ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ξεκινάς την ωμοφαγία ; Δες μερικά βασικά βήματα
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΓΚΑΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ 2. ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΩ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ: Το Πρώτο βήμα 3. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΟ "ΓΙΑΤΙ" ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ: Το Δεύτερο βήμα 4. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ: Το Τρίτο βήμα α. ορισμένες σκέψεις β. αυτοματισμοί γ. ωμοφαγία πρόγραμμα : 2 υποδείγματα 5. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ : Το τελευταίο βήμα |
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΓΚΑΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Μερικές βασικές πληροφορίες:
Η βίγκαν ωμοφαγία είναι μία από τις υποκατηγορίες της βίγκαν διατροφής.
Συνοπτικά, στην βίγκαν ωμοφαγία χρησιμοποιούνται όλες οι βίγκαν τροφές αρκεί να μην έχουν μαγειρευτεί, βραστεί ή ψηθεί. Η ανώτατη θερμοκρασία που χρησιμοποιείται είναι 47,77 °C.
Μία αναλυτική λίστα για τις τροφές στην βίγκαν ωμοφαγία υπάρχει σε αυτόν τον σύνδεσμο, ενώ ορισμένες από τις συσκευές που απλοποιούν των ωμοφαγία φαίνονται εδώ.
2. ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΩ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ: Το Πρώτο βήμα
Καταρχάς, συγχαρητήρια που αποφάσισες να ξεκινήσεις την ωμοφαγία !
Σου εύχομαι ότι καλύτερο σε αυτό το νέο και όμορφο κεφάλαιο της ζωής σου, το οποίο θα αυξήσει την διατροφική ποιότητα των γευμάτων σου καθώς και την γευστική δημιουργικότητα σου.
Το πρώτο βήμα όταν ξεκινάς την ωμοφαγία, καθώς και σε κάθε νέα αρχή, είναι να θυμάσαι να μην τα παρατάς στην πρώτη δυσκολία που, σίγουρα, θα συναντήσεις.
Ξεκινάς κάτι καινούργιο και είναι λογικό και αναμενόμενο να έχεις απορίες και ερωτήσεις, ενώ μέχρι να βρεις τα πατήματα σου και τους αυτοματισμούς σου, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Η εξοικείωση με την νέα σου πραγματικότητα θα γίνει προοδευτικά, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες θα έχεις μία πολύ καλή εικόνα για την ωμοφαγία, τόσο στα επιμέρους της κομμάτια όσο και στο σύνολο της.
Κάθε ημέρα, προσπάθησε να αφιερώνεις από 60 λεπτά, αν όχι περισσότερο, σε ζητήματα που αφορούν την ωμοφαγία.
- τα 30 λεπτά να ενημερώνεσαι γύρω από αυτήν, και
- τα υπόλοιπα 30 λεπτά να εξετάζεις με ποιον τρόπο μπορείς να ενσωματώσεις αυτές τις νέες πληροφορίες, και στην συνέχεια να περνάς στην δράση, υλοποιώντας τες.
Επίσης, οι αλλαγές που θα κάνεις στην διατροφή σου και, ως εκ τούτου, στην καθημερινότητα σου, θα σε ωθήσουν να κάνεις αρκετές αναθεωρήσεις και για τον τρόπο ζωής σου.
Ορισμένοι άνθρωποι από τον κύκλο σου (οικογενειακός, φιλικός, επαγγελματικός) θα τις καλωσορίσουν, κάποιοι άλλοι θα είναι ουδέτεροι, ενώ, ίσως, υπάρξει και μία μερίδα ανθρώπων που θα σου φέρει εμπόδια και αντιστάσεις.
Για τους τελευταίους, η λύση είναι χαμόγελο και υπομονή, και κάποια στιγμή θα το αποδεχτούν, με αποτέλεσμα όλα να επανέλθουν στους ομαλούς ρυθμούς.
3. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΟ "ΓΙΑΤΙ" ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ: Το Δεύτερο βήμα
Οι λόγοι για να ξεκινήσει ένας άνθρωπος την φυτοφαγία είναι πολλοί. Ενδεικτικά, 10 από αυτούς φαίνονται εδώ.
Οι βασικότεροι, όμως, είναι οι εξής :
1. καλύτερη υγεία,
2. προστασία του περιβάλλοντος,
3. αγάπη για όλα τα ζώα, όχι μόνο για την γάτα ή τον σκύλο.
Δεν είναι δυνατόν στην γάτα ή στον σκύλο να τους δείχνουμε την αγάπη μας, αλλά στα άλλα ζώα να τους δείχνουμε τον δρόμο της σφαγής.
4. αγάπη για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους αγαπημένους μας.
Κ α ν έ ν α ς άνθρωπος δεν θα ήθελε ο ίδιος ή οι αγαπημένοι του να εργάζονται σε σφαγεία (οίκοι σφαγής). Τότε, γιατί το επιβάλλουμε στους συνανθρώπους μας ; Όταν σταματάμε την ζωοφαγία, παύει να υπάρχει ζήτηση για αυτά τα "τρόφιμα" και, ως εκ τούτου, οι συνάνθρωποι μας θα απαλλαγούν από όλα τα δεινά που συνεπάγεται η εργασία στους οίκους της σφαγής, τα οποία ενδεικτικά είναι: ψυχολογικά προβλήματα, ροπή προς εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες, καθώς και ενδοοικογενειακή βία. Δεν μπορεί να μας εκπλήσσει αυτό: όταν ένας άνθρωπος έχει ως εργασιακό καθήκον να σφάζει και να διαμελίζει ζώα, 5 έως 7 ημέρες ανά εβδομάδα, επί τουλάχιστον 8 ώρες ανά ημέρα, είναι λογικό και επόμενο να υπάρξουν αυτές οι επιπτώσεις στην ζωή του.
Όταν ξεκινάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τους παραπάνω λόγους να τους φρεσκάρεις στο μυαλό σου μία φορά κάθε εβδομάδα ώστε να ξεπερνάς τους δύο σκόπελους που αρχικά θα συναντήσεις :
1. μαθαίνεις κάτι καινούργιο, άρα στην αρχή θα χρειαστείς χρόνο μέχρι να βρεις τα πατήματα σου.
Συνεπώς, απευθύνεσαι σε βίγκαν επαγγελματίες υγείας και βίγκαν ομάδες στο facebook ώστε να λάβεις την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση/παρακίνηση που χρειάζεσαι.
Οι βίγκαν επαγγελματίες υγείας θα σε βοηθήσουν με το επιστημονικό κομμάτι, ενώ οι ομάδες στο facebook θα σε βοηθήσουν με τα μικρά και τα καθημερινά.
2. ορισμένοι από τους αγαπημένους σου ανθρώπους, ίσως, φέρουν μία μικρή αντίσταση στην αρχή.
Είναι λογικό, μην τους κρατάς κακία. Χαμόγελο και υπομονή. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι η μόνη λύση.
Και εδώ να σου θυμίσω ότι και και εμείς κάποια στιγμή προβάλλαμε αντίσταση στους αγαπημένους μας ανθρώπους επειδή ξεκίνησαν κάτι καινούργιο που (νομίζαμε) ότι ήταν λάθος. Είναι, όμως, το δικό τους μονοπάτι, η δική τους ζωή, και οφείλουμε να τους αφήσουμε ελεύθερους να την ζήσουν (εκτός, βέβαια, εάν πρόκειται για κάποιο εξόφθαλμο, ολέθριο και μη-αναστρέψιμο λάθος).
Και, ακόμα και εάν τελικά κάποια στιγμή προκύψει ότι ήταν όντως έκαναν λάθος, τότε τα διδάγματα που θα πάρουν θα τους είναι πολύτιμοι οδηγοί για το μέλλον. Συνεπώς, ένα λάθος δεν είναι λάθος εάν μας προσφέρει γνώση και καλύτερη κατανόηση.
