11/12/2022
ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
1. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η ωμοφαγία περιλαμβάνει συνταγές για τις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται οι συνήθεις τρόποι μαγειρέματος όπως βράσιμο, ψήσιμο κ.ά. Η φυτοφαγική ωμοφαγία δεν είναι μόνο το να μην καταναλώνουμε ζώα, αλλά και η διακοπή της όλης διαδικασίας μαγειρέματος. Το μόνο μαγείρεμα που συμπεριλαμβάνεται είναι εκείνο στο οποίο η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 47,7°C.
Για πολλούς ανθρώπους η ωμοφαγία και οι συνταγές της θα είναι πρωτόγνωρες. Είναι λογικό αυτό διότι μεγαλώσαμε σε μία ζωοφαγική κοινωνία, όπου ακόμα και η βίγκαν διατροφή θεωρείται κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον η ωμοφαγία, αν και τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των βίγκαν, όχι μόνο παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, αυξάνει με γοργό ρυθμό.
2. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΟΦΕΛΗ
Γιατί ένας άνθρωπος να επιλέξει την ωμοφαγία ;
Η ωμοφαγία επιτρέπει την διατήρηση αρκετών θρεπτικών συστατικών που είναι ευαίσθητα στην θερμοκρασία, και τα οποία μειώνονται δραματικά κατά το μαγείρεμα, όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη C. Συνεπώς, για τα περισσότερα φρούτα και τα λαχανικά, ο βέλτιστος τρόπος κατανάλωσης είναι είτε ωμά είτε η θερμοκρασία μαγειρέματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, το οποίο επιτυγχάνεται με την χρήση αφυγραντή.
Έχοντας πει αυτά, για ορισμένα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τους έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα όταν μαγειρευτούν. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με το ωμό καρότο, λαμβάνουμε τριπλάσια αντιοξειδωτικά από το μαγειρεμένο καρότο και περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες (1). Βέβαια, μπορούμε να καταναλώσουμε 3 ωμά καρότα, αντί για 1 μαγειρεμένο καρότο ώστε να λάβουμε την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών, αν και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και ο παράγοντας χρόνος, δηλαδή για να μασήσουμε 3 ωμά καρότα θα χρειαστεί να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με 1 μαγειρεμένο καρότο.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο όφελος που υπάρχει στην ωμοφαγία είναι ότι αποτρέπονται τα βίγκαν ανθυγιεινά τρόφιμα που έχουν πλημμυρίσει πλέον την αγορά. Το ότι ένα τρόφιμο είναι βίγκαν, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και υγιεινό. Ένας άνθρωπος που τρέφεται με τηγανιτές πατάτες, λευκά μακαρόνια, λευκό ρύζι, βίγκαν μπισκότα, βίγκαν τυρί, βίγκαν πίτσα και αναψυκτικά, ναι είναι βίγκαν, αλλά αυτή η διατροφή σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινή.
Συνεπώς, ένας άνθρωπος που ξεκινάει ωμοφαγία, διακόπτει αυτές τις ανθυγιεινές τροφές και εστιάζει στην πραγματική φυτοφαγία, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά κ.ο.κ. Δείτε και την ανάρτηση για τις τροφές στην ωμοφαγία.
Βέβαια, υπάρχουν πλέον πολλές ευφάνταστες συνταγές στην ωμοφαγία, όπως ωμοφαγικό τυρί, ωμοφαγική πίτσα κ.ο.κ.
3. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Όταν ξεκίνησα την ωμοφαγία πριν από σχεδόν 10 χρόνια, οι βασικές πηγές μου για vegan ωμοφαγικές συνταγές ήταν τα σεμινάρια από την Φλώρα Παπαδοπούλου και τα 2 βιβλία της. Εκτός από την ιστοσελίδα "ωμοφαγία" της Φλώρας Παπαδοπούλου που είναι η παλαιότερη στην Ελλάδα, εξαιρετική ποικιλία για ωμοφαγικές συνταγές υπάρχουν και στην ιστοσελίδα "συνταγές ωμοφαγίας" της Δωροθέας Λαγανά.
Αυτές οι 2 πηγές διαθέτουν για την ωμοφαγική διατροφή αλμυρές και γλυκές συνταγές, με ένα μεγάλο εύρος κατηγοριών.
Για παράδειγμα, όσον αφορά τις αλμυρές συνταγές, δίδονται συνταγές για κύριο πιάτο, μπέργκερ με πατάτες, γεμιστά, σούπα, καλτσόνε, σαλάτα, σως, ντιπ, τυρί, ψωμί, βούτυρο, χριστουγεννιάτικο γεύμα, καθώς και πολλές ακόμα αλμυρές συνταγές.
Όσον αφορά τις γλυκές συνταγές στην ωμοφαγία, δίδονται ιδέες και προτάσεις για παγωτό, τσίζκεικ, πάνκεικ, χαρουπομελομακάρονα (το μέλι δεν είναι βίγκαν), μους, πουτίγκα, μπανόφι, σπιτικά αποξηραμένα φρούτα, σουτζούκ λουκούμ, κρέμα, βασιλόπιτα, καθώς και πολλές ακόμα vegan ωμοφαγικές γλυκές συνταγές.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν πλέον πολλές αγγλόφωνες ιστοσελίδες με συνταγές για την ωμοφαγία. Ενδεικτικές λέξεις κλειδιά είναι οι εξής : "raw vegan recipes" και "raw food recipes".
Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν θα χρειαστούν οι αγγλόφωνες ιστοσελίδες. Τα 2 ελληνικά βιβλία είναι υπεραρκετά και το μόνο που χρειάζεται είναι να ληφθεί η απόφαση για την εκκίνηση.
Δείτε την ανάρτηση "ωμοφαγία για μια εβδομάδα".
