,5 λεπτό) Β. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά) 1. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ: αυξάνει τον κίνδυνο κατά 19% έως 49% 2. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: μειώνει τον κίνδυνο κατά 30% έως 61% 3. ΦΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Οφέλη σε Μόλις 6 Εβδομάδες 4. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Παραπομπές (11) |
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στον κόσμο (1) και οδηγεί σε προοδευτική απώλεια του αρθρικού χόνδρου, πόνο και αναπηρία (3).
- η κατανάλωση κρέατος μ ό λ ι ς 1 φορά την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο της εκφυλιστικής αρθρίτιδας κατά 31% στις γυναίκες και 19% στους άνδρες (5). Επίσης, η χαμηλού βαθμού φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες αποτελούν την βάση της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας (4). Το κόκκινο κρέας προάγει την φλεγμονή. Δείτε την ανάρτηση κόκκινο κρέας και φλεγμονή.
- φυτικές ίνες: οι άνθρωποι με τις υψηλότερες ποσότητες έχουν 30% έως 61% χαμηλότερο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο (6).
Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2022 αναφέρει ότι "οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήνουν διατροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (7). Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα συχνά εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν την φυτική διατροφή.
Υπάρχουν, όμως, μελέτες που να δείχνουν ότι η φυτική διατροφή δρα ευεργετικά στην οστεοαρθρίτιδα ;
Ναι !
Ενδεικτικά, παραθέτω 2 εξ'αυτών (8, 9).
Πριν από μόλις 2 μήνες, στο επιστημονικό περιοδικό "Οστεοαρθρίτιδα Χόνδρου" δημοσιεύτηκε μία κλινική δοκιμή 16 εβδομάδων που βασίστηκε σε φυτική διατροφή, σωματική δραστηριότητα, και διαχείριση του στρες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι βελτιώθηκαν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας (π.χ. μειώθηκε τόσο ο πόνος όσο και η δυσκαμψία).
Επιπρόσθετα, μειώθηκε το σωματικό βάρος κατά 5 κιλά, η λιπώδη μάζα κατά 4 κιλά, καθώς και η περιφέρεια μέσης κατά 6 εκατοστά (8)
Προηγούμενη επιστημονική έρευνα είχε δείξει, επίσης, ότι η φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα είναι αποτελεσματική στην μείωση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο ήταν ότι τα οφέλη παρατηρήθηκαν εντός μ ό λ ι ς 6 εβδομάδων (9).
Κλείνοντας, μία ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Ορθοπεδική και Ρευματολογία" με τίτλο "Πρόληψη και αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας με την φυτική διατροφή" διαπίστωσε ότι η φυτική διατροφή προσφέρει οφέλη στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας (10).
Εάν επιθυμείτε να σας βοηθήσω στον σχεδιασμό μίας φυτικής διατροφής, η οποία να βασίζεται στις δικές σας ανάγκες και τον τρόπο ζωής, δείτε την ενότητα με τις συνεδρίες.
Φιλικά
Ιωάννης Κιούσης,
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στον κόσμο (1) και οδηγεί σε προοδευτική απώλεια του αρθρικού χόνδρου, πόνο και αναπηρία (3).
- η κατανάλωση κρέατος μ ό λ ι ς 1 φορά την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο της εκφυλιστικής αρθρίτιδας κατά 31% στις γυναίκες και 19% στους άνδρες (5). Επίσης, η χαμηλού βαθμού φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες αποτελούν την βάση της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας (4). Το κόκκινο κρέας προάγει την φλεγμονή. Δείτε την ανάρτηση κόκκινο κρέας και φλεγμονή.
- φυτικές ίνες: οι άνθρωποι με τις υψηλότερες ποσότητες έχουν 30% έως 61% χαμηλότερο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο (6).
Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2022 αναφέρει ότι "οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήνουν διατροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (7). Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα συχνά εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν την φυτική διατροφή.
