ΟΣΠΡΙΑ ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ
Στην επιστημονική πηγή ScienceDirect αναφέρεται το εξής για τους γίγαντες:
"τα αποξηραμένοι φασόλια γίγαντες συνήθως μουλιάζονται σε κρύο νερό για 10-12 ώρες, όπου απορροφούν υγρασία σε ποσοστό περίπου 100-110% του ξηρού βάρους τους". Πηγή: A Complete Course in Canning and Related Processes Volume 3: Processing Procedures for Canned Food Products A volume in Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition Book • Fourteenth Edition • 2016 https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/lima-beans |
Συνεπώς, το ότι ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν το μούλιασμα καθεαυτό να διαρκεί 24 ή ακόμα και 48 ώρες, ί σ ω ς να αποτελεί υπερβολή και ενδεχομένως να μην χρειάζεται.
Πάντως, στην αμερικάνικη ιατρική βιβλιοθήκη δεν υπήρξε κανένα σχετικό αποτέλεσμα για τις λέξεις-κλειδιά :
- όσπρια μουλιασμα 2 μερες (soak beans 2 days),
- όσπρια μουλιασμα 48 ωρες (soak beans 48 hours), και
- όσπρια μουλιασμα 24 ωρες (soak beans 24 hours), καθώς και για την λέξη "legumes".
Τα όσπρια μετά από 10-12 ώρες έχουν ενεργοποιηθεί και μετά από λίγες ώρες ή μέρες (ανάλογα το είδος/μέγεθος του οσπρίου + εάν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας), αρχίζουν να βγάζουν τα φύτρα τους.
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, οι φακές (μικρού μεγέθους όσπριο) βγάζουν τα φύτρα τους ακόμα και εντός ολίγων ωρών.
Το μούλιασμα στα όσπρια προσφέρει 3 σημαντικά οφέλη:
1. Με το μούλιασμα, τα όσπρια γίνονται αφράτα και βράζουν πιο εύκολα, το οποίο διευκολύνει το μαγείρεμα τους. Τώρα, εάν το μούλιασμα για 24 ή 48 ώρες τα κάνει ακόμα πιο αφράτα, δεν το έχω ελέγξει αφενός διότι με τις 10 ώρες που συνήθως επιλέγω το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και αφετέρου επειδή συνολικά τα αφήνω 48 ώρες αλλά με την διαδικασία του φυτρώματος.
2. Επίσης, το μούλιασμα κάνει τα όσπρια πιο ελαφριά και βοηθάει με τα συμπτώματα τυμπανισμού που ορισμένες φορές προκαλούν σε ανθρώπους που δεν τα καταναλώνουν συχνά.
3. Κλείνοντας, το μούλιασμα επιτρέπει στα όσπρια να μαγειρευτούν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο σημαίνει τόσο εξοικονόμηση χρημάτων όσο και προστασία του περιβάλλοντος.
Προσωπικά, για να ελαχιστοποιώ περαιτέρω τον χρόνο μαγειρέματος, αυξάνω σε 2 ημέρες τον χρόνο ανάμεσα στο μούλιασμα και στο μαγείρεμα:
- την 1η ημέρα: κατά τις 11:00 ξεκινάω το μούλιασμα, και το βράδυ, μεταξύ 21:00-22:00, βγάζω τα όσπρια από το νερό και τα αφήνω στο ψυγείο (ή περιμένω να βγει το φύτρο τους, βρέχοντας και ξεπλένοντας 2 φορές κάθε ημέρα: πρωί - βράδυ).
- την 2η ημέρα: τα όσπρια παραμένουν στο ψυγείο (αν τα έχω εκτός ψυγείου, βρέχω και ξεπλένω 2 φορές), και
- την 3η ημέρα: τα όσπρια μαγειρεύονται κατά τις 11:00-12:00. Συνεπώς, έχουν μεσολαβήσει 2 ημέρες.