Επίσης, εάν δεν τους αφήσουμε να κάνουν αυτό που θέλουν, τότε θα υπάρξει πικρία, και άλλα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία θα δηλητηριάσουν, άμεσα ή έμμεσα, τις σχέσεις μας.
Τουλάχιστον, έτσι το αντιλαμβάνομαι. Ίσως να σφάλλω.
Επανερχόμενος, στο αρχικό ζήτημα, αυτοί οι δύο σκόπελοι και αντιστάσεις που υπάρχουν στο αρχικο στάδιο αποτελούν τους 2 βασικούς λόγους που η πλειοψηφία των ανθρώπων εγκαταλείπει την ωμοφαγία μετά από μικρό χρονικό διάστημα, είτε αυτό είναι λίγες εβδομάδες είτε είναι λίγοι μήνες.
Εάν, όμως, κατά την διάρκεια του αρχικού χρονικού διαστήματος, υπενθυμίζεις τακτικά στον εαυτό σου ποιο είναι το δικό σου "γιατί", για ποιον λόγο αποφάσισες να ξεκινήσεις την ωμοφαγία, τότε είναι πραγματικά αδύνατο να υπάρξει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που θα σε αποτρέψει από αυτό το ταξίδι.
Εκτός, βέβαια, εάν εσύ αποφασίσεις, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. κάποιοι μήνες ή 1 χρόνος), ότι τελικά δεν σου ταιριάζει η ωμοφαγία, και επιθυμείς να επιστρέψεις στην φυτοφαγία με μαγειρεμένα τρόφιμα.
Αφού είδαμε το πρώτο και το δεύτερο βήμα, τώρα ήρθε η σειρά για το επόμενο βήμα:
πρόγραμμα ωμοφαγίας για μία ημέρα, το οποίο με την σειρά του θα μας επιτρέψει να το επεκτείνουμε σε μία εβδομάδα ή ακόμα και σε έναν μήνα.
4. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ: Το Τρίτο βήμα
α. ορισμένες σκέψεις:
Όταν ξεκινάς την ωμοφαγία, χρειάζεσαι ένα πραγματικά καλό, ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο πρόγραμμα ώστε να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες σου και στον τρόπο ζωής σου. Αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται να είναι εξατομικευμένο, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σου και την καθημερινότητα σου, και να περιλαμβάνει αναλυτικό μενού για την ωμοφαγία με πρωινό, σνακ και κυρίως γεύματα.
Οι πτυχιούχοι διατροφολόγοι τετραετούς φοίτησης μπορούν να σας προσφέρουν ένα πρόγραμμα για βίγκαν ωμοφαγία. Ωστόσο, η βέλτιστη προσέγγιση είναι να επιλέξετε διατροφολόγο που είναι ή δ η βίγκαν διότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις, τις ανάγκες, τις προκλήσεις και την συνολικότερη εικόνα της βίγκαν διατροφής.
Με λίγα λόγια, οι μη-βίγκαν διατροφολόγοι γνωρίζουν την βίγκαν διατροφή μόνο θεωρητικά, ενώ οι βίγκαν διατροφολόγοι, εκτός από θεωρητικά, την γνωρίζουν και πρακτικά δεδομένου ότι διαθέτουν την βιωματική εμπειρία.
Επίσης, εξαιρετική πηγή για την ωμοφαγία, ιδίως για το πώς κάνουμε φύτρα, είναι τα σεμινάρια από την Φλώρα Παπαδοπούλου, τα οποία την περίοδο 2013-2014 τα είχα παρακολουθήσει σχεδόν όλα. Η ιστοσελίδα της είναι εδώ και η ομάδα της είναι εδώ.
Δεν είναι διατροφολόγος, αλλά το κομμάτι της το γνωρίζει πολύ καλά.
Μία ιδέα είναι να παρακολουθήσετε κάποιο/α από τα σεμινάρια της για να κατατοπιστείτε στις βασικές αρχές της ωμοφαγίας, ιδίως στα φύτρα, και στην συνέχεια μία επίσκεψη σε έναν βίγκαν διατροφολόγο για να έχει το πρόγραμμα σας και το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο.
Σε κάθε περίπτωση, στην συνέχεια φαίνεται ένα ενδεικτικό πρόγραμμα με αναλυτικό μενού για την ωμοφαγία με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, και ενδιάμεσα σνακ, αλλά πριν δούμε το ωμοφαγικό πρόγραμμα, θα ήθελα πρώτα να παραθέσω ορισμένες σκέψεις για τους... αυτοματισμούς.
β. αυτοματισμοί:
το πρώτο χρονικό διάστημα της ενασχόλησης μου με την ωμοφαγία ήμουν ιδιαίτερα θετικός στο να πειραματιστώ με πολλές διαφορετικές αλμυρές και γλυκές συνταγές, και υπήρχε και αρκετός ενθουσιασμός για αυτό.
Στην πορεία αυτός ο ενθουσιασμός άρχισε να καταλαγιάζει, και άρχισα να αναζητώ τρόπους για να ασχολούμαι όσο τον δυνατόν λιγότερο με οτιδήποτε σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με διατροφικά ζητήματα, με τα βασικότερα να είναι τα εξής 3:
1. οι συνταγές:
πλέον ήθελα, εκτός από υγιεινές και σωστά σχεδιασμένες, να είναι όσο το δυνατόν πιο απλές.
Η ημέρα έχει 24 ώρες και δεν με ενδιαφέρει να αφιερώνω περιττό χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων.
2. ο εβδομαδιαίος σχεδιασμός των γευμάτων:
στις αρχές, ήταν ευχάριστο το να σκέφτομαι ξεχωριστά για κάθε ημέρα ποια θα είναι τα γευματα. Στην πορεία έγινε κοπιαστικό, και άρχισα να ετοιμάζω τα γεύματα σε εβδομαδιαία βάση, και αυτό προσφέρε σημαντική βελτίωση.
Ωστόσο, στην πορεία διαπίστωσα ότι και το εβδομαδιαίο μενού μού στερούσε περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα, με αποτέλεσμα να καταφύγω σε μία σταθερή δομή γευμάτων, η οποία θα μου επέτρεπε να μην αφιερώνω καθόλου χρόνο στο να σκέφτομαι ποια θα είναι τα γεύματα μου, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει ποικιλία χρησιμοποιώντας τις λίστες για όλες τις ομάδες τροφίμων που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Αυτό το βήμα, από μόνο του, πρόσφερε σημαντική αποδέσμευση χρόνου, το οποίο μου δίνει την ελευθερία να τον χρησιμοποιήσω σε άλλα ζητήματα.
3. οι προμήθειες:
Με εξαίρεση τα νωπά (φρούτα και τα λαχανικά) που αναγκαστικά γίνονται κάθε εβδομάδα από την λαϊκή αγορά, όλες οι υπόλοιπες προμήθειες γίνονται πλέον μία φορά ανά μήνα.
Στο δικό μου μυαλό, η διατροφή είναι μία βιολογική ανάγκη, την οποία με ενδιαφέρει να καλύψω στην μέγιστη ποιότητα (μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά) με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα, παραμένοντας όχι απλά στον φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (18,5 - 25), αλλά στον βέλτιστο Δείκτη Μάζας Σώματος (20-22).
Με ενδιαφέρει να "τρώω για να ζω" και όχι το αντίστροφο, δηλαδή να "ζω για να τρώω". Η γαστριμαργία, η αναζήτηση της απόλαυσης και της ηδονής στο φαγητό, είναι κάτι που το κατανοώ και σε καμμία περίπτωση δεν μπορώ να την αγνοήσω. Απλά, δεν έχω πειστεί ότι αξίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου και η θέση της είναι περιορισμένη.
