6/11/2023
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Εντυπωσιακά Αποτελέσματα : |
ΜΕΙΩΣΗ θερμίδων κατά 40% τρώγοντας π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο (!) φαγητό |
1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ 7,8 ΚΙΛΩΝ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 21 ΜΕΡΕΣ
Μια αξιοσημείωτη μελέτη διερεύνησε τα οφέλη από μία διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά και η απώλεια βάρους που επιτεύχθηκε ήταν : - 7,8 κιλά, - σε μόλις 21 ημέρες, - τρώγοντας απεριόριστες ποσότητες φυτικών τροφίμων. Το ψάρι και το κοτόπουλο επιτρέπονταν αλλά σε μικρές ποσότητες (συνολική ημερήσια ποσότητα 142 έως 198 γραμμάρια). Το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά δεν επιτρέπονταν. |
2. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μία επιστημονική ομάδα διερεύνησε τα αποτελέσματα από μία διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά, στην οποία οι άνθρωποι που συμμετείχαν είχαν την δυνατότητα να τρώνε όση ποσότητα φυτικών τροφών άντεχαν να καταναλώσουν.
Τα αποτελέσματα ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακά:
κατά μέσο όρο, η απώλεια βάρους ήταν 7,8 κιλά σε μ ό λ ι ς 21 ημέρες.
Στην διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά, η θερμιδική πρόσληψη μειώθηκε κατά 40% (!) αλλά ΟΧΙ επειδή έτρωγαν λ ι γ ό τ ε ρ ο φαγητό. Έχασαν 7,8 κιλά σε μόλις 3 εβδομάδες τρώγοντας π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο φαγητό. Σε σημείο που δεν μπορούσαν να φάνε περισσότερο.
Σε μία κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε το 1991 στο αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό για την κλινική διατροφή [The American Journal of Clinical Nutrition] χορηγήθηκε μία διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά (διατροφή Waianae), η οποία έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Η εν λόγω διατροφή δ ε ν περιόρισε την ποσότητα των γευμάτων. Απεναντίας, οι άνθρωποι που συμμετείχαν έτρωγαν "κατά βούληση" [ad libitum], δηλαδή μέχρι να χ ο ρ τ ά σ ο υ ν.
Συμμετείχαν άνθρωποι με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, και στόχος ήταν να γίνει αξιολόγηση της επίδρασής από αυτήν την διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά στην παχυσαρκία και στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
20 άτομα (10 άντρες + 10 γυναίκες) ηλικίας 25 έως 64 ετών, ξεκίνησαν μία διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά επί 21 ημέρες. Κατά την έναρξη της κλινικής δοκιμής, το μέσο βάρος τους ήταν 120 κιλά (εύρος: 77 έως 155 κιλά). Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 39,6 (εύρος: 28 έως 49).
Η συγκεκριμένη διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά ήταν :
- χαμηλή σε λιπαρά (7%) και σε χοληστερόλη,
- υψηλή σε φυτικές ίνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες (78%), και
- μέτρια σε πρωτεΐνη (15%).
Τα άτομα που συμμετείχαν ενθαρρύνθηκαν να τρώνε μέχρι να χορτάσουν. Κανένας περιορισμός στην πρόσληψη τροφής, με την προϋπόθεση να είναι φυτικά τρόφιμα. Από ζωικά επιτρέπονταν μόνο ψάρι και κοτόπουλο, αλλά σε μικρές ποσότητες (συνολική ημερήσια ποσότητα 142 έως 198 γραμμάρια).
Όλα τα γεύματα σερβίρονταν είτε ωμά είτε στον ατμό.
Εάν ένιωθαν πείνα ή εάν ένιωθαν ότι δεν χόρτασαν, τότε ενθαρρύνονταν να τρώνε και άλλο φαγητό και να τρώνε αρκετά σνακ μέχρι να βιώσουν π λ ή ρ ε ς αίσθημα κορεσμού.
Η μέτρηση του βάρους γινόταν καθημερινά.
Μία επιστημονική ομάδα διερεύνησε τα αποτελέσματα από μία διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά, στην οποία οι άνθρωποι που συμμετείχαν είχαν την δυνατότητα να τρώνε όση ποσότητα φυτικών τροφών άντεχαν να καταναλώσουν.
Τα αποτελέσματα ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακά:
κατά μέσο όρο, η απώλεια βάρους ήταν 7,8 κιλά σε μ ό λ ι ς 21 ημέρες.
