ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΙΝΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. 821 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΩΣΤΟΣΟ, ΓΙΑ ΤΑ 70 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΑ ΞΗΡΑΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ
2. ΖΩΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ
3. ΦΤΑΙΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ", ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ
4. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
1. 821 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΩΣΤΟΣΟ, ΓΙΑ ΤΑ 70 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΑ ΞΗΡΑΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ
2. ΖΩΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ
3. ΦΤΑΙΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ", ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ
4. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
1. 821 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΩΣΤΟΣΟ, ΓΙΑ ΤΑ 70 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΑ ΞΗΡΑΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ
1. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 821 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν φαγητό, μεταξύ αυτών πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά (1).
2. Σύμφωνα με μία δημοσίευση του 2017, κάθε χρόνο στην κτηνοτροφία σφάζονται 70 δισεκατομμύρια ζώα (2). To 1989, μόνο στην Αμερική ήταν 5,68 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 242 εκατομμύρια γαλοπούλες, 31 εκατομμύρια πάπιες (8). Σύμφωνα με δημοσίευση του 2017, μόνο στην νότια Αμερική παράγονται 355 εκατομμύρια τόνοι βοοειδών και βουβάλων (9). Παγκοσμίως, υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο γουρούνια (11). Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2018, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, η παγκόσμια ζήτηση για ζωικά προϊόντα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 60% έως 70% (10).
Πώς είναι δυνατόν να έχουμε τους πόρους για να τρέφουμε 70 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς, αλλά παράλληλα να αφήνουμε νηστικούς 0,82 δισεκατομμύρια ανθρώπους ;
Επί του παρόντος, ~800 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές και μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι θα είναι πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο τόνοι (10).
Η κτηνίατρος Dr Alice Brough αναφέρει ότι (3) :
"Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω έλλειψης φαγητού.
Αλλά με κάποιον τρόπο μπορούμε να παρέχουμε :
- τροφή,
- φρέσκο νερό, και
- υγειονομική φροντίδα
σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς που σφάζουμε κάθε χρόνο".
Τί μπορούμε να κάνουμε για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα ;
Να αλλάξουμε την σύνθεση του πιάτου μας.
2. ΖΩΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ
Γνωρίζουμε για περισσότερο από μία δεκαετία, ότι ήδη έχουμε αρκετές βρώσιμες καλλιέργειες για να ταΐσουμε όχι μόνο τον τρέχοντα παγκόσμιο πληθυσμό αλλά και για τα 9,7 δισεκατομμύρια που προβλεπεται για το 2050, καθως και για τα 11 δισεκατομμύρια του 2100 (4, 5).
Το 36% των θερμίδων που παράγονται από τις παγκόσμιες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές (4).
Ας αναλογιστούμε τα οφέλη και την εξοικονόμηση πόρων που θα επιτυγχάναμε εάν αυτο το ποσοστό το ανακατευθύναμε ώστε να τρέφουμε απευθείας τους ανθρώπους, χωρίς μεσάζοντες.
Και, η σπατάλη δεν σταματα εδώ.
Από αυτό το 36% των θερμίδων, το 88% τελικά χάνεται διότι μόνο το 12% αυτών των θερμίδων των ζωοτροφών συμβάλλει εν τέλει στην ανθρώπινη διατροφή (ως κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα) (4).
Η καλλιέργεια τροφίμων αποκλειστικά για απευθείας ανθρώπινη κατανάλωση θα μπορούσε να αυξήσει τις διαθέσιμες θερμίδες των τροφίμων έως και 70%, γεγονός που θα μπορούσε να θρέψει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους (4).
Ένα κεντρικό ζήτημα είναι ότι τα ζωικά προϊόντα απαιτούν συχνά πολύ περισσότερες θερμίδες για να παραχθούν σε σύγκριση με τις θερμίδες που καταλήγουν τελικά να συνεισφέρουν στο σύστημα τροφίμων.
Η αναλογία των θερμίδων των ζωικών προϊόντων προς τις θερμίδες των ζωοτροφών είναι, κατά μέσο όρο, μόνο περίπου 10%. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ανθρωπο-βρώσιμων καλλιεργειών για την διατροφή των ζώων είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος παροχής θερμίδων στους ανθρώπους (4).