Υπάρχουν, όμως, μελέτες που να δείχνουν ότι η φυτική διατροφή δρα ευεργετικά στην οστεοαρθρίτιδα ;
Ναι !
Ενδεικτικά, παραθέτω 2 εξ'αυτών (8, 9).
Πριν από μόλις 2 μήνες, στο επιστημονικό περιοδικό "Οστεοαρθρίτιδα Χόνδρου" δημοσιεύτηκε μία κλινική δοκιμή 16 εβδομάδων που βασίστηκε σε φυτική διατροφή, σωματική δραστηριότητα, και διαχείριση του στρες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι βελτιώθηκαν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας (π.χ. μειώθηκε τόσο ο πόνος όσο και η δυσκαμψία).
Επιπρόσθετα, μειώθηκε το σωματικό βάρος κατά 5 κιλά, η λιπώδη μάζα κατά 4 κιλά, καθώς και η περιφέρεια μέσης κατά 6 εκατοστά (8)
Προηγούμενη επιστημονική έρευνα είχε δείξει, επίσης, ότι η φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα είναι αποτελεσματική στην μείωση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο ήταν ότι τα οφέλη παρατηρήθηκαν εντός μ ό λ ι ς 6 εβδομάδων (9).
Κλείνοντας, μία ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Ορθοπεδική και Ρευματολογία" με τίτλο "Πρόληψη και αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας με την φυτική διατροφή" διαπίστωσε ότι η φυτική διατροφή προσφέρει οφέλη στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας (10).
Εάν επιθυμείτε να σας βοηθήσω στον σχεδιασμό μίας φυτικής διατροφής, η οποία να βασίζεται στις δικές σας ανάγκες και τον τρόπο ζωής, δείτε την ενότητα με τις συνεδρίες.
Φιλικά
Ιωάννης Κιούσης,
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
Β. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στον κόσμο (1) και, παγκοσμίως, επηρεάζει 240 εκατομμύρια ανθρώπους (2).
Η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί σε προοδευτική απώλεια του αρθρικού χόνδρου, πόνο και αναπηρία των αρθρώσεων (3).
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στον κόσμο (1) και, παγκοσμίως, επηρεάζει 240 εκατομμύρια ανθρώπους (2).
Η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί σε προοδευτική απώλεια του αρθρικού χόνδρου, πόνο και αναπηρία των αρθρώσεων (3).
1. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
Μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Διατροφη, Υγεία και Γήρανση, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρέατος μόνο 1 φορά την εβδομάδα (σε σύγκριση με την μη-κατανάλωση κρέατος) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εκφυλιστικής αρθρίτιδας κατά 31% στις γυναίκες και 19% στους άνδρες.
Η κατανάλωση κρέατος περισσότερες από 1 φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με 49% αυξημένο κίνδυνο στις γυναίκες και 43% στους άνδρες (5). Επίσης, η χαμηλού βαθμού φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες αποτελούν την βάση της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας (4). Το κόκκινο κρέας είναι προφλεγμονώδες τρόφιμο, δηλαδή προάγει και προκαλεί την φλεγμονή. Δείτε την ανάρτηση κόκκινο κρέας και φλεγμονή. |
2. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Ρευματικές Παθήσεις", έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών είχαν 30% έως 61% χαμηλότερο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο (6).
Οι φυτικές ίνες, εξ'ορισμού, υπάρχουν μόνο στα φυτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα ανεπεξέργαστα δημητριακά. |
2. ΦΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η επιστήμη έχει από καιρό τονίσει τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής για την καταπολέμηση της φλεγμονής.
Μία ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε το 2022 αναφέρει ότι "οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήνουν διατροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και οσπρίων (7).
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα συχνά εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν σημαντικές αλλαγές στην διατροφή τους και να εφαρμόσουν την φυτική διατροφή, με την ελπίδα ότι αυτές οι αλλαγές στην διατροφή τους θα βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα την οστεοαρθρίτιδα.
Υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η φυτική διατροφή έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οστεοαρθρίτιδα ;
Ναι !
Υπάρχουν αρκετές μελέτες και, ενδεικτικά, παραθέτω 2 εξ'αυτών.
Η επιστήμη έχει από καιρό τονίσει τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής για την καταπολέμηση της φλεγμονής.
Μία ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε το 2022 αναφέρει ότι "οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήνουν διατροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και οσπρίων (7).
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα συχνά εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν σημαντικές αλλαγές στην διατροφή τους και να εφαρμόσουν την φυτική διατροφή, με την ελπίδα ότι αυτές οι αλλαγές στην διατροφή τους θα βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα την οστεοαρθρίτιδα.
Υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η φυτική διατροφή έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οστεοαρθρίτιδα ;
Ναι !
Υπάρχουν αρκετές μελέτες και, ενδεικτικά, παραθέτω 2 εξ'αυτών.
ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι βελτιώθηκαν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο.
Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος είχαν :
- μειωμένο πόνο,
- μειωμένη δυσκαμψία, και
- βελτιωμένη σωματική λειτουργία.
Επίσης, μειώθηκε:
- το σωματικό βάρος (μείωση 5 κιλά),
- η λιπώδη μάζα (μείωση 4 κιλά), και
- η περιφέρεια μέσης (μείωση 6 εκατοστά)
Επιπρόσθετα, υπήρξαν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα (8).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι βελτιώθηκαν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο.
Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος είχαν :
- μειωμένο πόνο,
- μειωμένη δυσκαμψία, και
- βελτιωμένη σωματική λειτουργία.
Επίσης, μειώθηκε:
- το σωματικό βάρος (μείωση 5 κιλά),
- η λιπώδη μάζα (μείωση 4 κιλά), και
- η περιφέρεια μέσης (μείωση 6 εκατοστά)
Επιπρόσθετα, υπήρξαν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα (8).
Προηγούμενη επιστημονική έρευνα είχε δείξει, επίσης, ότι μια φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα είναι αποτελεσματική στην μείωση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα (9).
Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 2015, στο επιστημονικό περιοδικό "Αρθρίτιδα" και συμμετείχαν άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα, ηλικίας 19-70 ετών. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι τα οφέλη παρατηρήθηκαν εντός μόλις 6 εβδομάδων. Επίσης, όπως είδαμε νωρίτερα, η χαμηλού βαθμού φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες αποτελούν την βάση της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας (4). Η φυτική διατροφή είναι αντιφλεγμονώδης (4). |
4. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Θα κλείσω με δύο ανασκόπησεις που δημοσιεύθηκαν το 2019 και 2022, αντίστοιχα.
Θα κλείσω με δύο ανασκόπησεις που δημοσιεύθηκαν το 2019 και 2022, αντίστοιχα.
