ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ
Εντυπωσιακά Αποτελέσματα : |
ΜΕΙΩΣΗ θερμίδων κατά 40% τρώγοντας π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο (!) φαγητό |
ΜΠΟΝΟΥΣ: Σημαντική Μείωση σε Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, Πίεση καθώς και Εκπληκτικά Μεγάλη Μείωση της Γλυκόζης στο Αίμα
1. ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ: ΑΠΩΛΕΙΑ 7,8 ΚΙΛΩΝ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 21 ΜΕΡΕΣ
Μια αξιοσημείωτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αμερικάνικο Επιστημονικό Περιοδικό για την Κλινική Διατροφή διερεύνησε τα οφέλη από μία δίαιτα χωρίς κρέας και η απώλεια βάρους που επιτεύχθηκε ήταν : - 7,8 κιλά, - σε μόλις 21 ημέρες, - τρώγοντας απεριόριστες ποσότητες φυτικών τροφίμων. Το ψάρι και το κοτόπουλο επιτρέπονταν αλλά σε μικρές ποσότητες (συνολική ημερήσια ποσότητα 142 έως 198 γραμμάρια). Το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά δεν επιτρέπονταν. |
2. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μία επιστημονική ομάδα από ένα Ιατρικό κέντρο στην Χαβάη (ΗΠΑ) διερεύνησε τα αποτελέσματα από μία δίαιτα χωρίς κρέας, στην οποία οι άνθρωποι που συμμετείχαν είχαν την δυνατότητα να τρώνε όση ποσότητα φυτικών τροφών άντεχαν να καταναλώσουν.
Τα αποτελέσματα ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακά:
κατά μέσο όρο, η απώλεια βάρους ήταν 7,8 κιλά σε μ ό λ ι ς 21 ημέρες.
Στην δίαιτα χωρίς κρέας, η θερμιδική πρόσληψη μειώθηκε κατά 40% (!) αλλά ΟΧΙ επειδή έτρωγαν λ ι γ ό τ ε ρ ο φαγητό. Έχασαν 7,8 κιλά σε μόλις 3 εβδομάδες τρώγοντας π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο φαγητό. Σε σημείο που δεν μπορούσαν να φάνε περισσότερο.
Στην εν λόγω κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε το 1991 χορηγήθηκε μία δίαιτα χωρίς κρέας (δίαιτα Waianae), η οποία έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Σε αυτήν την δίαιτα δ ε ν περιορίστηκε η ποσότητα των γευμάτων. Απεναντίας, οι άνθρωποι που συμμετείχαν έτρωγαν "κατά βούληση" [ad libitum], δηλαδή μέχρι να χ ο ρ τ ά σ ο υ ν.
Συμμετείχαν άνθρωποι με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, και στόχος ήταν να γίνει αξιολόγηση της επίδρασης από αυτήν την δίαιτα χωρίς κρέας στην παχυσαρκία και στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
20 άτομα (10 άντρες + 10 γυναίκες) ηλικίας 25 έως 64 ετών, ξεκίνησαν μία δίαιτα χωρίς κρέας επί 21 ημέρες. Κατά την έναρξη της κλινικής δοκιμής, το μέσο βάρος τους ήταν 120 κιλά (εύρος: από 77 έως 155 κιλά). Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 39,6 (εύρος: από 28 έως 49).
Η συγκεκριμένη δίαιτα χωρίς κρέας ήταν :
- χαμηλή σε λιπαρά (7%) και χαμηλή σε χοληστερόλη,
- υψηλή σε φυτικές ίνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες (78%), και
- μέτρια σε πρωτεΐνη (15%).
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν ενθαρρύνθηκαν να τρώνε μέχρι να χορτάσουν. Δεν τέθηκε απολύτως κανένας περιορισμός στην πρόσληψη τροφής, με την προϋπόθεση να είναι φυτικά τρόφιμα. Από ζωικά προϊόντα επιτρέπονταν μόνο το ψάρι και το κοτόπουλο, αλλά σε μικρές ποσότητες (συνολική ημερήσια ποσότητα 142 έως 198 γραμμάρια).
Όλα τα γεύματα σερβίρονταν είτε ωμά είτε στον ατμό.
Εάν ένιωθαν πείνα ή εάν ένιωθαν ότι δεν χόρτασαν, τότε ενθαρρύνονταν να τρώνε και άλλο φαγητό και να τρώνε αρκετά σνακ μέχρι να βιώσουν π λ ή ρ ε ς αίσθημα κορεσμού.
Η μέτρηση του βάρους γινόταν καθημερινά.
Μία επιστημονική ομάδα από ένα Ιατρικό κέντρο στην Χαβάη (ΗΠΑ) διερεύνησε τα αποτελέσματα από μία δίαιτα χωρίς κρέας, στην οποία οι άνθρωποι που συμμετείχαν είχαν την δυνατότητα να τρώνε όση ποσότητα φυτικών τροφών άντεχαν να καταναλώσουν.
Τα αποτελέσματα ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακά:
κατά μέσο όρο, η απώλεια βάρους ήταν 7,8 κιλά σε μ ό λ ι ς 21 ημέρες.