Όταν γευματίζω, προσπαθώ να είμαι παρών (αντί να σκέφτομαι το παρελθόν ή/και το μέλλον), αλλά αυτό το κάνω στο πλαίσιο του να είμαι γενικότερα συνειδητός στις διάφορες πτυχές της ζωής μου. Συνεπώς, όταν τρώω εστιάζω στις ξεχωριστές γεύσεις και υφές που έχουν τα εκάστοτε τρόφιμα του γεύματος, και ως εκ τούτου το απολαμβάνω. Ωστόσο, η απόλαυση δεν είναι ο αυτοσκοπός, αλλά προκύπτει ως φυσιολογικό επακόλουθο.
Δεν με ενδιαφέρει να αναζητώ και να εντοπίζω συνεχώς νέες γεύσεις, δεν έχω την περιέργεια και την ανάγκη για ολοένα καινούργιες γευστικές εμπειρίες ή ανακαλύψεις. Έκανα άφθονους πειραματισμούς σε αλμυρά και γλυκά γεύματα, είδα ότι είχα να δω, και τώρα έχω κατασταλάξει σε εκείνη την διατροφή που με καλύπτει διατροφικά και γευστικά, ενώ παράλληλα αφιερώνω τον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Προτιμώ τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο που διαθέτω, να τον γεμίζω με εμπειρίες, και όχι να αφιερώνω περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται στο τι θα καταναλώσω ή/και σε περίπλοκες συνταγές, τα οποία με καθιστούν δέσμιο του ψυγείου και της κουζίνας, και ως τούτου δέσμιο του στομαχιού μου.
Συνεπώς, σε αυτήν την κατεύθυνση και ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησα νωρίτερα, κατέληξα ότι το πιο σημαντικό είναι :
1. να υπάρχει μία συγκεκριμένη και σταθερή δομή γεύματος (με εξαίρεση 1 γεύμα ανά εβδομάδα, και αυτό όχι πάντα) που να καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά, και
2. να καταρτιστούν διαφορετικές λίστες για τις διάφορες ομάδες τροφίμων που φαίνονται εδώ, των οποίων τα τρόφιμα θα εναλλάσσονται με κυκλική σειρά ώστε αφενός να μην υπάρχει γευστικός/οπτικός κορεσμός που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην διατροφική πλήξη και ανία, και αφετέρου να προσλαμβάνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών.
Με λίγα λόγια:
α. ολοκληρωμένη θρέψη που καλύπτει όλα τα σημεία και δεν αφήνει διατροφικά κενά,
β. ποικιλία γευμάτων,
γ. ελαχιστοποίηση χρόνου για προμήθειες τροφίμων και προετοιμασία γευμάτων.
Στην συνέχεια φαίνεται η δομή για το ωμοφαγικό πρόγραμμα με ωμοφαγικό πρωινό και τα 2 κύρια γεύματα, η οποία κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Πιθανότατα, άλλοι άνθρωποι με παρόμοιες ανάγκες να έχουν καταλήξει σε διαφορετική δομή, αλλά στα βασικά σημεία είναι μάλλον απίθανο να μην υπάρχει ταύτιση.
γ. ωμοφαγία πρόγραμμα : 2 υποδείγματα
ΠΡΩΤΟ ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (το προσωπικό)
ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ
Ακολουθεί η δομή του επιγραμματικά. Περισσότερες πληροφορίες για το ωμοφαγικό πρωινό θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
1. φύτρα δημητριακών (υπάρχουν περισσότερα από 12 διαφορετικά είδη δημητριακών, δημητριακά δεν είναι μόνο το σιτάρι)
2. αποξηραμένα φρούτα
3. βούτυρο σπόρων ή ξηρών καρπών
4. γλυκαντικο
5. κάποιο βότανο ή φαρμακευτικό φυτό
6. φρούτα εποχής
7. λαχανικό
ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ/ΒΡΑΔΙΝΟ
1. φύτρα οσπρίων της επιλογής μας:
Υπάρχουν περισσότερα από 16 διαφορετικά είδη οσπρίων, όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές.
2. λαχανικά:
Είτε τα έχουμε σε ξεχωριστό πιάτο ως σαλάτα, είτε τα αναμειγνύουμε μαζί με τα φύτρα μας, αν και πάντα μπορούμε να κάνουμε και τα δύο, δηλαδή ένα μέρος των λαχανικών να προστεθεί στο πιάτο με τα φύτρα οσπρίων και σε ένα διαφορετικό πιάτο να έχουμε την σαλάτα μας (προσωπικά, επιλέγω το πρώτο ώστε να μην χρειάζεται να πλένω 2 πιάτα).
Ιδανικά επιλέγουμε 2-3 λαχανικά, από διαφορετικές κατηγορίες όπως πράσινα φυλλώδη, σταυρανθή, και τα υπόλοιπα. Δείτε την ενότητα ωμοφαγία τροφές.
3. ξηροί καρποί ή σπόροι:
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 10 είδη ξηρών καρπών και 8 είδη σπόρων.
4. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, ιδανικά βιολογικό
5. 1-3 αρωματικά ή μπαχαρικά
6. ψωμί εσσαίων ή, με χρήση αφυγραντή, φτιάχνουμε το δικό μας ψωμί (προαιρετικό)
ΔΕΥΤΕΡΟ ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το δεύτερο υπόδειγμα για την ωμοφαγία αναφέρεται σε μία μελέτη που διεξήχθη το 2007 σε ανθρώπους που διέμειναν σε έναν ινστιτούτο ωμοφαγίας, συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Υγείας Ιπποκράτης, στο οποίο συνιδρύτρια ήταν η Ann Wigmore, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην διάδοση και στην δημοτικότητα της ωμοφαγίας.
Η διατροφή που παρέχεται σε αυτό το ινστιτούτο είναι βιολογικά ωμοφαγικά πιάτα μαζί με σιταρόχορτο (2 φορές την ημέρα) και άλλους χυμούς λαχανικών (3 φορές την ημέρα), καθώς και σαλάτες με φύτρα και συνοδευτικά με βάση τους ξηρούς καρπούς ή το αβοκάντο για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο.
Επίσης, προσφέρονται μαγειρεμένα βίγκαν συνοδευτικά δύο φορές ανά εβδομάδα, και οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να καταναλώνουν μόνο χυμούς λαχανικών μία ημέρα ανά εβδομάδα.
Τώρα, ας δούμε το δεύτερο ενδεικτικό μενού για την ωμοφαγία:
ΠΡΩΙΝΟ:
- χυμός λαχανικών,
- χυμός σιταρόχορτου,
- φρούτο.
ΣΝΑΚ:
- χυμός λαχανικών.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
- μεγάλη σαλάτα λαχανικών και φύτρων με σως ταχίνι,
- μισό αβοκάντο,
- κράκερ αφυδατωμένου λιναρόσπορου.
ΣΝΑΚ:
- χυμός λαχανικών,
- χυμός σιταρόχορτου,
- μήλο.
ΔΕΙΠΝΟ:
- μεγάλη σαλάτα λαχανικών και φύτρων με σως λεμονιού/ελαιόλαδου
- “ζυμαρικά” από καρύδα και κολοκυθάκια, με μανιτάρια και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ : Το τελευταίο βήμα
Τώρα, που έχεις δύο διαφορετικά υποδείγματα για την δομή των γευμάτων της ημέρας, το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς εάν θες να κάνεις κάποιες τροποποιήσεις σε αυτά ώστε να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με εσένα.