Η ωμοφαγία περιλαμβάνει συνταγές για τις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται οι συνήθεις τρόποι μαγειρέματος όπως βράσιμο, ψήσιμο κ.ά. Η φυτοφαγική ωμοφαγία δεν είναι μόνο το να μην καταναλώνουμε ζώα, αλλά και η διακοπή της όλης διαδικασίας μαγειρέματος. Το μόνο μαγείρεμα που συμπεριλαμβάνεται είναι εκείνο στο οποίο η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 47,7°C.
Για πολλούς ανθρώπους η ωμοφαγία και οι συνταγές της θα είναι πρωτόγνωρες. Είναι λογικό αυτό διότι μεγαλώσαμε σε μία ζωοφαγική κοινωνία, όπου ακόμα και η βίγκαν διατροφή θεωρείται κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον η ωμοφαγία, αν και τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των βίγκαν, όχι μόνο παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, αυξάνει με γοργό ρυθμό.
2. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΟΦΕΛΗ
Γιατί ένας άνθρωπος να επιλέξει την ωμοφαγία ;
Η ωμοφαγία επιτρέπει την διατήρηση αρκετών θρεπτικών συστατικών που είναι ευαίσθητα στην θερμοκρασία, και τα οποία μειώνονται δραματικά κατά το μαγείρεμα, όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη C. Συνεπώς, για τα περισσότερα φρούτα και τα λαχανικά, ο βέλτιστος τρόπος κατανάλωσης είναι είτε ωμά είτε η θερμοκρασία μαγειρέματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, το οποίο επιτυγχάνεται με την χρήση αφυγραντή.
Έχοντας πει αυτά, για ορισμένα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τους έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα όταν μαγειρευτούν. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με το ωμό καρότο, λαμβάνουμε τριπλάσια αντιοξειδωτικά από το μαγειρεμένο καρότο και περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες (1). Βέβαια, μπορούμε να καταναλώσουμε 3 ωμά καρότα, αντί για 1 μαγειρεμένο καρότο ώστε να λάβουμε την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών, αν και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και ο παράγοντας χρόνος, δηλαδή για να μασήσουμε 3 ωμά καρότα θα χρειαστεί να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με 1 μαγειρεμένο καρότο.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο όφελος που υπάρχει στην ωμοφαγία είναι ότι αποτρέπονται τα βίγκαν ανθυγιεινά τρόφιμα που έχουν πλημμυρίσει πλέον την αγορά. Το ότι ένα τρόφιμο είναι βίγκαν, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και υγιεινό. Ένας άνθρωπος που τρέφεται με τηγανιτές πατάτες, λευκά μακαρόνια, λευκό ρύζι, βίγκαν μπισκότα, βίγκαν τυρί, βίγκαν πίτσα και αναψυκτικά, ναι είναι βίγκαν, αλλά αυτή η διατροφή σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινή.
Συνεπώς, ένας άνθρωπος που ξεκινάει ωμοφαγία, διακόπτει αυτές τις ανθυγιεινές τροφές και εστιάζει στην πραγματική φυτοφαγία, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά κ.ο.κ. Δείτε και την ανάρτηση για τις τροφές στην ωμοφαγία.
Βέβαια, υπάρχουν πλέον πολλές ευφάνταστες συνταγές στην ωμοφαγία, όπως ωμοφαγικό τυρί, ωμοφαγική πίτσα κ.ο.κ.
3. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Όταν ξεκίνησα την ωμοφαγία πριν από σχεδόν 10 χρόνια, οι βασικές πηγές μου για vegan ωμοφαγικές συνταγές ήταν τα σεμινάρια από την Φλώρα Παπαδοπούλου και τα 2 βιβλία της. Εκτός από την ιστοσελίδα "ωμοφαγία" της Φλώρας Παπαδοπούλου που είναι η παλαιότερη στην Ελλάδα, εξαιρετική ποικιλία για ωμοφαγικές συνταγές υπάρχουν και στην ιστοσελίδα "συνταγές ωμοφαγίας" της Δωροθέας Λαγανά.
Αυτές οι 2 πηγές διαθέτουν για την ωμοφαγική διατροφή αλμυρές και γλυκές συνταγές, με ένα μεγάλο εύρος κατηγοριών.
Για παράδειγμα, όσον αφορά τις αλμυρές συνταγές, δίδονται συνταγές για κύριο πιάτο, μπέργκερ με πατάτες, γεμιστά, σούπα, καλτσόνε, σαλάτα, σως, ντιπ, τυρί, ψωμί, βούτυρο, χριστουγεννιάτικο γεύμα, καθώς και πολλές ακόμα αλμυρές συνταγές.
Όσον αφορά τις γλυκές συνταγές στην ωμοφαγία, δίδονται ιδέες και προτάσεις για παγωτό, τσίζκεικ, πάνκεικ, χαρουπομελομακάρονα (το μέλι δεν είναι βίγκαν), μους, πουτίγκα, μπανόφι, σπιτικά αποξηραμένα φρούτα, σουτζούκ λουκούμ, κρέμα, βασιλόπιτα, καθώς και πολλές ακόμα vegan ωμοφαγικές γλυκές συνταγές.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν πλέον πολλές αγγλόφωνες ιστοσελίδες με συνταγές για την ωμοφαγία. Ενδεικτικές λέξεις κλειδιά είναι οι εξής : "raw vegan recipes" και "raw food recipes".
Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν θα χρειαστούν οι αγγλόφωνες ιστοσελίδες. Τα 2 ελληνικά βιβλία είναι υπεραρκετά και το μόνο που χρειάζεται είναι να ληφθεί η απόφαση για την εκκίνηση.
Δείτε την ανάρτηση "ωμοφαγία για μια εβδομάδα".