Στην διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά, η θερμιδική πρόσληψη μειώθηκε κατά 40% (!) αλλά ΟΧΙ επειδή έτρωγαν λ ι γ ό τ ε ρ ο φαγητό. Έχασαν 7,8 κιλά σε μόλις 3 εβδομάδες τρώγοντας π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο φαγητό. Σε σημείο που δεν μπορούσαν να φάνε περισσότερο.
Σε μία κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε το 1991 στο αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό για την κλινική διατροφή [The American Journal of Clinical Nutrition] χορηγήθηκε μία διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά (διατροφή Waianae), η οποία έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Η εν λόγω διατροφή δ ε ν περιόρισε την ποσότητα των γευμάτων. Απεναντίας, οι άνθρωποι που συμμετείχαν έτρωγαν "κατά βούληση" [ad libitum], δηλαδή μέχρι να χ ο ρ τ ά σ ο υ ν.
Συμμετείχαν άνθρωποι με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, και στόχος ήταν να γίνει αξιολόγηση της επίδρασής από αυτήν την διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά στην παχυσαρκία και στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
20 άτομα (10 άντρες + 10 γυναίκες) ηλικίας 25 έως 64 ετών, ξεκίνησαν μία διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά επί 21 ημέρες. Κατά την έναρξη της κλινικής δοκιμής, το μέσο βάρος τους ήταν 120 κιλά (εύρος: 77 έως 155 κιλά). Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 39,6 (εύρος: 28 έως 49).
Η συγκεκριμένη διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά ήταν :
- χαμηλή σε λιπαρά (7%) και σε χοληστερόλη,
- υψηλή σε φυτικές ίνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες (78%), και
- μέτρια σε πρωτεΐνη (15%).
Τα άτομα που συμμετείχαν ενθαρρύνθηκαν να τρώνε μέχρι να χορτάσουν. Κανένας περιορισμός στην πρόσληψη τροφής, με την προϋπόθεση να είναι φυτικά τρόφιμα. Από ζωικά επιτρέπονταν μόνο ψάρι και κοτόπουλο, αλλά σε μικρές ποσότητες (συνολική ημερήσια ποσότητα 142 έως 198 γραμμάρια).
Όλα τα γεύματα σερβίρονταν είτε ωμά είτε στον ατμό.
Εάν ένιωθαν πείνα ή εάν ένιωθαν ότι δεν χόρτασαν, τότε ενθαρρύνονταν να τρώνε και άλλο φαγητό και να τρώνε αρκετά σνακ μέχρι να βιώσουν π λ ή ρ ε ς αίσθημα κορεσμού.
Η μέτρηση του βάρους γινόταν καθημερινά.
3. ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Τα ευρήματα από την διατροφή χωρίς κρέας έδειξαν ότι :
Τα ευρήματα από την διατροφή χωρίς κρέας έδειξαν ότι :
1. Μείωση θερμίδων κατά 40% (!), παρόλο που υπήρχαν μέτρια έως υψηλά επίπεδα κορεσμού |
Η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη μειώθηκε κατά 40% (!), από 2.594 θερμίδες σε 1.569 θερμίδες.
Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν υπήρχαν μέτρια έως υψηλά επίπεδα κορεσμού. Μάλιστα, ορισμένα άτομα ανέφεραν ότι μερικές φορές δ ε ν μπορούσαν να τελειώσουν τα σνακ τους. |
2. Δραματική απώλεια βάρους σε μ ό λ ι ς 21 μέρες : 7,8 κιλά (6,4% του βάρους) |
Σε μ ό λ ι ς 3 εβδομάδες, η μέση απώλεια βάρους ήταν δραματική: 7,8 κιλά (εύρος: 2 έως 15 κιλά), δηλαδή 6,4% του συνολικού βάρους (P < 0,0001).
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είχε αντίστοιχη θεαματική μείωση κατά 2,6 μονάδες από 39,6 σε 37. |
3. Μείωση χοληστερόλης κατά 14%. |
Κατά μέσο όρο, η χοληστερόλη μειώθηκε 14%, δηλαδή κατά 31.3mg/dl: από 222.7mg/dl σε 191.4mg/dl (P < 0,001). Μέτρια μείωση παρατηρήθηκε και στην "κακή" LDL χοληστερόλη.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια μεγαλύτερη χρονική περίοδος με την διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση και, ως εκ τούτου, μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η εν λόγω επιστημονική ομάδα κάνει μνεία και σε μία άλλη μελέτη χωρίς καθόλου ζωικά, η οποία οδήγησε ακόμα και σε αναστροφή της αθηροσκλήρωσης. |
4. Σημαντική μείωση και για τα τριγλυκερίδια |
4. Επίσης, μειώθηκαν σημαντικά και τα τριγλυκερίδια (P < 0,01).