- πρώτη ανασκόπηση (10), με τίτλο "Πρόληψη και αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας με φυτική διατροφή" δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Ορθοπεδική και Ρευματολογία" :
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια. Ενώ αρκετά φάρμακα έχουν δείξει αποτελεσματικότητα στην μείωση των συμπτωμάτων, η καθημερινή χρήση τους μακροπρόθεσμα καθίσταται προβληματική. Ωστόσο, μια φυτική διατροφή βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χωρίς μακροπρόθεσμα προβλήματα, ενώ παράλληλα προσφέρει οφέλη στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, καθώς και στις συνήθεις συννοσηρότητες όπως η στεφανιαία νόσος. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας με μία φυτική διατροφή. Η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο της οστεοαρθρίτιδας. Για όσους ανθρώπους έχουν ήδη οστεοαρθρίτιδα, μια φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα μειώνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας (10). |
- δεύτερη ανασκόπηση (11) δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό "Ρευματολογία" :
Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση συνοψίζει τον ρόλο των φυτικών τροφίμων και της ποιότητας της διατροφής στην οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, σε μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές που δημοσιεύθηκαν κατά την περίοδο 2015-2020. Οι μελέτες δείχνουν ευνοϊκές επιδράσεις στην μείωση του επιπολασμού, του πόνου και των αλλαγών του χόνδρου, καθώς και φλεγμονώδεις και οξειδωτικούς δείκτες. |
Παραπομπές (11):
1. Sen R, Hurley JA. Osteoarthritis. [Updated 2023 Feb 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482326/
2. Morales-Ivorra I, Romera-Baures M, Roman-Viñas B, Serra-Majem L. Osteoarthritis and the Mediterranean Diet: A Systematic Review. Nutrients. 2018 Aug 7;10(8):1030. doi: 10.3390/nu10081030. PMID: 30087302; PMCID: PMC6115848.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30087302/
3. Szychlinska MA, Castrogiovanni P, Trovato FM, Nsir H, Zarrouk M, Lo Furno D, Di Rosa M, Imbesi R, Musumeci G. Physical activity and Mediterranean diet based on olive tree phenolic compounds from two different geographical areas have protective effects on early osteoarthritis, muscle atrophy and hepatic steatosis. Eur J Nutr. 2019 Mar;58(2):565-581. doi: 10.1007/s00394-018-1632-2. Epub 2018 Feb 15. PMID: 29450729.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29450729/
4. Dean E, Gormsen Hansen R. Prescribing optimal nutrition and physical activity as "first-line" interventions for best practice management of chronic low-grade inflammation associated with osteoarthritis: evidence synthesis. Arthritis. 2012;2012:560634. doi: 10.1155/2012/560634. Epub 2012 Dec 31. PMID: 23346399; PMCID: PMC3546455.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23346399/
5. Hailu A, Knutsen SF, Fraser GE. Associations between meat consumption and the prevalence of degenerative arthritis and soft tissue disorders in the adventist health study, California U.S.A. J Nutr Health Aging. 2006 Jan-Feb;10(1):7-14. PMID: 16453052.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16453052/
6. Dai Z, Niu J, Zhang Y, Jacques P, Felson DT. Dietary intake of fibre and risk of knee osteoarthritis in two US prospective cohorts. Ann Rheum Dis. 2017 Aug;76(8):1411-1419. doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210810. Epub 2017 May 23. Erratum in: Ann Rheum Dis. 2017 Dec;76(12 ):2103. PMID: 28536116.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28536116/
7. Wei N, Dai Z. The Role of Nutrition in Osteoarthritis: A Literature Review. Clin Geriatr Med. 2022 May;38(2):303-322. doi: 10.1016/j.cger.2021.11.006. PMID: 35410682.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35410682/
8. Walrabenstein W, Wagenaar CA, van de Put M, van der Leeden M, Gerritsen M, Twisk JWR, van der Esch M, van Middendorp H, Weijs PJM, Roorda LD, van Schaardenburg D. A multidisciplinary lifestyle program for metabolic syndrome-associated osteoarthritis: the "Plants for Joints" randomized controlled trial. Osteoarthritis Cartilage. 2023 Nov;31(11):1491-1500. doi: 10.1016/j.joca.2023.05.014. Epub 2023 Jun 14. PMID: 37328047.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37328047/