12 κιλά ζωοτροφής απαιτούνται για 1 κιλό βοδινό κρέας ή 5 κιλά ζωοτροφής για 1 κιλό κοτόπουλου. Ωστόσο, δεν είναι όλο το ζωντανό βάρος ενός ζώου βρώσιμο για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο μόνο το 60% του βάρους των βοοειδών είναι βρώσιμο (4).
Περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής σόγιας στην Βραζιλία κατευθύνεται στις ζωοτροφές (4).
Η διατροφή 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με δυτικού τύπου διατροφή θα απαιτούσε σχεδόν διπλάσια ποσότητα καλλιεργούμενης γης από αυτήν που καλλιεργείται σήμερα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της ανάπτυξης νέων γεωργικών εκτάσεων διότι στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, τα τροπικά δάση ήταν η πηγή για περισσότερη από το 80% της νέας γεωργικής γης (4).
Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα μας αποτελεί βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της διασφάλισης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας (4).
Οι πρόσθετες ζωοτροφές που απαιτούνται για την προβλεπόμενη αυξημένη στην ζήτηση ζωικών προϊόντων θα επιδεινώσουν περαιτέρω την επισιτιστική ανασφάλεια στις αναπτυσσόμενες χώρες (10).
Επιπλέον, παγκοσμίως, η παραγωγή, η επεξεργασία και η μεταφορά ζωοτροφών αντιπροσωπεύουν το 45% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον κτηνοτροφικό τομέα (10).
Eπίσης, η παγκόσμια πείνα οφείλεται εν μέρει και στην κλιματική αλλαγή (6), ένας τομέας που επίσης μπορεί να βοηθήσει η φυτοφαγία διότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος,
Αντί να τρέφουμε ανθρώπους με εκτρεφόμενα ζώα, τα οποία τα τρέφουμε με δημητριακά, είναι μακράν αποτελεσματικότερο να διακόψουμε τους μεσάζοντες και να τρέφουμε απευθείας τους ανθρώπους.
- για 0,82 δισεκατομμύρια ανθρώπους δεν έχουμε επαρκή τρόφιμα, αλλά
- για 70 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς καταφέρνουμε να έχουμε επαρκή τρόφιμα.
Αποτελεί παραλογισμό.
Κάνε την σύνδεση, γίνε φυτοφάγος, και βάλε το λιθαράκι σου ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατασπατάληση των πόρων μας.
Ενώ πολλές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, είναι επίσης δυνατό να αυξηθεί δραματικά η διαθεσιμότητα τροφίμων στον κόσμο μετατοπίζοντας την κατανομή των καλλιεργειών μας από ζωοτροφές σε απευθείας σίτιση του ανθρώπινου πληθυσμού (4)
Η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στην επισιτιστική ασφάλεια μπορεί επομένως να αντιμετωπιστεί καθιστώντας την ανθρώπινη κατανάλωση κορυφαία προτεραιότητα έναντι των ζωοτροφών, το οποίο επιπλέον θα βοηθήσει στο να αποτραπεί η περαιτέρω επέκταση των καλλιεργειών εις βάρος των τροπικών δασών (4).
Βέβαια, υπάρχουν πολλά πολιτικά και πολιτιστικά εμπόδια σε αυτήν την αλλαγή (4).
3. ΦΤΑΙΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ", ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ
Kάποιοι άνθρωποι θα ισχυριστούν ότι το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας αποτελεί αποκλειστικά πολιτικό ζήτημα.
Σε καμμία περίπτωση δεν συμφωνώ. Σίγουρα, υπάρχει και κάποια πολιτική συνιστώσα, αλλά η κακοδιαχείριση των πόρων που περιγράφηκε νωρίτερα, αποτελεί γεγονός που βασίζεται στην προσφορά και στην ζήτηση.
Κανένας πολιτικός δεν μας υποχρεώνει για το τι θα βάλουμε στο πιάτο μας.
Κάποιοι άλλοι άνθρωποι θα ισχυριστούν ότι φταίει η αναζήτηση του κέρδους.
