18/11/2023
VEGAN ΠΑΣΤΊΤΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Υγιεινό vegan παστίτσιο από τα χεράκια της μαμάς !
Πολύ Εύκολο ! Πολύ Γρήγορο !! Πολύ Νόστιμο !!!
Πολύ Εύκολο ! Πολύ Γρήγορο !! Πολύ Νόστιμο !!!
Αυτή η συνταγή για το vegan παστίτσιο είναι :
1. χωρίς ανθυγιεινά συστατικά: έχω δει συνταγές που περιέχουν ακόμα και... ζάχαρη. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε κάποιο γλυκαντικό, μην βάλετε ζάχαρη αλλά δείτε την ανάρτηση "Υγιεινά Γλυκαντικά".
2. χωρίς αλκοόλ: ορισμένες συνταγές προσθέτουν κρασί. Ωστόσο, το αλκοόλ είναι περισσότερο επιβλαβές από όσο πιστεύαμε. Δείτε την ανάρτηση "Αλκοόλ επιπτώσεις στην Υγεία". Εάν θέλετε οπωσδήποτε να προσθέσετε κρασί, επιλέξτε κάποιο χωρίς αλκοόλ. Πλέον, υπάρχουν άφθονες επιλογές.
3. χωρίς έτοιμους ζωμούς του εμπορίου: οι έτοιμοι ζωμοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, περιέχουν ανθυγιεινά και αμφιλεγόμενα πρόσθετα και συντηρητικά.
4. χωρίς ζωικά: χωρίς κιμά, χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά. Δείτε την ανάρτηση "Είναι τα αυγά υγιεινά ;" καθώς και την ανάρτηση "Κόκκινο κρέας αντίκτυπος στην Υγεία". Για τα γαλακτοκομικά, θα γίνει ανάρτηση το επόμενο διάστημα.
Επίσης, η παρούσα συνταγή για vegan παστίτσιο περιέχει μόνο φυτικά τρόφιμα, τα οποία - με εξαίρεση τον ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας - είναι 100% ανεπεξέργαστα. Όσον αφορά τον χυμό ντομάτας, υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα και απορρόφηση του λυκοπενίου (ισχυρό αντιοξειδωτικό) από τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας είναι υψηλότερη, σε σύγκριση με τις ανεπεξέργαστες φρέσκες ντομάτες. Δείτε την σχετική ανάρτηση με τίτλο "Λυκοπένιο Ντόματα".
Συνοψίζοντας, η παρακάτω συνταγή για vegan παστίτσιο είναι :
- εύκολη,
- νόστιμη, και
- υγιεινή.
Ας την δούμε (όλες οι άλλες συνταγές υπάρχουν εδώ).
1. χωρίς ανθυγιεινά συστατικά: έχω δει συνταγές που περιέχουν ακόμα και... ζάχαρη. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε κάποιο γλυκαντικό, μην βάλετε ζάχαρη αλλά δείτε την ανάρτηση "Υγιεινά Γλυκαντικά".
2. χωρίς αλκοόλ: ορισμένες συνταγές προσθέτουν κρασί. Ωστόσο, το αλκοόλ είναι περισσότερο επιβλαβές από όσο πιστεύαμε. Δείτε την ανάρτηση "Αλκοόλ επιπτώσεις στην Υγεία". Εάν θέλετε οπωσδήποτε να προσθέσετε κρασί, επιλέξτε κάποιο χωρίς αλκοόλ. Πλέον, υπάρχουν άφθονες επιλογές.
3. χωρίς έτοιμους ζωμούς του εμπορίου: οι έτοιμοι ζωμοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, περιέχουν ανθυγιεινά και αμφιλεγόμενα πρόσθετα και συντηρητικά.
4. χωρίς ζωικά: χωρίς κιμά, χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά. Δείτε την ανάρτηση "Είναι τα αυγά υγιεινά ;" καθώς και την ανάρτηση "Κόκκινο κρέας αντίκτυπος στην Υγεία". Για τα γαλακτοκομικά, θα γίνει ανάρτηση το επόμενο διάστημα.
Επίσης, η παρούσα συνταγή για vegan παστίτσιο περιέχει μόνο φυτικά τρόφιμα, τα οποία - με εξαίρεση τον ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας - είναι 100% ανεπεξέργαστα. Όσον αφορά τον χυμό ντομάτας, υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα και απορρόφηση του λυκοπενίου (ισχυρό αντιοξειδωτικό) από τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας είναι υψηλότερη, σε σύγκριση με τις ανεπεξέργαστες φρέσκες ντομάτες. Δείτε την σχετική ανάρτηση με τίτλο "Λυκοπένιο Ντόματα".
Συνοψίζοντας, η παρακάτω συνταγή για vegan παστίτσιο είναι :
- εύκολη,
- νόστιμη, και
- υγιεινή.
Ας την δούμε (όλες οι άλλες συνταγές υπάρχουν εδώ).
