12/11/2023.
Ενημέρωση: 2/1/2024
Ενημέρωση: 2/1/2024
ΝΕΦΡΙΤΙΔΑ ΛΥΚΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Σε 6 εβδομάδες, η ωμή και 100% φυτική διατροφή αντιστρέφει ταχέως την νεφρίτιδα λύκου: 2 περιπτώσεις ασθενών
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ιατρός Μπρουκ Γκόλντνερ, η οποία θεράπευσε τον λύκο που είχε διαγνωστεί η ίδια με μία 100% φυτική διατροφή (12), αναφέρει την εμπειρία που είχε με 2 ασθενείς της που - μετά από μόλις 6 εβδομάδες μιας ωμής φυτικής διατροφής με υψηλή πρόσληψη σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά, ωμέγα-3 και νερό - ανέρρωσαν από νεφρίτιδα λύκου (1).
Αυτές οι 2 περιπτώσεις ασθενών προκαλούν ενθουσιασμό αλλά δεν υπάρχουν ακόμα κλινικές δοκιμές (ανθρώπινες μελέτες) που να υποστηρίζουν την ωμοφαγική φυτική διατροφή για την αντιμετωπιση της νεφρίτιδα λύκου ώστε να υπάρξει μία ευρεία υιοθέτηση αυτής της διατροφής.
Ωστόσο, η δημοσίευση αυτών των 2 περιπτώσεων σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί και ίσως δώσει το ερέθισμα σε ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο να διενεργήσουν κλινικές δοκιμές για αυτήν την καταστροφική επιπλοκή που προκαλεί ο λύκος.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι φυτικές διατροφές, ιδίως αυτές που δίνουν έμφαση στα ανεπεξέργαστα τρόφιμα, είναι ευεργετικές για ένα πλήθος διαφορετικών παθήσεων.
Πολλαπλές προοπτικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι φυτικές διατροφές σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων (32-34).
Οι φυτικές διατροφές έχουν αποδείξει ότι είναι ευεργετικές για την μείωση της χοληστερίνης, του βάρους, της αθηροσκλήρωσης και για την βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της ενδοθηλιακής λειτουργίας
2. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Υπάρχει ένα ισχυρό σύνολο επιστημονικών δεδομένων που υποδηλώνουν ότι οι φυτικές διατροφές είναι ευεργετικές για την μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας.
Οι φυτικές διατροφές ίσως έχουν μεγάλες δυνατότητες για την διαχείριση των συμπτωμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
Η παρούσα δημοσίευση περιγράφει της περίπτωση 2 ασθενών με νεφρίτιδα λύκου (24χρονη γυναίκα + 41χρονος άνδρας), όπου μετά την έναρξη μίας εξατομικευμένης ωμής φυτικής διατροφής με ανεπεξέργαστα τρόφιμα:
- 24χρονη γυναίκα:
Ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης - ένας δείκτης της νεφρικής λειτουργίας - αυξήθηκε κατά 93% (από 14 σε 27 ml/min) σε μόλις 6 εβδομάδες.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δ ε ν χρειαζόταν πλέον αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
Επιπρόσθετα, η ενέργεια της και ο πόνος της στις αρθρώσεις βελτιώθηκαν σημαντικά.
- 41χρονος άνδρας:
Ομοίως, τα συμπτώματα του υποχώρησαν και οι εργαστηριακές εξετάσεις ομαλοποιήθηκαν με την ωμή φυτική διατροφή.
Ωστόσο, αυτός ο ασθενής αντιμετώπισε προκλήσεις με την τήρηση της διατροφής και ήταν σαφές ότι όποτε παρέκκλινε από αυτήν, τα συμπτώματα επανεμφανίζονταν και υπήρχε επιδείνωση στον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης.
Αυτές οι 2 περιπτώσεις ασθενών παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις μόνο με αλλαγές στην διατροφή, το οποίο υποδηλώνει ότι οι ερευνητικές ομάδες ίσως αξίζει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διενέργειας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμή που θα αξιολογήσει την ωμή φυτική διατροφή ως μέσο διαχείρισης του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (1).
3. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι φυτικές διατροφές με ανεπεξέργαστα τρόφιμα ίσως έχουν τεράστιες δυνατότητες για να μειώσουν τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
Μία μετα-ανάλυση του 2013 υπολόγισε ότι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος επηρεάζει έως και 40 άτομα ανά 100.000, μόνο στην Ευρώπη (2), ενώ τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπάρχει σταδιακή αύξηση του επιπολασμού του στην Ευρώπη (3). Στην Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος επιπολασμός (4).
Επίσης, αυτή η ασθένεια τείνει να προσβάλλει συχνότερα γυναίκες (5). Για την ακρίβεια, το 90% των ασθενών είναι γυναίκες (6, 7). Παρόλο που είναι λιγότερο συχνό στους άνδρες, όταν εμφανίζεται ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος τείνει να έχει πιο σοβαρή εξέλιξη και συμπτώματα (8, 9).
Η νεφρίτιδα λύκου είναι μια σοβαρή εκδήλωση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η νεφρίτιδα λύκου επηρεάζει περίπου το 60% των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, με το 10% να εξελίσσεται σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου (10). Η σοβαρή νεφρίτιδα του λύκου εξελίσσεται σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου εντός 15 ετών από την διάγνωση στο 10% έως 30% των ασθενών. Για την ακρίβεια, η νεφρική βλάβη είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (11).
Μία εξατομικευμένη ωμή φυτική διατροφή φαίνεται ότι αποκαθιστά την νεφρική λειτουργία σε 2 ασθενείς με νεφρίτιδα λύκου.
Μαρτυρία 24χρονης γυναίκας:
Διαγνώστηκα με νεφρίτιδα λύκου όταν ήμουν 15. Θυμάμαι ότι ήμουν άρρωστη όλη την ώρα, πονούσα, είχα ελαφρύ πυρετό καθημερινά και έχανα πολλά μαθήματα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, η νεφρική μου λειτουργία είχε μειωθεί στο 14%.
Είχα ήδη κάνει όλα τα έγγραφα για την μεταμόσχευση νεφρού επειδή οι ιατροί μου είπαν ότι θα γινόταν σύντομα. Μου είπαν επίσης ότι θα χρειαζόμουν πολύ σύντομα αιμοκάθαρση.
Τον Φεβρουάριο του 2017, ο σύζυγός μου και εγώ ακούγαμε το διαδικτυακό σεμινάριο της ιατρού Γκόλντνερ. Τότε σκεφτήκαμε «τι έχουμε να χάσουμε ; »
Μετά από μόλις 1 εβδομάδα, έκανα αιμοληψία και η νεφρική λειτουργία ανέβηκε στο 17% ! Στην συνέχεια, κάθε εβδομάδα, η νεφρική μου λειτουργία συνέχιζε να αυξάνεται κατά 1-3%. Στην τελευταία εξέταση αίματος ήμουν στο 27%.
Δεν έχω πλέον νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οπότε αυτό είναι εκπληκτικό! Δεν χρειάζεται πλέον να παίρνω φάρμακα για την υπέρταση. Η αρτηριακή μου πίεση ήταν τόσο χαμηλή που οι ιατροί μου είπαν να σταματήσω όλα τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Επίσης, μου μείωσαν το Plaquenil [ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του λύκου] σε 3 φορές την εβδομάδα και τα άλλα φάρμακα που παίρνω πλέον είναι απλώς βιταμίνες.
Όλα αυτά είναι χάρη στο θεραπευτικό πρόγραμμα της ιατρού Γκόλντνερ, το οποίο πραγματικά λειτουργεί. Έχουν περάσει περίπου 6 μήνες από τότε που ξεκίνησα το πρόγραμμα. Έχω τόση ενέργεια που μπορώ να τρέχω μαζί με τον 4,5 ετών ανιψιό μου, ο οποίος είναι γεμάτος ενέργεια! Χάρη στο πρόγραμμα, είμαι σε θέση να γίνω η θεία που θέλω να είμαι και η θεία που αξίζει στον ανιψιό μου.
Πριν ξεκινήσω το πρόγραμμα, μάθαινα στα σκυλιά μου να κοιμούνται περισσότερο επειδή ήμουν τόσο κουρασμένη, και κοιμόμουν όλη μέρα. Αλλά τώρα, πηγαίνουμε μεγάλες βόλτες κάθε μέρα μετά την εργασία.
Ένα πράγμα που ανυπομονώ είναι να περνάω χρόνο με τον άντρα μου και να μεγαλώνουμε μαζί.
Ευχαριστώ Δρ. Γκόλντνερ γιατί χωρίς εσάς δεν θα απολάμβανα τη ζωή μου τώρα.
Παρουσίαση της 24χρονης γυναίκας:
Τον Φεβρουάριο του 2017, η 24χρονη διαγνώστηκε με νεφρίτιδα λύκου κατηγορίας V βάσει βιοψίας.
Της είχε συνταγογραφηθεί Plaquenil. Παρά την τήρηση του φαρμακευτικού σχήματος, η νεφρική της λειτουργία συνέχισε να επιδεινώνεται προοδευτικά.