|
5. Εκπληκτικά μεγάλη μείωση της γλυκόζης |
Η μείωση της γλυκόζης του ορού νηστείας ήταν μεγάλη σε εκπληκτικό βαθμό και ήταν στα ίδια επίπεδα με άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες για την διαχείριση του διαβήτη. Ωστόσο, η σημασία της επίδρασης που είχε η διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά στην γλυκόζη ορού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επειδή ορισμένα επίπεδα φαρμάκων έπρεπε να τροποποιηθούν κατά την διάρκεια των 3 εβδομάδων για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα οφέλη χρειάζεται να διερευνηθούν περαιτέρω για τον έλεγχο του διαβήτη.
|
6. Σημαντική μείωση πίεσης => συστολική -7,8% και διαστολική -11,5% |
Σημαντικά οφέλη παρατηρήθηκαν και στην αρτηριακή πίεση. Μειώθηκε τόσο η συστολική όσο και η διαστολική (P < 0,001). Πιο συγκεκριμένα, η συστολική πίεση μειώθηκε κατά 7,8% και η διαστολική πίεση μειώθηκε κατά 11,5%.
|
7. Η διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά τηρήθηκε σε εξαιρετικό βαθμό |
Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην μελέτη τήρησαν την διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά σε εξαιρετικό βαθμό, σε αντίθεση με άλλα είδη διατροφής όπου η τήρηση είναι χαμηλή
|
4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά προσφέρει δραστική απώλεια βάρους 7,8 κιλών σε ταχύτατο χρονικό διάστημα: μόλις 21 ημέρες. Χωρίς περιορισμό στις θερμίδες για τα φυτικά τρόφιμα και μικρή κατανάλωση για ψάρι και κοτόπουλο.
Η εν λόγω διατροφή ήταν αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
5. ΕΝΑΡΞΗ
Μια υγιεινή διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά χρειάζεται να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών για να εξασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτό, όμως, απαιτεί κάποιον σχεδιασμό και κάποιον προγραμματισμό.
Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα ώστε να κάνετε υγιεινές επιλογές, οι οποίες θα είναι εξατομικευμένες και κατάλληλες για ε σ ά ς , δηλαδή για τις δικές σας ανάγκες και για τον δικό σας τρόπο ζωής.
Η διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά προσφέρει δραστική απώλεια βάρους 7,8 κιλών σε ταχύτατο χρονικό διάστημα: μόλις 21 ημέρες. Χωρίς περιορισμό στις θερμίδες για τα φυτικά τρόφιμα και μικρή κατανάλωση για ψάρι και κοτόπουλο.
Η εν λόγω διατροφή ήταν αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
5. ΕΝΑΡΞΗ
Μια υγιεινή διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτομικά χρειάζεται να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών για να εξασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτό, όμως, απαιτεί κάποιον σχεδιασμό και κάποιον προγραμματισμό.
Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα ώστε να κάνετε υγιεινές επιλογές, οι οποίες θα είναι εξατομικευμένες και κατάλληλες για ε σ ά ς , δηλαδή για τις δικές σας ανάγκες και για τον δικό σας τρόπο ζωής.
Παραπομπή:
Shintani TT, Hughes CK, Beckham S, O'Connor HK. Obesity and cardiovascular risk intervention through the ad libitum feeding of traditional Hawaiian diet. Am J Clin Nutr. 1991 Jun;53(6 Suppl):1647S-1651S. doi: 10.1093/ajcn/53.6.1647S. PMID: 2031501.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2031501
https://www.researchgate.net/publication/21123512_Obesity_and_cardiovascular_risk_intervention_through_the_ad_libitum_feeding_of_traditional_Hawaiian_diet
Shintani TT, Hughes CK, Beckham S, O'Connor HK. Obesity and cardiovascular risk intervention through the ad libitum feeding of traditional Hawaiian diet. Am J Clin Nutr. 1991 Jun;53(6 Suppl):1647S-1651S. doi: 10.1093/ajcn/53.6.1647S. PMID: 2031501.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2031501
https://www.researchgate.net/publication/21123512_Obesity_and_cardiovascular_risk_intervention_through_the_ad_libitum_feeding_of_traditional_Hawaiian_diet