Εάν ψάξεις στο διαδίκτυο, τόσο σε ελληνικές όσο και σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες, θα βρεις αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις.
Ο λόγος που παρέθεσα το προσωπικό μου υπόδειγμα και του ινστιτούτου ωμοφαγίας είναι για να έχεις μία πρώτη αρχική εικόνα έτσι ώστε, εάν σε πείσουν, να ξεκινήσεις χωρίς να αφιερώσεις άλλο χρόνο στην αναζήτηση.
Αφού ξεκαθαρίσεις αυτό το ζήτημα, το επόμενο βήμα είναι να καταρτίσεις τις αντίστοιχες λίστες για τις ομάδες τροφίμων που φαίνονται εδώ έτσι ώστε να υπάρχει διατροφική αλλά και γευστική ποικιλία.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα για την ωμοφαγία, το οποίο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μία εβδομάδα, και μπορεί να φτάσει σε διάρκεια και έναν μήνα, ιδίως εάν αναλογιστούμε την μεγάλη διαθέσιμη ποικιλία σε δημητριακά και όσπρια.
Για κάθε ομάδα τροφίμων, φρόντισε στην αρχή να έχεις τουλάχιστον 3 επιλογές.
Ωστόσο, στην πορεία χρειάζεται οι επιλογές να αυξηθούν τουλάχιστον σε 5, ενώ στις βασικές ομάδες (όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, βότανα) χρειάζεται να είναι τουλάχιστον 10, ενώ στα φρούτα και στα λαχανικά χρειάζεται να συνεκτιμάται και η εποχικότητα.
Κάθε πράγμα στον καιρό του και η φράουλα τον Μάη, όχι τον Φεβρουάριο.
6. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΩ 100% ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Την ωμοφαγία την γνώρισα τον Μάρτιο του 2013 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, όσες προσπάθειες είχα κάνει για 100% ωμοφαγία είχαν διάρκεια λίγους μήνες.
Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2016 ξεκίνησε μία ακόμα προσπάθεια, η οποία αυτήν την φορά είχε μεγαλύτερη διάρκεια και διήρκεσε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.
Οι λόγοι που το 2017 αποφάσισα να σταματήσω την 100% ωμοφαγία ήταν οι εξής:
1. καταρχάς, λόγω του τρόπου ζωής μου, χρειάζομαι ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Βέβαια, αυτό το γεγονός, από μόνο του, δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα διότι υπάρχουν ωμοφάγοι αθλητές που όχι μόνο ανταπεξέρχονται σε υψηλές απαιτήσεις για θερμίδες, αλλά επιπρόσθετα διαπρέπουν.
Ενδεικτικά, δείτε την δημοσίευση για τον ωμοφάγο τριαθλητή, ένα από τα πιο απαιτητικά αθλήματα.
2. Στην ωμοφαγία, ένας βασικός τρόπος να ξεπεραστεί το θέμα με τις θερμίδες είναι η χρήση μπλέντερ, το οποίο μειώνει τις ανάγκες μάσησης της τροφής, και με αυτόν τον τρόπο προσλαμβάνεται μεγάλος αριθμός θερμίδων σε μικρό χρονικό διάστημα. Το μπλέντερ είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Ωστόσο, το να πλένω καθημερινά μπλέντερ αποτέλεσε ένα αξεπέραστο πρόβλημα για εμένα. Πολύ χρονοβόρο για τα δεδομένα μου.
Εάν για εσάς, το μπλέντερ δεν αποτελεί πρόβλημα, τότε δείτε αυτήν την ανάρτηση, η οποία δείχνει τον βαθμό αύξησης της βιοδιαθεσιμότητας των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές που επιτυγχάνεται με την χρήση μπλέντερ.
3. Άλλος τρόπος είναι η χρήση αφυγραντή.
Ωστόσο, ούτε και ο αφυγραντής με βόλεψε, αν και κατά κανόνα είναι ιδιαίτερα βοηθητικός στους περισσότερους ανθρώπους.
Χωρίς χρήση μπλέντερ και χωρίς χρήση αφυγραντή, το αποτέλεσμα ήταν να χρειάζεται να μασάω 45-60 λεπτά, 3 φορές την ημέρα, έτσι ώστε να λαμβάνω τον επαρκή αριθμό θερμίδων που χρειαζόμουν για να παραμένω στον βέλτιστο Δείκτη Μάζας Σώματος.
Προφανώς, αυτό ήταν μη-βιώσιμο. Απλά, δεν ήταν δυνατό να αφιερώνω, κάθε μέρα, έως και 3 ώρες μόνο και μόνο για να μασάω.
Και, για αυτόν τον λόγο, έκανα ένα βήμα πίσω, κρατώντας την προαναφερόμενη δομή των γευμάτων, αλλά με 2 τροποποιήσεις:
- αντί για φύτρα δημητριακών στο πρωινό γεύμα, πλέον χρησιμοποιώ νιφάδες δημητριακών,
- αντί για φύτρα οσπρίων στα 2 κύρια γεύματα, πλέον χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητος, αν και έχω διατηρήσει την συνήθεια του φυτρώματος, το οποίο επιτρέπει στα όσπρια να μαγειρεύονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας.
Ενημέρωση: 8/7/2024
Έχοντας πει αυτά, η βίγκαν ωμοφαγία που έχει σχεδιαστεί σ ω σ τ ά είναι η πιο υγιεινή διατροφή και τα επόμενα χρόνια σκοπεύω να την ξαναεπιχειρήσω, αν όχι 100%, τότε σίγουρα κατά 80% με 85%.
Το ότι η "βίγκαν ωμοφαγία που έχει σχεδιαστεί σ ω σ τ ά είναι η πιο υγιεινή διατροφή" το βασίζω σε 2 σημεία:
1. αφενός στο ότι έχω μελετήσει εξονυχιστικά το εκπληκτικό βιβλίο "Becoming Raw: The Essential Guide to Raw Vegan Diets" της παγκοσμίου φήμης Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Brenda Davis, η οποία παραθέτει συνολικά πλήθος επιστημονικών δεδομένων για την βίγκαν ωμοφαγία, και
2. αφετέρου έχω μελετήσει όλο το έργο της, επίσης, παγκοσμίου φήμης ιατρού Brooke Goldner, η οποία είχε λύκο, της είχαν δώσει μόλις 6 μήνες ζωής και ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ωμοφαγίας ανάρρωσε 100%. Αυτή η αναστροφή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όσοι άνθρωποι εφαρμόζουν το πρωτόκολλο της βιώνουν αντίστοιχα οφέλη σε μία σειρά από παθήσεις, τόσο χρόνιες όσο και αυτοάνοσες.
Εδώ να συμπληρώσω και την Annette Larkins, η οποία το 2013 που είχα ξεκινήσει την ωμοφαγία ήταν 71 ετών και το παρουσιαστικό της ήταν τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερο. Αυτό το γεγονός το αποδίδει κυρίως στην ωμοφαγία. Σήμερα, στα 82 της συνεχίζει να δείχνει μέσω του παραδείγματος, ότι η ωμοφαγία αποτελεί την βέλτιστη επιλογή υγείας. Για να δείτε ορισμένες εκπληκτικές φωτογραφίες της, κάντε κλικ εδώ.
Η βίγκαν ωμοφαγία είναι η πιο υγιεινή διατροφή. Δεν έχω απολύτως καμμία αμφιβολία για αυτό.
Απλά, για να γίνει σωστά χρειάζεται να αφιερωθεί αρκετός χρόνος στην προετοιμασία για να γίνει η μετάβαση (π.χ. κατάλληλος εξοπλισμός) και - αφού γίνει η μετάβαση - χρειάζονται ορισμένες σημαντικές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον τρόπο σκέψης ώστε όλη αυτή η αλλαγή να γίνει τρόπος ζωής, ο οποίος, όμως, να είναι ευχάριστος και όχι να ξυπνάω το πρωί και να λέω "πως θα βγάλω την ημέρα".