Στην δίαιτα χωρίς κρέας, η θερμιδική πρόσληψη μειώθηκε κατά 40% (!) αλλά ΟΧΙ επειδή έτρωγαν λ ι γ ό τ ε ρ ο φαγητό. Έχασαν 7,8 κιλά σε μόλις 3 εβδομάδες τρώγοντας π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο φαγητό. Σε σημείο που δεν μπορούσαν να φάνε περισσότερο.
Στην εν λόγω κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε το 1991 χορηγήθηκε μία δίαιτα χωρίς κρέας (δίαιτα Waianae), η οποία έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Σε αυτήν την δίαιτα δ ε ν περιορίστηκε η ποσότητα των γευμάτων. Απεναντίας, οι άνθρωποι που συμμετείχαν έτρωγαν "κατά βούληση" [ad libitum], δηλαδή μέχρι να χ ο ρ τ ά σ ο υ ν.
Συμμετείχαν άνθρωποι με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, και στόχος ήταν να γίνει αξιολόγηση της επίδρασης από αυτήν την δίαιτα χωρίς κρέας στην παχυσαρκία και στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
20 άτομα (10 άντρες + 10 γυναίκες) ηλικίας 25 έως 64 ετών, ξεκίνησαν μία δίαιτα χωρίς κρέας επί 21 ημέρες. Κατά την έναρξη της κλινικής δοκιμής, το μέσο βάρος τους ήταν 120 κιλά (εύρος: από 77 έως 155 κιλά). Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 39,6 (εύρος: από 28 έως 49).
Η συγκεκριμένη δίαιτα χωρίς κρέας ήταν :
- χαμηλή σε λιπαρά (7%) και χαμηλή σε χοληστερόλη,
- υψηλή σε φυτικές ίνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες (78%), και
- μέτρια σε πρωτεΐνη (15%).
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν ενθαρρύνθηκαν να τρώνε μέχρι να χορτάσουν. Δεν τέθηκε απολύτως κανένας περιορισμός στην πρόσληψη τροφής, με την προϋπόθεση να είναι φυτικά τρόφιμα. Από ζωικά προϊόντα επιτρέπονταν μόνο το ψάρι και το κοτόπουλο, αλλά σε μικρές ποσότητες (συνολική ημερήσια ποσότητα 142 έως 198 γραμμάρια).
Όλα τα γεύματα σερβίρονταν είτε ωμά είτε στον ατμό.
Εάν ένιωθαν πείνα ή εάν ένιωθαν ότι δεν χόρτασαν, τότε ενθαρρύνονταν να τρώνε και άλλο φαγητό και να τρώνε αρκετά σνακ μέχρι να βιώσουν π λ ή ρ ε ς αίσθημα κορεσμού.
Η μέτρηση του βάρους γινόταν καθημερινά.
3. ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ
Τα βασικότερα ευρήματα από την δίαιτα χωρίς κρέας ήταν 7. Ας τα δούμε, εν συντομία, ένα προς ένα:
Τα βασικότερα ευρήματα από την δίαιτα χωρίς κρέας ήταν 7. Ας τα δούμε, εν συντομία, ένα προς ένα:
1. Μείωση θερμίδων κατά 40% (!), παρόλο που τα επίπεδα κορεσμού ήταν μέτρια έως υψηλά |
Η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη μειώθηκε κατά 40% (!), από 2.594 θερμίδες σε 1.569 θερμίδες.
Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν υπήρχαν μέτρια έως υψηλά επίπεδα κορεσμού. Μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι ανέφεραν ότι μερικές φορές δ ε ν μπορούσαν να τελειώσουν τα σνακ τους. |
2. Δραματική απώλεια βάρους σε μ ό λ ι ς 21 μέρες : 7,8 κιλά (6,4% του βάρους) |
Σε μ ό λ ι ς 3 εβδομάδες, η μέση απώλεια βάρους ήταν δραστική: 7,8 κιλά (εύρος: από 2 έως 15 κιλά), δηλαδή 6,4% του συνολικού βάρους.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είχε αντίστοιχη θεαματική μείωση κατά 2,6 μονάδες (από 39,6 σε 37). |
3. Μείωση χοληστερόλης κατά 14%. |
Κατά μέσο όρο, η χοληστερόλη μειώθηκε 14%, δηλαδή μείωση κατά 31.3 mg/dl (από 222.7mg/dl σε 191.4mg/dl).
Μέτρια μείωση παρατηρήθηκε και στην "κακή" LDL χοληστερόλη. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μία μεγαλύτερη χρονική περίοδος με την δίαιτα χωρίς κρέας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση και, ως εκ τούτου, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η εν λόγω επιστημονική ομάδα κάνει μνεία και σε μία άλλη μελέτη χωρίς καθόλου ζωικά, η οποία οδήγησε ακόμα και σε αναστροφή (!) της αθηροσκλήρωσης. |
4. Σημαντική μείωση στα τριγλυκερίδια |
4. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν σημαντικά και τα τριγλυκερίδια.
|
5. Εκπληκτικά μεγάλη μείωση της γλυκόζης |
Η μείωση της γλυκόζης του ορού νηστείας ήταν μεγάλη σε εκπληκτικό βαθμό.