1. ΥΛΙΚΑ
Υλικά για παστίτσιο vegan:
1. μισό κιλό πέννες ολικής άλεσης,
2. 750 γραμμάρια μανιτάρια (ότι μανιτάρια θέλετε),
3. δύο πιπεριές π.χ. μία πράσινη + μία κόκκινη,
4. δύο ντομάτες,
5. ένα κρεμμύδι ξερό,
6. 250 γραμμάρια συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
7. θαλασσινό αλάτι + πιπέρι (μαύρο ή μείγμα),
8. μαϊντανός,
9. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Όλα τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα.
Υλικά για vegan μπεσαμέλ:
1. μία κούπα τσαγιού* αλεύρι ολικής άλεσης
2. τέσσερις έως πέντε κούπες τσαγιού* φυτικό γάλα αμυγδάλου, το οποίο, όμως, να είναι χωρίς ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή και αμφιλεγόμενα πρόσθετα. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φυτικό γάλα σόγιας (βιολογικό)
3. δύο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
4. θαλασσινό αλάτι + πιπέρι.
5. μοσχοκάρυδο + κάρυ (προαιρετικά).
*Μία κούπα τσαγιού είναι περίπου 250 γραμμάρια.
2. ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παστίτσιο vegan - Εκτέλεση:
1. Βάζουμε στην χύτρα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε επίσης. Ακολουθούν οι ντομάτες και ο χυμός ντομάτας.
Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
2. Κλείνουμε την χύτρα για 10 λεπτά.
Την ανοίγουμε και προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι και το πιπέρι. Προαιρετικά, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, κάρι και ολόκληρο γαρίφαλο.
4. Βράζουμε τα μακαρόνια.
Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί, μαζί με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προαιρετικά, ρίχνουμε και λίγη ρίγανη.
5. Στην συνέχεια, πάνω από τα μακαρόνια, ρίχνουμε τα μανιτάρια ομοιόμορφα.
Vegan μπεσαμέλ - Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι ολικής με το φυτικό γάλα.
2. Το βάζουμε στην φωτιά.
Και, ανακατεύουμε συνέχεια να μην σβολιάσει.
Θα γίνει ένας ρευστός χυλός.
3. Βγάζουμε τον χυλό από την φωτιά.
Προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Προαιρετικά: προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, κάρυ.
4. Ρίχνουμε στο ταψί την μπεσαμέλ, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μείγμα σε διάφορα σημεία ώστε η μπεσαμέλ να πάει προς τα κάτω και παντού στο ταψί.
Υλικά για παστίτσιο vegan:
1. μισό κιλό πέννες ολικής άλεσης,
2. 750 γραμμάρια μανιτάρια (ότι μανιτάρια θέλετε),
3. δύο πιπεριές π.χ. μία πράσινη + μία κόκκινη,
4. δύο ντομάτες,
5. ένα κρεμμύδι ξερό,
6. 250 γραμμάρια συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
7. θαλασσινό αλάτι + πιπέρι (μαύρο ή μείγμα),
8. μαϊντανός,
9. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Όλα τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα.
Υλικά για vegan μπεσαμέλ:
1. μία κούπα τσαγιού* αλεύρι ολικής άλεσης
2. τέσσερις έως πέντε κούπες τσαγιού* φυτικό γάλα αμυγδάλου, το οποίο, όμως, να είναι χωρίς ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή και αμφιλεγόμενα πρόσθετα. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φυτικό γάλα σόγιας (βιολογικό)
3. δύο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
4. θαλασσινό αλάτι + πιπέρι.
5. μοσχοκάρυδο + κάρυ (προαιρετικά).
*Μία κούπα τσαγιού είναι περίπου 250 γραμμάρια.
2. ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παστίτσιο vegan - Εκτέλεση:
1. Βάζουμε στην χύτρα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε επίσης. Ακολουθούν οι ντομάτες και ο χυμός ντομάτας.
Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
2. Κλείνουμε την χύτρα για 10 λεπτά.
Την ανοίγουμε και προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι και το πιπέρι. Προαιρετικά, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, κάρι και ολόκληρο γαρίφαλο.
4. Βράζουμε τα μακαρόνια.
Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί, μαζί με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προαιρετικά, ρίχνουμε και λίγη ρίγανη.
5. Στην συνέχεια, πάνω από τα μακαρόνια, ρίχνουμε τα μανιτάρια ομοιόμορφα.
Vegan μπεσαμέλ - Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι ολικής με το φυτικό γάλα.
2. Το βάζουμε στην φωτιά.
Και, ανακατεύουμε συνέχεια να μην σβολιάσει.
Θα γίνει ένας ρευστός χυλός.
3. Βγάζουμε τον χυλό από την φωτιά.
Προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Προαιρετικά: προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, κάρυ.
4. Ρίχνουμε στο ταψί την μπεσαμέλ, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μείγμα σε διάφορα σημεία ώστε η μπεσαμέλ να πάει προς τα κάτω και παντού στο ταψί.
5. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 170-180 βαθμούς.
Καλή Επιτυχία !!!
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 170-180 βαθμούς.
Καλή Επιτυχία !!!