Υπέφερε επίσης από χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις και έντονη κόπωση που την κρατούσε στο σπίτι και στο κρεβάτι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Οι ιατροί της αποφάσισαν ότι η μόνη της εναπομείνασα θεραπευτική επιλογή θα ήταν η μεταμόσχευση νεφρού και μπήκε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
Ενδιαφερόμενη να ακολουθήσει άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση της ασθένειας της, συμβουλεύτηκε την ιατρό για το πώς μπορεί με την διατροφή να επιτύχει αναστροφή της ασθένειας. Εκείνη την εποχή, έτρωγε την συνήθη δυτική διατροφή και οι ιατροί της τής είχαν πει ότι η διατροφή δεν μπορεί να προσφέρει κανένα όφελος σε αυτήν την πάθηση.
Ξεκίνησε ένα επιθετικό πλάνο διατροφής 6 εβδομάδων, το οποίο ήταν μια αντιφλεγμονώδης, φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Απομάκρυνε από την διατροφή της όλα τα ζωικά (όπως αυγά, γαλακτοκομικά - γάλα, γιαούρτι, τυρί - καθώς και το κρέας). Επίσης, απομάκρυνε από την διατροφή της τα επεξεργασμένα και προ-συσκευασμένα τρόφιμα.
H 24χρονη τήρησε απόλυτα το πλάνο διατροφής.
Κατά την έναρξη, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης ήταν 14 ml/min. Τα φυσιολογικά επίπεδα κυμαίνονται από 90–120 ml/min και τα επίπεδα της είχαν μειωθεί σταθερά τα τελευταία 9 χρόνια χωρίς καμία ένδειξη βελτίωσης, παρά το γεγονός ότι τηρούσε την φαρμακευτική αγωγή. Η ασθενής συνέχισε να επισκέπτεται τακτικά τον νεφρολόγο της καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος 6 εβδομάδων για να παρακολουθεί την νεφρική της λειτουργία, καθώς ο νεφρολόγο ανησυχούσε ότι μια διατροφή με ωμές τροφές ίσως αυξήσει το κάλιο της σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ωστόσο, το κάλιο της παρέμεινε στο φυσιολογικό εύρος. 1 εβδομάδα μετά την έναρξη της διατροφής, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης αυξήθηκε στα 16 ml/min και τις επόμενες 6 εβδομάδες συνέχισε να αυξάνεται κατά 2–3 ml/min ανά εβδομάδα. Στο τέλος των 6 εβδομάδων, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης είχε αυξηθεί από 14 σε 27 ml/min.
Επιπλέον, τα επίπεδα καλίου της μειώθηκαν από 5.3 mEq/L (υψηλά επίπεδα) σε 3,5 που είναι εντός του φυσιολογικού εύρους. Η κρεατινίνη της μειώθηκε επίσης από 310 σε 208 mmol/l
H 24χρονη ανέφερε σταθερά μειωμένα επίπεδα πόνου και αυξημένη ενέργεια κατά την διάρκεια της διατροφής. Στο τέλος των 6 εβδομάδων, γυμναζόταν τακτικά στο γυμναστήριο, έκανε μεγάλες πεζοπορίες με τον σύζυγο της και τα σκυλιά της και απολάμβανε το «τρέξιμο» με τον ανιψιό της - πράγματα που στο παρελθόν δεν είχε την ενέργεια να κάνει λόγω κούρασης. Ανέφερε ότι αισθάνεται «υγιής».
Επιπλέον, η αρτηριακή της πίεση βελτιωνόταν σταθερά, με αποτέλεσμα ο νεφρολόγος να της διακόψει τα 2 αντι-υπερτασικά φάρμακα κατά την διάρκεια του προγράμματος των 6 εβδομάδων.
Ο νεφρολόγος της ασθενούς διαπίστωσε ότι δεν χρειαζόταν πλέον μεταμόσχευση νεφρού και μείωσε το Plaquenil (υδροξυχλωροκίνη) - ένα ανθελονοσιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του λύκου - κατά 57%, από καθημερινή λήψη σε μόνο 3 φορές την εβδομάδα.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος 6 εβδομάδων, άρχισε σιγά σιγά να ενσωματώνει στην διατροφή της μερικές μαγειρεμένες φυτικές τροφές καθώς και βίγκαν τροφές με επεξεργασμένα συστατικά και έλαια. Ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης μειώθηκε από 27 σε 24 ml/min. Ως αποτέλεσμα, απέκλεισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έλαια. Ωστόσο, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης παρέμεινε στα 24 ml/min.
Τότε, επέστρεψε στην 100% ωμή φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα, και ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης επέστρεψε στα 27 ml/min. Η νεφρική της λειτουργία παραμένει στα 27 ml/min. Αν και αυτό το επίπεδο είναι ενδεικτικό του σταδίου IV της χρόνιας νεφρικής νόσου, είναι αρκετό για την επιβίωση και την διατήρηση ενός φυσιολογικού τρόπου ζωής. Σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει ανάγκη για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση και η ασθενής ανέφερε φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας και κανένα πόνο στις αρθρώσεις.
Παρουσίαση 41χρονου άνδρα:
Διαγνώστηκε με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο τον Οκτώβριο του 2013.
Τα συμπτώματα που παρουσίαζε ήταν πνευμονική εμβολή αφού έσκισε τον γαστροκνήμιο μυ του κατά την διάρκεια ενός εντατικού προγράμματος άσκησης που ονομάζεται Crossfit. Στην συνέχεια εμφάνισε μυϊκούς σπασμούς και πόνο στις αρθρώσεις και έχασε 41 κιλά. Όταν διαγνώστηκε, του συνταγογραφήθηκε πρεδνιζόνη και υδροξυχλωροκίνη από τον ρευματολόγο του. Άρχισε να διαδικτυακή έρευνα για να βελτιώσει την υγεία του μέσω της διατροφής.
Αρχικά, δοκίμασε την διατροφή Paleo, το οποίο αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά, αλλά ενθαρρύνει την υψηλή πρόσληψη κρέατος, ισχυρίζοντας ότι το κρέας ελεύθερης βοσκής είναι υγιεινό και προάγει την επούλωση. Ξεκίνησε αυτήν την διατροφή και άρχισε να τρώει μεγάλες ποσότητες κρέατος 3-4 φορές την ημέρα. Ο λύκος επιδεινώθηκε γρήγορα και ανέπτυξε νεφρίτιδα - που διαγνώστηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων που έδειξαν μειωμένο εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματική διήθησης και πρωτεϊνουρία - οίδημα στα αμφοτερόπλευρα κάτω άκρα του και αλωπεκία. Η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ) κυμαινόταν από 48-52 ml/min, υποδεικνύοντας φλεγμονή (φυσιολογικό εύρος για άνδρες είναι 0-22), και ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματική διήθησης ήταν 61 ml/min, το οποίο κατηγοριοποίησε την κατάστασή του ως χρόνια νεφρική νόσο σταδίου ΙΙ.
Επέστρεψε στην αναζήτηση στο διαδίκτυο για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διατροφής και ανακάλυψε μαρτυρίες από άτομα που βρήκαν ανακούφιση από τα συμπτώματα και βελτιωμένες εργαστηριακές εξετάσεις μετά από ένα αντιφλεγμονώδες πρόγραμμα διατροφής, με μία ωμή φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Απομάκρυνε από την διατροφή του όλα τα ζωικά, καθώς και τα επεξεργασμένα, προ-συσκευασμένα τρόφιμα και έτρωγε μεγάλες ποσότητες από ωμά λαχανικά και φρούτα και είπε ότι «ένιωσε καλύτερα από ποτέ μέσα σε 12 μήνες». Η επιτυχία του τον οδήγησε να κλείσει ένα ραντεβού με την ιατρό Γκόλντνερ τον Δεκέμβριο του 2013 ώστε να συζητήσει την βελτιστοποίηση της διατροφής του.
Ο ασθενής, που ανυπομονούσε να αναρρώσει, λάμβανε μεγαλύτερη δοσολογία από τις ελάχιστες συστάσεις.
- εντός 2 εβδομάδων, παρατήρησε μια δραματική αύξηση της ενέργειας.
- 10 ημέρες αργότερα, η ΤΚΕ είχε πέσει από 48 σε 18 mm/h, που θεωρείται φυσιολογικό εύρος για τους άνδρες.
Συνέχισε την διατροφή, η ενέργεια του συνέχισε να ανεβαίνει και άρχισε να ασκείται ξανά. Ο πόνος στις αρθρώσεις του υποχώρησε και τα μαλλιά του άρχισαν πάλι να φυτρώνουν.
2 μήνες μετά την έναρξη της διατροφής, η ΤΚΕ ήταν 12 mm/hr και ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης ήταν 111 ml/min — και τα δύο εντός φυσιολογικού εύρους.
5 μήνες μετά την έναρξη της ωμής 100% φυτικής διατροφής, διέκοψε όλα τα φάρμακά του. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρήθηκε ότι ήταν σε πλήρη ύφεση και ανέφερε ότι ένιωθε υγιής. Οι αιματολογικές εξετάσεις λίγο μετά τη διακοπή των φαρμάκων τον Ιούνιο του 2014 έδειξαν ΤΚΕ 17 mm/hr (φυσιολογική) και η νεφρική λειτουργία συνέχισε να είναι φυσιολογική.
Σε αυτό το σημείο, διατήρησε μια διατροφή που ήταν 50-70% ωμή και 100% φυτική χωρίς έλαια ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Συνέχισε να είναι ασυμπτωματικός και διατήρησε την καλή του υγεία με αυτό το πρόγραμμα διατροφής.