Ωστόσο, η σημασία της επίδρασης που είχε η δίαιτα χωρίς κρέας στην γλυκόζη ορού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επειδή ορισμένα επίπεδα φαρμάκων έπρεπε να τροποποιηθούν κατά την διάρκεια των 3 εβδομάδων για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα οφέλη χρειάζεται να διερευνηθούν περαιτέρω για τον έλεγχο του διαβήτη. |
6. Σημαντική μείωση πίεσης τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής |
Σημαντικά οφέλη παρατηρήθηκαν και στην αρτηριακή πίεση, όπου μειώθηκε τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση.
Πιο συγκεκριμένα, η συστολική πίεση μειώθηκε κατά 7,8% και η διαστολική πίεση μειώθηκε κατά 11,5%. |
7. Η δίαιτα χωρίς κρέας τηρήθηκε σε εξαιρετικό βαθμό |
Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην μελέτη δεν δυσκολεύτηκαν με την τήρηση αυτής της δίαιτας. Απεναντίας, τήρησαν την δίαιτα χωρίς κρέας σε εξαιρετικό βαθμό, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι σε πολλά άλλα είδη δίαιτας η τήρηση είναι χαμηλή και η αποτυχία αναπόφευκτη.
|
4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η δίαιτα χωρίς κρέας προσφέρει δραστική απώλεια βάρους 7,8 κιλών σε ταχύτατο χρονικό διάστημα: μόλις 21 ημέρες. Χωρίς περιορισμό στις θερμίδες για τα φυτικά τρόφιμα και μικρή κατανάλωση για ψάρι και κοτόπουλο.
Η εν λόγω δίαιτα ήταν αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
5. ΕΝΑΡΞΗ
Τα ανωτέρω ευρήματα τα έχω διαπιστώσει και στην πράξη με ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα για απώλεια βάρους. Για την ακρίβεια, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι κάνουμε βελτιώσεις και σε άλλους τομείς της διατροφής. Επίσης, τα γεύματα δεν είναι αναγκαστικά μόνο ωμά ή στον ατμό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χύτρα ή της κατσαρόλας, καθώς και του φούρνου.
Μια υγιεινή και ισορροπημένη δίαιτα χωρίς κρέας χρειάζεται να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών για να εξασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτό, όμως, απαιτεί κάποιον σχεδιασμό και κάποιον προγραμματισμό.
Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο και κατάλληλο για ε σ ά ς , δηλαδή για τις δικές σας ανάγκες και για τον δικό σας τρόπο ζωής.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαι στην διάθεση σας. Απλά, συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.
Η δίαιτα χωρίς κρέας προσφέρει δραστική απώλεια βάρους 7,8 κιλών σε ταχύτατο χρονικό διάστημα: μόλις 21 ημέρες. Χωρίς περιορισμό στις θερμίδες για τα φυτικά τρόφιμα και μικρή κατανάλωση για ψάρι και κοτόπουλο.
Η εν λόγω δίαιτα ήταν αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
5. ΕΝΑΡΞΗ
Τα ανωτέρω ευρήματα τα έχω διαπιστώσει και στην πράξη με ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα για απώλεια βάρους. Για την ακρίβεια, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι κάνουμε βελτιώσεις και σε άλλους τομείς της διατροφής. Επίσης, τα γεύματα δεν είναι αναγκαστικά μόνο ωμά ή στον ατμό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χύτρα ή της κατσαρόλας, καθώς και του φούρνου.
Μια υγιεινή και ισορροπημένη δίαιτα χωρίς κρέας χρειάζεται να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών για να εξασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτό, όμως, απαιτεί κάποιον σχεδιασμό και κάποιον προγραμματισμό.
Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο και κατάλληλο για ε σ ά ς , δηλαδή για τις δικές σας ανάγκες και για τον δικό σας τρόπο ζωής.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαι στην διάθεση σας. Απλά, συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.
Παραπομπή:
Shintani TT, Hughes CK, Beckham S, O'Connor HK. Obesity and cardiovascular risk intervention through the ad libitum feeding of traditional Hawaiian diet. Am J Clin Nutr. 1991 Jun;53(6 Suppl):1647S-1651S. doi: 10.1093/ajcn/53.6.1647S. PMID: 2031501.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2031501
https://www.researchgate.net/publication/21123512_Obesity_and_cardiovascular_risk_intervention_through_the_ad_libitum_feeding_of_traditional_Hawaiian_diet
Shintani TT, Hughes CK, Beckham S, O'Connor HK. Obesity and cardiovascular risk intervention through the ad libitum feeding of traditional Hawaiian diet. Am J Clin Nutr. 1991 Jun;53(6 Suppl):1647S-1651S. doi: 10.1093/ajcn/53.6.1647S. PMID: 2031501.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2031501
https://www.researchgate.net/publication/21123512_Obesity_and_cardiovascular_risk_intervention_through_the_ad_libitum_feeding_of_traditional_Hawaiian_diet