11/12/2022
ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 2. ΛΟΓΟΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ 3. ΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ 4. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΛΕΞΙΚΟ 5. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ - ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ - VEGAN ΩΜΟΦΑΓΙΑ 6. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ (VEGAN/ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ) Παραπομπές (3) |
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Τα τελευταία χρόνια, οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες (1).
Η εκβιομηχάνιση και η μαζική παραγωγή τροφίμων έχουν δημιουργήσει διάφορα τρόφιμα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενες ιδέες μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την διατροφή τους, σέβονται το περιβάλλον και διαφωνούν με το γεγονός ότι οι ηθικές αρχές απορρίπτονται από την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων (1).
Η φυτοφαγία είναι κάτι περισσότερο από μια διατροφή και θα μπορούσε να θεωρηθεί τρόπος ζωής (1).
Η φυτοφαγία αναφέρεται σε ένα είδος διατροφής κατά την οποία τα τρόφιμα που βασίζονται σε ζωικά τρόφιμα, ιδίως το κρέας και τα πουλερικά, αποκλείονται από την διατροφή (1).
2. ΛΟΓΟΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την υιοθέτηση αυτού του τύπου διατροφής, όπως είναι για παράδειγμα οι εξής (2):
- θέματα υγείας: διότι η φυτοφαγία προσφέρει οφέλη στην ποιότητα ζωής και προλαμβάνει ασθένειες,
- τα δικαιώματα των ζώων (εδώ και εδώ),
- το περιβάλλον: διότι η κατανάλωση ζώων έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως καταστροφή δασών, ρύπανση, υπερβολική κατανάλωση νερού και εκπομπές CO2 και μεθανίου (2), ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι διατροφές πλούσιες σε κρέας και προϊόντα κρέατος παράγουν υπερδιπλάσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (7,19 kg, CO2 e ανά ημέρα) σε σύγκριση με μια vegan διατροφή (2,89 kg, CO2 e/ημέρα) (3).
- τους εργαζόμενους στα σφαγεία (οίκος σφαγής). Κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να εργάζεται σε σφαγεία. Συνεπώς, γιατί το επιβάλλουμε σε συνανθρώπους μας ; Η εργασία στα σφαγεία υπάρχει μόνο και μόνο επειδή υπάρχει η ζήτηση. Εάν πάψουμε να καταναλώνουμε ζώα και στραφούμε στα φυτικά τρόφιμα, όπως είναι τα όσπρια (περισσότερα από 15 διαφορετικά είδη), τότε θα πάψουν οι συνάνθρωποι μας να εργάζονται στις φριχτές συνθήκες των σφαγείων, και θα μεταφερθούν στην παραγωγή των φυτικών τροφίμων.
Το 1847, VegSoc, The Vegetarian Society, ιδρύθηκε ως η παλαιότερη οργάνωση φυτοφαγίας στον κόσμο, με έδρα το Μάντσεστερ της Αγγλίας.
Είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλους τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την φυτοφαγία, βοηθώντας μέσω εκπαίδευσης στην φυτοφαγική μαγειρική, καθώς και με ενημέρωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες (2).
3. ΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυτοφαγικής διατροφής και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων και η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Οι ταξινομήσεις περιγράφουν τον βαθμό αποκλεισμού των προϊόντων ζωικής προέλευσης ως εξής (1, 2):
- ψαροφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας και πουλερικά. Κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών.
- ωο-λάκτοφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος, αλλά συνεχίζουν να καταναλώνουν αυγά και γάλα/γαλακτοκομικά.
- λάκτοφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος ή αυγού αλλά συνεχίζουν να καταναλώνουν γάλα/γαλακτοκομικά.
- ωο-φυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος ή γάλακτος/γαλακτοκομικών, αλλά καταναλώνουν αυγά.
- φυτοφάγοι : Δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης.
- βίγκαν: Δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης και δεν χρησιμοποιούν κανένα προϊόν με στοιχείο ζωικής προέλευσης, ή εάν χρησιμοποιήθηκαν ζώα στην διαδικασία παραγωγής, είτε αφορά τρόφιμα είτε αφορά ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, σαπούνια, οδοντόκρεμες, φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και είναι δυνατό να περιέχουν συστατικά από ζώα.