Τον Ιανουάριο του 2015, αφού παρέμενε σταθερός από το 2013, ο ασθενής επέστρεψε για επίσκεψη λόγω υποτροπής.
Είχε υψηλό άγχος στην εργασία του και άρχισε να εργάζεται αργά τα βράδια. Παρόλο που έκανε βίγκαν διατροφή, έκανε συχνές παραγγελίες γευμάτων σε πακέτο από ένα τοπικό εστιατόριο, τα οποία πίστευε ότι είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι. Επιπλέον, πήγαινε από νωρίς στην εργασία και παρέλειπε το πρωινό του. Παρατήρησε πτώση της ενέργειας και κάποια απώλεια μαλλιών.
Του προτάθηκε να επιστρέψει στο πλήρες πρόγραμμα για να αντιστρέψει αυτή την υποτροπή.
Εκείνο το διάστημα, ένας φίλος του είπε ότι η νηστεία με νερό ήταν «ένα θαύμα» και του πρότεινε ότι μπορούσε να τον θεραπεύσει χωρίς να χρειάζεται αυστηρή διατροφή. Η ιατρός Γκόλντνερ τον συμβούλεψε να μην ακολουθήσει την νηστεία με νερό. Ωστόσο, ξεκίνησε σε μία κλινική νηστείας για 25 μέρες. Δεν υπάρχει διαθέσιμος ιατρικός φάκελος από την κλινική και ο μόνος απολογισμός της εμπειρίας είναι από τον ασθενή και την σύζυγό του.
Ο ασθενής ανέφερε ότι αρχικά ένιωθε καλύτερα αλλά στην συνέχεια άρχισε να αισθάνεται όλο και μεγαλύτερη αδιαθεσία. Την 20ή ημέρα της νηστείας με νερό, τα «συμπτώματα του λύκου ήταν ανεξέλεγκτα». Συνέχισε να επιδεινώνεται, και την 25η ημέρα, βγήκε από την κλινική νηστείας, λιποθύμησε στο ξενοδοχείο του και νοσηλεύτηκε λίγο αργότερα.
Ήταν σε κώμα και διαγνώστηκε με οξεία απλαστική αναιμία. Ήταν επίσης σε οξεία έξαρση λύκου με επιδεινωμένη νεφρίτιδα. Ανέφερε νέα νευροψυχιατρικές καταστάσεις, όπως άγχος, αϋπνία και επιθυμία παθητικού θανάτου.
Νοσηλεύτηκε για αρκετές εβδομάδες και του χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις πρεδνιζόνης, αντικαταθλιπτικά, χαμηλής δόσης αντιψυχωσικά, μεταγγίσεις αίματος. Δεν ήταν διανοητικά ικανός να επικεντρωθεί ξανά στην διατροφή του αυτή τη στιγμή και η κύρια θεραπεία του επικεντρώθηκε στην αναιμία, στο άγχος και τις σκέψεις αυτοκτονίας. Αργότερα το 2015, διαγνώστηκε επίσης με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου V μέσω βιοψίας νεφρού.
Όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, επέστρεψε στην φυτική διατροφή με μαγειρεμένο φαγητό. Μπόρεσε να σταθεροποιήσει τον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης του στα 71 ml/min, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στην διατροφή, στην πρεδνιζόνη ή και στα δύο, αλλά δεν βελτιώθηκε περαιτέρω.
Η κατάθλιψή του επιδεινώθηκε λόγω συζυγικής διαφωνίας και πρόσθεσε κρέας στην διατροφή του, συμπεριλαμβανομένου αρνιού, κοτόπουλου και χταποδιού. Ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης έπεσε από 71 σε 53 ml/min. Φοβούμενος να μην επιδεινωθεί περαιτέρω, επέστρεψε στην αρχική του ωμή φυτική διατροφή με 1 μαγειρεμένο γεύμα χωρίς πρόσθετα έλαια. Η νεφρική του λειτουργία παρέμεινε σταθερή (53 ml/min).
Διατήρησε αυτήν την διατροφή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, χωρίς περαιτέρω βελτίωση στην νεφρική λειτουργία. Σε αυτό το σημείο, ενθαρρύνθηκε να σταματήσει το 1 μαγειρεμένο φυτικό γεύμα από την διατροφή του και να καταναλώνει μόνο ωμές τροφές.
Σε 2 εβδομάδες, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης αυξήθηκε από 53 σε 73 ml/min. Τότε, επανέφερε το 1 μαγειρεμένο φυτικό γεύμα και σταθεροποιήθηκε στα 73 ml/min.
Η νεφρική λειτουργία παρέμεινε σταθερή μέχρι τον Απρίλιο του 2018, όταν έφαγε ζαμπόν σε διακοπές, με αποτέλεσμα οίδημα στα αμφοτερόπλευρα κάτω άκρα του. Επέστρεψε στην βίγκαν διατροφή την επόμενη κιόλας μέρα και το οίδημα εξαφανίστηκε. Λίγες μέρες αργότερα, ένιωσε κατάθλιψη και επέστρεψε στο να τρώει κρέας καθημερινά, συγκεκριμένα λουκάνικα και μπριζόλες.
Το οίδημα επέστρεψε αμέσως, ωστόσο ήταν τόσο καταθλιπτικός που συνέχισε να τρώει κρέας. Πήρε 9 κιλά από κατακράτηση υγρών μέσα σε 2 εβδομάδες και κατέληξε στο νοσοκομείο. Εκείνη το διάστημα, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης ήταν 40 ml/min και είχε αμφοτερόπλευρο οίδημα κάτω άκρων και σοβαρό πονοκέφαλο, τον οποίο περιέγραφε ως «ένιωθα ότι ο εγκέφαλος μου θα εκραγεί από τον πόνο».
Τον Οκτώβριο του 2018, επέστρεψε για ένα ραντεβού, λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην ωμή φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα, και σχεδίαζε να κάνει μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής.
Συζήτηση:
Αυτές οι 2 περιπτώσεις ασθενών υπογραμμίζουν την δυνατότητα που έχει η διατροφή για να βελτιώσει τα συμπτώματα και τα επακόλουθα του λύκου, αυξάνοντας συγκεκριμένα την ενέργεια, εξαλείφοντας τον πόνο και αναστρέφοντας τη νεφρίτιδα.
Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η διατροφή δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου, τα επιστημονικά δεδομένα διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό δεδομένου ότι πολλές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας υποστηρίζουν ότι η διατροφή είναι σε θέση να βελτιώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (13-22). Για την ακρίβεια, το ότι η διατροφή μπορεί να επιδράσει ευεργετικά είναι γνωστό ήδη από τις αρχές του αιώνα μας (13). Τα τελευταία 20 χρόνια, οι ερευνητικές ομάδες έχουν εξερευνήσει τις δυνατότητες που έχει η διατροφή στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και έχουν προτείνει επιλογές συμπληρωματικής αντιμετώπισης του μέσω της διατροφής (14).
Μάλιστα, η πιο πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγους μήνες αναφέρει ότι "η διατροφή έχει άμεση σχέση με την σοβαρότητα του λύκου" (15). Η σωστή διατροφή στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο είναι σε θέση μπορεί να βοηθήσει :
- στην διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος,
- στην αύξηση της περιόδου ύφεσης,
- στην πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής, και
- στην βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής ευεξίας των ασθενών (22).
Αυτή η επιστημονική εργασία τονίζει ξεκάθαρα τον ευεργετικό ρόλο που έχει η εξατομικευμένη διατροφή σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (22).
Εκτός από τις ανωτέρω επιστημονικές δημοσιεύσεις, πλήθος επιστημονικών φορέων (οργανώσεις, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κυβερνητικοί φορείς κ.ά.) υποστηρίζουν τα οφέλη που έχει μία σωστά σχεδιασμένη διατροφή για την αντιμετώπιση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (23-31)
Και οι δύο περιπτώσεις ασθενών παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις όταν εφάρμοσαν μια ωμή φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Στον αντίποδα, και οι δύο περιπτώσεις ασθενών εμφάνισαν ταχεία επιδείνωση κατά την απόκλιση του από την διατροφή, ιδίως μετά την κατανάλωση ζωικών.
Συμπερασματικά, οι ιατροί αξίζει να εξετάσουν τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει μια ωμή φυτική διατροφή για την ανακούφιση και την αναστροφή των συμπτωμάτων και των συνεπειών του λύκου, ειδικά της νεφρίτιδας.
Προκειμένου να υλοποιηθεί μια επιτυχημένη και μόνιμη αλλαγή στην διατροφή, οι γιατροί και οι ασθενείς ίσως επιθυμούν να εξετάσουν τα ευρήματα μίας επιστημονικής εργασίας, η οποία τονίζει ξεκάθαρα τον ευεργετικό ρόλο που έχει η εξατομικευμένη διατροφή σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (22).
Τέλος, ίσως είναι σημαντικό για τις ερευνητικές ομάδες να εξετάσουν το ενδεχόμενο διενέργειας τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμές που αξιολογούν διατροφικές παρεμβάσεις για την διαχείριση αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο λύκος.