Μερικές βασικές πληροφορίες:
Η βίγκαν ωμοφαγία είναι μία από τις υποκατηγορίες της βίγκαν διατροφής.
Συνοπτικά, στην βίγκαν ωμοφαγία χρησιμοποιούνται όλες οι βίγκαν τροφές αρκεί να μην έχουν μαγειρευτεί, βραστεί ή ψηθεί. Η ανώτατη θερμοκρασία που χρησιμοποιείται είναι 47,77 °C.
Μία αναλυτική λίστα για τις τροφές στην βίγκαν ωμοφαγία υπάρχει σε αυτόν τον σύνδεσμο, ενώ ορισμένες από τις συσκευές που απλοποιούν των ωμοφαγία φαίνονται εδώ.
2. ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΩ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ: Το Πρώτο βήμα
Καταρχάς, συγχαρητήρια που αποφάσισες να ξεκινήσεις την ωμοφαγία !
Σου εύχομαι ότι καλύτερο σε αυτό το νέο και όμορφο κεφάλαιο της ζωής σου, το οποίο θα αυξήσει την διατροφική ποιότητα των γευμάτων σου καθώς και την γευστική δημιουργικότητα σου.
Το πρώτο βήμα όταν ξεκινάς την ωμοφαγία, καθώς και σε κάθε νέα αρχή, είναι να θυμάσαι να μην τα παρατάς στην πρώτη δυσκολία που, σίγουρα, θα συναντήσεις.
Ξεκινάς κάτι καινούργιο και είναι λογικό και αναμενόμενο να έχεις απορίες και ερωτήσεις, ενώ μέχρι να βρεις τα πατήματα σου και τους αυτοματισμούς σου, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Η εξοικείωση με την νέα σου πραγματικότητα θα γίνει προοδευτικά, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες θα έχεις μία πολύ καλή εικόνα για την ωμοφαγία, τόσο στα επιμέρους της κομμάτια όσο και στο σύνολο της.
Κάθε ημέρα, προσπάθησε να αφιερώνεις από 60 λεπτά, αν όχι περισσότερο, σε ζητήματα που αφορούν την ωμοφαγία.
- τα 30 λεπτά να ενημερώνεσαι γύρω από αυτήν, και
- τα υπόλοιπα 30 λεπτά να εξετάζεις με ποιον τρόπο μπορείς να ενσωματώσεις αυτές τις νέες πληροφορίες, και στην συνέχεια να περνάς στην δράση, υλοποιώντας τες.
Επίσης, οι αλλαγές που θα κάνεις στην διατροφή σου και, ως εκ τούτου, στην καθημερινότητα σου, θα σε ωθήσουν να κάνεις αρκετές αναθεωρήσεις και για τον τρόπο ζωής σου.
Ορισμένοι άνθρωποι από τον κύκλο σου (οικογενειακός, φιλικός, επαγγελματικός) θα τις καλωσορίσουν, κάποιοι άλλοι θα είναι ουδέτεροι, ενώ, ίσως, υπάρξει και μία μερίδα ανθρώπων που θα σου φέρει εμπόδια και αντιστάσεις.
Για τους τελευταίους, η λύση είναι χαμόγελο και υπομονή, και κάποια στιγμή θα το αποδεχτούν, με αποτέλεσμα όλα να επανέλθουν στους ομαλούς ρυθμούς.
3. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΟ "ΓΙΑΤΙ" ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ: Το Δεύτερο βήμα
Οι λόγοι για να ξεκινήσει ένας άνθρωπος την φυτοφαγία είναι πολλοί. Ενδεικτικά, 10 από αυτούς φαίνονται εδώ.
Οι βασικότεροι, όμως, είναι οι εξής :
1. καλύτερη υγεία,
2. προστασία του περιβάλλοντος,
3. αγάπη για όλα τα ζώα, όχι μόνο για την γάτα ή τον σκύλο.
Δεν είναι δυνατόν στην γάτα ή στον σκύλο να τους δείχνουμε την αγάπη μας, αλλά στα άλλα ζώα να τους δείχνουμε τον δρόμο της σφαγής.
4. αγάπη για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους αγαπημένους μας.
Κ α ν έ ν α ς άνθρωπος δεν θα ήθελε ο ίδιος ή οι αγαπημένοι του να εργάζονται σε σφαγεία (οίκοι σφαγής). Τότε, γιατί το επιβάλλουμε στους συνανθρώπους μας ; Όταν σταματάμε την ζωοφαγία, παύει να υπάρχει ζήτηση για αυτά τα "τρόφιμα" και, ως εκ τούτου, οι συνάνθρωποι μας θα απαλλαγούν από όλα τα δεινά που συνεπάγεται η εργασία στους οίκους της σφαγής, τα οποία ενδεικτικά είναι: ψυχολογικά προβλήματα, ροπή προς εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες, καθώς και ενδοοικογενειακή βία. Δεν μπορεί να μας εκπλήσσει αυτό: όταν ένας άνθρωπος έχει ως εργασιακό καθήκον να σφάζει και να διαμελίζει ζώα, 5 έως 7 ημέρες ανά εβδομάδα, επί τουλάχιστον 8 ώρες ανά ημέρα, είναι λογικό και επόμενο να υπάρξουν αυτές οι επιπτώσεις στην ζωή του.
Όταν ξεκινάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τους παραπάνω λόγους να τους φρεσκάρεις στο μυαλό σου μία φορά κάθε εβδομάδα ώστε να ξεπερνάς τους δύο σκόπελους που αρχικά θα συναντήσεις :
1. μαθαίνεις κάτι καινούργιο, άρα στην αρχή θα χρειαστείς χρόνο μέχρι να βρεις τα πατήματα σου.
Συνεπώς, απευθύνεσαι σε βίγκαν επαγγελματίες υγείας και βίγκαν ομάδες στο facebook ώστε να λάβεις την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση/παρακίνηση που χρειάζεσαι.
Οι βίγκαν επαγγελματίες υγείας θα σε βοηθήσουν με το επιστημονικό κομμάτι, ενώ οι ομάδες στο facebook θα σε βοηθήσουν με τα μικρά και τα καθημερινά.
2. ορισμένοι από τους αγαπημένους σου ανθρώπους, ίσως, φέρουν μία μικρή αντίσταση στην αρχή.
Είναι λογικό, μην τους κρατάς κακία. Χαμόγελο και υπομονή. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι η μόνη λύση.
Και εδώ να σου θυμίσω ότι και και εμείς κάποια στιγμή προβάλλαμε αντίσταση στους αγαπημένους μας ανθρώπους επειδή ξεκίνησαν κάτι καινούργιο που (νομίζαμε) ότι ήταν λάθος. Είναι, όμως, το δικό τους μονοπάτι, η δική τους ζωή, και οφείλουμε να τους αφήσουμε ελεύθερους να την ζήσουν (εκτός, βέβαια, εάν πρόκειται για κάποιο εξόφθαλμο, ολέθριο και μη-αναστρέψιμο λάθος).
Και, ακόμα και εάν τελικά κάποια στιγμή προκύψει ότι ήταν όντως έκαναν λάθος, τότε τα διδάγματα που θα πάρουν θα τους είναι πολύτιμοι οδηγοί για το μέλλον. Συνεπώς, ένα λάθος δεν είναι λάθος εάν μας προσφέρει γνώση και καλύτερη κατανόηση.