Η εξέλιξη σε μια βίγκαν διατροφή συνήθως συμβαίνει σταδιακά από μια ημι-φυτοφαγική διατροφή ή μια φυτοφαγική διατροφή σε μια βίγκαν διατροφή, με την πάροδο του χρόνου (2).
Ωστόσο, υπάρχει και μία σημαντική μερίδα ανθρώπων που έκανε αυτήν την μετάβαση εν μία νυκτί. Σε κάθε περίπτωση, το βέλτιστο είναι να υπάρχει για ένα διάστημα συμβουλευτική από βίγκαν διατροφολόγο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα διατροφικών ελλείψεων διότι η μετάβαση χρειάζεται αρκετές αλλαγές, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να ολοκληρωθούν σωστά, χωρίς κενά, από έναν άνθρωπο μόνο του.
4. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΛΕΞΙΚΟ
Πριν δούμε τι ακριβώς είναι η ωμοφαγία, ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει το λεξικό για αυτήν.
Γράφοντας την λέξη-κλειδί "ωμοφαγια λεξικο", προέκυψαν 3 σχετικοί σύνδεσμοι.
1. το βικιλεξικό, το ελεύθερο λεξικό, αναφέρει ότι ωμοφαγία σημαίνει "το να τρώει ένας άνθρωπος κάτι όπως το παρέχει η φύση, ωμό, άψητο, χωρίς καμμία διεργασία μαγειρέματος".
2. το Ελληνικό Ερμηνευτικό Λεξικό, το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, αναφέρει ότι ωμοφαγία σημαίνει "η κατανάλωση ωμών τροφών, και ιδ. κρεάτων".
3. το lexigram αναφέρει ότι η σημασία για την λέξη ωμοφαγία είναι "το να τρώει ένας άνθρωπος ωμές τροφές, ιδίως ωμό κρέας (η κατασπάραξη ανθρώπων και η ωμοφαγία είναι ένα συχνό μοτίβο στους μύθους τους σχετιζόμενους με τον θεό Διόνυσο)" και αναφέρει ως ενδεικτικό συνώνυμο την λέξη "ωμοβορία".
4. η Wikipedia αναφέρει ότι "ανάλογα με την φιλοσοφία ή τον τύπο του τρόπου ζωής και τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα διάφορα είδη ωμοφαγίας ίσως περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αυγά, ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά".
5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Από τα ανωτέρω γίνεται προφανές ότι ο όρος "ωμοφαγία" από μόνος του δεν καθιστά σαφές για ποιο είδος ωμοφαγίας πρόκειται. Δεν είναι προφανές ότι η "ωμοφαγία" αφορά την "φυτοφαγική" ή την "vegan" ωμοφαγία, κάτι το οποίο το είχα διαπιστώσει και στην πράξη: όταν πρωτοξεκίνησα την ωμοφαγία το 2013, αρκετές φορές με είχαν ρωτήσει εάν τρώω ωμό και το κρέας.
Συνεπώς, χρειάζεται να αποσαφηνίζεται προσθέτοντας το κατάλληλο προσδιοριστικό όπως "vegan ωμοφαγία", "χορτοφαγική ωμοφαγία" ή "φυτοφαγική ωμοφαγία".
Αυτοί οι 3 όροι χρησιμοποιούνται συχνά από τους ανθρώπους που ακολουθούν την φυτοφαγία αλλά υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις.
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Αρχικά, η "χορτοφαγική ωμοφαγία" έχει την λιγότερο αντιπροσωπευτική σημασία διότι υποδηλώνει ότι καταναλώνονται μόνο τα χόρτα ("χορτοφαγική" ωμοφαγία), και όχι τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και όλες οι άλλες φυτικές τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Συνεπώς, αυτός ο όρος δεν περιγράφει σωστά την διατροφή που εν τέλει ακολουθείται.
ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Επίσης, και ο όρος "vegan ωμοφαγία" συχνά δεν χρησιμοποιείται σωστά διότι ένας άνθρωπος μπορεί να ακολουθεί την "vegan ωμοφαγία", δηλαδή να καταναλώνει μόνο βίγκαν και αμαγείρευτες τροφές, αλλά παράλληλα να πηγαίνει σε ζωολογικούς κήπους και σε τσίρκο ή/και να αγοράζει* δερμάτινα παπούτσια και δερμάτινα ρούχα, καθώς και άλλες ενέργειες που δεν συνάδουν με το πνεύμα του βιγκανισμού, δηλαδή την εναντίωση στην εκμετάλλευση, στην κακοποίηση και στην θανάτωση των ζώων. Δεν είναι λογικό να φυλακίζουμε σε ζωολογικούς κήπους, μακριά από τον φυσικό τους χώρο, ούτε να τα εκπαιδεύουμε για παρά φύσιν ασκήσεις όπως συμβαίνει στο τσίρκο, μόνο και μόνο για να ψυχαγωγηθούμε εμείς οι "ανώτεροι" άνθρωποι. Και, φυσικά, τα ζώα δεν τα θανατώνουμε για να τα μετατρέψουμε σε ρούχα και παπούτσια, ιδίως όταν στις μέρες μας υπάρχουν πλέον άφθονες εναλλακτικές τόσο για vegan ρούχα όσο και για vegan παπούτσια.
Συνεπώς, σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται ο όρος "φυτοφαγική ωμοφαγία", ο οποίος χαρακτηρίζει τον τύπο της διατροφής, αλλά όχι τον τρόπο ζωής.
* να επισημάνω ότι δεν αναφέρομαι σε ρούχα και παπούτσια που αγοράστηκαν πριν την μετάβαση στην φυτοφαγία, αλλά σε όσα αγοράστηκαν μετά την μετάβαση στην φυτοφαγία, αν και προσωπικά μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να φοράω τα δερμάτινα μπουφάν που είχα αγοράσει στο παρελθόν, και τα έδωσα σε zero waste χαριστικές ομάδες. Και μόνο η ιδέα του να έχω πάνω μου το δέρμα ενός ζώου που θανατώθηκε για να γίνει μπουφάν μου, μου δημιουργούσε αποστροφή και με έκανε να νιώθω άβολα και παράξενα.
VEGAN ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Στον αντίποδα, η "vegan ωμοφαγία" χαρακτηρίζει τον τύπο της διατροφής αλλά και τον τρόπο ζωής.
Ο άνθρωπος που εφαρμόζει την βίγκαν ωμοφαγία καταναλώνει φυτικές αμαγείρευτες τροφές και παράλληλα ο τρόπος ζωής του έχει ευθυγραμμιστεί με το πνεύμα του βιγκανισμού.
6. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ (VEGAN/ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ)
Η ωμοφαγία αποτελεί ένα υποσύνολο της φυτοφαγίας στην οποία καταναλώνονται :
- μόνο αμαγείρευτα τρόφιμα, και
- μόνο φυτικής προέλευσης.
Οι τροφές καταναλώνονται ωμές ή μαγειρεμένες, συνήθως με την χρήση αφυγραντή. H θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα δεν ξεπερνά τους 47,77°C (118°F) (1). Δείτε και την ανάρτηση "ωμοφαγία τροφές".
Έχει υποστηριχθεί ότι εάν οι τροφές δεν θερμανθούν πάνω από την αναφερόμενη θερμοκρασία, το θρεπτικό περιεχόμενο στις τροφές δεν μεταβάλλεται και τα ένζυμα τους παραμένουν ενεργά, γεγονός που με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πέψη (1).
Παρά το γεγονός ότι η ωμοφαγία έχει γίνει σταδιακά γνωστή και έχει δοκιμαστεί από πολλούς ανθρώπους (Δείτε επίσης "Ποσοστό vegan στην Ελλάδα"), η τήρηση της απαιτεί υψηλή αυτοπαρακίνηση και κοινωνική υποστήριξη, γεγονός που την καθιστά δύσκολη για τους περισσότερους ανθρώπους να την ακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (1).
