18/9/2023
Η Τοποθέτηση των Διατροφολόγων ΗΠΑ για την Φυτοφαγία
Αποτελεί θέση της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ (εδώ και εδώ) ότι οι κατάλληλα σχεδιασμένες φυτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένων των βίγκαν, είναι :
- υγιεινές, - διατροφικά επαρκείς, και - ίσως συνεισφέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών. Αυτές οι διατροφές είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης : - της εγκυμοσύνη, - της γαλουχίας, - της βρεφικής ηλικίας, - της παιδικής ηλικίας, - της εφηβείας, - των ανθρώπων ώριμης ηλικίας, και - για τους αθλητές. |
Περιβαλλοντικά, οι φυτοφαγικές διατροφές είναι περισσότερες βιώσιμες από τις διατροφές πλούσιες σε ζωικά διότι :
- χρησιμοποιούν λιγότερους φυσικούς πόρους, και
- συνδέονται με πολύ λιγότερη περιβαλλοντική ζημιά.
Οι φυτοφάγοι και οι βίγκαν διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως :
- η ισχαιμική καρδιοπάθεια,
- ο διαβήτης τύπου 2,
- η υπέρταση,
- ορισμένοι τύποι καρκίνου, και
- η παχυσαρκία.
Η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και η υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, προϊόντων σόγιας, ξηρών καρπών και σπόρων (όλα πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά) είναι χαρακτηριστικά της φυτοφαγικής και βίγκαν διατροφής που οδηγούν σε
- χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης (ολικής + χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη [LDL ή «κακή χοληστερόλη»]), και
- καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος (σάκχαρο).
Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην μείωση της χρόνιας νόσου.
Οι βίγκαν χρειάζονται αξιόπιστες πηγές βιταμίνης Β12, όπως εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα.
Δείτε και τις τοποθετήσεις άλλων επιστημονικών φορέων ανά τον κόσμο.
- χρησιμοποιούν λιγότερους φυσικούς πόρους, και
- συνδέονται με πολύ λιγότερη περιβαλλοντική ζημιά.
Οι φυτοφάγοι και οι βίγκαν διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως :
- η ισχαιμική καρδιοπάθεια,
- ο διαβήτης τύπου 2,
- η υπέρταση,
- ορισμένοι τύποι καρκίνου, και
- η παχυσαρκία.
Η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και η υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, προϊόντων σόγιας, ξηρών καρπών και σπόρων (όλα πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά) είναι χαρακτηριστικά της φυτοφαγικής και βίγκαν διατροφής που οδηγούν σε
- χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης (ολικής + χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη [LDL ή «κακή χοληστερόλη»]), και
- καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος (σάκχαρο).
Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην μείωση της χρόνιας νόσου.
Οι βίγκαν χρειάζονται αξιόπιστες πηγές βιταμίνης Β12, όπως εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα.
Δείτε και τις τοποθετήσεις άλλων επιστημονικών φορέων ανά τον κόσμο.