9. Clinton CM, O'Brien S, Law J, Renier CM, Wendt MR. Whole-foods, plant-based diet alleviates the symptoms of osteoarthritis. Arthritis. 2015;2015:708152. doi: 10.1155/2015/708152. Epub 2015 Feb 28. PMID: 25815212; PMCID: PMC4359818.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25815212/
10. Stewart R, Amanda S. Osteoarthritis Prevention and Treatment with a Plant-Based Diet. Ortho & Rheum Open Access J. 2019; 15(3): 555914. DOI: 10.19080/OROAJ.2019.15.555914
https://juniperpublishers.com/oroaj/OROAJ.MS.ID.555914.php
11. Dai Z. A literature review on plant-based foods and dietary quality in knee osteoarthritis. Eur J Rheumatol. 2022 May 10. doi: 10.5152/eurjrheum.2022.21134. Epub ahead of print. PMID: 35535585.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35535585/
1. Sen R, Hurley JA. Osteoarthritis. [Updated 2023 Feb 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482326/
2. Morales-Ivorra I, Romera-Baures M, Roman-Viñas B, Serra-Majem L. Osteoarthritis and the Mediterranean Diet: A Systematic Review. Nutrients. 2018 Aug 7;10(8):1030. doi: 10.3390/nu10081030. PMID: 30087302; PMCID: PMC6115848.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30087302/
3. Szychlinska MA, Castrogiovanni P, Trovato FM, Nsir H, Zarrouk M, Lo Furno D, Di Rosa M, Imbesi R, Musumeci G. Physical activity and Mediterranean diet based on olive tree phenolic compounds from two different geographical areas have protective effects on early osteoarthritis, muscle atrophy and hepatic steatosis. Eur J Nutr. 2019 Mar;58(2):565-581. doi: 10.1007/s00394-018-1632-2. Epub 2018 Feb 15. PMID: 29450729.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29450729/
4. Dean E, Gormsen Hansen R. Prescribing optimal nutrition and physical activity as "first-line" interventions for best practice management of chronic low-grade inflammation associated with osteoarthritis: evidence synthesis. Arthritis. 2012;2012:560634. doi: 10.1155/2012/560634. Epub 2012 Dec 31. PMID: 23346399; PMCID: PMC3546455.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23346399/
5. Hailu A, Knutsen SF, Fraser GE. Associations between meat consumption and the prevalence of degenerative arthritis and soft tissue disorders in the adventist health study, California U.S.A. J Nutr Health Aging. 2006 Jan-Feb;10(1):7-14. PMID: 16453052.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16453052/
6. Dai Z, Niu J, Zhang Y, Jacques P, Felson DT. Dietary intake of fibre and risk of knee osteoarthritis in two US prospective cohorts. Ann Rheum Dis. 2017 Aug;76(8):1411-1419. doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210810. Epub 2017 May 23. Erratum in: Ann Rheum Dis. 2017 Dec;76(12 ):2103. PMID: 28536116.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28536116/
7. Wei N, Dai Z. The Role of Nutrition in Osteoarthritis: A Literature Review. Clin Geriatr Med. 2022 May;38(2):303-322. doi: 10.1016/j.cger.2021.11.006. PMID: 35410682.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35410682/
8. Walrabenstein W, Wagenaar CA, van de Put M, van der Leeden M, Gerritsen M, Twisk JWR, van der Esch M, van Middendorp H, Weijs PJM, Roorda LD, van Schaardenburg D. A multidisciplinary lifestyle program for metabolic syndrome-associated osteoarthritis: the "Plants for Joints" randomized controlled trial. Osteoarthritis Cartilage. 2023 Nov;31(11):1491-1500. doi: 10.1016/j.joca.2023.05.014. Epub 2023 Jun 14. PMID: 37328047.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37328047/
9. Clinton CM, O'Brien S, Law J, Renier CM, Wendt MR. Whole-foods, plant-based diet alleviates the symptoms of osteoarthritis. Arthritis. 2015;2015:708152. doi: 10.1155/2015/708152. Epub 2015 Feb 28. PMID: 25815212; PMCID: PMC4359818.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25815212/
10. Stewart R, Amanda S. Osteoarthritis Prevention and Treatment with a Plant-Based Diet. Ortho & Rheum Open Access J. 2019; 15(3): 555914. DOI: 10.19080/OROAJ.2019.15.555914
https://juniperpublishers.com/oroaj/OROAJ.MS.ID.555914.php
11. Dai Z. A literature review on plant-based foods and dietary quality in knee osteoarthritis. Eur J Rheumatol. 2022 May 10. doi: 10.5152/eurjrheum.2022.21134. Epub ahead of print. PMID: 35535585.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35535585/