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν την vegan ωμοφαγία ακόμα και για 40 χρόνια ή περισσότερο (1).
Τα τελευταία χρόνια, οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες (1).
Η εκβιομηχάνιση και η μαζική παραγωγή τροφίμων έχουν δημιουργήσει διάφορα τρόφιμα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενες ιδέες μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την διατροφή τους, σέβονται το περιβάλλον και διαφωνούν με το γεγονός ότι οι ηθικές αρχές απορρίπτονται από την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων (1).
Η φυτοφαγία είναι κάτι περισσότερο από μια διατροφή και θα μπορούσε να θεωρηθεί τρόπος ζωής (1).
Η φυτοφαγία αναφέρεται σε ένα είδος διατροφής κατά την οποία τα τρόφιμα που βασίζονται σε ζωικά τρόφιμα, ιδίως το κρέας και τα πουλερικά, αποκλείονται από την διατροφή (1).
2. ΛΟΓΟΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την υιοθέτηση αυτού του τύπου διατροφής, όπως είναι για παράδειγμα οι εξής (2):
- θέματα υγείας: διότι η φυτοφαγία προσφέρει οφέλη στην ποιότητα ζωής και προλαμβάνει ασθένειες,
- τα δικαιώματα των ζώων (εδώ και εδώ),
- το περιβάλλον: διότι η κατανάλωση ζώων έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως καταστροφή δασών, ρύπανση, υπερβολική κατανάλωση νερού και εκπομπές CO2 και μεθανίου (2), ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι διατροφές πλούσιες σε κρέας και προϊόντα κρέατος παράγουν υπερδιπλάσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (7,19 kg, CO2 e ανά ημέρα) σε σύγκριση με μια vegan διατροφή (2,89 kg, CO2 e/ημέρα) (3).
- τους εργαζόμενους στα σφαγεία (οίκος σφαγής). Κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να εργάζεται σε σφαγεία. Συνεπώς, γιατί το επιβάλλουμε σε συνανθρώπους μας ; Η εργασία στα σφαγεία υπάρχει μόνο και μόνο επειδή υπάρχει η ζήτηση. Εάν πάψουμε να καταναλώνουμε ζώα και στραφούμε στα φυτικά τρόφιμα, όπως είναι τα όσπρια (περισσότερα από 15 διαφορετικά είδη), τότε θα πάψουν οι συνάνθρωποι μας να εργάζονται στις φριχτές συνθήκες των σφαγείων, και θα μεταφερθούν στην παραγωγή των φυτικών τροφίμων.
Το 1847, VegSoc, The Vegetarian Society, ιδρύθηκε ως η παλαιότερη οργάνωση φυτοφαγίας στον κόσμο, με έδρα το Μάντσεστερ της Αγγλίας.
Είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλους τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την φυτοφαγία, βοηθώντας μέσω εκπαίδευσης στην φυτοφαγική μαγειρική, καθώς και με ενημέρωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες (2).
3. ΕΙΔΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυτοφαγικής διατροφής και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων και η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Οι ταξινομήσεις περιγράφουν τον βαθμό αποκλεισμού των προϊόντων ζωικής προέλευσης ως εξής (1, 2):
- ψαροφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας και πουλερικά. Κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών.
- ωο-λάκτοφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος, αλλά συνεχίζουν να καταναλώνουν αυγά και γάλα/γαλακτοκομικά.
- λάκτοφυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος ή αυγού αλλά συνεχίζουν να καταναλώνουν γάλα/γαλακτοκομικά.
- ωο-φυτοφάγοι: Δεν καταναλώνουν κανένα είδος κρέατος ή γάλακτος/γαλακτοκομικών, αλλά καταναλώνουν αυγά.
- φυτοφάγοι : Δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης.
- βίγκαν: Δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης και δεν χρησιμοποιούν κανένα προϊόν με στοιχείο ζωικής προέλευσης, ή εάν χρησιμοποιήθηκαν ζώα στην διαδικασία παραγωγής, είτε αφορά τρόφιμα είτε αφορά ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, σαπούνια, οδοντόκρεμες, φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και είναι δυνατό να περιέχουν συστατικά από ζώα.