Παραπομπές (31):
1. Goldner, B. Six-Week raw, Vegan Nutrition Protocol rapidly reverses lupus Nephritis:1.A Case Series. IJDRP.2019;1(1):1–11. doi: 10.22230/ijdrp.2019v1n1a47
https://ijdrp.org/index.php/ijdrp/article/view/47
2. Davidson J, Galwey N, Egger PSAT0446 The prevalence of systemic lupus erythematosus in europe: A systematic review and meta-analysis
Annals of the Rheumatic Diseases 2013;71:623.
https://ard.bmj.com/content/71/Suppl_3/623.1.citation-tools
3. Fatoye, F., Gebrye, T. & Mbada, C. Global and regional prevalence and incidence of systemic lupus erythematosus in low-and-middle income countries: a systematic review and meta-analysis. Rheumatol Int 42, 2097–2107 (2022). https://doi.org/10.1007/s00296-022-05183-4
https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-022-05183-4
4. Anagnostopoulos, I., Zinzaras, E., Alexiou, I. et al. The prevalence of rheumatic diseases in central Greece: a population survey. BMC Musculoskelet Disord 11, 98 (2010). https://doi.org/10.1186/1471-2474-11-98
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-98#citeas
5. Joint Bone Spine Volume 86, Issue 3, May 2019, Pages 297-299, Editorial Why Is Systemic Lupus Erythematosus More Common in Women? Jean-Charles Guéry
6. Weckerle CE, Niewold TB. The unexplained female predominance of systemic lupus erythematosus: clues from genetic and cytokine studies. Clin Rev Allergy Immunol. 2011 Feb;40(1):42-9. doi: 10.1007/s12016-009-8192-4. PMID: 20063186; PMCID: PMC2891868.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891868/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1297319X18304433
7. Lupus facts and statistics, Lupus Foundation of America
https://www.lupus.org/resources/lupus-facts-and-statistics
8. Yacoub Wasef SZ. Gender differences in systemic lupus erythematosus. Gend Med. 2004 Aug;1(1):12-7. doi: 10.1016/s1550-8579(04)80006-8. PMID: 16115579.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16115579/
9. Ramírez Sepúlveda, J.I., Bolin, K., Mofors, J. et al. Sex differences in clinical presentation of systemic lupus erythematosus. Biol Sex Differ 10, 60 (2019). https://doi.org/10.1186/s13293-019-0274-2
https://bsd.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13293-019-0274-2#citeas
10. Teh CL, Phui VE, Ling GR, Ngu LS, Wan SA, Tan CH. Causes and predictors of mortality in biopsy-proven lupus nephritis: the Sarawak experience. Clin Kidney J. 2018 Feb;11(1):56-61. doi: 10.1093/ckj/sfx063. Epub 2017 Jul 17. PMID: 29423203; PMCID: PMC5798016.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5798016/
11. Maroz N, Segal MS. Lupus nephritis and end-stage kidney disease. Am J Med Sci. 2013 Oct;346(4):319-23. doi: 10.1097/MAJ.0b013e31827f4ee3. PMID: 23370533.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23370533/
12. Goldner B. Goodbye Lupus: How a Medical Doctor Healed Herself Naturally With Supermarket Foods. Austin, TX: express results, LLC; 2015.
13. Leiba A, Amital H, Gershwin ME, Shoenfeld Y. Diet and lupus. Lupus. 2001;10(3):246-8. doi: 10.1191/096120301674681790. PMID: 11315362.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11315362/
14. Islam MA, Khandker SS, Kotyla PJ, Hassan R. Immunomodulatory Effects of Diet and Nutrients in Systemic Lupus Erythematosus (SLE): A Systematic Review. Front Immunol. 2020 Jul 22;11:1477. doi: 10.3389/fimmu.2020.01477. PMID: 32793202; PMCID: PMC7387408.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32793202/
15. Akhil A, Bansal R, Anupam K, Tandon A, Bhatnagar A. Systemic lupus erythematosus: latest insight into etiopathogenesis. Rheumatol Int. 2023 Aug;43(8):1381-1393. doi: 10.1007/s00296-023-05346-x. Epub 2023 May 24. PMID: 37226016; PMCID: PMC10208557.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37226016/
16. Aparicio-Soto M, Sánchez-Hidalgo M, Alarcón-de-la-Lastra C. An update on diet and nutritional factors in systemic lupus erythematosus management. Nutr Res Rev. 2017 Jun;30(1):118-137. doi: 10.1017/S0954422417000026. Epub 2017 Mar 15. PMID: 28294088.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28294088/
17. Chen J, Liao S, Pang W, Guo F, Yang L, Liu HF, Pan Q. Life factors acting on systemic lupus erythematosus. Front Immunol. 2022 Sep 15;13:986239. doi: 10.3389/fimmu.2022.986239. PMID: 36189303; PMCID: PMC9521426.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36189303/
18. Kono M, Nagafuchi Y, Shoda H, Fujio K. The Impact of Obesity and a High-Fat Diet on Clinical and Immunological Features in Systemic Lupus Erythematosus. Nutrients. 2021 Feb 4;13(2):504. doi: 10.3390/nu13020504. PMID: 33557015; PMCID: PMC7913625.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33557015/
19. Klack K, Bonfa E, Borba Neto EF. Diet and nutritional aspects in systemic lupus erythematosus. Rev Bras Reumatol. 2012 May-Jun;52(3):384-408. English, Portuguese. PMID: 22641593.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22641593/
20. Jiao H, Acar G, Robinson GA, Ciurtin C, Jury EC, Kalea AZ. Diet and Systemic Lupus Erythematosus (SLE): From Supplementation to Intervention. Int J Environ Res Public Health. 2022 Sep 20;19(19):11895. doi: 10.3390/ijerph191911895. PMID: 36231195; PMCID: PMC9565311.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36231195/
21. de Medeiros MCS, Medeiros JCA, de Medeiros HJ, Leitão JCGC, Knackfuss MI. Dietary intervention and health in patients with systemic lupus erythematosus: A systematic review of the evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(16):2666-2673. doi: 10.1080/10408398.2018.1463966. Epub 2018 May 17. PMID: 29648479.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29648479/
22. Constantin MM, Nita IE, Olteanu R, Constantin T, Bucur S, Matei C, Raducan A. Significance and impact of dietary factors on systemic lupus erythematosus pathogenesis. Exp Ther Med. 2019 Feb;17(2):1085-1090. doi: 10.3892/etm.2018.6986. Epub 2018 Nov 16. PMID: 30679978; PMCID: PMC6327661.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30679978/
23. Eating healthy when you have lupus, Lupus Foundation of America
https://www.lupus.org/resources/diet-and-nutrition-with-lupus
24. Nutrition, Diet and Lupus, Lupus Canada
https://www.lupuscanada.org/resources/fact-sheets/nutrition-diet-and-lupus/
25. January’s Topic of the Month – Diet & Healthy Eating, LUPUS UK
https://lupusuk.org.uk/diet-and-healthy-eating/
26. Diet, Johns Hopkins Lupus Center
https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lifestyle-additional-information/lupus-diet/
27. Food for Thought: Does the food we eat impact lupus? Sunday, May 28, 2023 | By: Akanksha Nagarkar, UMass Chan Medical School
https://www.umassmed.edu/lupuscenter/blog/blog-posts/2023/05/food-for-thought-does-the-food-we-eat-impact-lupus/
28. Nutrition and Lupus: How to Maintain a Healthy Diet, Hospital for Special Surgery
https://www.hss.edu/conditions_nutrition-and-lupus-healthy-diet.asp
29. Dietary Advice for Patients with Systemic Lupus Erythematosus , China Medical University Hospital
https://www.cmuh.cmu.edu.tw/HealthEdus/Detail_EN?no=7582
30. World Lupus Day: How does diet and nutrition affect lupus? The Australia Nutrition Foundation
https://nutritionaustralia.org/blog/world-lupus-day-how-does-diet-and-nutrition-affect-lupus/
31. Lupus: Healthy Eating, Government of Alberta
https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=hw120667&lang=en-ca
32. Bamia C, Trichopoulos D, Ferrari P, Overvad K, Bjerregaard L, Tjønneland A, Halkjaer J, Clavel-Chapelon F, Kesse E, Boutron-Ruault MC, Boffetta P, Nagel G, Linseisen J, Boeing H, Hoffmann K, Kasapa C, Orfanou A, Travezea C, Slimani N, Norat T, Palli D, Pala V, Panico S, Tumino R, Sacerdote C, Bueno-de-Mesquita HB, Waijers PM, Peeters PH, van der Schouw YT, Berenguer A, Martinez-Garcia C, Navarro C, Barricarte A, Dorronsoro M, Berglund G, Wirfält E, Johansson I, Johansson G, Bingham S, Khaw KT, Spencer EA, Key T, Riboli E, Trichopoulou A. Dietary patterns and survival of older Europeans: the EPIC-Elderly Study (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Public Health Nutr. 2007 Jun;10(6):590-8. doi: 10.1017/S1368980007382487. Epub 2007 Mar 5. PMID: 17381929.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17381929/
33. Martínez-González MA, Sánchez-Tainta A, Corella D, Salas-Salvadó J, Ros E, Arós F, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lamuela-Raventós RM, Schröder H, Lapetra J, Serra-Majem L, Pinto X, Ruiz-Gutierrez V, Estruch R; PREDIMED Group. A provegetarian food pattern and reduction in total mortality in the Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) study. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:320S-8S. doi: 10.3945/ajcn.113.071431. Epub 2014 May 28. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2014 Dec;100(6):1605. PMID: 24871477.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871477/
34. Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Knutsen S, Beeson WL, Fraser GE. Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013 Jul 8;173(13):1230-8. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.6473. PMID: 23836264; PMCID: PMC4191896.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23836264/
Η ιατρός Μπρουκ Γκόλντνερ, η οποία θεράπευσε τον λύκο που είχε διαγνωστεί η ίδια με μία 100% φυτική διατροφή (12), αναφέρει την εμπειρία που είχε με 2 ασθενείς της που - μετά από μόλις 6 εβδομάδες μιας ωμής φυτικής διατροφής με υψηλή πρόσληψη σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά, ωμέγα-3 και νερό - ανέρρωσαν από νεφρίτιδα λύκου (1).
