28/11/2022
ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ
1. ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ
- πρώτο υπόδειγμα (προσωπικό)
1. φύτρα δημητριακών της επιλογής μας:
Το βέλτιστο είναι να μην περιοριζόμαστε σε 1-2 δημητριακά, αλλά να έχουμε ποικιλία.
Ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνουμε μία λίστα με όλα τα δημητριακά, και στην συνέχεια να τα εναλλάσσουμε κυκλικά.
2. αποξηραμένα φρούτα:
Ιδανικά επιλέγουμε τα βιολογικά διότι δεν έχει προστεθεί ζάχαρη και άλλα επιβλαβή πρόσθετα.
Ωστόσο, εάν εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επιλέγουμε συμβατικά αποξηραμένα φρούτα.
Σε κάθε περίπτωση, η ποικιλία είναι σημαντική. Για αυτόν τον λόγο κάνουμε μία λίστα με τα αποξηραμένα φρούτα, και τα εναλλάσσουμε κυκλικά.
Ούτως ή άλλως δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες: 5 έως 20 γραμμάρια είναι αρκετά.
3. βούτυρο σπόρων ή ξηρών καρπών:
Για παράδειγμα το ταχίνι.
Βέβαια, κατά κανόνα, το ταχίνι δεν είναι ωμοφαγικό. Στο εμπόριο υπάρχει και ωμοφαγικό ταχίνι, αλλά η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη.
Για αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι είτε επιλέγουν να κάνουν μία εξαίρεση και να χρησιμοποιούν συμβατικό ταχίνι, είτε φτιάχνουν τα δικά τους βούτυρα σπόρων ή/και ξηρών καρπών.
Συχνά αναφέρεται ότι η ωμοφαγία δεν χρειάζεται να είναι 100%. Προφανώς, όσο πιο κοντά στο 100%, τόσο το καλύτερο, αλλά από πολλούς ανθρώπους ωμοφαγία θεωρείται και μία διατροφή όπου τα γεύματα της είναι ωμοφαγικά κατά 75-80%.
4. γλυκαντικό:
Τα βέλτιστα υγιεινά γλυκαντικά είναι οι σκόνες (όπως η χαρουπόσκονη, η χουρμαδόσκονη και το κακάο), όχι τα σιρόπια.
Εάν, όμως, επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σιρόπι, υπάρχουν στο εμπόριο ορισμένα ωμοφαγικά γλυκαντικά, όπως είναι για παράδειγμα το ωμοφαγικό χαρουπόμελο και η ωμοφαγική μελάσα. Για το χουρμαδόμελο δεν έχω άποψη διότι μέχρι και πριν από λίγα χρόνια υπήρχε μόνο σε πλαστική συσκευασία, και δεδομένου ότι το πλαστικό έχει μεταναστευτικότητα, το είχα αποκλείσει.
Σε κάθε περίπτωση, ένα σχετικό ερώτημα στον παραγωγό θα αποσαφηνίσει το εάν το εκάστοτε γλυκαντικό είναι ωμοφαγικό ή όχι.
Δείτε και την ανάρτηση για τα υγιεινά γλυκαντικά κάνοντας κλικ εδώ.
5. κάποιο ακόμα βότανο ή φαρμακευτικό φυτό:
Εκτός, από το εκάστοτε γλυκαντικό σε σκόνη, μπορούμε να προσθέσουμε κάποια ακόμα σκόνη για περισσότερη θρέψη, αλλά και για γευστική διαφοροποίηση. Ενδεικτικά, κανέλλα ή τζίνσενγκ καθώς και άλλα.
6. φρούτο ή φρούτα εποχής.
Θεωρώ ότι πρωινό χωρίς φρούτο, δεν είναι ολοκληρωμένο πρωινό.
Ιδανικά, εστιάζουμε σε φρούτα εποχής και στις κατάλληλες μερίδες, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά εδώ.
7. λαχανικό.
Παρόλο που ορισμένους ανθρώπους τους ξενίζει η ιδέα να έχουν λαχανικό στο πρωινό τους, θεωρώ ότι αξίζει να το επανεξετάσουν:
μία μικρή πιπεριά ή ένα καρότο ή λίγο λάχανο (ψιλοκομμένο και φυλαγμένο σε ένα ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος) ή κάποιο άλλο λαχανικό θα μπορούσαν κάλλιστα να προστεθούν στο ωμοφαγικό πρωινό.
- δεύτερο υπόδειγμα (Ινστιτούτο Υγείας Ιπποκράτης)
Μία μελέτη του 2007 εστίασε σε ανθρώπους που διέμειναν στο Ινστιτούτο Υγείας Ιπποκράτης, στο οποίο συνιδρύτρια ήταν η Ann Wigmore.
Το ωμοφαγικό πρωινό που αναφέρεται είναι το εξής:
- χυμός λαχανικών,
- χυμός σιταρόχορτου,
- φρούτο.
2. ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ / ΒΡΑΔΙΝΟ
Τώρα που είδαμε δύο υποδείγματα για το ωμοφαγικό πρωινό, τα δύο επόμενα βήματα είναι να δούμε :
- υποδείγματα για το ωμοφαγικό μεσημεριανό και βραδινό, τα οποία φαίνονται εδώ, καθώς και
- τις τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία, οι οποίες φαίνονται εδώ.