Ωστόσο, κέρδος υπάρχει και από την καλλιέργεια των φυτικών τροφίμων: δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μανιτάρια, ξηροί καρποί, σπόροι, βότανα και όλες οι υπόλοιπες φυτικές ομάδες τροφίμων αποτελούν τομείς που μπορούν να αποφέρουν κέρδος.
Όμως, χρειάζεται να υπάρχει ζήτηση για τα φυτικά τρόφιμα, την οποία την διαμορφώνουν οι καταναλωτές με τις επιλογές τους.
4. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Τον Ιούλιο του 2014, η Εναλλακτική Δράση δημοσίευσε ένα άρθρο για τους συνειδητούς ανθρώπους. Εστιάζει σε 10 σημεία, αλλά θα αναφερθώ στο σημείο για τα χρήματα, όπου ξεχώρισα τα εξής :
"Οι συνειδητοί άνθρωποι δεν ψηφίζουν κάθε 4 χρόνια, αλλά κάθε ημέρα.
Η μεγαλύτερη δύναμη τους είναι το χρήμα.
Θεωρήστε ότι κάθε ευρώ σας αποτελεί μία ψήφο, και στηρίξτε οργανισμούς, εταιρείες και ανθρώπους που πιστεύετε ότι είναι υγιή στοιχεία. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με όλες τις απόψεις τους, αρκεί να πιστεύετε ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Μην δίνετε ούτε ένα ευρώ ασυνείδητα".
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ας σταματήσουμε να αποδίδουμε το πρόβλημα αποκλειστικά στην πολιτική ή στον καπιταλισμό ή σε άλλους παράγοντες που δεν ελέγχονται εύκολα και άμεσα από εμάς (π.χ. πόλεμοι, οικονομικές-κοινωνικές-ταξικές ανισότητες, ανεργία, αυξανόμενο κόστος αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων κ.ά.), και ας αναλάβουμε τον μερίδιο ευθύνης που μάς αναλογεί με εκείνον τον τρόπο που λαμβάνει χώρα :
- κάθε ημέρα,
- τρεις φορές την ημέρα, και
- για την υπόλοιπη ζωή μας:
ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ.
Ας γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε.
Ας αγαπήσουμε την ευθύνη που μάς αναλογεί.
Τα τρόφιμα που επιλέγουμε να βάζουμε στο πιάτο μας, μπορούν να κάνουν την αλλαγή.
Συνολικά, ένα κιλό πρωτεΐνης από όσπρια χρειάζεται 95% λιγότερη γη, 90% λιγότερο νερό, 89% λιγότερα καύσιμα, 92% λιγότερα λιπάσματα και 90% λιγότερα φυτοφάρμακα σε σύγκριση με ένα κιλό πρωτεΐνης από βόειο κρέας (7).
Επιπλέον, η παραγωγή βοείου κρέατος παράγει σημαντικά περισσότερα απόβλητα κοπριάς από οποιαδήποτε άλλη παραγωγή ζωικών (7).
Η κοπριά είναι υπεύθυνη για την περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, υπέδαφος, νερό), καθώς και για την επιμόλυνση των τροφίμων (δες ζωονόσοι).
Το 1989 μόνο στις ΗΠΑ Η ετήσια παραγωγή αποβλήτων κοπράνων από πουλερικά ήταν 8,8 εκατομμύρια τόνοι σε ξηρό βάρος, στους οποίους θα προστεθούν οι περισσότεροι από 106.000 μετρικούς τόνους απορριμμάτων εκκολαπτηρίου κρεατοπαραγωγής (8).
Σε αυτούς τους αριθμούς προσθέστε τα 37 εκατομμύρια νεκρά πτηνά σε εργοστάσια επεξεργασίας (8).
Όταν αθροίζονται όλα αυτά τα απόβλητα, το έργο της διατήρησης ενός καθαρού περιβάλλοντος γίνεται μνημειώδες (8), αν όχι αδύνατο, θα προσθέσω εγώ.
Τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα μανιτάρια, τα βότανα και τα μπαχαρικά, δεν παράγουν κοπριά.
1. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 821 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν φαγητό, μεταξύ αυτών πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά (1).