Η εξέλιξη σε μια βίγκαν διατροφή συνήθως συμβαίνει σταδιακά από μια ημι-φυτοφαγική διατροφή ή μια φυτοφαγική διατροφή σε μια βίγκαν διατροφή, με την πάροδο του χρόνου (2).
Ωστόσο, υπάρχει και μία σημαντική μερίδα ανθρώπων που έκανε αυτήν την μετάβαση εν μία νυκτί. Σε κάθε περίπτωση, το βέλτιστο είναι να υπάρχει για ένα διάστημα συμβουλευτική από βίγκαν διατροφολόγο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα διατροφικών ελλείψεων διότι η μετάβαση χρειάζεται αρκετές αλλαγές, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να ολοκληρωθούν σωστά, χωρίς κενά, από έναν άνθρωπο μόνο του.
4. ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΛΕΞΙΚΟ
Πριν δούμε τι ακριβώς είναι η ωμοφαγία, ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει το λεξικό για αυτήν.
Γράφοντας την λέξη-κλειδί "ωμοφαγια λεξικο", προέκυψαν 3 σχετικοί σύνδεσμοι.
1. το βικιλεξικό, το ελεύθερο λεξικό, αναφέρει ότι ωμοφαγία σημαίνει "το να τρώει ένας άνθρωπος κάτι όπως το παρέχει η φύση, ωμό, άψητο, χωρίς καμμία διεργασία μαγειρέματος".
2. το Ελληνικό Ερμηνευτικό Λεξικό, το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, αναφέρει ότι ωμοφαγία σημαίνει "η κατανάλωση ωμών τροφών, και ιδ. κρεάτων".
3. το lexigram αναφέρει ότι η σημασία για την λέξη ωμοφαγία είναι "το να τρώει ένας άνθρωπος ωμές τροφές, ιδίως ωμό κρέας (η κατασπάραξη ανθρώπων και η ωμοφαγία είναι ένα συχνό μοτίβο στους μύθους τους σχετιζόμενους με τον θεό Διόνυσο)" και αναφέρει ως ενδεικτικό συνώνυμο την λέξη "ωμοβορία".
4. η Wikipedia αναφέρει ότι "ανάλογα με την φιλοσοφία ή τον τύπο του τρόπου ζωής και τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα διάφορα είδη ωμοφαγίας ίσως περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αυγά, ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά".
5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Από τα ανωτέρω γίνεται προφανές ότι ο όρος "ωμοφαγία" από μόνος του δεν καθιστά σαφές για ποιο είδος ωμοφαγίας πρόκειται. Δεν είναι προφανές ότι η "ωμοφαγία" αφορά την "φυτοφαγική" ή την "vegan" ωμοφαγία, κάτι το οποίο το είχα διαπιστώσει και στην πράξη: όταν πρωτοξεκίνησα την ωμοφαγία το 2013, αρκετές φορές με είχαν ρωτήσει εάν τρώω ωμό και το κρέας.
Συνεπώς, χρειάζεται να αποσαφηνίζεται προσθέτοντας το κατάλληλο προσδιοριστικό όπως "vegan ωμοφαγία", "χορτοφαγική ωμοφαγία" ή "φυτοφαγική ωμοφαγία".
Αυτοί οι 3 όροι χρησιμοποιούνται συχνά από τους ανθρώπους που ακολουθούν την φυτοφαγία αλλά υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις.
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Αρχικά, η "χορτοφαγική ωμοφαγία" έχει την λιγότερο αντιπροσωπευτική σημασία διότι υποδηλώνει ότι καταναλώνονται μόνο τα χόρτα ("χορτοφαγική" ωμοφαγία), και όχι τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και όλες οι άλλες φυτικές τροφές που χρησιμοποιούνται στην ωμοφαγία.
Συνεπώς, αυτός ο όρος δεν περιγράφει σωστά την διατροφή που εν τέλει ακολουθείται.
ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Επίσης, και ο όρος "vegan ωμοφαγία" συχνά δεν χρησιμοποιείται σωστά διότι ένας άνθρωπος μπορεί να ακολουθεί την "vegan ωμοφαγία", δηλαδή να καταναλώνει μόνο βίγκαν και αμαγείρευτες τροφές, αλλά παράλληλα να πηγαίνει σε ζωολογικούς κήπους και σε τσίρκο ή/και να αγοράζει* δερμάτινα παπούτσια και δερμάτινα ρούχα, καθώς και άλλες ενέργειες που δεν συνάδουν με το πνεύμα του βιγκανισμού, δηλαδή την εναντίωση στην εκμετάλλευση, στην κακοποίηση και στην θανάτωση των ζώων. Δεν είναι λογικό να φυλακίζουμε σε ζωολογικούς κήπους, μακριά από τον φυσικό τους χώρο, ούτε να τα εκπαιδεύουμε για παρά φύσιν ασκήσεις όπως συμβαίνει στο τσίρκο, μόνο και μόνο για να ψυχαγωγηθούμε εμείς οι "ανώτεροι" άνθρωποι. Και, φυσικά, τα ζώα δεν τα θανατώνουμε για να τα μετατρέψουμε σε ρούχα και παπούτσια, ιδίως όταν στις μέρες μας υπάρχουν πλέον άφθονες εναλλακτικές τόσο για vegan ρούχα όσο και για vegan παπούτσια.
Συνεπώς, σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται ο όρος "φυτοφαγική ωμοφαγία", ο οποίος χαρακτηρίζει τον τύπο της διατροφής, αλλά όχι τον τρόπο ζωής.
* να επισημάνω ότι δεν αναφέρομαι σε ρούχα και παπούτσια που αγοράστηκαν πριν την μετάβαση στην φυτοφαγία, αλλά σε όσα αγοράστηκαν μετά την μετάβαση στην φυτοφαγία, αν και προσωπικά μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να φοράω τα δερμάτινα μπουφάν που είχα αγοράσει στο παρελθόν, και τα έδωσα σε zero waste χαριστικές ομάδες. Και μόνο η ιδέα του να έχω πάνω μου το δέρμα ενός ζώου που θανατώθηκε για να γίνει μπουφάν μου, μου δημιουργούσε αποστροφή και με έκανε να νιώθω άβολα και παράξενα.
VEGAN ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Στον αντίποδα, η "vegan ωμοφαγία" χαρακτηρίζει τον τύπο της διατροφής αλλά και τον τρόπο ζωής.
Ο άνθρωπος που εφαρμόζει την βίγκαν ωμοφαγία καταναλώνει φυτικές αμαγείρευτες τροφές και παράλληλα ο τρόπος ζωής του έχει ευθυγραμμιστεί με το πνεύμα του βιγκανισμού.
6. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ (VEGAN/ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ)
Η ωμοφαγία αποτελεί ένα υποσύνολο της φυτοφαγίας στην οποία καταναλώνονται :
- μόνο αμαγείρευτα τρόφιμα, και
- μόνο φυτικής προέλευσης.
Οι τροφές καταναλώνονται ωμές ή μαγειρεμένες, συνήθως με την χρήση αφυγραντή. H θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα δεν ξεπερνά τους 47,77°C (118°F) (1). Δείτε και την ανάρτηση "ωμοφαγία τροφές".
Έχει υποστηριχθεί ότι εάν οι τροφές δεν θερμανθούν πάνω από την αναφερόμενη θερμοκρασία, το θρεπτικό περιεχόμενο στις τροφές δεν μεταβάλλεται και τα ένζυμα τους παραμένουν ενεργά, γεγονός που με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πέψη (1).
Παρά το γεγονός ότι η ωμοφαγία έχει γίνει σταδιακά γνωστή και έχει δοκιμαστεί από πολλούς ανθρώπους (Δείτε επίσης "Ποσοστό vegan στην Ελλάδα"), η τήρηση της απαιτεί υψηλή αυτοπαρακίνηση και κοινωνική υποστήριξη, γεγονός που την καθιστά δύσκολη για τους περισσότερους ανθρώπους να την ακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (1).
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν την vegan ωμοφαγία ακόμα και για 40 χρόνια ή περισσότερο (1).