Αυτές οι 2 περιπτώσεις ασθενών προκαλούν ενθουσιασμό αλλά δεν υπάρχουν ακόμα κλινικές δοκιμές (ανθρώπινες μελέτες) που να υποστηρίζουν την ωμοφαγική φυτική διατροφή για την αντιμετωπιση της νεφρίτιδα λύκου ώστε να υπάρξει μία ευρεία υιοθέτηση αυτής της διατροφής.
Ωστόσο, η δημοσίευση αυτών των 2 περιπτώσεων σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί και ίσως δώσει το ερέθισμα σε ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο να διενεργήσουν κλινικές δοκιμές για αυτήν την καταστροφική επιπλοκή που προκαλεί ο λύκος.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι φυτικές διατροφές, ιδίως αυτές που δίνουν έμφαση στα ανεπεξέργαστα τρόφιμα, είναι ευεργετικές για ένα πλήθος διαφορετικών παθήσεων.
Πολλαπλές προοπτικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι φυτικές διατροφές σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων (32-34).
Οι φυτικές διατροφές έχουν αποδείξει ότι είναι ευεργετικές για την μείωση της χοληστερίνης, του βάρους, της αθηροσκλήρωσης και για την βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της ενδοθηλιακής λειτουργίας
2. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Υπάρχει ένα ισχυρό σύνολο επιστημονικών δεδομένων που υποδηλώνουν ότι οι φυτικές διατροφές είναι ευεργετικές για την μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας.
Οι φυτικές διατροφές ίσως έχουν μεγάλες δυνατότητες για την διαχείριση των συμπτωμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
Η παρούσα δημοσίευση περιγράφει της περίπτωση 2 ασθενών με νεφρίτιδα λύκου (24χρονη γυναίκα + 41χρονος άνδρας), όπου μετά την έναρξη μίας εξατομικευμένης ωμής φυτικής διατροφής με ανεπεξέργαστα τρόφιμα:
- 24χρονη γυναίκα:
Ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης - ένας δείκτης της νεφρικής λειτουργίας - αυξήθηκε κατά 93% (από 14 σε 27 ml/min) σε μόλις 6 εβδομάδες.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δ ε ν χρειαζόταν πλέον αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
Επιπρόσθετα, η ενέργεια της και ο πόνος της στις αρθρώσεις βελτιώθηκαν σημαντικά.
- 41χρονος άνδρας:
Ομοίως, τα συμπτώματα του υποχώρησαν και οι εργαστηριακές εξετάσεις ομαλοποιήθηκαν με την ωμή φυτική διατροφή.
Ωστόσο, αυτός ο ασθενής αντιμετώπισε προκλήσεις με την τήρηση της διατροφής και ήταν σαφές ότι όποτε παρέκκλινε από αυτήν, τα συμπτώματα επανεμφανίζονταν και υπήρχε επιδείνωση στον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης.
Αυτές οι 2 περιπτώσεις ασθενών παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις μόνο με αλλαγές στην διατροφή, το οποίο υποδηλώνει ότι οι ερευνητικές ομάδες ίσως αξίζει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διενέργειας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμή που θα αξιολογήσει την ωμή φυτική διατροφή ως μέσο διαχείρισης του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (1).
3. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι φυτικές διατροφές με ανεπεξέργαστα τρόφιμα ίσως έχουν τεράστιες δυνατότητες για να μειώσουν τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
Μία μετα-ανάλυση του 2013 υπολόγισε ότι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος επηρεάζει έως και 40 άτομα ανά 100.000, μόνο στην Ευρώπη (2), ενώ τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπάρχει σταδιακή αύξηση του επιπολασμού του στην Ευρώπη (3). Στην Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος επιπολασμός (4).
Επίσης, αυτή η ασθένεια τείνει να προσβάλλει συχνότερα γυναίκες (5). Για την ακρίβεια, το 90% των ασθενών είναι γυναίκες (6, 7). Παρόλο που είναι λιγότερο συχνό στους άνδρες, όταν εμφανίζεται ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος τείνει να έχει πιο σοβαρή εξέλιξη και συμπτώματα (8, 9).
Η νεφρίτιδα λύκου είναι μια σοβαρή εκδήλωση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η νεφρίτιδα λύκου επηρεάζει περίπου το 60% των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, με το 10% να εξελίσσεται σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου (10). Η σοβαρή νεφρίτιδα του λύκου εξελίσσεται σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου εντός 15 ετών από την διάγνωση στο 10% έως 30% των ασθενών. Για την ακρίβεια, η νεφρική βλάβη είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (11).
Μία εξατομικευμένη ωμή φυτική διατροφή φαίνεται ότι αποκαθιστά την νεφρική λειτουργία σε 2 ασθενείς με νεφρίτιδα λύκου.
Μαρτυρία 24χρονης γυναίκας:
Διαγνώστηκα με νεφρίτιδα λύκου όταν ήμουν 15. Θυμάμαι ότι ήμουν άρρωστη όλη την ώρα, πονούσα, είχα ελαφρύ πυρετό καθημερινά και έχανα πολλά μαθήματα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, η νεφρική μου λειτουργία είχε μειωθεί στο 14%.
Είχα ήδη κάνει όλα τα έγγραφα για την μεταμόσχευση νεφρού επειδή οι ιατροί μου είπαν ότι θα γινόταν σύντομα. Μου είπαν επίσης ότι θα χρειαζόμουν πολύ σύντομα αιμοκάθαρση.
Τον Φεβρουάριο του 2017, ο σύζυγός μου και εγώ ακούγαμε το διαδικτυακό σεμινάριο της ιατρού Γκόλντνερ. Τότε σκεφτήκαμε «τι έχουμε να χάσουμε ; »
Μετά από μόλις 1 εβδομάδα, έκανα αιμοληψία και η νεφρική λειτουργία ανέβηκε στο 17% ! Στην συνέχεια, κάθε εβδομάδα, η νεφρική μου λειτουργία συνέχιζε να αυξάνεται κατά 1-3%. Στην τελευταία εξέταση αίματος ήμουν στο 27%.
Δεν έχω πλέον νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οπότε αυτό είναι εκπληκτικό! Δεν χρειάζεται πλέον να παίρνω φάρμακα για την υπέρταση. Η αρτηριακή μου πίεση ήταν τόσο χαμηλή που οι ιατροί μου είπαν να σταματήσω όλα τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Επίσης, μου μείωσαν το Plaquenil [ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του λύκου] σε 3 φορές την εβδομάδα και τα άλλα φάρμακα που παίρνω πλέον είναι απλώς βιταμίνες.
Όλα αυτά είναι χάρη στο θεραπευτικό πρόγραμμα της ιατρού Γκόλντνερ, το οποίο πραγματικά λειτουργεί. Έχουν περάσει περίπου 6 μήνες από τότε που ξεκίνησα το πρόγραμμα. Έχω τόση ενέργεια που μπορώ να τρέχω μαζί με τον 4,5 ετών ανιψιό μου, ο οποίος είναι γεμάτος ενέργεια! Χάρη στο πρόγραμμα, είμαι σε θέση να γίνω η θεία που θέλω να είμαι και η θεία που αξίζει στον ανιψιό μου.
Πριν ξεκινήσω το πρόγραμμα, μάθαινα στα σκυλιά μου να κοιμούνται περισσότερο επειδή ήμουν τόσο κουρασμένη, και κοιμόμουν όλη μέρα. Αλλά τώρα, πηγαίνουμε μεγάλες βόλτες κάθε μέρα μετά την εργασία.
Ένα πράγμα που ανυπομονώ είναι να περνάω χρόνο με τον άντρα μου και να μεγαλώνουμε μαζί.
Ευχαριστώ Δρ. Γκόλντνερ γιατί χωρίς εσάς δεν θα απολάμβανα τη ζωή μου τώρα.
Παρουσίαση της 24χρονης γυναίκας:
Τον Φεβρουάριο του 2017, η 24χρονη διαγνώστηκε με νεφρίτιδα λύκου κατηγορίας V βάσει βιοψίας.
Της είχε συνταγογραφηθεί Plaquenil. Παρά την τήρηση του φαρμακευτικού σχήματος, η νεφρική της λειτουργία συνέχισε να επιδεινώνεται προοδευτικά.
Υπέφερε επίσης από χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις και έντονη κόπωση που την κρατούσε στο σπίτι και στο κρεβάτι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Οι ιατροί της αποφάσισαν ότι η μόνη της εναπομείνασα θεραπευτική επιλογή θα ήταν η μεταμόσχευση νεφρού και μπήκε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
Ενδιαφερόμενη να ακολουθήσει άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση της ασθένειας της, συμβουλεύτηκε την ιατρό για το πώς μπορεί με την διατροφή να επιτύχει αναστροφή της ασθένειας. Εκείνη την εποχή, έτρωγε την συνήθη δυτική διατροφή και οι ιατροί της τής είχαν πει ότι η διατροφή δεν μπορεί να προσφέρει κανένα όφελος σε αυτήν την πάθηση.