2. Σύμφωνα με μία δημοσίευση του 2017, κάθε χρόνο στην κτηνοτροφία σφάζονται 70 δισεκατομμύρια ζώα (2). To 1989, μόνο στην Αμερική ήταν 5,68 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 242 εκατομμύρια γαλοπούλες, 31 εκατομμύρια πάπιες (8). Σύμφωνα με δημοσίευση του 2017, μόνο στην νότια Αμερική παράγονται 355 εκατομμύρια τόνοι βοοειδών και βουβάλων (9). Παγκοσμίως, υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο γουρούνια (11). Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2018, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, η παγκόσμια ζήτηση για ζωικά προϊόντα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 60% έως 70% (10).
Πώς είναι δυνατόν να έχουμε τους πόρους για να τρέφουμε 70 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς, αλλά παράλληλα να αφήνουμε νηστικούς 0,82 δισεκατομμύρια ανθρώπους ;
Επί του παρόντος, ~800 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές και μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι θα είναι πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο τόνοι (10).
Η κτηνίατρος Dr Alice Brough αναφέρει ότι (3) :
"Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω έλλειψης φαγητού.
Αλλά με κάποιον τρόπο μπορούμε να παρέχουμε :
- τροφή,
- φρέσκο νερό, και
- υγειονομική φροντίδα
σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς που σφάζουμε κάθε χρόνο".
Τί μπορούμε να κάνουμε για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα ;
Να αλλάξουμε την σύνθεση του πιάτου μας.
2. ΖΩΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ
Γνωρίζουμε για περισσότερο από μία δεκαετία, ότι ήδη έχουμε αρκετές βρώσιμες καλλιέργειες για να ταΐσουμε όχι μόνο τον τρέχοντα παγκόσμιο πληθυσμό αλλά και για τα 9,7 δισεκατομμύρια που προβλεπεται για το 2050, καθως και για τα 11 δισεκατομμύρια του 2100 (4, 5).
Το 36% των θερμίδων που παράγονται από τις παγκόσμιες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές (4).
Ας αναλογιστούμε τα οφέλη και την εξοικονόμηση πόρων που θα επιτυγχάναμε εάν αυτο το ποσοστό το ανακατευθύναμε ώστε να τρέφουμε απευθείας τους ανθρώπους, χωρίς μεσάζοντες.
Και, η σπατάλη δεν σταματα εδώ.
Από αυτό το 36% των θερμίδων, το 88% τελικά χάνεται διότι μόνο το 12% αυτών των θερμίδων των ζωοτροφών συμβάλλει εν τέλει στην ανθρώπινη διατροφή (ως κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα) (4).
Η καλλιέργεια τροφίμων αποκλειστικά για απευθείας ανθρώπινη κατανάλωση θα μπορούσε να αυξήσει τις διαθέσιμες θερμίδες των τροφίμων έως και 70%, γεγονός που θα μπορούσε να θρέψει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους (4).
Ένα κεντρικό ζήτημα είναι ότι τα ζωικά προϊόντα απαιτούν συχνά πολύ περισσότερες θερμίδες για να παραχθούν σε σύγκριση με τις θερμίδες που καταλήγουν τελικά να συνεισφέρουν στο σύστημα τροφίμων.
Η αναλογία των θερμίδων των ζωικών προϊόντων προς τις θερμίδες των ζωοτροφών είναι, κατά μέσο όρο, μόνο περίπου 10%. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ανθρωπο-βρώσιμων καλλιεργειών για την διατροφή των ζώων είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος παροχής θερμίδων στους ανθρώπους (4).
12 κιλά ζωοτροφής απαιτούνται για 1 κιλό βοδινό κρέας ή 5 κιλά ζωοτροφής για 1 κιλό κοτόπουλου. Ωστόσο, δεν είναι όλο το ζωντανό βάρος ενός ζώου βρώσιμο για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο μόνο το 60% του βάρους των βοοειδών είναι βρώσιμο (4).
Περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής σόγιας στην Βραζιλία κατευθύνεται στις ζωοτροφές (4).
Η διατροφή 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με δυτικού τύπου διατροφή θα απαιτούσε σχεδόν διπλάσια ποσότητα καλλιεργούμενης γης από αυτήν που καλλιεργείται σήμερα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της ανάπτυξης νέων γεωργικών εκτάσεων διότι στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, τα τροπικά δάση ήταν η πηγή για περισσότερη από το 80% της νέας γεωργικής γης (4).
Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα μας αποτελεί βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της διασφάλισης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας (4).
Οι πρόσθετες ζωοτροφές που απαιτούνται για την προβλεπόμενη αυξημένη στην ζήτηση ζωικών προϊόντων θα επιδεινώσουν περαιτέρω την επισιτιστική ανασφάλεια στις αναπτυσσόμενες χώρες (10).
Επιπλέον, παγκοσμίως, η παραγωγή, η επεξεργασία και η μεταφορά ζωοτροφών αντιπροσωπεύουν το 45% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον κτηνοτροφικό τομέα (10).
Eπίσης, η παγκόσμια πείνα οφείλεται εν μέρει και στην κλιματική αλλαγή (6), ένας τομέας που επίσης μπορεί να βοηθήσει η φυτοφαγία διότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος,
Αντί να τρέφουμε ανθρώπους με εκτρεφόμενα ζώα, τα οποία τα τρέφουμε με δημητριακά, είναι μακράν αποτελεσματικότερο να διακόψουμε τους μεσάζοντες και να τρέφουμε απευθείας τους ανθρώπους.
- για 0,82 δισεκατομμύρια ανθρώπους δεν έχουμε επαρκή τρόφιμα, αλλά
- για 70 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς καταφέρνουμε να έχουμε επαρκή τρόφιμα.
Αποτελεί παραλογισμό.
Κάνε την σύνδεση, γίνε φυτοφάγος, και βάλε το λιθαράκι σου ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατασπατάληση των πόρων μας.
Ενώ πολλές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, είναι επίσης δυνατό να αυξηθεί δραματικά η διαθεσιμότητα τροφίμων στον κόσμο μετατοπίζοντας την κατανομή των καλλιεργειών μας από ζωοτροφές σε απευθείας σίτιση του ανθρώπινου πληθυσμού (4)
Η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στην επισιτιστική ασφάλεια μπορεί επομένως να αντιμετωπιστεί καθιστώντας την ανθρώπινη κατανάλωση κορυφαία προτεραιότητα έναντι των ζωοτροφών, το οποίο επιπλέον θα βοηθήσει στο να αποτραπεί η περαιτέρω επέκταση των καλλιεργειών εις βάρος των τροπικών δασών (4).
Βέβαια, υπάρχουν πολλά πολιτικά και πολιτιστικά εμπόδια σε αυτήν την αλλαγή (4).
3. ΦΤΑΙΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ", ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ
Kάποιοι άνθρωποι θα ισχυριστούν ότι το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας αποτελεί αποκλειστικά πολιτικό ζήτημα.
Σε καμμία περίπτωση δεν συμφωνώ. Σίγουρα, υπάρχει και κάποια πολιτική συνιστώσα, αλλά η κακοδιαχείριση των πόρων που περιγράφηκε νωρίτερα, αποτελεί γεγονός που βασίζεται στην προσφορά και στην ζήτηση.
Κανένας πολιτικός δεν μας υποχρεώνει για το τι θα βάλουμε στο πιάτο μας.
Κάποιοι άλλοι άνθρωποι θα ισχυριστούν ότι φταίει η αναζήτηση του κέρδους.
Ωστόσο, κέρδος υπάρχει και από την καλλιέργεια των φυτικών τροφίμων: δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μανιτάρια, ξηροί καρποί, σπόροι, βότανα και όλες οι υπόλοιπες φυτικές ομάδες τροφίμων αποτελούν τομείς που μπορούν να αποφέρουν κέρδος.
Όμως, χρειάζεται να υπάρχει ζήτηση για τα φυτικά τρόφιμα, την οποία την διαμορφώνουν οι καταναλωτές με τις επιλογές τους.
4. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Τον Ιούλιο του 2014, η Εναλλακτική Δράση δημοσίευσε ένα άρθρο για τους συνειδητούς ανθρώπους. Εστιάζει σε 10 σημεία, αλλά θα αναφερθώ στο σημείο για τα χρήματα, όπου ξεχώρισα τα εξής :
"Οι συνειδητοί άνθρωποι δεν ψηφίζουν κάθε 4 χρόνια, αλλά κάθε ημέρα.