Επίσης, εάν δεν τους αφήσουμε να κάνουν αυτό που θέλουν, τότε θα υπάρξει πικρία, και άλλα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία θα δηλητηριάσουν, άμεσα ή έμμεσα, τις σχέσεις μας.
Τουλάχιστον, έτσι το αντιλαμβάνομαι. Ίσως να σφάλλω.
Επανερχόμενος, στο αρχικό ζήτημα, αυτοί οι δύο σκόπελοι και αντιστάσεις που υπάρχουν στο αρχικο στάδιο αποτελούν τους 2 βασικούς λόγους που η πλειοψηφία των ανθρώπων εγκαταλείπει την ωμοφαγία μετά από μικρό χρονικό διάστημα, είτε αυτό είναι λίγες εβδομάδες είτε είναι λίγοι μήνες.
Εάν, όμως, κατά την διάρκεια του αρχικού χρονικού διαστήματος, υπενθυμίζεις τακτικά στον εαυτό σου ποιο είναι το δικό σου "γιατί", για ποιον λόγο αποφάσισες να ξεκινήσεις την ωμοφαγία, τότε είναι πραγματικά αδύνατο να υπάρξει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που θα σε αποτρέψει από αυτό το ταξίδι.
Εκτός, βέβαια, εάν εσύ αποφασίσεις, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. κάποιοι μήνες ή 1 χρόνος), ότι τελικά δεν σου ταιριάζει η ωμοφαγία, και επιθυμείς να επιστρέψεις στην φυτοφαγία με μαγειρεμένα τρόφιμα.
Αφού είδαμε το πρώτο και το δεύτερο βήμα, τώρα ήρθε η σειρά για το επόμενο βήμα:
πρόγραμμα ωμοφαγίας για μία ημέρα, το οποίο με την σειρά του θα μας επιτρέψει να το επεκτείνουμε σε μία εβδομάδα ή ακόμα και σε έναν μήνα.
4. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ: Το Τρίτο βήμα
α. ορισμένες σκέψεις:
Όταν ξεκινάς την ωμοφαγία, χρειάζεσαι ένα πραγματικά καλό, ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο πρόγραμμα ώστε να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες σου και στον τρόπο ζωής σου. Αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται να είναι εξατομικευμένο, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σου και την καθημερινότητα σου, και να περιλαμβάνει αναλυτικό μενού για την ωμοφαγία με πρωινό, σνακ και κυρίως γεύματα.
Οι πτυχιούχοι διατροφολόγοι τετραετούς φοίτησης μπορούν να σας προσφέρουν ένα πρόγραμμα για βίγκαν ωμοφαγία. Ωστόσο, η βέλτιστη προσέγγιση είναι να επιλέξετε διατροφολόγο που είναι ή δ η βίγκαν διότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις, τις ανάγκες, τις προκλήσεις και την συνολικότερη εικόνα της βίγκαν διατροφής.
Με λίγα λόγια, οι μη-βίγκαν διατροφολόγοι γνωρίζουν την βίγκαν διατροφή μόνο θεωρητικά, ενώ οι βίγκαν διατροφολόγοι, εκτός από θεωρητικά, την γνωρίζουν και πρακτικά δεδομένου ότι διαθέτουν την βιωματική εμπειρία.
Επίσης, εξαιρετική πηγή για την ωμοφαγία, ιδίως για το πώς κάνουμε φύτρα, είναι τα σεμινάρια από την Φλώρα Παπαδοπούλου, τα οποία την περίοδο 2013-2014 τα είχα παρακολουθήσει σχεδόν όλα. Η ιστοσελίδα της είναι εδώ και η ομάδα της είναι εδώ.
Δεν είναι διατροφολόγος, αλλά το κομμάτι της το γνωρίζει πολύ καλά.
Μία ιδέα είναι να παρακολουθήσετε κάποιο/α από τα σεμινάρια της για να κατατοπιστείτε στις βασικές αρχές της ωμοφαγίας, ιδίως στα φύτρα, και στην συνέχεια μία επίσκεψη σε έναν βίγκαν διατροφολόγο για να έχει το πρόγραμμα σας και το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο.
Σε κάθε περίπτωση, στην συνέχεια φαίνεται ένα ενδεικτικό πρόγραμμα με αναλυτικό μενού για την ωμοφαγία με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, και ενδιάμεσα σνακ, αλλά πριν δούμε το ωμοφαγικό πρόγραμμα, θα ήθελα πρώτα να παραθέσω ορισμένες σκέψεις για τους... αυτοματισμούς.
β. αυτοματισμοί:
το πρώτο χρονικό διάστημα της ενασχόλησης μου με την ωμοφαγία ήμουν ιδιαίτερα θετικός στο να πειραματιστώ με πολλές διαφορετικές αλμυρές και γλυκές συνταγές, και υπήρχε και αρκετός ενθουσιασμός για αυτό.
Στην πορεία αυτός ο ενθουσιασμός άρχισε να καταλαγιάζει, και άρχισα να αναζητώ τρόπους για να ασχολούμαι όσο τον δυνατόν λιγότερο με οτιδήποτε σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με διατροφικά ζητήματα, με τα βασικότερα να είναι τα εξής 3:
1. οι συνταγές:
πλέον ήθελα, εκτός από υγιεινές και σωστά σχεδιασμένες, να είναι όσο το δυνατόν πιο απλές.
Η ημέρα έχει 24 ώρες και δεν με ενδιαφέρει να αφιερώνω περιττό χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων.
2. ο εβδομαδιαίος σχεδιασμός των γευμάτων:
στις αρχές, ήταν ευχάριστο το να σκέφτομαι ξεχωριστά για κάθε ημέρα ποια θα είναι τα γευματα. Στην πορεία έγινε κοπιαστικό, και άρχισα να ετοιμάζω τα γεύματα σε εβδομαδιαία βάση, και αυτό προσφέρε σημαντική βελτίωση.
Ωστόσο, στην πορεία διαπίστωσα ότι και το εβδομαδιαίο μενού μού στερούσε περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα, με αποτέλεσμα να καταφύγω σε μία σταθερή δομή γευμάτων, η οποία θα μου επέτρεπε να μην αφιερώνω καθόλου χρόνο στο να σκέφτομαι ποια θα είναι τα γεύματα μου, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει ποικιλία χρησιμοποιώντας τις λίστες για όλες τις ομάδες τροφίμων που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Αυτό το βήμα, από μόνο του, πρόσφερε σημαντική αποδέσμευση χρόνου, το οποίο μου δίνει την ελευθερία να τον χρησιμοποιήσω σε άλλα ζητήματα.
3. οι προμήθειες:
Με εξαίρεση τα νωπά (φρούτα και τα λαχανικά) που αναγκαστικά γίνονται κάθε εβδομάδα από την λαϊκή αγορά, όλες οι υπόλοιπες προμήθειες γίνονται πλέον μία φορά ανά μήνα.
Στο δικό μου μυαλό, η διατροφή είναι μία βιολογική ανάγκη, την οποία με ενδιαφέρει να καλύψω στην μέγιστη ποιότητα (μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά) με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα, παραμένοντας όχι απλά στον φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (18,5 - 25), αλλά στον βέλτιστο Δείκτη Μάζας Σώματος (20-22).
Με ενδιαφέρει να "τρώω για να ζω" και όχι το αντίστροφο, δηλαδή να "ζω για να τρώω". Η γαστριμαργία, η αναζήτηση της απόλαυσης και της ηδονής στο φαγητό, είναι κάτι που το κατανοώ και σε καμμία περίπτωση δεν μπορώ να την αγνοήσω. Απλά, δεν έχω πειστεί ότι αξίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου και η θέση της είναι περιορισμένη.