Ξεκίνησε ένα επιθετικό πλάνο διατροφής 6 εβδομάδων, το οποίο ήταν μια αντιφλεγμονώδης, φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Απομάκρυνε από την διατροφή της όλα τα ζωικά (όπως αυγά, γαλακτοκομικά - γάλα, γιαούρτι, τυρί - καθώς και το κρέας). Επίσης, απομάκρυνε από την διατροφή της τα επεξεργασμένα και προ-συσκευασμένα τρόφιμα.
H 24χρονη τήρησε απόλυτα το πλάνο διατροφής.
Κατά την έναρξη, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης ήταν 14 ml/min. Τα φυσιολογικά επίπεδα κυμαίνονται από 90–120 ml/min και τα επίπεδα της είχαν μειωθεί σταθερά τα τελευταία 9 χρόνια χωρίς καμία ένδειξη βελτίωσης, παρά το γεγονός ότι τηρούσε την φαρμακευτική αγωγή. Η ασθενής συνέχισε να επισκέπτεται τακτικά τον νεφρολόγο της καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος 6 εβδομάδων για να παρακολουθεί την νεφρική της λειτουργία, καθώς ο νεφρολόγο ανησυχούσε ότι μια διατροφή με ωμές τροφές ίσως αυξήσει το κάλιο της σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ωστόσο, το κάλιο της παρέμεινε στο φυσιολογικό εύρος. 1 εβδομάδα μετά την έναρξη της διατροφής, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης αυξήθηκε στα 16 ml/min και τις επόμενες 6 εβδομάδες συνέχισε να αυξάνεται κατά 2–3 ml/min ανά εβδομάδα. Στο τέλος των 6 εβδομάδων, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης είχε αυξηθεί από 14 σε 27 ml/min.
Επιπλέον, τα επίπεδα καλίου της μειώθηκαν από 5.3 mEq/L (υψηλά επίπεδα) σε 3,5 που είναι εντός του φυσιολογικού εύρους. Η κρεατινίνη της μειώθηκε επίσης από 310 σε 208 mmol/l
H 24χρονη ανέφερε σταθερά μειωμένα επίπεδα πόνου και αυξημένη ενέργεια κατά την διάρκεια της διατροφής. Στο τέλος των 6 εβδομάδων, γυμναζόταν τακτικά στο γυμναστήριο, έκανε μεγάλες πεζοπορίες με τον σύζυγο της και τα σκυλιά της και απολάμβανε το «τρέξιμο» με τον ανιψιό της - πράγματα που στο παρελθόν δεν είχε την ενέργεια να κάνει λόγω κούρασης. Ανέφερε ότι αισθάνεται «υγιής».
Επιπλέον, η αρτηριακή της πίεση βελτιωνόταν σταθερά, με αποτέλεσμα ο νεφρολόγος να της διακόψει τα 2 αντι-υπερτασικά φάρμακα κατά την διάρκεια του προγράμματος των 6 εβδομάδων.
Ο νεφρολόγος της ασθενούς διαπίστωσε ότι δεν χρειαζόταν πλέον μεταμόσχευση νεφρού και μείωσε το Plaquenil (υδροξυχλωροκίνη) - ένα ανθελονοσιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του λύκου - κατά 57%, από καθημερινή λήψη σε μόνο 3 φορές την εβδομάδα.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος 6 εβδομάδων, άρχισε σιγά σιγά να ενσωματώνει στην διατροφή της μερικές μαγειρεμένες φυτικές τροφές καθώς και βίγκαν τροφές με επεξεργασμένα συστατικά και έλαια. Ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης μειώθηκε από 27 σε 24 ml/min. Ως αποτέλεσμα, απέκλεισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έλαια. Ωστόσο, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης παρέμεινε στα 24 ml/min.
Τότε, επέστρεψε στην 100% ωμή φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα, και ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης επέστρεψε στα 27 ml/min. Η νεφρική της λειτουργία παραμένει στα 27 ml/min. Αν και αυτό το επίπεδο είναι ενδεικτικό του σταδίου IV της χρόνιας νεφρικής νόσου, είναι αρκετό για την επιβίωση και την διατήρηση ενός φυσιολογικού τρόπου ζωής. Σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει ανάγκη για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση και η ασθενής ανέφερε φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας και κανένα πόνο στις αρθρώσεις.
Παρουσίαση 41χρονου άνδρα:
Διαγνώστηκε με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο τον Οκτώβριο του 2013.
Τα συμπτώματα που παρουσίαζε ήταν πνευμονική εμβολή αφού έσκισε τον γαστροκνήμιο μυ του κατά την διάρκεια ενός εντατικού προγράμματος άσκησης που ονομάζεται Crossfit. Στην συνέχεια εμφάνισε μυϊκούς σπασμούς και πόνο στις αρθρώσεις και έχασε 41 κιλά. Όταν διαγνώστηκε, του συνταγογραφήθηκε πρεδνιζόνη και υδροξυχλωροκίνη από τον ρευματολόγο του. Άρχισε να διαδικτυακή έρευνα για να βελτιώσει την υγεία του μέσω της διατροφής.
Αρχικά, δοκίμασε την διατροφή Paleo, το οποίο αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά, αλλά ενθαρρύνει την υψηλή πρόσληψη κρέατος, ισχυρίζοντας ότι το κρέας ελεύθερης βοσκής είναι υγιεινό και προάγει την επούλωση. Ξεκίνησε αυτήν την διατροφή και άρχισε να τρώει μεγάλες ποσότητες κρέατος 3-4 φορές την ημέρα. Ο λύκος επιδεινώθηκε γρήγορα και ανέπτυξε νεφρίτιδα - που διαγνώστηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων που έδειξαν μειωμένο εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματική διήθησης και πρωτεϊνουρία - οίδημα στα αμφοτερόπλευρα κάτω άκρα του και αλωπεκία. Η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ) κυμαινόταν από 48-52 ml/min, υποδεικνύοντας φλεγμονή (φυσιολογικό εύρος για άνδρες είναι 0-22), και ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματική διήθησης ήταν 61 ml/min, το οποίο κατηγοριοποίησε την κατάστασή του ως χρόνια νεφρική νόσο σταδίου ΙΙ.
Επέστρεψε στην αναζήτηση στο διαδίκτυο για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διατροφής και ανακάλυψε μαρτυρίες από άτομα που βρήκαν ανακούφιση από τα συμπτώματα και βελτιωμένες εργαστηριακές εξετάσεις μετά από ένα αντιφλεγμονώδες πρόγραμμα διατροφής, με μία ωμή φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Απομάκρυνε από την διατροφή του όλα τα ζωικά, καθώς και τα επεξεργασμένα, προ-συσκευασμένα τρόφιμα και έτρωγε μεγάλες ποσότητες από ωμά λαχανικά και φρούτα και είπε ότι «ένιωσε καλύτερα από ποτέ μέσα σε 12 μήνες». Η επιτυχία του τον οδήγησε να κλείσει ένα ραντεβού με την ιατρό Γκόλντνερ τον Δεκέμβριο του 2013 ώστε να συζητήσει την βελτιστοποίηση της διατροφής του.
Ο ασθενής, που ανυπομονούσε να αναρρώσει, λάμβανε μεγαλύτερη δοσολογία από τις ελάχιστες συστάσεις.
- εντός 2 εβδομάδων, παρατήρησε μια δραματική αύξηση της ενέργειας.
- 10 ημέρες αργότερα, η ΤΚΕ είχε πέσει από 48 σε 18 mm/h, που θεωρείται φυσιολογικό εύρος για τους άνδρες.
Συνέχισε την διατροφή, η ενέργεια του συνέχισε να ανεβαίνει και άρχισε να ασκείται ξανά. Ο πόνος στις αρθρώσεις του υποχώρησε και τα μαλλιά του άρχισαν πάλι να φυτρώνουν.
2 μήνες μετά την έναρξη της διατροφής, η ΤΚΕ ήταν 12 mm/hr και ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης ήταν 111 ml/min — και τα δύο εντός φυσιολογικού εύρους.
5 μήνες μετά την έναρξη της ωμής 100% φυτικής διατροφής, διέκοψε όλα τα φάρμακά του. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρήθηκε ότι ήταν σε πλήρη ύφεση και ανέφερε ότι ένιωθε υγιής. Οι αιματολογικές εξετάσεις λίγο μετά τη διακοπή των φαρμάκων τον Ιούνιο του 2014 έδειξαν ΤΚΕ 17 mm/hr (φυσιολογική) και η νεφρική λειτουργία συνέχισε να είναι φυσιολογική.
Σε αυτό το σημείο, διατήρησε μια διατροφή που ήταν 50-70% ωμή και 100% φυτική χωρίς έλαια ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Συνέχισε να είναι ασυμπτωματικός και διατήρησε την καλή του υγεία με αυτό το πρόγραμμα διατροφής.
Τον Ιανουάριο του 2015, αφού παρέμενε σταθερός από το 2013, ο ασθενής επέστρεψε για επίσκεψη λόγω υποτροπής.
