18/10/2023
Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας Αυστραλίας για την Φυτική Διατροφή
Στην Αυστραλία, ο κορυφαίος επιστημονικός φορέας για την υγεία, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, του Τμήματος Υγείας και Γήρανσης έχει εκδώσει διατροφικές οδηγίες (1), οι οποίες αποτελούν ένα πλαίσιο για την υγιεινή διατροφή στον γενικό πληθυσμό (2).
|
Σε αυτές τις οδηγίες αναγνωρίζει ότι οι 100% φυτικές διατροφές (βίγκαν) είναι υγιεινές και διατροφικά επαρκείς και είναι κατάλληλες για άτομα όλων των ηλικιών.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:
"Οι κατάλληλα σχεδιασμένες φυτικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους φυτικής ή βίγκαν [vegan] διατροφής, είναι υγιεινές και διατροφικά επαρκείς. Όσοι άνθρωποι ακολουθούν μία 100% φυτική ή βίγκαν διατροφή μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά αρκεί :
1. οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται, και
2. να καταναλώνεται μία κατάλληλη ποικιλία φυτικών τροφών κατά την διάρκεια της ημέρας.
Όσοι άνθρωποι ακολουθούν μια βίγκαν διατροφή να επιλέγουν τροφές για να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη σιδήρου και ψευδαργύρου και να βελτιστοποιήσουν την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του ασβεστίου.
Οι καλά σχεδιασμένες φυτικές διατροφές είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής».
Εναλλακτικές πηγές για τα ζωικά είναι :
- οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (15+ διαφορετικά είδη), καθώς και
- τα όσπρια (16+ διαφορετικά είδη).
Οι Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες αναφέρουν για τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους τα εξής:
"Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά.
Εκτός από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, περιέχουν σημαντικά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, πολλές πολύτιμες μορφές της βιταμίνης Ε, σελήνιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Αποτελούν θρεπτικές εναλλακτικές λύσεις αντί του κρέατος, των ψαριών και των αυγών, και παίζουν σημαντικό ρόλο στα φυτικά και βίγκαν γεύματα και διατροφές".
Οι Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες αναφέρουν για τα όσπρια τα εξής:
Τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων του τόφου [tofu] και του τέμπε [tempeh], παρέχουν μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, ορισμένων απαραίτητων λιπαρών οξέων, διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών.
Αποτελούν πολύτιμα συστατικά σε κάθε διατροφή και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που καταναλώνουν φυτικά γεύματα. Τα όσπρια δεν είναι μόνο σημαντικά στις φυτικές και βίγκαν διατροφές, αλλά το σημαντικό θρεπτικό τους προφίλ θα μπορούσε να ωφελήσει όλους τους ανθρώπους.
Παραπομπές (2)
1. National Health and Medical Research Council (2013) Australian Dietary Guidelines. Canberra: National Health and Medical Research Council
https://www.eatforhealth.gov.au/sites/default/files/files/the_guidelines/n55_australian_dietary_guidelines.pdf
2. What are the Australian Dietary Guidelines? 20 Apr 2023, Dietitians Association of Australia
https://dietitiansaustralia.org.au/health-advice/what-are-australian-dietary-guidelines
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:
"Οι κατάλληλα σχεδιασμένες φυτικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους φυτικής ή βίγκαν [vegan] διατροφής, είναι υγιεινές και διατροφικά επαρκείς. Όσοι άνθρωποι ακολουθούν μία 100% φυτική ή βίγκαν διατροφή μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά αρκεί :
1. οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται, και
2. να καταναλώνεται μία κατάλληλη ποικιλία φυτικών τροφών κατά την διάρκεια της ημέρας.
Όσοι άνθρωποι ακολουθούν μια βίγκαν διατροφή να επιλέγουν τροφές για να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη σιδήρου και ψευδαργύρου και να βελτιστοποιήσουν την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του ασβεστίου.
Οι καλά σχεδιασμένες φυτικές διατροφές είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής».
Εναλλακτικές πηγές για τα ζωικά είναι :
- οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (15+ διαφορετικά είδη), καθώς και
- τα όσπρια (16+ διαφορετικά είδη).
Οι Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες αναφέρουν για τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους τα εξής:
"Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά.
Εκτός από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, περιέχουν σημαντικά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, πολλές πολύτιμες μορφές της βιταμίνης Ε, σελήνιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Αποτελούν θρεπτικές εναλλακτικές λύσεις αντί του κρέατος, των ψαριών και των αυγών, και παίζουν σημαντικό ρόλο στα φυτικά και βίγκαν γεύματα και διατροφές".
Οι Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες αναφέρουν για τα όσπρια τα εξής:
Τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων του τόφου [tofu] και του τέμπε [tempeh], παρέχουν μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, ορισμένων απαραίτητων λιπαρών οξέων, διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών.
Αποτελούν πολύτιμα συστατικά σε κάθε διατροφή και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που καταναλώνουν φυτικά γεύματα. Τα όσπρια δεν είναι μόνο σημαντικά στις φυτικές και βίγκαν διατροφές, αλλά το σημαντικό θρεπτικό τους προφίλ θα μπορούσε να ωφελήσει όλους τους ανθρώπους.
Παραπομπές (2)
1. National Health and Medical Research Council (2013) Australian Dietary Guidelines. Canberra: National Health and Medical Research Council
https://www.eatforhealth.gov.au/sites/default/files/files/the_guidelines/n55_australian_dietary_guidelines.pdf
2. What are the Australian Dietary Guidelines? 20 Apr 2023, Dietitians Association of Australia
https://dietitiansaustralia.org.au/health-advice/what-are-australian-dietary-guidelines