Η μεγαλύτερη δύναμη τους είναι το χρήμα.
Θεωρήστε ότι κάθε ευρώ σας αποτελεί μία ψήφο, και στηρίξτε οργανισμούς, εταιρείες και ανθρώπους που πιστεύετε ότι είναι υγιή στοιχεία. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με όλες τις απόψεις τους, αρκεί να πιστεύετε ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Μην δίνετε ούτε ένα ευρώ ασυνείδητα".
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ας σταματήσουμε να αποδίδουμε το πρόβλημα αποκλειστικά στην πολιτική ή στον καπιταλισμό ή σε άλλους παράγοντες που δεν ελέγχονται εύκολα και άμεσα από εμάς (π.χ. πόλεμοι, οικονομικές-κοινωνικές-ταξικές ανισότητες, ανεργία, αυξανόμενο κόστος αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων κ.ά.), και ας αναλάβουμε τον μερίδιο ευθύνης που μάς αναλογεί με εκείνον τον τρόπο που λαμβάνει χώρα :
- κάθε ημέρα,
- τρεις φορές την ημέρα, και
- για την υπόλοιπη ζωή μας:
ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ.
Ας γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε.
Ας αγαπήσουμε την ευθύνη που μάς αναλογεί.
Τα τρόφιμα που επιλέγουμε να βάζουμε στο πιάτο μας, μπορούν να κάνουν την αλλαγή.
Συνολικά, ένα κιλό πρωτεΐνης από όσπρια χρειάζεται 95% λιγότερη γη, 90% λιγότερο νερό, 89% λιγότερα καύσιμα, 92% λιγότερα λιπάσματα και 90% λιγότερα φυτοφάρμακα σε σύγκριση με ένα κιλό πρωτεΐνης από βόειο κρέας (7).
Επιπλέον, η παραγωγή βοείου κρέατος παράγει σημαντικά περισσότερα απόβλητα κοπριάς από οποιαδήποτε άλλη παραγωγή ζωικών (7).
Η κοπριά είναι υπεύθυνη για την περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, υπέδαφος, νερό), καθώς και για την επιμόλυνση των τροφίμων (δες ζωονόσοι).
Το 1989 μόνο στις ΗΠΑ Η ετήσια παραγωγή αποβλήτων κοπράνων από πουλερικά ήταν 8,8 εκατομμύρια τόνοι σε ξηρό βάρος, στους οποίους θα προστεθούν οι περισσότεροι από 106.000 μετρικούς τόνους απορριμμάτων εκκολαπτηρίου κρεατοπαραγωγής (8).
Σε αυτούς τους αριθμούς προσθέστε τα 37 εκατομμύρια νεκρά πτηνά σε εργοστάσια επεξεργασίας (8).
Όταν αθροίζονται όλα αυτά τα απόβλητα, το έργο της διατήρησης ενός καθαρού περιβάλλοντος γίνεται μνημειώδες (8), αν όχι αδύνατο, θα προσθέσω εγώ.
Τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα μανιτάρια, τα βότανα και τα μπαχαρικά, δεν παράγουν κοπριά.
Παραπομπές:
1. Global hunger continues to rise, new UN report says, World Health Organization
https://www.who.int/news/item/11-09-2018-global-hunger-continues-to-rise---new-un-report-says
2. Randomized Controlled Trial Nutr Diabetes . 2017 Mar 20;7(3):e256. doi: 10.1038/nutd.2017.3. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes N Wright, L Wilson, M Smith, B Duncan, P McHugh
https://europepmc.org/article/MED/28319109
3. Former livestock vet Dr Alice Brough on why animal agriculture just doesn't make any sense
https://www.facebook.com/watch/?v=307229124288009
4. Letter • The following article is Open access Redefining agricultural yields: from tonnes to people nourished per hectare Emily S Cassidy, Paul C West, James S Gerber and Jonathan A Foley, Published 1 August 2013 • © 2013 IOP Publishing Ltd Environmental Research Letters, Volume 8, Number 3
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/3/034015
5. world population is expected to reach 9.7 billion in 2050 and could peak at nearly 11 billion around 2100, United Nations
https://www.un.org/development/desa/en/news/population/world-population-prospects-2019.html
6. Η πείνα συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου – Απομακρύνεται ο στόχος για την καταπολέμησή της
https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/i-peina-synechizei-na-ayxanetai-se-polla-meri-toy-kosmoy-apomakrynetai-o-stochos-gia-tin-katapolemisi-tis/
7. J Acad Nutr Diet . 2016 Dec;116(12):1970-1980. doi: 10.1016/j.jand.2016.09.025. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets Vesanto Melina, Winston Craig , Susan Levin.