Την ανωτέρω διαδικασία την εφαρμόζω για όλα τα όσπρια π.χ. φασόλια λευκά ή φασόλια μαύρα, γίγαντες, ρεβύθια, φακές (καφέ, κόκκινες, μαύρες), μαυρομάτικα, ροβίτσα, σόγια, φάβα (κίτρινη, κόκκινη, πράσινη) κ.ο.κ.
Πάντως, στην αμερικάνικη ιατρική βιβλιοθήκη δεν υπήρξε κανένα σχετικό αποτέλεσμα για τις λέξεις-κλειδιά :
- όσπρια μουλιασμα 2 μερες (soak beans 2 days),
- όσπρια μουλιασμα 48 ωρες (soak beans 48 hours), και
- όσπρια μουλιασμα 24 ωρες (soak beans 24 hours), καθώς και για την λέξη "legumes".
Τα όσπρια μετά από 10-12 ώρες έχουν ενεργοποιηθεί και μετά από λίγες ώρες ή μέρες (ανάλογα το είδος/μέγεθος του οσπρίου + εάν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας), αρχίζουν να βγάζουν τα φύτρα τους.
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, οι φακές (μικρού μεγέθους όσπριο) βγάζουν τα φύτρα τους ακόμα και εντός ολίγων ωρών.
Το μούλιασμα στα όσπρια προσφέρει 3 σημαντικά οφέλη:
1. Με το μούλιασμα, τα όσπρια γίνονται αφράτα και βράζουν πιο εύκολα, το οποίο διευκολύνει το μαγείρεμα τους. Τώρα, εάν το μούλιασμα για 24 ή 48 ώρες τα κάνει ακόμα πιο αφράτα, δεν το έχω ελέγξει αφενός διότι με τις 10 ώρες που συνήθως επιλέγω το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και αφετέρου επειδή συνολικά τα αφήνω 48 ώρες αλλά με την διαδικασία του φυτρώματος.
2. Επίσης, το μούλιασμα κάνει τα όσπρια πιο ελαφριά και βοηθάει με τα συμπτώματα τυμπανισμού που ορισμένες φορές προκαλούν σε ανθρώπους που δεν τα καταναλώνουν συχνά.
3. Κλείνοντας, το μούλιασμα επιτρέπει στα όσπρια να μαγειρευτούν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο σημαίνει τόσο εξοικονόμηση χρημάτων όσο και προστασία του περιβάλλοντος.
Προσωπικά, για να ελαχιστοποιώ περαιτέρω τον χρόνο μαγειρέματος, αυξάνω σε 2 ημέρες τον χρόνο ανάμεσα στο μούλιασμα και στο μαγείρεμα:
- την 1η ημέρα: κατά τις 11:00 ξεκινάω το μούλιασμα, και το βράδυ, μεταξύ 21:00-22:00, βγάζω τα όσπρια από το νερό και τα αφήνω στο ψυγείο (ή περιμένω να βγει το φύτρο τους, βρέχοντας και ξεπλένοντας 2 φορές κάθε ημέρα: πρωί - βράδυ).
- την 2η ημέρα: τα όσπρια παραμένουν στο ψυγείο (αν τα έχω εκτός ψυγείου, βρέχω και ξεπλένω 2 φορές), και
- την 3η ημέρα: τα όσπρια μαγειρεύονται κατά τις 11:00-12:00. Συνεπώς, έχουν μεσολαβήσει 2 ημέρες.
Την ανωτέρω διαδικασία την εφαρμόζω για όλα τα όσπρια π.χ. φασόλια λευκά ή φασόλια μαύρα, γίγαντες, ρεβύθια, φακές (καφέ, κόκκινες, μαύρες), μαυρομάτικα, ροβίτσα, σόγια, φάβα (κίτρινη, κόκκινη, πράσινη) κ.ο.κ.
Το ευρετήριο με τις συνταγές φαίνεται εδώ