2/1/2024
Ο Ιταλικός Σύλλογος Ανθρώπινης Διατροφής για την Φυτική Διατροφή
Το 2017, στο επιστημονικό περιοδικό "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases" δημοσιεύτηκε μία ανασκόπηση με τίτλο "Τοποθέτηση για τις φυτικές διατροφές από την ομάδα εργασίας του Ιταλικού Συλλόγου Ανθρώπινης Διατροφής"
λίγα λόγια:
Το ενδιαφέρον για τις φυτικές διατροφές αυξάνεται στην Ιταλία και παγκοσμίως, καθώς οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί υγείας/διατροφής τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση φυτικών τροφίμων ίσως μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.
μεθοδολογία και ευρήματα:
Πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας Pubmed.gov, έως τον Σεπτέμβριο του 2015, για μελέτες σχετικά με βασικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο, βιταμίνη D και n-3 λιπαρά οξέα) στις φυτικές διατροφές.
Από 295 επιλέξιμες δημοσιεύσεις προέκυψαν τα ακόλουθα:
- Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν φυτικές διατροφές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β12 (συμπληρώματα ή εμπλουτισμένες τροφές).
- Δεδομένου ότι η πεπτικότητα των φυτικών πρωτεϊνών είναι χαμηλότερη από αυτή των ζωικών, ίσως είναι σκόπιμο να καταναλώνονται περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές που συνιστώνται για τον γενικό πληθυσμό.
- θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν συχνά καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου - ιδίως λαχανικά που είναι χαμηλά σε οξαλικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και μεταλλικό νερό πλούσιο σε ασβέστιο.
- από τα όσπρια και τα δημητριακά, Η βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου βελτιώνεται με το μούλιασμα και την διαδικασία του φυτρώματος.
- Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν φυτικές διατροφές είναι σε θέση να εξασφαλίσουν καλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας συχνά καλές πηγές α-λινολενικού οξέος (καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι κία [chia] και τα έλαιά τους) και περιορίζοντας την πρόσληψη λινολεϊκού οξέος (καλαμποκέλαια και ηλιέλαια).
Συμπεράσματα:
Οι καλά σχεδιασμένες φυτικές διατροφές που περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών και αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β12, παρέχουν επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί υγείας/διατροφής θα πρέπει να παρέχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς πόρους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν φυτικές διατροφές που είναι διατροφικά επαρκείς.
Παραπομπή:
Agnoli C, Baroni L, Bertini I, Ciappellano S, Fabbri A, Papa M, Pellegrini N, Sbarbati R, Scarino ML, Siani V, Sieri S. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Dec;27(12):1037-1052. doi: 10.1016/j.numecd.2017.10.020. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29174030.
- περίληψη:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29174030/
- πλήρες κείμενο:
https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-47531730260-0/pdf
λίγα λόγια:
Το ενδιαφέρον για τις φυτικές διατροφές αυξάνεται στην Ιταλία και παγκοσμίως, καθώς οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί υγείας/διατροφής τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση φυτικών τροφίμων ίσως μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.
μεθοδολογία και ευρήματα:
Πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας Pubmed.gov, έως τον Σεπτέμβριο του 2015, για μελέτες σχετικά με βασικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο, βιταμίνη D και n-3 λιπαρά οξέα) στις φυτικές διατροφές.
Από 295 επιλέξιμες δημοσιεύσεις προέκυψαν τα ακόλουθα:
- Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν φυτικές διατροφές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β12 (συμπληρώματα ή εμπλουτισμένες τροφές).
- Δεδομένου ότι η πεπτικότητα των φυτικών πρωτεϊνών είναι χαμηλότερη από αυτή των ζωικών, ίσως είναι σκόπιμο να καταναλώνονται περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές που συνιστώνται για τον γενικό πληθυσμό.
- θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν συχνά καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου - ιδίως λαχανικά που είναι χαμηλά σε οξαλικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και μεταλλικό νερό πλούσιο σε ασβέστιο.
- από τα όσπρια και τα δημητριακά, Η βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου βελτιώνεται με το μούλιασμα και την διαδικασία του φυτρώματος.
- Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν φυτικές διατροφές είναι σε θέση να εξασφαλίσουν καλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας συχνά καλές πηγές α-λινολενικού οξέος (καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι κία [chia] και τα έλαιά τους) και περιορίζοντας την πρόσληψη λινολεϊκού οξέος (καλαμποκέλαια και ηλιέλαια).
Συμπεράσματα:
Οι καλά σχεδιασμένες φυτικές διατροφές που περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών και αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β12, παρέχουν επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί υγείας/διατροφής θα πρέπει να παρέχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς πόρους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν φυτικές διατροφές που είναι διατροφικά επαρκείς.
Παραπομπή:
Agnoli C, Baroni L, Bertini I, Ciappellano S, Fabbri A, Papa M, Pellegrini N, Sbarbati R, Scarino ML, Siani V, Sieri S. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Dec;27(12):1037-1052. doi: 10.1016/j.numecd.2017.10.020. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29174030.
- περίληψη:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29174030/
- πλήρες κείμενο:
https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-47531730260-0/pdf