To pdf βρίσκεται εδώ.
8. Review Poult Sci . 1991 May;70(5):1123-5. doi: 10.3382/ps.0701123. Poultry production's environmental impact on water quality C W Pope
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1852687/
9. Environ Int . 2017 Jan;98:102-112. doi: 10.1016/j.envint.2016.10.020. Epub 2016 Nov 9. Low-carbon agriculture in South America to mitigate global climate change and advance food security João Carlos de Moraes Sá, Rattan Lal, Carlos Clemente Cerri, Klaus Lorenz, Mariangela Hungria, Paulo Cesar de Faccio Carvalho
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27838119/
10. Review Animal . 2018 Aug;12(8):1744-1754. doi: 10.1017/S175173111700324X. Epub 2017 Dec 4. Review: Feed demand landscape and implications of food-not feed strategy for food security and climate change H P S Makkar
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29198265/
11. Animals (Basel) . 2013 May 15;3(2):401-15. doi: 10.3390/ani3020401. The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare-Positive Systems John J McGlone
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26487410/
1. Global hunger continues to rise, new UN report says, World Health Organization
https://www.who.int/news/item/11-09-2018-global-hunger-continues-to-rise---new-un-report-says
2. Randomized Controlled Trial Nutr Diabetes . 2017 Mar 20;7(3):e256. doi: 10.1038/nutd.2017.3. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes N Wright, L Wilson, M Smith, B Duncan, P McHugh
https://europepmc.org/article/MED/28319109
3. Former livestock vet Dr Alice Brough on why animal agriculture just doesn't make any sense
https://www.facebook.com/watch/?v=307229124288009
4. Letter • The following article is Open access Redefining agricultural yields: from tonnes to people nourished per hectare Emily S Cassidy, Paul C West, James S Gerber and Jonathan A Foley, Published 1 August 2013 • © 2013 IOP Publishing Ltd Environmental Research Letters, Volume 8, Number 3
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/3/034015
5. world population is expected to reach 9.7 billion in 2050 and could peak at nearly 11 billion around 2100, United Nations
https://www.un.org/development/desa/en/news/population/world-population-prospects-2019.html
6. Η πείνα συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου – Απομακρύνεται ο στόχος για την καταπολέμησή της
https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/i-peina-synechizei-na-ayxanetai-se-polla-meri-toy-kosmoy-apomakrynetai-o-stochos-gia-tin-katapolemisi-tis/
7. J Acad Nutr Diet . 2016 Dec;116(12):1970-1980. doi: 10.1016/j.jand.2016.09.025. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets Vesanto Melina, Winston Craig , Susan Levin.
To pdf βρίσκεται εδώ.
8. Review Poult Sci . 1991 May;70(5):1123-5. doi: 10.3382/ps.0701123. Poultry production's environmental impact on water quality C W Pope
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1852687/
9. Environ Int . 2017 Jan;98:102-112. doi: 10.1016/j.envint.2016.10.020. Epub 2016 Nov 9. Low-carbon agriculture in South America to mitigate global climate change and advance food security João Carlos de Moraes Sá, Rattan Lal, Carlos Clemente Cerri, Klaus Lorenz, Mariangela Hungria, Paulo Cesar de Faccio Carvalho
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27838119/
10. Review Animal . 2018 Aug;12(8):1744-1754. doi: 10.1017/S175173111700324X. Epub 2017 Dec 4. Review: Feed demand landscape and implications of food-not feed strategy for food security and climate change H P S Makkar
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29198265/
11. Animals (Basel) . 2013 May 15;3(2):401-15. doi: 10.3390/ani3020401. The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare-Positive Systems John J McGlone
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26487410/