Είχε υψηλό άγχος στην εργασία του και άρχισε να εργάζεται αργά τα βράδια. Παρόλο που έκανε βίγκαν διατροφή, έκανε συχνές παραγγελίες γευμάτων σε πακέτο από ένα τοπικό εστιατόριο, τα οποία πίστευε ότι είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι. Επιπλέον, πήγαινε από νωρίς στην εργασία και παρέλειπε το πρωινό του. Παρατήρησε πτώση της ενέργειας και κάποια απώλεια μαλλιών.
Του προτάθηκε να επιστρέψει στο πλήρες πρόγραμμα για να αντιστρέψει αυτή την υποτροπή.
Εκείνο το διάστημα, ένας φίλος του είπε ότι η νηστεία με νερό ήταν «ένα θαύμα» και του πρότεινε ότι μπορούσε να τον θεραπεύσει χωρίς να χρειάζεται αυστηρή διατροφή. Η ιατρός Γκόλντνερ τον συμβούλεψε να μην ακολουθήσει την νηστεία με νερό. Ωστόσο, ξεκίνησε σε μία κλινική νηστείας για 25 μέρες. Δεν υπάρχει διαθέσιμος ιατρικός φάκελος από την κλινική και ο μόνος απολογισμός της εμπειρίας είναι από τον ασθενή και την σύζυγό του.
Ο ασθενής ανέφερε ότι αρχικά ένιωθε καλύτερα αλλά στην συνέχεια άρχισε να αισθάνεται όλο και μεγαλύτερη αδιαθεσία. Την 20ή ημέρα της νηστείας με νερό, τα «συμπτώματα του λύκου ήταν ανεξέλεγκτα». Συνέχισε να επιδεινώνεται, και την 25η ημέρα, βγήκε από την κλινική νηστείας, λιποθύμησε στο ξενοδοχείο του και νοσηλεύτηκε λίγο αργότερα.
Ήταν σε κώμα και διαγνώστηκε με οξεία απλαστική αναιμία. Ήταν επίσης σε οξεία έξαρση λύκου με επιδεινωμένη νεφρίτιδα. Ανέφερε νέα νευροψυχιατρικές καταστάσεις, όπως άγχος, αϋπνία και επιθυμία παθητικού θανάτου.
Νοσηλεύτηκε για αρκετές εβδομάδες και του χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις πρεδνιζόνης, αντικαταθλιπτικά, χαμηλής δόσης αντιψυχωσικά, μεταγγίσεις αίματος. Δεν ήταν διανοητικά ικανός να επικεντρωθεί ξανά στην διατροφή του αυτή τη στιγμή και η κύρια θεραπεία του επικεντρώθηκε στην αναιμία, στο άγχος και τις σκέψεις αυτοκτονίας. Αργότερα το 2015, διαγνώστηκε επίσης με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου V μέσω βιοψίας νεφρού.
Όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, επέστρεψε στην φυτική διατροφή με μαγειρεμένο φαγητό. Μπόρεσε να σταθεροποιήσει τον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης του στα 71 ml/min, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στην διατροφή, στην πρεδνιζόνη ή και στα δύο, αλλά δεν βελτιώθηκε περαιτέρω.
Η κατάθλιψή του επιδεινώθηκε λόγω συζυγικής διαφωνίας και πρόσθεσε κρέας στην διατροφή του, συμπεριλαμβανομένου αρνιού, κοτόπουλου και χταποδιού. Ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης έπεσε από 71 σε 53 ml/min. Φοβούμενος να μην επιδεινωθεί περαιτέρω, επέστρεψε στην αρχική του ωμή φυτική διατροφή με 1 μαγειρεμένο γεύμα χωρίς πρόσθετα έλαια. Η νεφρική του λειτουργία παρέμεινε σταθερή (53 ml/min).
Διατήρησε αυτήν την διατροφή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, χωρίς περαιτέρω βελτίωση στην νεφρική λειτουργία. Σε αυτό το σημείο, ενθαρρύνθηκε να σταματήσει το 1 μαγειρεμένο φυτικό γεύμα από την διατροφή του και να καταναλώνει μόνο ωμές τροφές.
Σε 2 εβδομάδες, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης αυξήθηκε από 53 σε 73 ml/min. Τότε, επανέφερε το 1 μαγειρεμένο φυτικό γεύμα και σταθεροποιήθηκε στα 73 ml/min.
Η νεφρική λειτουργία παρέμεινε σταθερή μέχρι τον Απρίλιο του 2018, όταν έφαγε ζαμπόν σε διακοπές, με αποτέλεσμα οίδημα στα αμφοτερόπλευρα κάτω άκρα του. Επέστρεψε στην βίγκαν διατροφή την επόμενη κιόλας μέρα και το οίδημα εξαφανίστηκε. Λίγες μέρες αργότερα, ένιωσε κατάθλιψη και επέστρεψε στο να τρώει κρέας καθημερινά, συγκεκριμένα λουκάνικα και μπριζόλες.
Το οίδημα επέστρεψε αμέσως, ωστόσο ήταν τόσο καταθλιπτικός που συνέχισε να τρώει κρέας. Πήρε 9 κιλά από κατακράτηση υγρών μέσα σε 2 εβδομάδες και κατέληξε στο νοσοκομείο. Εκείνη το διάστημα, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης ήταν 40 ml/min και είχε αμφοτερόπλευρο οίδημα κάτω άκρων και σοβαρό πονοκέφαλο, τον οποίο περιέγραφε ως «ένιωθα ότι ο εγκέφαλος μου θα εκραγεί από τον πόνο».
Τον Οκτώβριο του 2018, επέστρεψε για ένα ραντεβού, λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην ωμή φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα, και σχεδίαζε να κάνει μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής.
Συζήτηση:
Αυτές οι 2 περιπτώσεις ασθενών υπογραμμίζουν την δυνατότητα που έχει η διατροφή για να βελτιώσει τα συμπτώματα και τα επακόλουθα του λύκου, αυξάνοντας συγκεκριμένα την ενέργεια, εξαλείφοντας τον πόνο και αναστρέφοντας τη νεφρίτιδα.
Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η διατροφή δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου, τα επιστημονικά δεδομένα διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό δεδομένου ότι πολλές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας υποστηρίζουν ότι η διατροφή είναι σε θέση να βελτιώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (13-22). Για την ακρίβεια, το ότι η διατροφή μπορεί να επιδράσει ευεργετικά είναι γνωστό ήδη από τις αρχές του αιώνα μας (13). Τα τελευταία 20 χρόνια, οι ερευνητικές ομάδες έχουν εξερευνήσει τις δυνατότητες που έχει η διατροφή στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και έχουν προτείνει επιλογές συμπληρωματικής αντιμετώπισης του μέσω της διατροφής (14).
Μάλιστα, η πιο πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγους μήνες αναφέρει ότι "η διατροφή έχει άμεση σχέση με την σοβαρότητα του λύκου" (15). Η σωστή διατροφή στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο είναι σε θέση μπορεί να βοηθήσει :
- στην διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος,
- στην αύξηση της περιόδου ύφεσης,
- στην πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής, και
- στην βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής ευεξίας των ασθενών (22).
Αυτή η επιστημονική εργασία τονίζει ξεκάθαρα τον ευεργετικό ρόλο που έχει η εξατομικευμένη διατροφή σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (22).
Εκτός από τις ανωτέρω επιστημονικές δημοσιεύσεις, πλήθος επιστημονικών φορέων (οργανώσεις, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κυβερνητικοί φορείς κ.ά.) υποστηρίζουν τα οφέλη που έχει μία σωστά σχεδιασμένη διατροφή για την αντιμετώπιση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (23-31)
Και οι δύο περιπτώσεις ασθενών παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις όταν εφάρμοσαν μια ωμή φυτική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Στον αντίποδα, και οι δύο περιπτώσεις ασθενών εμφάνισαν ταχεία επιδείνωση κατά την απόκλιση του από την διατροφή, ιδίως μετά την κατανάλωση ζωικών.
Συμπερασματικά, οι ιατροί αξίζει να εξετάσουν τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει μια ωμή φυτική διατροφή για την ανακούφιση και την αναστροφή των συμπτωμάτων και των συνεπειών του λύκου, ειδικά της νεφρίτιδας.
Προκειμένου να υλοποιηθεί μια επιτυχημένη και μόνιμη αλλαγή στην διατροφή, οι γιατροί και οι ασθενείς ίσως επιθυμούν να εξετάσουν τα ευρήματα μίας επιστημονικής εργασίας, η οποία τονίζει ξεκάθαρα τον ευεργετικό ρόλο που έχει η εξατομικευμένη διατροφή σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (22).
Τέλος, ίσως είναι σημαντικό για τις ερευνητικές ομάδες να εξετάσουν το ενδεχόμενο διενέργειας τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμές που αξιολογούν διατροφικές παρεμβάσεις για την διαχείριση αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο λύκος.