- πρώτο υπόδειγμα (προσωπικό)
1. φύτρα δημητριακών της επιλογής μας:
Το βέλτιστο είναι να μην περιοριζόμαστε σε 1-2 δημητριακά, αλλά να έχουμε ποικιλία.
Ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνουμε μία λίστα με όλα τα δημητριακά, και στην συνέχεια να τα εναλλάσσουμε κυκλικά.
2. αποξηραμένα φρούτα:
Ιδανικά επιλέγουμε τα βιολογικά διότι δεν έχει προστεθεί ζάχαρη και άλλα επιβλαβή πρόσθετα.
Ωστόσο, εάν εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επιλέγουμε συμβατικά αποξηραμένα φρούτα.
Σε κάθε περίπτωση, η ποικιλία είναι σημαντική. Για αυτόν τον λόγο κάνουμε μία λίστα με τα αποξηραμένα φρούτα, και τα εναλλάσσουμε κυκλικά.
Ούτως ή άλλως δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες: 5 έως 20 γραμμάρια είναι αρκετά.
3. βούτυρο σπόρων ή ξηρών καρπών:
Για παράδειγμα το ταχίνι.
Βέβαια, κατά κανόνα, το ταχίνι δεν είναι ωμοφαγικό. Στο εμπόριο υπάρχει και ωμοφαγικό ταχίνι, αλλά η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη.
Για αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι είτε επιλέγουν να κάνουν μία εξαίρεση και να χρησιμοποιούν συμβατικό ταχίνι, είτε φτιάχνουν τα δικά τους βούτυρα σπόρων ή/και ξηρών καρπών.
Συχνά αναφέρεται ότι η ωμοφαγία δεν χρειάζεται να είναι 100%. Προφανώς, όσο πιο κοντά στο 100%, τόσο το καλύτερο, αλλά από πολλούς ανθρώπους ωμοφαγία θεωρείται και μία διατροφή όπου τα γεύματα της είναι ωμοφαγικά κατά 75-80%.
4. γλυκαντικό:
Τα βέλτιστα υγιεινά γλυκαντικά είναι οι σκόνες (όπως η χαρουπόσκονη, η χουρμαδόσκονη και το κακάο), όχι τα σιρόπια.
Εάν, όμως, επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σιρόπι, υπάρχουν στο εμπόριο ορισμένα ωμοφαγικά γλυκαντικά, όπως είναι για παράδειγμα το ωμοφαγικό χαρουπόμελο και η ωμοφαγική μελάσα. Για το χουρμαδόμελο δεν έχω άποψη διότι μέχρι και πριν από λίγα χρόνια υπήρχε μόνο σε πλαστική συσκευασία, και δεδομένου ότι το πλαστικό έχει μεταναστευτικότητα, το είχα αποκλείσει.
Σε κάθε περίπτωση, ένα σχετικό ερώτημα στον παραγωγό θα αποσαφηνίσει το εάν το εκάστοτε γλυκαντικό είναι ωμοφαγικό ή όχι.
Δείτε και την ανάρτηση για τα υγιεινά γλυκαντικά κάνοντας κλικ εδώ.
5. κάποιο ακόμα βότανο ή φαρμακευτικό φυτό:
Εκτός, από το εκάστοτε γλυκαντικό σε σκόνη, μπορούμε να προσθέσουμε κάποια ακόμα σκόνη για περισσότερη θρέψη, αλλά και για γευστική διαφοροποίηση. Ενδεικτικά, κανέλλα ή τζίνσενγκ καθώς και άλλα.
6. φρούτο ή φρούτα εποχής.
Θεωρώ ότι πρωινό χωρίς φρούτο, δεν είναι ολοκληρωμένο πρωινό.
Ιδανικά, εστιάζουμε σε φρούτα εποχής και στις κατάλληλες μερίδες, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά εδώ.
7. λαχανικό.
Παρόλο που ορισμένους ανθρώπους τους ξενίζει η ιδέα να έχουν λαχανικό στο πρωινό τους, θεωρώ ότι αξίζει να το επανεξετάσουν:
μία μικρή πιπεριά ή ένα καρότο ή λίγο λάχανο (ψιλοκομμένο και φυλαγμένο σε ένα ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος) ή κάποιο άλλο λαχανικό θα μπορούσαν κάλλιστα να προστεθούν στο ωμοφαγικό πρωινό.
- δεύτερο υπόδειγμα (Ινστιτούτο Υγείας Ιπποκράτης)
Μία μελέτη του 2007 εστίασε σε ανθρώπους που διέμειναν στο Ινστιτούτο Υγείας Ιπποκράτης, στο οποίο συνιδρύτρια ήταν η Ann Wigmore.
Το ωμοφαγικό πρωινό που αναφέρεται είναι το εξής:
- χυμός λαχανικών,
- χυμός σιταρόχορτου,
- φρούτο.
2. ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ / ΒΡΑΔΙΝΟ
Τώρα που είδαμε δύο υποδείγματα για το ωμοφαγικό πρωινό, τα δύο επόμενα βήματα είναι να δούμε :
- υποδείγματα για το ωμοφαγικό μεσημεριανό και βραδινό, τα οποία φαίνονται εδώ, καθώς και
- τις τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία, οι οποίες φαίνονται εδώ.