Όταν γευματίζω, προσπαθώ να είμαι παρών (αντί να σκέφτομαι το παρελθόν ή/και το μέλλον), αλλά αυτό το κάνω στο πλαίσιο του να είμαι γενικότερα συνειδητός στις διάφορες πτυχές της ζωής μου. Συνεπώς, όταν τρώω εστιάζω στις ξεχωριστές γεύσεις και υφές που έχουν τα εκάστοτε τρόφιμα του γεύματος, και ως εκ τούτου το απολαμβάνω. Ωστόσο, η απόλαυση δεν είναι ο αυτοσκοπός, αλλά προκύπτει ως φυσιολογικό επακόλουθο.
Δεν με ενδιαφέρει να αναζητώ και να εντοπίζω συνεχώς νέες γεύσεις, δεν έχω την περιέργεια και την ανάγκη για ολοένα καινούργιες γευστικές εμπειρίες ή ανακαλύψεις. Έκανα άφθονους πειραματισμούς σε αλμυρά και γλυκά γεύματα, είδα ότι είχα να δω, και τώρα έχω κατασταλάξει σε εκείνη την διατροφή που με καλύπτει διατροφικά και γευστικά, ενώ παράλληλα αφιερώνω τον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Προτιμώ τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο που διαθέτω, να τον γεμίζω με εμπειρίες, και όχι να αφιερώνω περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται στο τι θα καταναλώσω ή/και σε περίπλοκες συνταγές, τα οποία με καθιστούν δέσμιο του ψυγείου και της κουζίνας, και ως τούτου δέσμιο του στομαχιού μου.
Συνεπώς, σε αυτήν την κατεύθυνση και ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησα νωρίτερα, κατέληξα ότι το πιο σημαντικό είναι :
1. να υπάρχει μία συγκεκριμένη και σταθερή δομή γεύματος (με εξαίρεση 1 γεύμα ανά εβδομάδα, και αυτό όχι πάντα) που να καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά, και
2. να καταρτιστούν διαφορετικές λίστες για τις διάφορες ομάδες τροφίμων που φαίνονται εδώ, των οποίων τα τρόφιμα θα εναλλάσσονται με κυκλική σειρά ώστε αφενός να μην υπάρχει γευστικός/οπτικός κορεσμός που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην διατροφική πλήξη και ανία, και αφετέρου να προσλαμβάνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών.
Με λίγα λόγια:
α. ολοκληρωμένη θρέψη που καλύπτει όλα τα σημεία και δεν αφήνει διατροφικά κενά,
β. ποικιλία γευμάτων,
γ. ελαχιστοποίηση χρόνου για προμήθειες τροφίμων και προετοιμασία γευμάτων.
Στην συνέχεια φαίνεται η δομή για το ωμοφαγικό πρόγραμμα με ωμοφαγικό πρωινό και τα 2 κύρια γεύματα, η οποία κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Πιθανότατα, άλλοι άνθρωποι με παρόμοιες ανάγκες να έχουν καταλήξει σε διαφορετική δομή, αλλά στα βασικά σημεία είναι μάλλον απίθανο να μην υπάρχει ταύτιση.
γ. ωμοφαγία πρόγραμμα : 2 υποδείγματα
ΠΡΩΤΟ ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (το προσωπικό)
ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ
Ακολουθεί η δομή του επιγραμματικά. Περισσότερες πληροφορίες για το ωμοφαγικό πρωινό θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
1. φύτρα δημητριακών (υπάρχουν περισσότερα από 12 διαφορετικά είδη δημητριακών, δημητριακά δεν είναι μόνο το σιτάρι)
2. αποξηραμένα φρούτα
3. βούτυρο σπόρων ή ξηρών καρπών
4. γλυκαντικο
5. κάποιο βότανο ή φαρμακευτικό φυτό
6. φρούτα εποχής
7. λαχανικό
ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ/ΒΡΑΔΙΝΟ
1. φύτρα οσπρίων της επιλογής μας:
Υπάρχουν περισσότερα από 16 διαφορετικά είδη οσπρίων, όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές.
2. λαχανικά:
Είτε τα έχουμε σε ξεχωριστό πιάτο ως σαλάτα, είτε τα αναμειγνύουμε μαζί με τα φύτρα μας, αν και πάντα μπορούμε να κάνουμε και τα δύο, δηλαδή ένα μέρος των λαχανικών να προστεθεί στο πιάτο με τα φύτρα οσπρίων και σε ένα διαφορετικό πιάτο να έχουμε την σαλάτα μας (προσωπικά, επιλέγω το πρώτο ώστε να μην χρειάζεται να πλένω 2 πιάτα).
Ιδανικά επιλέγουμε 2-3 λαχανικά, από διαφορετικές κατηγορίες όπως πράσινα φυλλώδη, σταυρανθή, και τα υπόλοιπα. Δείτε την ενότητα ωμοφαγία τροφές.
3. ξηροί καρποί ή σπόροι:
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 10 είδη ξηρών καρπών και 8 είδη σπόρων.
4. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, ιδανικά βιολογικό
5. 1-3 αρωματικά ή μπαχαρικά
6. ψωμί εσσαίων ή, με χρήση αφυγραντή, φτιάχνουμε το δικό μας ψωμί (προαιρετικό)
ΔΕΥΤΕΡΟ ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το δεύτερο υπόδειγμα για την ωμοφαγία αναφέρεται σε μία μελέτη που διεξήχθη το 2007 σε ανθρώπους που διέμειναν σε έναν ινστιτούτο ωμοφαγίας, συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Υγείας Ιπποκράτης, στο οποίο συνιδρύτρια ήταν η Ann Wigmore, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην διάδοση και στην δημοτικότητα της ωμοφαγίας.
Η διατροφή που παρέχεται σε αυτό το ινστιτούτο είναι βιολογικά ωμοφαγικά πιάτα μαζί με σιταρόχορτο (2 φορές την ημέρα) και άλλους χυμούς λαχανικών (3 φορές την ημέρα), καθώς και σαλάτες με φύτρα και συνοδευτικά με βάση τους ξηρούς καρπούς ή το αβοκάντο για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο.
Επίσης, προσφέρονται μαγειρεμένα βίγκαν συνοδευτικά δύο φορές ανά εβδομάδα, και οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να καταναλώνουν μόνο χυμούς λαχανικών μία ημέρα ανά εβδομάδα.
Τώρα, ας δούμε το δεύτερο ενδεικτικό μενού για την ωμοφαγία:
ΠΡΩΙΝΟ:
- χυμός λαχανικών,
- χυμός σιταρόχορτου,
- φρούτο.
ΣΝΑΚ:
- χυμός λαχανικών.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
- μεγάλη σαλάτα λαχανικών και φύτρων με σως ταχίνι,
- μισό αβοκάντο,
- κράκερ αφυδατωμένου λιναρόσπορου.
ΣΝΑΚ:
- χυμός λαχανικών,
- χυμός σιταρόχορτου,
- μήλο.
ΔΕΙΠΝΟ:
- μεγάλη σαλάτα λαχανικών και φύτρων με σως λεμονιού/ελαιόλαδου
- “ζυμαρικά” από καρύδα και κολοκυθάκια, με μανιτάρια και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ : Το τελευταίο βήμα
Τώρα, που έχεις δύο διαφορετικά υποδείγματα για την δομή των γευμάτων της ημέρας, το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς εάν θες να κάνεις κάποιες τροποποιήσεις σε αυτά ώστε να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με εσένα.
Εάν ψάξεις στο διαδίκτυο, τόσο σε ελληνικές όσο και σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες, θα βρεις αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις.