Παραπομπές (31):
1. Goldner, B. Six-Week raw, Vegan Nutrition Protocol rapidly reverses lupus Nephritis:1.A Case Series. IJDRP.2019;1(1):1–11. doi: 10.22230/ijdrp.2019v1n1a47
https://ijdrp.org/index.php/ijdrp/article/view/47
2. Davidson J, Galwey N, Egger PSAT0446 The prevalence of systemic lupus erythematosus in europe: A systematic review and meta-analysis
Annals of the Rheumatic Diseases 2013;71:623.
https://ard.bmj.com/content/71/Suppl_3/623.1.citation-tools
3. Fatoye, F., Gebrye, T. & Mbada, C. Global and regional prevalence and incidence of systemic lupus erythematosus in low-and-middle income countries: a systematic review and meta-analysis. Rheumatol Int 42, 2097–2107 (2022). https://doi.org/10.1007/s00296-022-05183-4
https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-022-05183-4
4. Anagnostopoulos, I., Zinzaras, E., Alexiou, I. et al. The prevalence of rheumatic diseases in central Greece: a population survey. BMC Musculoskelet Disord 11, 98 (2010). https://doi.org/10.1186/1471-2474-11-98
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-98#citeas
5. Joint Bone Spine Volume 86, Issue 3, May 2019, Pages 297-299, Editorial Why Is Systemic Lupus Erythematosus More Common in Women? Jean-Charles Guéry
6. Weckerle CE, Niewold TB. The unexplained female predominance of systemic lupus erythematosus: clues from genetic and cytokine studies. Clin Rev Allergy Immunol. 2011 Feb;40(1):42-9. doi: 10.1007/s12016-009-8192-4. PMID: 20063186; PMCID: PMC2891868.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891868/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1297319X18304433
7. Lupus facts and statistics, Lupus Foundation of America
https://www.lupus.org/resources/lupus-facts-and-statistics
8. Yacoub Wasef SZ. Gender differences in systemic lupus erythematosus. Gend Med. 2004 Aug;1(1):12-7. doi: 10.1016/s1550-8579(04)80006-8. PMID: 16115579.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16115579/
9. Ramírez Sepúlveda, J.I., Bolin, K., Mofors, J. et al. Sex differences in clinical presentation of systemic lupus erythematosus. Biol Sex Differ 10, 60 (2019). https://doi.org/10.1186/s13293-019-0274-2
https://bsd.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13293-019-0274-2#citeas
10. Teh CL, Phui VE, Ling GR, Ngu LS, Wan SA, Tan CH. Causes and predictors of mortality in biopsy-proven lupus nephritis: the Sarawak experience. Clin Kidney J. 2018 Feb;11(1):56-61. doi: 10.1093/ckj/sfx063. Epub 2017 Jul 17. PMID: 29423203; PMCID: PMC5798016.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5798016/
11. Maroz N, Segal MS. Lupus nephritis and end-stage kidney disease. Am J Med Sci. 2013 Oct;346(4):319-23. doi: 10.1097/MAJ.0b013e31827f4ee3. PMID: 23370533.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23370533/
12. Goldner B. Goodbye Lupus: How a Medical Doctor Healed Herself Naturally With Supermarket Foods. Austin, TX: express results, LLC; 2015.
13. Leiba A, Amital H, Gershwin ME, Shoenfeld Y. Diet and lupus. Lupus. 2001;10(3):246-8. doi: 10.1191/096120301674681790. PMID: 11315362.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11315362/
14. Islam MA, Khandker SS, Kotyla PJ, Hassan R. Immunomodulatory Effects of Diet and Nutrients in Systemic Lupus Erythematosus (SLE): A Systematic Review. Front Immunol. 2020 Jul 22;11:1477. doi: 10.3389/fimmu.2020.01477. PMID: 32793202; PMCID: PMC7387408.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32793202/
15. Akhil A, Bansal R, Anupam K, Tandon A, Bhatnagar A. Systemic lupus erythematosus: latest insight into etiopathogenesis. Rheumatol Int. 2023 Aug;43(8):1381-1393. doi: 10.1007/s00296-023-05346-x. Epub 2023 May 24. PMID: 37226016; PMCID: PMC10208557.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37226016/
16. Aparicio-Soto M, Sánchez-Hidalgo M, Alarcón-de-la-Lastra C. An update on diet and nutritional factors in systemic lupus erythematosus management. Nutr Res Rev. 2017 Jun;30(1):118-137. doi: 10.1017/S0954422417000026. Epub 2017 Mar 15. PMID: 28294088.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28294088/
17. Chen J, Liao S, Pang W, Guo F, Yang L, Liu HF, Pan Q. Life factors acting on systemic lupus erythematosus. Front Immunol. 2022 Sep 15;13:986239. doi: 10.3389/fimmu.2022.986239. PMID: 36189303; PMCID: PMC9521426.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36189303/
18. Kono M, Nagafuchi Y, Shoda H, Fujio K. The Impact of Obesity and a High-Fat Diet on Clinical and Immunological Features in Systemic Lupus Erythematosus. Nutrients. 2021 Feb 4;13(2):504. doi: 10.3390/nu13020504. PMID: 33557015; PMCID: PMC7913625.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33557015/
19. Klack K, Bonfa E, Borba Neto EF. Diet and nutritional aspects in systemic lupus erythematosus. Rev Bras Reumatol. 2012 May-Jun;52(3):384-408. English, Portuguese. PMID: 22641593.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22641593/
20. Jiao H, Acar G, Robinson GA, Ciurtin C, Jury EC, Kalea AZ. Diet and Systemic Lupus Erythematosus (SLE): From Supplementation to Intervention. Int J Environ Res Public Health. 2022 Sep 20;19(19):11895. doi: 10.3390/ijerph191911895. PMID: 36231195; PMCID: PMC9565311.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36231195/
21. de Medeiros MCS, Medeiros JCA, de Medeiros HJ, Leitão JCGC, Knackfuss MI. Dietary intervention and health in patients with systemic lupus erythematosus: A systematic review of the evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(16):2666-2673. doi: 10.1080/10408398.2018.1463966. Epub 2018 May 17. PMID: 29648479.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29648479/
22. Constantin MM, Nita IE, Olteanu R, Constantin T, Bucur S, Matei C, Raducan A. Significance and impact of dietary factors on systemic lupus erythematosus pathogenesis. Exp Ther Med. 2019 Feb;17(2):1085-1090. doi: 10.3892/etm.2018.6986. Epub 2018 Nov 16. PMID: 30679978; PMCID: PMC6327661.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30679978/
23. Eating healthy when you have lupus, Lupus Foundation of America
https://www.lupus.org/resources/diet-and-nutrition-with-lupus
24. Nutrition, Diet and Lupus, Lupus Canada
https://www.lupuscanada.org/resources/fact-sheets/nutrition-diet-and-lupus/
25. January’s Topic of the Month – Diet & Healthy Eating, LUPUS UK
https://lupusuk.org.uk/diet-and-healthy-eating/
26. Diet, Johns Hopkins Lupus Center
https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lifestyle-additional-information/lupus-diet/
27. Food for Thought: Does the food we eat impact lupus? Sunday, May 28, 2023 | By: Akanksha Nagarkar, UMass Chan Medical School
https://www.umassmed.edu/lupuscenter/blog/blog-posts/2023/05/food-for-thought-does-the-food-we-eat-impact-lupus/
28. Nutrition and Lupus: How to Maintain a Healthy Diet, Hospital for Special Surgery
https://www.hss.edu/conditions_nutrition-and-lupus-healthy-diet.asp
29. Dietary Advice for Patients with Systemic Lupus Erythematosus , China Medical University Hospital
https://www.cmuh.cmu.edu.tw/HealthEdus/Detail_EN?no=7582
30. World Lupus Day: How does diet and nutrition affect lupus? The Australia Nutrition Foundation
https://nutritionaustralia.org/blog/world-lupus-day-how-does-diet-and-nutrition-affect-lupus/
31. Lupus: Healthy Eating, Government of Alberta
https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=hw120667&lang=en-ca
32. Bamia C, Trichopoulos D, Ferrari P, Overvad K, Bjerregaard L, Tjønneland A, Halkjaer J, Clavel-Chapelon F, Kesse E, Boutron-Ruault MC, Boffetta P, Nagel G, Linseisen J, Boeing H, Hoffmann K, Kasapa C, Orfanou A, Travezea C, Slimani N, Norat T, Palli D, Pala V, Panico S, Tumino R, Sacerdote C, Bueno-de-Mesquita HB, Waijers PM, Peeters PH, van der Schouw YT, Berenguer A, Martinez-Garcia C, Navarro C, Barricarte A, Dorronsoro M, Berglund G, Wirfält E, Johansson I, Johansson G, Bingham S, Khaw KT, Spencer EA, Key T, Riboli E, Trichopoulou A. Dietary patterns and survival of older Europeans: the EPIC-Elderly Study (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Public Health Nutr. 2007 Jun;10(6):590-8. doi: 10.1017/S1368980007382487. Epub 2007 Mar 5. PMID: 17381929.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17381929/
33. Martínez-González MA, Sánchez-Tainta A, Corella D, Salas-Salvadó J, Ros E, Arós F, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lamuela-Raventós RM, Schröder H, Lapetra J, Serra-Majem L, Pinto X, Ruiz-Gutierrez V, Estruch R; PREDIMED Group. A provegetarian food pattern and reduction in total mortality in the Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) study. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:320S-8S. doi: 10.3945/ajcn.113.071431. Epub 2014 May 28. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2014 Dec;100(6):1605. PMID: 24871477.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871477/
34. Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Knutsen S, Beeson WL, Fraser GE. Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013 Jul 8;173(13):1230-8. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.6473. PMID: 23836264; PMCID: PMC4191896.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23836264/