Ο λόγος που παρέθεσα το προσωπικό μου υπόδειγμα και του ινστιτούτου ωμοφαγίας είναι για να έχεις μία πρώτη αρχική εικόνα έτσι ώστε, εάν σε πείσουν, να ξεκινήσεις χωρίς να αφιερώσεις άλλο χρόνο στην αναζήτηση.
Αφού ξεκαθαρίσεις αυτό το ζήτημα, το επόμενο βήμα είναι να καταρτίσεις τις αντίστοιχες λίστες για τις ομάδες τροφίμων που φαίνονται εδώ έτσι ώστε να υπάρχει διατροφική αλλά και γευστική ποικιλία.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα για την ωμοφαγία, το οποίο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μία εβδομάδα, και μπορεί να φτάσει σε διάρκεια και έναν μήνα, ιδίως εάν αναλογιστούμε την μεγάλη διαθέσιμη ποικιλία σε δημητριακά και όσπρια.
Για κάθε ομάδα τροφίμων, φρόντισε στην αρχή να έχεις τουλάχιστον 3 επιλογές.
Ωστόσο, στην πορεία χρειάζεται οι επιλογές να αυξηθούν τουλάχιστον σε 5, ενώ στις βασικές ομάδες (όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, βότανα) χρειάζεται να είναι τουλάχιστον 10, ενώ στα φρούτα και στα λαχανικά χρειάζεται να συνεκτιμάται και η εποχικότητα.
Κάθε πράγμα στον καιρό του και η φράουλα τον Μάη, όχι τον Φεβρουάριο.
6. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΩ 100% ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Την ωμοφαγία την γνώρισα τον Μάρτιο του 2013 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, όσες προσπάθειες είχα κάνει για 100% ωμοφαγία είχαν διάρκεια λίγους μήνες.
Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2016 ξεκίνησε μία ακόμα προσπάθεια, η οποία αυτήν την φορά είχε μεγαλύτερη διάρκεια και διήρκεσε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.
Οι λόγοι που το 2017 αποφάσισα να σταματήσω την 100% ωμοφαγία ήταν οι εξής:
1. καταρχάς, λόγω του τρόπου ζωής μου, χρειάζομαι ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Βέβαια, αυτό το γεγονός, από μόνο του, δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα διότι υπάρχουν ωμοφάγοι αθλητές που όχι μόνο ανταπεξέρχονται σε υψηλές απαιτήσεις για θερμίδες, αλλά επιπρόσθετα διαπρέπουν.
Ενδεικτικά, δείτε την δημοσίευση για τον ωμοφάγο τριαθλητή, ένα από τα πιο απαιτητικά αθλήματα.
2. Στην ωμοφαγία, ένας βασικός τρόπος να ξεπεραστεί το θέμα με τις θερμίδες είναι η χρήση μπλέντερ, το οποίο μειώνει τις ανάγκες μάσησης της τροφής, και με αυτόν τον τρόπο προσλαμβάνεται μεγάλος αριθμός θερμίδων σε μικρό χρονικό διάστημα. Το μπλέντερ είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Ωστόσο, το να πλένω καθημερινά μπλέντερ αποτέλεσε ένα αξεπέραστο πρόβλημα για εμένα. Πολύ χρονοβόρο για τα δεδομένα μου.
Εάν για εσάς, το μπλέντερ δεν αποτελεί πρόβλημα, τότε δείτε αυτήν την ανάρτηση, η οποία δείχνει τον βαθμό αύξησης της βιοδιαθεσιμότητας των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές που επιτυγχάνεται με την χρήση μπλέντερ.
3. Άλλος τρόπος είναι η χρήση αφυγραντή.
Ωστόσο, ούτε και ο αφυγραντής με βόλεψε, αν και κατά κανόνα είναι ιδιαίτερα βοηθητικός στους περισσότερους ανθρώπους.
Χωρίς χρήση μπλέντερ και χωρίς χρήση αφυγραντή, το αποτέλεσμα ήταν να χρειάζεται να μασάω 45-60 λεπτά, 3 φορές την ημέρα, έτσι ώστε να λαμβάνω τον επαρκή αριθμό θερμίδων που χρειαζόμουν για να παραμένω στον βέλτιστο Δείκτη Μάζας Σώματος.
Προφανώς, αυτό ήταν μη-βιώσιμο. Απλά, δεν ήταν δυνατό να αφιερώνω, κάθε μέρα, έως και 3 ώρες μόνο και μόνο για να μασάω.
Και, για αυτόν τον λόγο, έκανα ένα βήμα πίσω, κρατώντας την προαναφερόμενη δομή των γευμάτων, αλλά με 2 τροποποιήσεις:
- αντί για φύτρα δημητριακών στο πρωινό γεύμα, πλέον χρησιμοποιώ νιφάδες δημητριακών,
- αντί για φύτρα οσπρίων στα 2 κύρια γεύματα, πλέον χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητος, αν και έχω διατηρήσει την συνήθεια του φυτρώματος, το οποίο επιτρέπει στα όσπρια να μαγειρεύονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας.
Ενημέρωση: 8/7/2024
Έχοντας πει αυτά, η βίγκαν ωμοφαγία που έχει σχεδιαστεί σ ω σ τ ά είναι η πιο υγιεινή διατροφή και τα επόμενα χρόνια σκοπεύω να την ξαναεπιχειρήσω, αν όχι 100%, τότε σίγουρα κατά 80% με 85%.
Το ότι η "βίγκαν ωμοφαγία που έχει σχεδιαστεί σ ω σ τ ά είναι η πιο υγιεινή διατροφή" το βασίζω σε 2 σημεία:
1. αφενός στο ότι έχω μελετήσει εξονυχιστικά το εκπληκτικό βιβλίο "Becoming Raw: The Essential Guide to Raw Vegan Diets" της παγκοσμίου φήμης Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Brenda Davis, η οποία παραθέτει συνολικά πλήθος επιστημονικών δεδομένων για την βίγκαν ωμοφαγία, και
2. αφετέρου έχω μελετήσει όλο το έργο της, επίσης, παγκοσμίου φήμης ιατρού Brooke Goldner, η οποία είχε λύκο, της είχαν δώσει μόλις 6 μήνες ζωής και ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ωμοφαγίας ανάρρωσε 100%. Αυτή η αναστροφή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όσοι άνθρωποι εφαρμόζουν το πρωτόκολλο της βιώνουν αντίστοιχα οφέλη σε μία σειρά από παθήσεις, τόσο χρόνιες όσο και αυτοάνοσες.
Εδώ να συμπληρώσω και την Annette Larkins, η οποία το 2013 που είχα ξεκινήσει την ωμοφαγία ήταν 71 ετών και το παρουσιαστικό της ήταν τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερο. Αυτό το γεγονός το αποδίδει κυρίως στην ωμοφαγία. Σήμερα, στα 82 της συνεχίζει να δείχνει μέσω του παραδείγματος, ότι η ωμοφαγία αποτελεί την βέλτιστη επιλογή υγείας. Για να δείτε ορισμένες εκπληκτικές φωτογραφίες της, κάντε κλικ εδώ.
Η βίγκαν ωμοφαγία είναι η πιο υγιεινή διατροφή. Δεν έχω απολύτως καμμία αμφιβολία για αυτό.
Απλά, για να γίνει σωστά χρειάζεται να αφιερωθεί αρκετός χρόνος στην προετοιμασία για να γίνει η μετάβαση (π.χ. κατάλληλος εξοπλισμός) και - αφού γίνει η μετάβαση - χρειάζονται ορισμένες σημαντικές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον τρόπο σκέψης ώστε όλη αυτή η αλλαγή να γίνει τρόπος ζωής, ο οποίος, όμως, να είναι ευχάριστος και όχι να ξυπνάω το πρωί και να λέω "πως θα βγάλω την ημέρα".